Rusia spune că vrea încetarea conflictului din Ucraina, dar lansează avertizări ciudate. Ce va organiza pe 24 februarie

tanc rusesc
Shutterstock

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a spus că forţele ruse vor răspunde livrării de arme cu rază de acţiune lungă Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon.

 

Într-un interviu pentru televiziunea de stat Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, Serghei Lavrov a spus că toată lumea doreşte ca actualul conflict din Ucraina - pe care Moscova îl numeşte "operaţiune militară specială" - să înceteze, dar că sprijinul acordat Kievului de Occident joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania.

Doi oficiali americani au declarat marţi că Washingtonul pregăteşte un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de dolari, care ar urma să includă pentru prima dată de la declanşarea războiului rachete cu rază de acţiune lungă.

"Căutăm acum să împingem înapoi armata ucraineană până la o distanţă ce nu va mai presupune nicio ameninţare la adresa teritoriilor noastre", a declarat Lavrov.

"Cu cât mai mare este raza de acţiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi (pe ucraineni) de la teritoriile care sunt parte a ţării noastre", a subliniat Levrov.

Citește și
sistem antiaerian
Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

”Nu factorul timp este cel care contează”

Rachetele cu rază de acţiune lungă i-ar permite Ucrainei - care a declarat că plănuieşte să recucerească toate teritoriile sale cu forţa, inclusiv Crimeea anexată - să lovească mai în adâncul teritoriului rus.

Kremlinul a declarat miercuri că astfel de rachete vor duce la o escaladare a conflictului, dar nu vor schimba cursul lui.

Lavrov a insistat că toată lumea îşi doreşte ca războiul pe care Rusia l-a început acum aproape un an în Ucraina să se încheie, dar a apreciat că ceea ce contează nu este când se termină, ci cum se termină, pentru Rusia fiind importantă calitatea rezultatului, potrivit EFE.

''Cu toţii vrem ca aceasta să se încheie, însă nu factorul timp este cel care contează, factorul esenţă este important aici, factorul calitatea rezultatelor pe care îl oferim poporului nostru (...)'', a spus Lavrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldaţi ruşi în Ucraina, în februarie anul trecut. Putin a declarat că această "operaţiune militară specială" este necesară pentru a apăra propria securitate a Rusiei şi a contracara ceea ce el a descris drept eforturile Occidentului de a opri şi slăbi Moscova.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că a declanşat un război ilegal, menit să-i extindă teritoriul.

Moscova pregătește acțiuni speciale care să umbrească evenimentele proucrainene organizate de Occident

În acelaşi interviu televizat, Serghei Lavrov a acuzat ţările occidentale că susţin Ucraina pentru a pune capăt "problemei ruse", acuzând-o în special pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

Von der Leyen "a declarat că rezultatul războiului trebuie să fie înfrângerea Rusiei şi o înfrângere după care ea să nu se ridice timp de decenii. Aceasta nu-i rasism, nazism şi o tentativă de a pune capăt problemei ruse?".

De asemenea, ministrul de externe rus a acuzat SUA că au fost direct implicate în exploziile ce au avariat major gazoductele Nord Stream care trec prin Marea Baltică, anul trecut.

Lavrov nu a oferit dovezi în susţinerea acuzaţiilor sale.

Înainte de aceasta, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Regatul Unit că a aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţii respinse de Londra, aminteşte Reuters.

În acelaşi interviu, Lavrov a spus că Occidentul minte în legătură cu refuzul Rusiei de a negocia în problema Ucrainei şi că el încearcă să întoarcă Republica Moldova, Georgia şi fostele republici sovietice împotriva Moscovei.

În schimb, potrivit lui Lavrov, Rusia nu are nevoie de niciun ajutor din partea aliaţilor săi pentru "operaţiunea militară" din Ucraina. El a subliniat că Rusia are tot ce-i trebuie pentru a face faţă acestui conflict şi nu le-a solicitat ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - organizaţie condusă de Moscova, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan - să ofere sprijin material Moscovei.

În fine, Lavrov a afirmat că Moscova plănuieşte să umbrească evenimentele proucrainene aranjate de Occident şi de ţările aliate în întreaga lume pentru a marca un an de la trimiterea de către Rusia a forţelor sale armate în Ucraina, la 24 februarie. Lavrov a spus că diplomaţii ruşi lucrează la ceva care să asigure că evenimentele organizate de Occident la New York şi în alte zone din lume nu sunt ''singurele care să capteze atenţia internaţională'', fără a oferi însă detalii.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" cu scopul declarat al "demilitarizării" şi "denazificării" acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad. Putin participă la manifestări

Rusia marchează joi 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Stalingrad, moment de cotitură major al celui de-al Doilea Război Mondial şi simbol al patriotismului susţinut cu forţă dublată de Vladimir Putin în plină ofensivă în Ucraina.  

Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament
Ce spune Rusia, după ce Israelul a confirmat că ia în considerare să ajute Ucraina cu armament

Rusia a avertizat miercuri Israelul împotriva oricăror eventuale livrări de arme către Ucraina, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că va „examina această problemă”.

Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o
Oficial ucrainean: Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă". Când va avea loc marea ofensivă

Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă" a războiului din Ucraina, posibil chiar în următoarele săptămâni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu la Sky News.

Kievul anunță că Rusia se pregătește pentru
Kievul anunță că Rusia se pregătește pentru "o maximă escaladare a conflictului". Când ar avea loc asaltul major al rușilor

Rusia se pregătește pentru "o maximă escaladare a conflictului" din Ucraina, posibil "în două-trei săptămâni", spune principalul responsabil în materie de securitate al președintelui Zelenski.

NATO: Există pericolul să apară alianța nucleară Rusia-China Coreea de Nord. Va sfida ordinea mondială
NATO: Există pericolul să apară alianța nucleară Rusia-China Coreea de Nord. Va sfida ordinea mondială

Jens Stoltenberg, șeful NATO, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord și a avertizat că victoria rușilor în Ucraina va încuraja Beijingul.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.