Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas

Războiul a intrat în cea de-a 75-a zi, iar întreaga lume așteaptă cu înfrigurare anunțul pe care Vladimir Putin urmează să-l facă pe 9 Mai, de Ziua Victoriei, cu privire la ostilitățile declanșate de Rusia în Ucraina

soldati, Rusia, rusi,
IMAGO

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante informații legate de războiul dus de Moscova în Ucraina.  

09-05-2022 19:31
09-05-2022 22:59

Odesa a fost lovită de rachete

Autoritățile ucrainene au confirmat că Odesa a fost lovită de rachete.

Trei explozii au fost auzite din centrul orașului. Prima a fost atât de puternică încât a zguduit ferestrele și a pornit alarmele mașinilor.

Autoritățile nu au oferit momentan alte informații.

09-05-2022 22:57

Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară din al Doilea Război Mondial

Preşedintele american Joe Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din cel de-al Doilea Război Mondial.

09-05-2022 22:51

Un jurnalist Politico a postat pe contul său de Twitter imagini din Kiev, de luni seară.

09-05-2022 22:50

Un drapel ucrainean rupt încă mai rezistă deasupra combinatului siderurgic Azovstal, atacat în mod constant de forțele ruse.

09-05-2022 22:43

Grecia şi-a redeschis ambasada la Kiev

Grecia şi-a redeschis luni ambasada la Kiev, "într-un gest extrem de simbolic" pentru a-i sprijini pe "ucrainenii şi comunitatea greacă" trăind în această ţară, a anunţat ministrul grec de externe Nikos Dendias.

09-05-2022 22:42

Trupele ruse cer liste cu apartamentele goale din Kherson

Potrivit BBC, trupele ruse au solicitat liste cu apartamentele goale din orașul Kherson.

Primarul a confirmat informația, însă susține că nu este sigur pentru ce vor fi folosite acele liste, nu știe dacă apartamentele vor fi date militarilor ruși.

Serviciile de informații ale Ucrainei susțin, pe de altă parte, că locuințele vor găzdui trupe și agenți de informații ruși.

De asemenea, au existat zvonuri potrivit cărora armata rusă se pregătește pentru un referendum, însă primarul neagă acest lucru, explicând că este interzis susținerea unuia în timp de legea marțială este aplicată.

09-05-2022 22:27

Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”

SUA au calificat luni drept "absurditate flagrantă" şi "insultă" adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este "preventivă".

09-05-2022 22:04

Ambasador SUA la ONU: Președintele Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”

Președintele Putin „a recunoscut că nu are nicio victorie de sărbătorit”, a declarat pentru CNN ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, făcând referire la lipsa unui anunț major despre războiul din Ucraina în discursul său de Ziua Victoriei.

„Nu a existat niciun motiv pentru a declara victoria sau pentru a declara războiul pe care îl duce de mai mult de două luni”, a spus aceasta.

„Eforturile sale în Ucraina nu au avut succes. Nu a fost capabil să intre în Ucraina, să-i pună în genunchi în câteva zile și să-i facă să se predea”, a adăugat ambasadorul.

09-05-2022 21:46

Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului.

09-05-2022 21:43

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că rușii duc cu forța ucraineni în Rusia.

„Avem indicii care ne sugerează că ucrainenii sunt duși în Rusia împotriva voinței lor”, a declarat oficialul.

09-05-2022 21:41

Cele mai noi informații oferite de Pentagon cu privire la războiul din Ucraina

Cele mai noi informații oferite de Pentagon cu privire la războiul din Ucraina:

- Câștigurile Rusiei în regiunea Donbas au fost inegale în ultimele zile

- Rezultatul a fost „un progres de câțiva kilometri” pentru Moscova

- Trupele Kremlinului au încercat să avanseze din Izium înspre Lyman și să atace Sloviansk

- În legătură cu situația din sud, Rusia nu a întregistrat niciun progres, deoarece multe dintre trupele care fuseseră angajate în ofensiva din Mariupol, se luptau să avanseze spre nord, până în orașul Velyka-Novosilka.

- În ciuda eforturilor Rusiei de a captura orașul, Ucraina încă deține controlul asupra Harkovului, iar treupele sale rezistă cu succes atacurilor.

- Pentagonul a mai menționat că 85 din cele 90 de obuze pe care America le-a promis Ucrainei se află acum în țară.

09-05-2022 20:10

Statele Unite au văzut anumite rapoarte conform cărora unele trupe ruse din Ucraina refuză să se supună ordinelor, scrie The Guardian.

SUA consideră că trupele ruse și „ofițerii de grad mediu de la diferite niveluri, chiar și până la nivel de batalion” refuză să se supună ordinelor de a avansa în noua ofensivă asupra Donbasului.

09-05-2022 20:07

Sirenele antiaeriene sună la Kiev

Sirenele antiaeriene sună la Kiev, luni seară.

09-05-2022 20:02

Petro Poroshenko a descris parada de Ziua Victoriei ca fiind un „marș al înfrângerii”

Fostul președinte rus, Petro Poroshenko, a descris parada de Ziua Victoriei din Rusia ca fiind un „marș al înfrângerii”.

„Asta este încă o dovadă că Putin este complet nebun. Trăiește într-o lume paralelă, într-un alt univers”, a spus Petro Poroshenko.

Citește mai mult AICI.

09-05-2022 19:36

Un hotel de lux din Odesa a fost distrus de ruși

Un hotel de lux din Odesa, îndrăgit de elitele Rusiei, a fost distrus în timpul bombardamentelor rusești.

09-05-2022 19:34

Președintele SUA Joe Biden le-ar fi spus oficialilor din securitatea națională că informațiile americane pe care le transmit Ucrainei nu sunt utile și trebuie să se oprească, potrivit unor surse NCB News.

09-05-2022 19:17

Președintele Consiliului European, la Odesa: Kremlinul „nu are nicio şansă să suprime spiritul vostru de libertate”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis luni un mesaj de sprijin ferm ucrainenilor, în cadrul unei vizite-surpriză efectuate la Odesa.

09-05-2022 19:11

Cel puțin cinci femei din Kiev ar fi fost violate de militarii ruși

Cel puţin cinci femei din regiunea Kiev au depus plângeri la Poliţie acuzând că au fost victime ale violurilor militarilor ruşi, a declarat, luni, pentru AGERPRES, şeful Poliţiei Regionale Kiev, Andrei Nebitov.

09-05-2022 18:55

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, aşa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina.

09-05-2022 18:16

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat după ce ambasadorul Rusiei la Varşovia a fost stropit cu vopsea roşie, ea afirmând că "neo-naziştii şi-au arătat încă o dată faţa".

09-05-2022 17:48

Comisia Europeană urmează să-și emită avizul privind aderarea la UE a Ucrainei luna viitoare, a decalrat Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene, care anterior s-a angajat să încerce să accelereze cererea Ucrainei de a deveni membru UE, a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski despre traseul Ucrainei spre aderare.

Ea a adăugat că „așteaptă cu nerăbdare să primească răspunsurile la chestionarul de aderare la UE”.

09-05-2022 17:05

Ucraina a cerut Consiliului ONU pentru drepturile omului să convoace o sesiune specială asupra atrocităților rusești în locuri precum Mariupol.

09-05-2022 16:57

Doi jurnaliști ruși, angajați la un site de știri pro-Kremlin, au umplut portalul de articole anti-război, luni dimineață, chiar de Ziua Victoriei.

09-05-2022 16:37

Orașul Sloviansk, lovit de rachete rusești

Primarul din Sloviansk a declarat că centrul orașului a fost lovit de rachete rusești.

09-05-2022 16:31

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, potrivit The Independent, că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura „zeci de ani”.

Emmanuel Macron a făcut această remarcă în timpul unui eveniment de la Strasbourg. Acesta și-a exprimat susținerea pentru o nouă formă de „comunitate politică europeană” care ar permite țărilor care nu sunt membre să împărtășească „valorile fundamentale europene”.

Chiar dacă am putea să garantăm statutul de candidat mâine, cu toții știm foarte bine că procesul care să-i permită să adereze va dura ani buni, poate zeci de ani”, a spus președintele francez.

09-05-2022 16:19

Forțele ruse continuă asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal

Forțele ruse desfășoară „operațiuni de asalt” asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, cu tancuri și focuri de artilerie, a declarat Ministerul Apărării al Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al instituției a transmis că nu exclude posibilitatea unor viioare atacuri aeriene asupra uzinei.

„În Mariupol, inamicii continuă să blocheze unitățile fabricii Azovstal. Cu ajutorul focurilor de artilerie și al tancurilor, (trupele ruse) continuă asaltul”, a transmis acesta.

09-05-2022 16:13

Zelenski: Trebuie luate măsuri imediate pentru deblocarea exporturilor de grâu

Este important să prevenim o criză alimentară mondială cauzată de acțiunile agresive ale Rusiei. Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porțile Ucrainei pentru exportul de grâu. Apreciez poziția îndrăzneață a președintelui Consiliului european și prezența sa în Odesa. Sunt recunoscător pentru susținerea constantă oferită țării noastre de către Uniunea Europeană pe mai multe planuri”, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, referitor la vizita președintelui Consiliului European, Charles Michel.

09-05-2022 16:08

Fost premier al Rusiei: „Este începutul sfârșitului erei lui Putin”

Fostul prim-ministru al Rusiei din perioada 2000-2004, Mikhail Kasyanov, explicat că din discursul susținut de președintele Vladimir Putin se înțelege că acesta este conștient de faptul că pierde războiul.

09-05-2022 15:53

Moscova, despre utilizarea rezervelor valutare ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei: „Este un act ilegal”

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.

09-05-2022 15:45

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, luni, cancelarului german Olaf Scholz că trebuie să fie depuse toate eforturile pentru a evita ca războiul din Ucraina să se transforme într-o ”situaţie de necontrolat”, relatează postul de radio de stat chinez, citat de Reuters.

”Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita intensificarea şi extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea duce la o situaţie de necontrolat”, i-a transmis preşedintele Xi cancelarului Scholz în cadrul videoconferinţei, potrivit postului de radio de stat chinez.

De asemenea, liderul chinez a invitat Germania să participe la iniţiativa de securitate globală, un cadru larg şi vag, prezentat de Xi în luna aprilie, care susţine principiul ”securităţii indivizibile”, un concept invocat de Rusia cu scopul de a justifica atacul asupra Ucrainei.

09-05-2022 15:44

Președintele Consiliului European, forțat să se adăpostească din cauza unor tiruri cu rachetă

Aflat într-o vizită surpriză la Odesa, mare oraş din sudul Ucrainei, preşedintele Consiliului European Charles Michel a fost forţat să se pună la adăpost din cauza unor tiruri cu rachetă, informează un responsabil al UE.

09-05-2022 15:37

Procurorul general din Ucraina: Trei civili, găsiți morți în Makariv

Cadavrele a trei civili au fost găsite îngropate pe marginea autostrăzii. Se pare că au fost împușcați în cap de soldații ruși în timpul ocupației orașului, conform The Kyiv Independent.

09-05-2022 15:26

Lugansk: Rușii au anunțat că au distrus o stației radar fabricată în SUA

O stație radar de contrabaterie fabricată din SUA a fost distrusă, luni, în urma unui atac care a avut loc în apropierea orașului Zolote din regiunea Lugansk, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de BBC.

Informația nu a putut fi verificată în mod independent de BBC.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis, vineri, un ajutor militar suplimentar în valoare de 150 de milioane de dolari (121,6 milioane de lire sterline) pentru forțele ucrainene, inclusiv unități radar suplimentare, împreună cu artilerie și muniție.

09-05-2022 13:59

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, stropit cu vopsea roşie în Varşovia

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roşie de protestatarii pro-ucraineni, luni, în timp ce încerca să depună flori la cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, cu ocazia Zilei Victoriei, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de The Guardian.

În înregistrările video postate pe reţelele sociale se poate auzi în fundal cum manifestanţii prezenţi scandează: ”Fasciştilor!”, scrie News.ro.


09-05-2022 13:43

"Tanti supă", una dintre femeile salvate din oțelăria Azovstal

Numele ei este Natalia, dar copiii care s-au aflat în interiorul oțelăriei din Mariupol îi spuneau "Tanti supă".

Natalia este unul dintre civilii salvați din complexul Azovstal, potrivit unui comunicat postat pe canalul Telegram al Primăriei Mariupol, scrie CNN.

Numele ei de familie nu a fost dat publicității de către autorități.

"Eu și soțul meu am stat în adăpostul anti-bombă două luni și patru zile. Am hrănit copiii și adulții", a spus Natalia.

"De aceea am devenit 'Tanti supă', pentru că micuții nu își puteau aminti numele meu", a explicat ea.

Cu puține ingrediente la dispoziție, Natalia trebuia să fie creativă, potrivit comunicatului Primăriei Mariupol, folosind "aluat preparat cu apă și conserve" pentru a crea "cea mai delicioasă pizza din lume".

Sâmbătă trecută, viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a anunțat că „toate femeile, copiii și persoanele în vârstă” au fost evacuate din oțelărie.

09-05-2022 12:53

Rușii susțin că negocierile de pace cu Ucraina sunt în desfășurare

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a declarat, luni, că discuțiile pentru pace cu Ucraina nu s-au oprit şi că ele au loc de la distanţă, informează Reuters, care citează agenţia de presă Interfax.

Moscova a acuzat Kievul, în repetate rânduri, că blochează discuţiile şi că foloseşte relatările despre atrocităţi comise de trupele ruse în Ucraina pentru a submina negocierile.

Rusia a neagat că acţiunile sale vizează ţinte civile în Ucraina, în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială".

09-05-2022 12:05

Rușii au tras cu rachete asupra regiunii Odesa

Forțele ruse au tras, luni, patru rachete de croazieră Onyx în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al administrației militare din zonă, Serhiy Bratchuk, scrie CNN.

"Rachetele au fost trase de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar", a spus acesta.

Bratchuk nu a oferit detalii despre locul lovit de rachete.

Forțele ruse au anexat ilegal Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014.

În ultimele zile, coasta Mării Negre a Ucrainei a înregistrat o creștere semnificativă a atacurilor cu rachete din partea forțelor ruse.

09-05-2022 11:53

Japonia va pune embargo pe petrolul rusesc, dar nu va abandona proiectele energetice cu Moscova

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a anunţat, luni, că ţara sa va pune embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar că îşi menţine interesul în ceea ce priveşte proiectele energetice cu Moscova, pentru a minimiza impactul asupra aprovizionării cu energie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Pentru o ţară precum Japonia, care depinde în mare parte de importurile de energie, este o decizie foarte dificilă, dar coordonarea G7 este mai importantă într-un moment precum cel actual", le-a spus Kishida reprezentanţilor presei.

Anunţul prim ministrului nipon a fost făcut la câteva ore după ce a participat la reuniunea online cu liderii Grupului celor şapte - G7 (format din Statele Unite ale Americii, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie), în care aceştia au reiterat angajamentul de a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia.

Marile puteri, care nu au putut ajunge la un acord privind interzicerea importurilor de petrol rusesc, s-au angajat să întreprindă o tranziţie "în mod oportun şi ordonat", în timp, pentru ca ţările să găsească sure alternative de aprovizionare.

"În baza declaraţiei liderilor G7, am decis să luăm măsuri pentru a pune un embargo asupra petrolului din Rusia, în principiu", a scris oficialul nipon pe Twitter.

Kishida a subliniat că va continua să colaboreze "strâns cu G7 şi ţările implicate, printre care şi Ucraina, a cărei invadare de către Rusia a determinat aceasta şi alte sancţiuni", cu scopul de a proteja ordinea internaţională.

09-05-2022 11:40

Hackerii anti-război au atacat televizoarele inteligente din Rusia

Descrierile programelor TV afișate de televizoarele inteligente din Rusia au afișat un mesaj anti-război, în timpul paradei de Ziua Victoriei din Piața Roșie de la Moscova, din cauza unui atac al hackerilor anti-război, informează BBC.

Atacul hackerilor a vizat inclusiv marile canale Channel One, Rossiya-1 și NTV-Plus.

Francis Scarr, jurnalist BBC, a postat pe contul său de Twitter imagini cu descrierea afișată de hackerii anti-război la programele tv din Rusia.

"În această dimineață, pagina online a programului TV rusesc a fost piratată. Numele fiecărui program a fost schimbat în: Pe mâinile tale este sângele a mii de ucraineni și a sutelor lor de copii uciși. Televiziunea și autoritățile mint. Stop războiului", a scris Francis Scarr.

09-05-2022 11:00

Componenta aviatică a paradei militare din Piaţa Roşie a fost anulată din cauza condiţiilor meteo

Componenta aviatică a paradei militare din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Agerpres, care citează TASS.

"Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii", a spus Peskov.

Potrivit TASS, anul acesta, la parada militară din Piaţa Roşie participă 11.000 de militari, iar în componenţa coloanei mecanizate intră 131 de unităţi de tehnică militară.

09-05-2022 10:47

Vladimir Putin, mesaj pentru soldații ruși aflați în Ucraina: "Luptați pentru securitatea Rusiei"

Vladimir Putin le-a transmis soldaților ruși care se află în Ucraina, în timpul discursului ținut în Piața Roșie din Moscova de Ziua Victoriei, că luptă pentru securitatea Rusiei.

"Luptați pentru patria noastră, pentru viitorul ei", a spus Putin, conform BBC.

"Moartea fiecărui soldat și ofițer este dureroasă pentru noi", a adăugat acesta.

"Statul va face totul pentru a avea grijă de familii (n.r. - soldaților morți pe front", a asigurat liderul de la Kremlin.

"Operațiune militară specială a fost o măsură necesară și oportună", a mai spus Vladimir Putin.

09-05-2022 10:15

Oficial rus: "Nu plănuim să organizăm un referendum în Herson"

Agenția rusă de presă RIA a prezentat câteva declarații făcute de Kirill Stremousov, pe care îl descrie drept vicepreședinte al administrației militar-civile din regiunea ucraineană Herson ocupată de ruși.

"Nu plănuim să organizăm un referendum și să creăm o republică. Astăzi, pe baza oportunităților pe care le avem, ne vom integra pe cât posibil în Federația Rusă", a declarat Stremousov, citat de The Guardian.

Regiunea Herson se află la nord de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal după invazia sa din 2014.

09-05-2022 10:06

Opt avioane de vânătoare MiG-29 vor forma litera "Z" deasupra Pieței Roșii din Moscova

La parada organizată la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei – prin care este marcată cea de-a 77-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial – 77 de avioane vor zbura deaspura Piaței Roșii, a anunțat Ministerul rus al Apărării, informează agenția de presă TASS, citată de CNN.

Printre aceste aeronave vor fi opt avioane de vânătoare MiG-29 care vor forma litera "Z", pentru a arăta sprijinul față de trupele ruse care luptă în Ucraina, a precizat ministerul.

Litera "Z" a devenit simbolul rus al războiului din Ucraina, pe care Vladimir Putin îl numește "operație militară specială".

Litera "Z" a fost inscripționată pe majoritatea vehiculelor militare rusești care operează în Ucraina.

09-05-2022 09:40

Soldații ruși care defilează de Ziua Victoriei au litera Z inscripționată pe uniforme

Parada militară de Ziua Victoriei a început în unele orașe din Rusia. Soldați au litera Z - simbol al invaziei din Ucraina - inscripționată pe uniforme.

La Moscova, parada este programată să înceapă la ora 10:00.

09-05-2022 09:02

Bono, solistul de la U2, a susţinut un concert pentru "libertate" într-o staţie de metrou din Kiev

Solistul grupului rock irlandez U2, Bono, şi colegul său de trupă The Edge au susţinut, duminică, un concert surpriză, de 40 de minute, într-o staţie de metrou din capitala ucraineană Kiev, care e folosită drept adăpost.

Cu această ocazie, cei doi i-au lăudat pe ucrainenii care luptă pentru eliberare după invazia rusă, informează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.

"Preşedintele vostru susţine cauza libertăţii în lume, chiar în acest moment... Poporul Ucrainei nu luptă doar pentru propria libertate, luptă pentru noi toţi cei care iubim libertatea", a declarat Bono în faţa unei mulţimi de până la o sută de persoane, adunate în interiorul staţiei de metrou Khreshchatyk.

09-05-2022 08:34

Fost primar al orașului Ekaterinburg, atac la Putin de Ziua Victoriei: Războiul cu Ucraina este cel mai ridicol din istoria Rusiei

“Războiul cu Ucraina este cel mai rușinos, cel mai ridicol, cel mai inutil război din istoria Rusiei. Propaganda poate să transforme oamenii în animale. Și toată această mlaștină propagandistică o să dispară atunci când situația se va schimba”, este de părere Evgheni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg.

Opinia fostului edil este împărtășită și de mulți cetățeni ruși. Vezi AICI ce a declarat o femeie. 

09-05-2022 07:36

Armata ucraineană: Rusia desfăşoară șase nave şi două submarine în Marea Neagră

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară șase nave şi două submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează publicația The Kiev Independent, citată de News.ro.

Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

De asemenea, Comandamentul a anunţat că ucrainenii au distrus duminică a distrus două lansatoare de rachete multiple ruseşti, un tanc, un sistem de rachete antiaeriene, două drone şi un elicopter., dar au murit şi 51 de soldaţi ruşi.

09-05-2022 07:29

Mandatul SUA de sechestrare a unui super-iaht care i-ar aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov a fost suspendat

Un tribunal din Fiji a suspendat executarea unui mandat american de sechestrare a unui super-iaht de 300 de milioane de dolari despre care Washingtonul pretinde că este deținut de oligarhul rus Suleiman Kerimov, au declarat procurorii, informează AFP, citată de The Guardian.

Vasul "Amadea" a fost vizată deoarece Kerimov se află printre un grup de oligarhi apropiați de Moscova, care au fost sancționați de Statele Unite pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Iahtul rămâne în custodia poliției din Fiji și nu poate părăsi apele teritoriale ale acestei țări din Pacific, în ciuda suspendării mandatului, au precizat procurorii.

Luxosul "Amadea" – care dispune, printre altele, de heliport, piscină și jacuzzi – a fost acostat în Lautoka, Fiji, în Pacificul de Sud, la jumătatea lunii aprilie.

09-05-2022 07:02

Londra a anunţat noi sancţiuni comerciale împotriva Rusiei


Guvernul britanic a anunţat, duminică, o nouă tranşă de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export pentru industria rusă şi tarife mai mari, inclusiv pentru paladiu, relatează AFP, potrivit News.

Acest pachet semnificativ de sancţiuni va provoca şi mai multe daune maşinii de război ruseşti”, a declarat ministrul Comerţului Internaţional Anne-Marie Trevelyan într-un comunicat.

Tarifele vamale vor creşte cu 35 de puncte procentuale, în special pentru platină şi paladiu - utilizate în industria auto - în timp ce interdicţiile de export vizează mărfurile destinate sectoarelor de producţie şi maşini grele din Rusia, cum ar fi plasticul, cauciucul sau utilaje. "Rusia este una dintre principalele ţări producătoare de platină şi paladiu şi este foarte dependentă de Regatul Unit pentru a exporta aceste produse", a spus guvernul.

Aceste sancţiuni se referă la bunuri în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline (aproximativ 2 miliarde de euro), a spus executivul, ducând la peste 4 miliarde de lire sterline valoarea bunurilor vizate de sancţiunile comerciale de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie. De asemenea, Marea Britanie a sancţionat peste 1.000 de persoane şi peste 100 de companii de la invazie.



09-05-2022 06:38

Kristina Kvien, însărcinata cu afaceri a SUA, a revenit la Kiev și transmite un mesaj rușilor: ”Go f... yourself!”

Kristina Kvien, însărcinata cu afaceri a SUA, şi mai mulţi diplomaţi au sosit duminică la Kiev, unde curând se va redeschide ambasada americană. Kvien şi-a încheiat discursul cu mesajul celebru adresat ruşilor de către soldaţii din Insula Şerpilor, potrivit News.

"Tocmai am ajuns la Kiev! Fericită să fiu aici în această zi a victoriei în Europa. Glorie Ucrainei”, a postat pe Twitter Ambasada SUA, însoţindu-şi mesajul de o fotografie a Kristinei Kvien.

"Preşedintele Putin a eşuat. A eşuat să preia Kievul, după cum vedeţi suntem aici. Putin a eşuat deoarece nu a putut înlocui guvernul Ucrainei cu marionete ruseşti, nu a reuşit să subjuge mândrul popor ucrainean, care pe tot teritoriul ţării, inclusiv în est, a refuzat să se supună voinţei sale şi le-a transmis ruşilor: Go f... yourself", a spus Kvien.

Informaţiile iniţiale arătau că, în 24 februarie, treisprezece poliţişti de frontieră au murit apărând Insula Şerpilor, din Marea Neagră, iar teritoriul, cel mai sudic punct al Ucrainei, ar fi fost capturat de forţele ruseşti.

Poliţiştii aflaţi la post au refuzat să se predea şi au înjurat nava rusă care i-a somat, potrivit unei înregistrări audio.

”Suntem o navă de război rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să capitulaţi, ca să nu curgă sângele unor victime inutile. Altfel veţi fi bombardaţi”, au anunţat invadatorii la megafon.

”Navă rusă, du-te-n mă-ta!”, i-au răspuns grănicerii ucraineni.


09-05-2022 06:22

Ţările din G7 pregătite, în principiu, să renunţe la petrolul rusesc

Ţările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit "de ruşine" Rusia cu acţiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis, comentează AFP, conform Agerpres.

"G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc", a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat.

Această decizie "va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul" împotriva Ucrainei, a afirmat executivul american.

Această renunţare se va face "într-o manieră adecvată şi raţională", au scris şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din G7 în comunicatul lor final care nu precizează, însă, ce angajamente şi-a asumat exact fiecare dintre ei, respectiv Germania (care deţine preşedinţia în acest an), Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit.

G7 a ţinut duminică, prin videoconferinţă, a treia reuniune din acest an, cu participarea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. A durat puţin peste o oră, potrivit americanilor.

09-05-2022 06:06

G7 despre Putin: Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus. El nu trebuie să câştige acest război

Liderii Grupului celor Şapte (G7) au precizat, într-un comunicat dat publicităţii duminică seară, că acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin “aduc ruşine Rusiei” şi că nu vor precupeţi niciun efort pentru ca Putin şi cei care îl susţin să fie traşi la răspundere, conform News.

“Astăzi, 8 mai, noi, liderii Grupului celor Şapte, alături de Ucraina şi de comunitatea globală, comemorăm încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa şi eliberarea de fascism şi de stăpânirea terorii naţional-socialiste, care a cauzat distrugeri nemăsurate, orori de nedescris şi suferinţă umană. Plângem milioane de victime şi le omagiem, în special pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru a doborî regimul Naţional Socialist, inclusiv aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică.

77 de ani mai târziu, preşedintele Putin şi regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război neprovocat de agresiune împotriva unei ţări suverane. Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului rus. Prin invazia şi acţiunile în Ucraina începând din 2014, Rusia a încălcat ordinea internaţională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după al Doilea Război Mondial pentru a cruţa generaţiile care au urmat de flagelul războiului”, se arată în comunicat.

09-05-2022 06:01

Zelenski spune că 60 de civili au fost ucişi în atacul asupra şcolii din satul ucrainean Bilohorivka

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat naţiunii duminică seară, că 60 de civili a fost ucişi în atacul rusesc asupra şcolii din satul Bilohorivka, în regiunea Lugansk, potrivit News.

"În urma atacului aerian rusesc de la Bilohorivka, regiunea Lugansk, aproximativ 60 de persoane au fost ucise. Civili care pur şi simplu s-au ascuns în şcoală de bombardamente. A fost o rachetă direcţionată spre şcoală. O altă crimă a ocupanţilor.

O nouă lovitură cu rachete în regiunea Odesa, lovind din nou o clădire de locuinţe. Din nou bombardamente în regiunea Sumî. Bombardări violente în Donbas şi regiunea Harkov. De parcă azi nu este 8 mai. De parcă mâine nu este 9 mai, când pacea ar trebui să fie cuvântul principal. Pentru toţi oamenii normali", a spus Zelenski.

Duminică, guvernatorul regiunii Lugansk a anunţat că forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane.

Treizeci de persoane au fost salvate.


Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Scholz: Rusia nu poate dicta un acord de pace în Ucraina. Kievul nu va accepta așa ceva și nici noi
Scholz: Rusia nu poate dicta un acord de pace în Ucraina. Kievul nu va accepta așa ceva și nici noi

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avut, duminică, o nouă intervenție cu privire la războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Liderii G7 şi Zelenski discută despre noi sancţiuni pentru Moscova
Liderii G7 şi Zelenski discută despre noi sancţiuni pentru Moscova

Preşedintele american Joe Biden participă la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care se discută noi măsuri împotriva Moscovei, relatează bbc.com.

 

Parlamentar rus: Două milioane de ucraineni trebuie să părăsească țara, ori să fie denazificați. Trebuie distruși, atât!
Parlamentar rus: Două milioane de ucraineni trebuie să părăsească țara, ori să fie denazificați. Trebuie distruși, atât!

"La fel ca strămoşii lor, militarii noștri luptă astăzi împotriva mizeriei naziste, cu încrederea că victoria va fi din nou a noastră", a transmis Putin de Ziua Europei mai multor ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Scholz: Rusia nu poate dicta un acord de pace în Ucraina. Kievul nu va accepta așa ceva și nici noi
Scholz: Rusia nu poate dicta un acord de pace în Ucraina. Kievul nu va accepta așa ceva și nici noi

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a avut, duminică, o nouă intervenție cu privire la războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Liderii G7 şi Zelenski discută despre noi sancţiuni pentru Moscova
Liderii G7 şi Zelenski discută despre noi sancţiuni pentru Moscova

Preşedintele american Joe Biden participă la o reuniune virtuală cu ceilalţi lideri G7 şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care se discută noi măsuri împotriva Moscovei, relatează bbc.com.

 

Parlamentar rus: Două milioane de ucraineni trebuie să părăsească țara, ori să fie denazificați. Trebuie distruși, atât!
Parlamentar rus: Două milioane de ucraineni trebuie să părăsească țara, ori să fie denazificați. Trebuie distruși, atât!

"La fel ca strămoşii lor, militarii noștri luptă astăzi împotriva mizeriei naziste, cu încrederea că victoria va fi din nou a noastră", a transmis Putin de Ziua Europei mai multor ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Recomandări
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine
Radu Mihaiu va depune plângere penală împotriva Biroului electoral de sector. El acuză dispariţia a 1.800 de buletine

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie
Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.