Românii au liber să intre în Bulgaria. Nu mai este nevoie de documente legate de COVID-19

Bulgaria
Getty

Cetăţenii români care intră în Bulgaria nu trebuie să prezinte niciun document în afara celor de călătorie, a decis, joi, ministrul Sănătăţii din Bulgaria, măsura fiind aplicabilă până la finalul lunii iulie.

”Vă informăm că, potrivit Ordinului nr. RD-01-374 al ministrului sănătăţii al Republicii Bulgaria, emis astăzi, 27 mai 2021 şi aplicabil în perioada 27 mai – 31 iulie 2021: cetăţenii români care sosesc din România vor putea intra în Republica Bulgaria fără a fi obligaţi să prezinte alte documente în afara celor de călătorie”, a transmis, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Sursa citată a precizat că, potrivit ordinului citat, cetăţenii români care sosesc din alte ţări decât România pot intra în Republica Bulgaria cu condiţia prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19.

Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătăţii din Bulgaria şi trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Este luată în considerare şi administrarea combinată a unei doze unice de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca şi a unei doze unice de vaccin Pfizer-BioNTech.

Citește și
Glovo
Glovo achiziţionează Foodpanda din România și operațiunile Delivery Hero din alte cinci țări
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Documentul trebuie să conţină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data naşterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială şi numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenţei de utilizare, statul emitent şi denumirea organului competent care a eliberat documentul.

b) (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi s-au vindecat) un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătăţii din Bulgaria, efectuat cu maximum 180 de zile şi minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) şi rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.

c) un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menţionate în anexa II din ordinul Ministrului Sănătăţii din Bulgaria, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen dintre cele arătate în anexa 2) şi rezultatul negativ („Negative”) care să permită interpretarea documentului.

În cazul cetăţenilor români care sosesc în Republica Bulgaria din alte ţări decât România, categoriile de persoane exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menţionate anterior sunt următoarele:

►conducătorii de autocar şi însoţitorii de bord care efectuează transport internaţional de pasageri;

►conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internaţional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;

►membrii echipajelor navale şi persoanele angajate în întreţinerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu;

►membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la şi către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei şi personalul tehnic asimilat;

►lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activităţii ca angajat sau liber profesionist, precum şi persoanele care locuiesc în statele menţionate şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activităţii, ca angajat sau liber profesionist;

►elevii şi studenţii care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord şi România şi care călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaţionale, precum şi elevii şi studenţii care locuiesc în Bulgaria şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord şi România în scopuri educaţionale;

►persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria;

►copiii în vârstă de până la 5 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum au ajuns zeci de familii să plătească vacanțe de vis de care nu s-au putut bucura
Cum au ajuns zeci de familii să plătească vacanțe de vis de care nu s-au putut bucura

Cum au ajuns zeci de familii să plătească vacanțe de vis de care nu s-au putut bucura

Glovo achiziţionează Foodpanda din România și operațiunile Delivery Hero din alte cinci țări
Glovo achiziţionează Foodpanda din România și operațiunile Delivery Hero din alte cinci țări

Serviciul de livrare rapidă Glovo va plăti aproximativ 170 de milioane de euro pentru preluarea afacerilor Delivery Hero din România, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Muntenegru şi Serbia.

DOCUMENT. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic şi condițiile de intrare în România. Bulgaria a intrat în
DOCUMENT. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic şi condițiile de intrare în România. Bulgaria a intrat în "zona verde"

CNSU a actualizat pe 21 mai lista țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.