Război în Ucraina, ziua 80. Oficial ucrainean: O lovitură de stat împotriva lui Putin este în desfășurare

"S-ar putea ca războiul din Ucraina să se încheie până la sfârșitul anului, momentul de cotitură va fi în a doua jumătate a lui august". Este estimarea făcută de generalul ucrainean care conduce informațiile militare.

vladimir putin
Getty

Știrile PRO TV v-a transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.  

14-05-2022 20:24
14-05-2022 21:45

Volodimir Zelenski a promulgat legea care interzice partidele pro-ruse

Legea interzice partidele care sprijină sau neagă războiul declanșat de Rusia.

14-05-2022 21:43

Peste 500 de mașini au evacuat civili din Mariupol sâmbătă

Peste 500 de mașini au evacuat civili din Mariupol sâmbătă, scrie Kyiv Independent.

Convoiul a așteptat trei zile permisiunea de a părăsi orașul, potrivit afirmațiilor consilierului primarului din Mariupol.

În prezent, mașinile se îndreaptă spre Zaporojie.

14-05-2022 21:00

Serviciile secrete din Ucraina: O lovitură de stat pentru înlăturarea lui Putin este în desfășurare

O lovitură de stat pentru înlăturarea președintelui Vladimir Putin este în desfășurare în Rusia și nu poate fi oprită, potrivit șefului serviciilor secrete militare din Ucraina.

Generalul-maior Kyrylo Budanov a spus, pentru Sky News, că o înfrângere militară rusă ar avea ca rezultat înlăturarea lui Putin și, eventual, colapsul țării.

„Va duce, eventual, la schimbarea conducerii Federației Ruse. Acest proces a fost deja lansat”, a spus acesta.

Budanov a răspuns cu „da” când a fost întrebat de jurnalistul Sky News dacă o lovitură de stat este, în prezent, în desfășurare.

„Se îndreaptă într-acolo și este imposibil să o oprești”, a adăugat el.

14-05-2022 20:18

Imagini cu republicanii americani, în vizită la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

14-05-2022 20:16

Rusia a negat că este responsabilă pentru creșterea prețurilor la alimente și pentru riscul de a se ajunge la o criză alimentară globală, după ce astfel de acuzații au fost aduse de ministrul german de Externe.

Ca reacție, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a spus: „Neînţelegerea acestui lucru este un semn fie de prostie, fie de inducere în eroare în mod deliberat a publicului”.

14-05-2022 20:14

Finlanda vrea să mențină pacea la granița cu Rusia

Finlanda vrea să mențină pacea la granița cu Rusia, a declarat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, sâmbătă, sulbiniind necesitatea de a menține comunicarea cu Rusia în contextul în care țara nordică este pe cale să se alăture NATO.

„Avem o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia. Este pace la frontieră și vrem să o menținem. E foarte important să comunicăm cu vecina noastră”, a spus acesta.

14-05-2022 18:53

Noul președinte al Ungariei condamnă războiul din Ucraina

Noul președinte al Ungariei, Katalin Novak, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, la ceremonia de inaugurare a sa, și a transmis că prima sa vizită oficială va avea loc în Polonia, pentru a repara relațiile cu Varșovia.

14-05-2022 18:47

Turcia a oferit evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi

Turcia, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi ascunşi în combinatul siderurgic Azovstal, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan.

Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne "pe masă", deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuaţi din vasta uzină siderurgică Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca şi Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

14-05-2022 18:46

Zelenski: Rusia trebuie recunoscută oficial drept stat care sponsorizează terorismul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis senatorilor republicani ai SUA, cu care s-a întâlnit la Kiev, că se bazează pe Statele Unite pentru a consolida și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei.

„În plus, credem că Rusia ar trebui recunoscută oficial drept stat care sponsorizează terorismul”, a mai spus Zelenski, conform The Kyiv Independent.

14-05-2022 17:23

Rusia a decis în mod deliberat să-și extindă războiul militar din Ucraina într-un „război al cerealelor”, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

„Acțiunile Rusiei determină eșecul livrărilor, prețurile crescând nemăsurat - nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume -, și aminințarea foametei brutale”, a spus aceasta.

14-05-2022 17:17

38 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei

38 de ambasade şi-au reluat activitatea în capitala Ucrainei, Kiev, după o perioadă de pauză cauzată de ofensiva militară a Rusiei, informează ukrinform.net.

Printre misiunile diplomatice redeschise se numără şi cea a României, după cum a anunţat mai devreme ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

14-05-2022 16:45

Avertismentul unui oficial rus: Polonia, pe primul loc la coada pentru denazificare după Ucraina

Un parlamentar rus a avertizat, vineri, că declarațiile recente ale liderilor Poloniei încurajează Moscova „să o pună pe primul loc la coada pentru denazificare, după Ucraina”.

14-05-2022 16:01

Lavrov: Occidentul a declarat „un război hibrid total” împotriva Rusiei

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că Occidentul a declarat „un război hibrid total” împotriva Rusiei și că este greu de estimat cât va dura, potrivit Reuters.

De asemenea, ministrul rus a adăugat că toată lumea va resimți consecințele acestui război.

14-05-2022 15:58

Familiile soldaților blocați în interiorul combinatului siderurgic Azovstal au făcut un apel disperat către președintele chinez Xi Jinping să acționeze ca mediator pentru a-i ajuta să-i elibereze pe cei dragi loc, la câteva zile după ce au făcut un apel similar către președintele turc Erdogan.

14-05-2022 15:12

Putin către Finlanda: Renunțarea la neutralitate ar fi „o greșeală”

După ce președintele Finlandei a declarat că i-a transmis lui Vladimir Putin despre planul său de aderare la NATO, acum Rusia a făcut publică partea sa de conversație.

Potrivit agenției de presă rusă RIA, Putin i-ar fi spus președintelui Finlandei că renunțarea la neutralitate ar fi „o greșeală”.

De asemenea, Putin i-ar mai fi spus acestuia că nu există amenințări față de securitatea Finlandei și că o schimbare în politica externă ar fi un lucru negativ pentru relațiile bilaterale.

14-05-2022 15:05

Rusia atacă din nou Azovstal

Noi atacuri ale Rusiei asupra combinatului siderurgic Azovstal. 

14-05-2022 15:03

Rusia amenință SUA cu racheta nucleară hipersonică Satan-2

Rusia a amenințat Statele Unite cu racheta nucleară hipersonică Satan-2, care ar lovi-o în „doar 200 de secunde”.

Avertismentul făuct de vicepreședintele comisiei de apărare a Rusiei, Aleksey Zhuravlyov, vine în contextul în care Finlanda este gata să se alăture NATO, iar Suedia să-i urmeze exemplul.

„Dacă Finlanda vrea să adere, atunci scopul nostru este absolut legitim - să punem la îndoială existența acestui stat. Este logic”, a spus Zhuravlyov într-un interviu pentru televiziunea de stat Rusia 1.

„Dacă Statele Unite ne amenință țara, este bine: aici este Sarmat (cunoscută drept Satan-2) pentru voi și veți fi cenușă nucleară dacă credeți că Rusia nu ar trebui să existe. Și Finlanda spune că este una cu SUA. Ei bine, stați la coadă”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă Rusia își va duce armele nucleare la granița cu Finlanda, el a spus: „Pentru ce? Nu avem nevoie. Putem să lovim cu Sarmat din Siberia și să atingem chiar și Marea Britanie. Și dacă tragem din Kaliningrad...racheta va ajunge în doar 200 de secunde - așa că dați-i drumul, băieți”.

14-05-2022 14:53

Președintele Finlandei l-a anunțat personal pe Vladimir Putin că va adera la NATO

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, i-a spus președintelui Rusiei, Vladimir Putin, despre planurile Finlandei de aderare la NATO.

Convorbirea telefonică dintre cei doi a fost făcută publică de Finlanda.

Sauli Niinisto i-a explicat lui Vladimir Putin „cât de mult au alterat mediul de securitate al Finlandei cererile rusești de la sfârșitul lui 2021, care vizau împiedicarea țărilor să adere la NATO, și invazia Ucrainei în februarie 2022”.

„Președintele Niinisto a anunțat că Finlanda a decis să devină membră NATO în următoarele zile”, se mai arată în raportul publicat.

14-05-2022 14:39

Miniştrii de externe din G7 fac noi presiuni asupra Rusiei

Miniştrii de externe din G7 cer continuarea presiunilor economice asupra Rusiei, prin izolarea pe plan internaţional, înarmarea Ucrainei şi sunt împotriva recunoaşterii frontierelor impuse prin forţă de ruşi, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Reuniţi la Wangels, în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, şefii diplomaţiilor din G7 au adoptat sâmbătă o declaraţie în care arată: "Nu vom recunoaşte niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenţia sa militară" în Ucraina.

14-05-2022 14:05

Ucrainenii anunță că soldații ruși se retrag din zona Harkovului și se concentrează pe Donbas

"S-ar putea ca războiul din Ucraina să se încheie până la sfârșitul anului, momentul de cotitură va fi în a doua jumătate a lui august". Este estimarea, surprinzător de precisă, dar și optimistă, făcută de generalul ucrainean care conduce informațiile militare. Acesta susține că Rusia pierde războiul și că ar fi în curs de desfășurare, la Moscova, un proces de înlăturare de la putere a lui Vladimir Putin. În orice caz, apreciază și alți analiști militari, Ucraina este pe cale să câștige bătălia pentru Harkov, după ce forțele ruse ar fi renunțat la tentativa de a încercui al doilea oraș ca mărime al țării, situat în partea de nord-est. Dar își concentrează toate eforturile în bătălia pentru Donbas.

În raportul zilnic, armata ucraineană a transmis că trupele ruse sunt concentrate pe retragerea trupelor din orașul Harkov.

Eforturile s-au concentrat pe menținerea pozițiilor ocupate și a rutelor de aprovizionare, a spus statul major al forțelor armate.

„Obiectivul principal al Rusiei este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk, Luhansk și Herson și de a asigura stabilitatea coridorului de uscat cu Crimeea ucraineană ocupată temporar”, se arată un mesaj publicat pe Facebook.

14-05-2022 13:17

România și-a redeschis ambasada din Kiev

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, sâmbătă, că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.

"Mă bucur să anunţ că începând de astăzi Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta îndrăzneaţă pentru libertate!", a scris Aurescu pe Twitter.

Potrivit Agerpres, pe 19 aprilie, ministrul Aurescu a anunţat că autorităţile române au decis redeschiderea Ambasadei de la Kiev.

Pe 26 februarie, România a luat decizia de suspenda activitatea Ambasadei de la Kiev.

14-05-2022 12:30

Rusia a oprit furnizarea de energie electrică către Finlanda

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă după un anunţ în acest sens al unui furnizor rus, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze, potrivit News.ro.

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, invocând restanţe de plată, în momentul în care Finlanda şi-a anunţat aderarea la NATO.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei, pentru AFP.

Reţeaua este echilibrată datorită importurilor din Suedia, potrivit hărţii în timp real a Fingrid, care spunea vineri că s-ar putea descurca fără electricitate rusă „fără dificultate”.

Finlanda a importat până acum aproximativ 10% din consumul total de energie electrică de la vecinul său.

RAO Nordic, o subsidiară din Helsinki a companiei ruse InterRAO, a justificat vineri oprirea spunând că nu a primit nicio plată pentru energia electrică furnizată Finlandei din 6 mai.


14-05-2022 11:23

Momentul în care reporterul Laura Bicker de la BBC și echipa au fost forțați să alerge pentru a se proteja de bombardamentele rusești în regiunea Zaporojie. Echipa filma într-un sat din sud-estul Ucrainei, nu departe de linia frontului.

Forțe ucrainene suplimentare au fost dislocate în zonă în ultimele săptămâni pentru a împiedica avansarea trupelor ruse.

14-05-2022 11:05

În Germania au fost înregistraţi peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina

În Germania au fost înregistraţi până acum peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, arată date ale ministerului de interne de la Berlin publicate sâmbătă de săptămânalul Welt am Sonntag, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, până în 11 mai, în Registrul Central al Străinilor (AZR) au fost înregistraţi 727.205 străini, din care 93% au cetăţenie ucraineană.

Publicaţia citată apreciază că un număr semnificativ dintre refugiaţi s-au mutat între timp în alte ţări europene ori s-au întors în Ucraina.

Circa 40% din refugiaţii ucraineni erau minori, iar 81% din adulţi erau femei, mai adaugă aceeaşi sursă.

14-05-2022 10:32

Profesorul Cristian Pîrvulescu: Dacă rușii vor avea superioritate aeriană, războiul se termină

14-05-2022 09:30

Osetia de Sud: Referendum pentru aderarea la Federaţia Rusă

Osetia de Sud, o republică autoproclamată în urma unei secesiuni în Georgia în 2008, urmează să organizeze un referendum pentru a confirma ataşamentul său faţă de Rusia.

Curtea Supremă de la Tskhinvali, capitala regiunii separatiste, a dat undă verde unui decret emis preşedintele interimar Anatoli Bibilov şi a oferit data referendumului, 17 iulie. DETALII aici.

Şeful serviciilor secrete ucrainene general-maiorul Kyrylo Budanov, a vorbit în exclusivitate pentru Sky News şi a estimat că războiul va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august şi se va termina până la sfârşitul anului, scrie News.ro. 

14-05-2022 06:06

Evacuarea Avozstal "foarte dificilă" - vicepremierul Ucrainei

Negocierile cu Rusia privind eliberarea luptătorilor ucraineni aflaţi sub asediu în oţelăria Azovstal din Mariupol au fost "foarte dificile", a declarat vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, potrivit News.ro, care citează BBC.

Într-o postare online, Iryna Vereshchuk a scris: "Este posibil ca rezultatul să nu fie pe placul tuturor, dar sarcina noastră este să ne evacuăm băieţii. Pe toţi aceştia. În viaţă".

Ieri, guvernul ucrainean a declarat că face presiuni pentru aschimba în siguranţă 38 de luptători grav răniţi cu soldaţi ruşi cpturaţi.

Complexul Azovstal a adăpostit cândva sute de civili şi luptători, dar, după mai multe săptămâni blocaţi în subteran, civilii au fost eliberaţi într-o serie de convoaie umanitare săptămâna trecută şi au început negocierile pentru luptători.


14-05-2022 06:04

Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană

Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.

"Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre", a spus el.

Skibiţki a subliniat că nu întâmplător din primele zile ale războiului Rusia a capturat această insulă şi a început să instaleze acolo echipamente de control. Pentru ei, prezenţa pe insulă este o posibilitate suplimentară de a controla teritoriul Ucrainei, a adăugat oficialul ucrainean.

"Serviciul de informaţii militare dispune de date că în Insula Şerpilor au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană de tipul 'Tor-M2' şi 'Panţîri' şi s-ar putea ca în viitor să fie amplasate şi sisteme de rachete, care vor permite bombardarea teritoriului statului nostru şi nu numai a statului nostru", a insistat Skibiţki.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia

Președintele Ucrainei a cerut din nou sprijin pentru apărarea aeriană a țării, în încercarea de a preveni atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice deteriorate ucrainene.

 

Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire
Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire

Autoritățile din Danemarca au retras din magazine trei sortimente de tăiței instant sud-coreeni pentru că sunt prea picanți. Oficialii au descoperit că tăițeii, care se vând și în România, au niveluri de capsaicină periculoase pentru om.

 

Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia

Președintele Ucrainei a cerut din nou sprijin pentru apărarea aeriană a țării, în încercarea de a preveni atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice deteriorate ucrainene.

 

Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire
Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire

Autoritățile din Danemarca au retras din magazine trei sortimente de tăiței instant sud-coreeni pentru că sunt prea picanți. Oficialii au descoperit că tăițeii, care se vând și în România, au niveluri de capsaicină periculoase pentru om.

 

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.