VIDEO cu momentul în care spitalul Al Ahli din Gaza explodează după ce este atacat cu o rachetă. Martorii au surprins haosul

×
Codul embed a fost copiat

Momentul în care un proiectil cade peste spitalul Al Ahli din centrul Fâșiei Gaza a fost filmat și dat publicității. Bilanțul inițial anunțat de autoritățile palestiniene indica sute de morți.

În timp ce Hamas spune că israelienii au bombardat spitalul, oficialii de la Tel Aviv susțin că ar fi fost o rachetă defectă, lansată de gruparea Jihadul Islamic, aflată și ea în Gaza.

Atenție, urmează imagini si detalii care vă pot afecta emoțional.

Aceste imagini au surprins momentul în care un proiectil cade peste spitalul Al Ahli din centrul Fâșiei Gaza.

Citește și
Gaza
Oficial din Rusia: „Este o crimă şocantă. Israelul trebuie să prezinte dovezi că nu a lovit spitalul din Gaza”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Martorii au surprins haosul: victime pline de sânge și mutilate, scoase de urgență pe targă, în întuneric, oameni plângând după cei dragi.

Supraviețuitorii au fost transportați la alte spitale din regiune, care erau deja pline de refugiați și de răniți în bombardamentele din ultimele zile.

La scurt timp după explozie, reprezentanții Hamas au anunțat că spitalul a fost lovit de o rachetă israeliană, care ar fi provocat nu mai puțin de 500 de morți.

Oficialii de la Tel Aviv neagă atacul și spun că explozia ar fi fost provocată de o rachetă defectă, lansată de gruparea Jihadul Islamic și care s-ar fi prăbușit peste spital.

Daniel Hagari, Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: ”Pot să confirm faptul că o analiză a sistemelor operaționale ale armatei israeliene indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriștii din Gaza, trecând prin imediata apropiere a spitalului al-Ahli Al-Mahdi din Gaza în momentul în care a fost lovit.”

Drept dovadă, israelienii au publicat un set de imagini filmate din dronă, înainte și după explozie, în care apare zona afectată de incendiu.

Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene:
”Imaginile aeriene arată de sus zona spitalului și dovezile susțin cu claritate faptul că nu ar fi putut fi vorba despre o bombă israeliană, pentru că nu s-au înregistrat pagube semnificative la clădirile din jur, nu se vede niciun crater, nimic similar altor locuri lovite de bombe israeliene. A fost vorba despre o rachetă defectă lansată de Jihadul Islamic, nu de un bombardament israelian.”

Cu toate explicațiile date de israelieni, atacul a provocat un val de resentimente în statele musulmane din regiune.

Iordania a anulat un summit care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, la Amman, și la care ar fi trebuit să participe președintele american Joe Biden, regele Abdullah al Iordaniei, președintele egiptean el Sissi și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Mahmoud Abbas, președintele palestinian: ”Am căzut de acord cu frații noștri din Iordania și Egipt să anulăm summitul planificat astăzi în Amman, alături de președintele Biden. Ceea ce s-a întâmplat azi-noapte e o tragedie uriașă și un masacru oribil care nu poate fi ignorat sau lăsat să treacă fără ca vinovații să fie pedepsiți.”

Principalul motiv pentru anularea summitului ar fi faptul că prezența liderului american în Iordania ar genera un val de nemulțumiri în rândul populației.

Pe de altă parte, mai multe state din regiune au anunțat zile de doliu pentru victimele exploziei de la spital.

Președintele SUA Joe Biden a ajuns în Israel

Președintele american Joe Biden a ajuns, însă, în Israel. Liderul de la Washington va participa la o ședință alături de premierul Netanyahu și membrii cabinetului său de război.

Joe Biden, președintele SUA: ”Am vrut sa vin astazi aici dintr-un motiv simplu. Am dorit ca israelienii si lumea intreaga sa stie care e pozitia Statelor Unite. Teroristii Hamas au macelarit peste 1.300 de oameni, si nu folosesc la intamplare termenul de „macelarit”, intre care si 31 de americani, si au luat numerosi ostatici, inclusiv copii. E foarte dificil sa-ti imaginezi copii ascunzandu-se de Hamas. Depaseste puterea mea de intelegere ce trecea prin mintile acestor copii.”

Vizita lui Biden la Tel Aviv e considerată, pe drept cuvânt, una cu o miză uriașă: aceea de a evita escaladarea conflictului în regiune. Este și o vizită foarte riscantă, câtă vreme capitala israeliană e în bătaia rachetelor lansate de Hamas sau Hezbollah.

Marți, echipa cancelarului german Scholz a fost surprinsă pe aeroportul Ben Gurion de o salvă de rachete lansate de gruparea Hamas.

Liderul german a dat asigurări că țara sa e alături de Israel în acest conflict.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Avertizez în mod explicit: nicio altă parte nu ar trebui să creadă că este o idee bună să intervină acum în acest conflict din exterior. Ar fi o greșeală gravă, o greșeală de neiertat. "

Aflat la Beijing, unde participă la forumul internațional chinez dedicat infrastructurii, secretarul-general al ONU a făcut apel la părțile implicate să ia măsuri pentru încetarea focului.

António Guterres, secretar general ONU: ”Sunt îngrozit de sutele de oameni uciși la spitalul al-Ahli în Gaza. Solicit un armistițiu umanitar imediat, pentru a ușura suferințele uriașe ale oamenilor, la care suntem martori. Prea multe vieți și soarta întregii regiuni atârnă în balanță.”

Israelul a reluat, miercuri dimineață, bombardamentele îndreptate împotriva grupării Hamas.

În Gaza, situația e tot mai gravă pentru cele 2,2 milioane de civili prinși între militanți și armata israeliană.

Statele din jur au reluat apelurile umanitare, însă condițiile sunt tot mai grave pentru palestinienii care nu au încotro să se refugieze.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Președintele SUA, în Israel, alături de premierul Netanyahu: Atacul de la spital
Președintele SUA, în Israel, alături de premierul Netanyahu: Atacul de la spital "pare să fi fost făcut de cealaltă echipă”

Într-o declarație de presă susținută la Tel-Aviv, în Israel, alături de premierul Benjamin Netanyahu, președintele SUA, Joe Biden, a spus despre explozia de la spitalul din Gaza că "se pare" că a fost "făcută de cealaltă echipă".

Oficial din Rusia: „Este o crimă şocantă. Israelul trebuie să prezinte dovezi că nu a lovit spitalul din Gaza”
Oficial din Rusia: „Este o crimă şocantă. Israelul trebuie să prezinte dovezi că nu a lovit spitalul din Gaza”

Ministerul rus de Externe a considerat miercuri că lovitura asupra unui spital din Gaza ce a ucis sute de palestinieni este o „crimă şocantă.”

 

Israelul, despre masacrul de la spitalul Al Ahli: Dacă trăgeam noi, se forma un crater acolo, dar
Israelul, despre masacrul de la spitalul Al Ahli: Dacă trăgeam noi, se forma un crater acolo, dar "pereții sunt intacți”

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), afirmă că armata israeliană a ajuns la concluzia că gruparea palestiniană Jihadul Islamic este responsabilă pentru explozia de la spitalul Al Ahli.

Musulmanii protestează după masacrul de la spitalul din Gaza. Hezbollah amenință: Va fi ”o zi de furie fără precedent”
Musulmanii protestează după masacrul de la spitalul din Gaza. Hezbollah amenință: Va fi ”o zi de furie fără precedent”

Masacrul comis în spitalul din Fâșia Gaza a declanșat reacții vehemente în zeci de orașe din Iordania, Turcia sau Irak. Oamenii privesc acuzator spre Israel, care a punctat însă că nu are nicio vină.

 

Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”
Jihadul Islamic, după acuzațiile aduse de Israel privind atacul asupra spitalului din Gaza: „Sunt false și lipsite de temei”

Jihadul Islamic a calificat miercuri drept minciuni acuzaţiile aduse de Israel, care i-au atribuit atacul asupra unui spital din Gaza, soldat cu sute de morţi şi răniţi.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.