Rusia este dornică de dialog cu SUA. Occidentalii rămân sceptici și reînnoiesc avertismentele despre iminența unei invazii

×
Codul embed a fost copiat

Rusia este dornică să discute cu Statele Unite despre inspectarea reciprocă a bazelor de rachete, și a scutului, de pe teritoriul românesc.

Ideea apare, în răspunsul Rusiei, la contra-propunerile făcute de Washington pentru garanțiile de securitate cerute de Moscova. Potrivit Reuters, Moscova este dispusă să discute cu americanii despre inspecţii la unele facilităţi militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Între timp, rușii au anunțat noi retrageri ale forțelor, de la granița cu Ucraina, însă occidentalii rămân sceptici, și chiar își reînnoiesc avertismentele, despre iminența unei invazii ruse. Pe de altă parte, rebelii pro-ruși, din estul Ucrainei, și forțele guvernamentale, s-au acuzat reciproc astăzi, de atacuri cu artilerie grea.

Marţi şi miercuri, într-un efort atent regizat ministerul rus al apărării a inundat agenţiile de presă cu imagini în care vedem trupe, tancuri, vehicule de infanterie şi unităţi de artilerie părăsind Belarusul şi peninsula Crimeea. Acestea şi-ar fi încheiat misiunile şi se întorc în garnizoane. Între timp, forţele care rămân pe poziţii îşi continua manevrele:

Însă anunţurile ruşilor sunt întâmpinate de responsabilii occidentali cu neîncredere.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski spune că Ucraina nu are nevoie de soldaţi străini pe teritoriul său pentru a face faţă Rusiei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Joe Biden: ”Toate semnele arată că rușii se pregătesc să atace Ucraina. Intuiția îmi spune că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Vedem o mișcare a forțelor, a tancurilor de luptă, ceea ce nu confirmă o retragere reală. Au tot fost permutări de trupe”.

Ben Wallace, ministrul apărării Marea Britanie: ”În ultimele 48 de ore am sesizat o amplificare a trupelor masate la graniţă, cu vreo 7.000 de soldaţi. Judecăm Rusia după fapte şi, deocamdată, mobilizarea lor se intensifică”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: ”Încă nu am observat pe teren niciun semn de detensionare. Dimpotrivă! Avem nevoie de fapte ca să îi credem. Nu lăsăm garda jos. Rămânem vigilenţi şi uniţi”.

Americanii îşi susţin scepticismul cu noi imagini din satelit care arată că, în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, forţele Kremlinului îşi consolidează poziţiile. Au fost reperate şi mai multe vehicule blindate, elicoptere și un spital de campanie, atât în Belarus cât şi pe coasta Mării Negre. Ar fi construit chiar o nouă infrastructură, cum ar fi acest pod tactic de pontoane peste raul Prîpiat din Belarus, la mai puțin de șase kilometri de granița cu Ucraina.

Vladimir Chizhov, ambasadorul rusiei la UE: ”Uneori am impresia că agenţiile de informaţii ale SUA şi NATO fac doar jumătate din treabă. Văd când creşte prezența militară, ba chiar o exagerează, dar nu văd şi când trupele şi echipamentele se retrag”.

"Aşa cum desfăşurarea trupelor a necesitat mai multe săptămâni, tot atât va dura şi retragerea lor. Militarii ruşi nu pot să decoleze şi să zboare toţi deodată. E nevoie de timp”, a explicat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, asigurând că Ministerul rus al Apărării are un ''calendar'' al retragerii.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”Suntem într-o fază în care credem că un atac ar putea avea loc în orice moment, iar acesta ar fi precedat de un pretext inventat, pe care rușii îl folosesc drept o scuză pentru a lansa o invazie".

Şi chiar în acesata dimineaţa, informaţii contradictorii din Donbas au alimentat scenariul unui pretext inventat. Separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei şi armata Ucrainei s-au acuzat reciproc de atacuri, iar observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au confirmat mai multe bombardamente de-a lungul liniei dintre rebelii susținuți de Moscova și forțele guvernamentale din estul Ucrainei.

De asemenea, pe internet a circulat informația potrivit căreia o grădiniță din localitatea Stanțî Luhansk a nimerit sub focul artileriei separatiștilor din Donbas. Două cadre didactice ar fi fost rănite.

Ruşii râd însă de tonul alarmist al Occidentului.

Maria Zakharova, ministru rus: ”Spre regretul presei occcidentale, războiul nu a început. Ar fi de râs dacă n-ar fi vorba de ceva atât de grav. N-au precupeţit niciun efort să declanşeze războiul, probabil luptele chiar au început în articolele şi reportajele lor”.

Analiştii plasează aceste declaraţii într-un război al dezinformării. Însă, dincolo de propagandă, Ucraina are enorm de pierdut.

Ben Hodge, analist: ”Actuala mobilizare terestră şi navală a Rusia funcţionează ca un boa constrictor care gâtuie economia şi suveranitatea Ucrainei. Dacă Rusia poate aduce la colaps economia Ucrainei, nici nu are nevoie de vreo ofensivă. Şi scapă şi de grija sancţiunilor”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a predat joi ambasadorului SUA la Moscova răspunsul ţării sale la contra-propunerile făcute de Washington, după ce Vladimir Putin a cerut garanţii de securitate.

Potrivit agenţiei Ria Novosti, citată de Reuters, Rusia insistă ca NATO să nu se mai extindă către Est şi să-şi retragă trupele şi armamentul amplasate în ţările intrate în Alianţă după 1997.

Alte solicitări ale Moscovei sunt sistarea livrărilor de arme către Ucraina şi recuperarea armelor deja livrate acestei ţări. Dacă cererile sale vor fi respinse, Rusia ameninţa că va reacţiona, ''în special prin măsuri cu caracter militar şi tehnic''.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe

De miercuri, Rusia a anunțat că începe retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Cu toate acestea, evenimentele de astăzi arată o escaladare a situației în Ucraina.

Zelenski spune că Ucraina nu are nevoie de soldaţi străini pe teritoriul său pentru a face faţă Rusiei
Zelenski spune că Ucraina nu are nevoie de soldaţi străini pe teritoriul său pentru a face faţă Rusiei

Ucraina nu are nevoie de soldaţi străini pe teritoriul său pentru a face faţă Rusiei, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera comună, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

MApN oferă explicații despre tabăra militară instalată la Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina
MApN oferă explicații despre tabăra militară instalată la Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina

MApN a oferit, joi după amiază, explicații după ce o tabără militară a fost instalată la Botoșani, în apropierea graniței cu Ucraina.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.