Secretarul general al NATO, despre criza dintre Rusia și Ucraina: „Riscul unui atac este în creştere”

×
Codul embed a fost copiat

„Riscul unui atac este în creştere”, spune secretarul general al NATO, referindu-se la criza dintre Rusia şi Ucraina. La rândul lor, liderii europeni îşi intensifică eforturile pentru a păstra pacea în Europa.

Întrebat cât de probabilă este o invazie a Rusiei în acest moment, secretarul seneral al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „timpul de avertizare scade și riscul unui atac crește”, făcând referire la „consolidarea militară continuă” a Rusiei.

Vedem, de asemenea retorica amenințătoare, retorica foarte puternică din Rusia care spune că trebuie să cedăm cererilor lor, altfel vor exista ceea ce ei numesc consecințe tehnice militare. Și apoi, desigur, avem antecedentele în care Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei. Deci, dacă puneți toate acestea laolaltă, acumularea militară, retorica amenințătoare și istoricul Rusiei, desigur, există un pericol real, dar continuăm să lucrăm pentru o soluție politică”, a spus Jens Stoltenberg.

Scopul nostru este de a evita un război”, a declarat marți seară cancelarul german.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin susţine că Rusia își va retrage trupele din Belarus la finalul exercițiilor militare comune.

Citește și
trupe
Kremlinul a anunțat că trupele ruse vor părăsi Belarus după ce se vor încheia exerciţiile militare comune
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Președintele Macron se află în această săptămână într-un turneu diplomatic, încercând să găsească o soluție la criza din Ucraina. Marți a ajuns la Kiev, după ce, cu o zi înainte a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin.

După aproape 6 ore de discuţii, la Kremlin, cu preşedintele rus, şi alte trei ore de discuţii, la Kiev, cu liderul ucrainean, şeful statului francez a dat asigurări că există un progres în negocierile de pace.

În timpul discuţiilor cu președintele Putin, acesta mi-a spus că nu va iniția o escaladare, iar al doilea aspect important este acela că nu va exista o bază (militară) permanentă și nici o desfășurare de echipamente sensibile în Belarus”, a transmis președintele Franței.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat că liderul de la Elysee ar fi ajuns la vreun acord cu Putin.

În situația actuală, Moscova și Parisul nu puteau să ajungă la vreo înțelegere. Acest lucru pur și simplu nu este posibil, deoarece Franța este atât membră UE, cât și țară care deține președinția UE. Franța este, de asemenea, membră NATO, dar acolo ea nu deține conducerea. Conducerea îi aparține unei părți complet diferite. Aşa că, despre ce înțelegere putem vorbi în acest context?”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Totuşi, Peskov a confirmat, fără să precizeze o dată exactă, că trupele ruse se vor retrage din Belarus la finalul manevrelor militare comune. Oficial, acestea ar urma să se termine pe 20 februarie.

Pentru președintele francez, cheia pentru rezolvarea crizei ar putea fi acordul Minsk 2, un document care a adus o pace relativă în estul Ucrainei, dar s-a dovedit imposibil de implementat. Macron a dat de înțeles că, în acest sens, vrea să folosească formatul Normandia – în care alături de Franța se mai află Germania, Rusia și Ucraina.

Autorităţile de la Kiev spun că vor respecta (acordurile de la Minsk), apoi spun că acestea le vor distruge țara. Actualul președinte a declarat recent că nu-i place niciun punct din aceste acorduri de la Minsk. Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea”, a spus Vladimir Putin.

Există, bineînțeles, lucruri asupra cărora nu poți să intre în contradicţie cu președintele rus. Ucraina este într-adevăr o frumusețe, dar să afirmi "a mea", aşa cum a făcut-o el, referindu-se la Ucraina, este un pic prea mult”, a declarat președintele Ucrainei.

Şi preşedintele ucrainean insită pe un summit în formatul Normandia pentru rezolvarea conflictului actual din estul Ucrainei, în regiunea Donbas. Şi i-a cerut lui Vladimir Putin să ia măsuri concrete pentru a reduce tensiunile.

Nu prea am încredere în cuvinte. Sinceritatea unui politician poate fi văzută în pașii concreți pe care îi face. În cazul nostru, sinceritatea ar însemna o descaladare (a situaţiei). Cred că preşedintele rus are tot ce îi trebuie pentru asta”, a mai spus președintele Ucrainei.

Turneul diplomatic al lui Macron a continuat marți la Berlin, unde preşedintele francez s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

Obiectivul nostru comun este de a preveni un război în Europa. Desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina este foarte îngrijorătoare. O viitoare încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei este inacceptabilă și va avea consecințe de anvergură pentru Rusia - din punct de vedere politic, economic și, cu siguranță, și geostrategic”, a transmis cancelarul Germaniei.

Scholz tocmai s-a întors dintr-o vizită de la Washington, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.

Reporter: Vă angajați astăzi să păstrați închis Nord Stream 2? Pentru că tot n-ați spus asta explicit.

Scholz: Asa cum am spus deja, acționăm împreună. Suntem absolut uniți și n-o vom apuca în direcții diferite.

În schimb, Biden a declarat tranșant:

Biden: Dacă Rusia invadează, și asta înseamnă tancuri și trupe care trec din nou granițele Ucrainei, atunci nu va mai fi niciun Nord Stream 2. O să-i punem capăt.

Reporter: Și cum o să faceți asta din moment ce proiectul este sub control german?

Biden: Vă promit că o să putem face asta.

Între timp, Pentagonul a confirmat că Rusia continuă să adauge forţe militare in dispozitiv.

Chiar şi în cursul weekend-ului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina şi în Belarus”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

De asemenea, încă trei nave ruseşti din Flota Nordului au ajuns în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Separat, ruşii derulează manevre în mările Nordului, Ohoţk, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului. Participă în total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari.

Pe de altă parte, CNN citează interceptări americane ale comunicaţiilor ruse, potrivit cărora unii responsabili ai armatei ruse NU înțeleg care este planul lui Putin și au dat glas îngrijorării că o invazie a Ucrainei ar fi costisitoare și mult mai dificilă decât anticipează Kremlinul.

Reporter: Mai credeți că detensionarea situației este încă posibilă?

Biden: Răspunsul e DA.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Macron cere un ''dialog dinamic'' cu Rusia. Preşedintele polonez vorbește despre cea mai gravă criză din ultimele decenii
Macron cere un ''dialog dinamic'' cu Rusia. Preşedintele polonez vorbește despre cea mai gravă criză din ultimele decenii

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, marţi seara, ''un dialog dinamic cu Rusia'', deoarece este ''singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina''.

Kremlinul a anunțat că trupele ruse vor părăsi Belarus după ce se vor încheia exerciţiile militare comune
Kremlinul a anunțat că trupele ruse vor părăsi Belarus după ce se vor încheia exerciţiile militare comune

Rusia îşi va retrage forţele armate Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă