Război în Ucraina, ziua 61. Blinken: Bătălia pentru Kiev, câștigată. În alte părți, rușii tot comit atrocități

Bombardamentele rusești asupra zonelor urbane din estul Ucrainei au continuat în weekendul de Paște, bilanțul victimelor din regiunea Luhansk ajungând la opt morți până duminică dimineața.

blinken la kiev zelenski
Getty

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

25-04-2022 22:51

SUA au declarat , luni, că noul ajutor pentru Ucraina va fi probabil parte dintr-un pachet de ajutor pe termen mai lung care necesită aprobarea parlamentarilor americani , relatează Reuters.

25-04-2022 22:47

Agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin, susține că ar exista doi răniți după atacul din regiunea rusă Belgorod.

25-04-2022 22:41

Blinken: Bătălia pentru Kiev a fost câștigată. În alte părți, rușii continuă să comită atrocități

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a postat pe Twitter despre recenta sa călătorie în Ucraina și atrocitățile comise de armata rusă.

"În călătoria noastră, eu și Lloyd Austin am luat un tren spre Kiev din Polonia. Am văzut oameni pe străzi și dovezi clare că bătălia pentru Kiev a fost câștigată. Dar știm că acest lucru este în contrast puternic cu alte părți ale Ucrainei, unde armata rusă continuă să comită atrocități", a scris el.

25-04-2022 22:36

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că au început să primească piese de artilerie de 155 de milimetri, calibrul standard folosit de NATO, trimise de Statele Unite și alți parteneri. Potrivit ministrului, aceste mijloace de artilerie cu rază lungă de acțiune vor schimba „fundamental” condițiile de luptă cu forțele ruse, conform Today.it. 

25-04-2022 22:28

În Vovceansk, regiunea Harkov, rușii ar fi înființat lagăre

În Vovceansk, regiunea Harkov, rușii ar fi înființat lagăre și ar tortura civilii. Procuratura Regională din Harkov a declanșat o anchetă în acest sens. Conform informațiilor transmise de presa locală, rușii ar obliga oamenii să se alăture Forțelor Armate Ruse.

25-04-2022 22:08

Clădirea consiliului orășenesc Herson se afla sub controlul rușilor.

25-04-2022 22:05

Secretarul pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, a declarat că aproximativ 15.000 de ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina , pe 24 februarie, conform The Guardian.

 

25-04-2022 21:43

Președintele Comitetului de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal pentru bombardarea satului din regiunea rusă Belgorod.

25-04-2022 21:19

Cum s-a schimbat situația acțiunilor militare în Ucraina, de la începutul războiului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului

25-04-2022 21:05

Unian transmite pe canalul său de Telegram că prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a confirmat că țara sa a trimis Ucrainei tancuri T-72. El a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la numărul de tancuri furnizate.

25-04-2022 21:05

Explozia din Kreminna, regiune ocupată de ruși, are ca rezultat victime, confirmă un oficial ucrainean

Un înalt oficial al Ministerului de Interne al Ucrainei spune că a avut loc o explozie mare în orașul Kreminna, din regiunea Lugansk, o zonă ocupată recent de forțele ruse.

Anton Gerașcenko a spus că explozia a avut loc într-o clădire administrativă din oraș. Forțele ucrainene s-au retras de la Kreminna săptămâna trecută.

Ca urmare a unei explozii de gaz în clădirea consiliului orașului din Kreminna, nimeni nu a supraviețuit”, a spus el la Telegram.

Concomitent cu explozia de gaze naturale din clădirea primăriei, a avut loc o a doua explozie de gaze menajere în secția raională de poliție, unde un grup de colaboratori au mers la o întâlnire”, a spus el.

CNN nu poate verifica numărul victimelor și nici originea exploziei.

25-04-2022 20:56

Ministrul Apărării, după vizita lui Blinken și Austin: Este semnul unei „adevărate frății”

Ministrul apărării al Ucrainei a spus că sprijinul SUA este semnul unei „adevărate frății”, după întâlnirea de la Kiev. Oleksii Reznikov a spus că sprijinul nu se măsoară în bani, ci în „viețile salvate ale ucrainenilor”.

25-04-2022 20:58

Polonia cumpără rachete antiaeriene de tip CAMM iLauncher, cu rază scurtă de acţiune, de la consorţiul european MBDA

Filiala britanică a consorţiului european MBDA a încheiat un contract în vederea livrarării Poloniei a unor sisteme de rachetă de tip sol-aer cu rază scurtă de acţiune, anunţă părţile într-un comunicat, relatează AFP, conform News.ro.

În baza acestui acord, MBDA urmează să livreze unui consorţiu polonez, PGZ-Narew, sisteme de tip CAMM iLauncher, care urmează să fie integrate unor instalaţii poloneze, în cadrul Programului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune Narew.

Consorţiul PGZ-Narew a încheiat un acord cu MBDA cu privire la calendarul şi modalitatea de livrare a elementelor sistemului Narew prin intermediul partenerului britanic”, anunţă în acest comunicat comun MBDA şi PGZ-Narew.

Acest acord priveşte integrarea unor lansatoare şi unor rachete produse de către MBDA unor staţii de radiolocalizare şi unui sistem de comunicaţii şi comandă fabricate de industria poloneză a apărării.

Polonia vrea să se echipeze cu 23 de sisteme antiaeriene de tip Narew, cu o rază de acţiune de aproximativ 25 de kilometri.

Valoarea acestui contract nu a fost comunicată, însă costul total al Programului Narew este estimat între 11 şi 15 miliarde de euro.

25-04-2022 20:52

Secretarul general al ONU este în drum spre Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se află în prezent într-un avion în drum spre Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Farhan Haq, relatează CNN.

Guterres va fi „primit” marți de președintele rus Vladimir Putin și va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, este programat să călătorească la Kiev și să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Este important ca el [Secretarul General] să poată vorbi clar cu conducerea ambelor părți și să vadă ce progrese putem face. În cele din urmă, scopul final este de a opri luptele și de a avea modalități de a îmbunătăți situația oamenilor din Ucraina, de a diminua amenințarea la care sunt supuși și de a le oferi ajutor umanitar”, a spus Haq reporterilor, într-un briefing de presă.

Haq a mai spus că, deși Guterres nu a vorbit cu președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden înaintea viitoarei sale călătorii la Moscova și Kiev, el a vorbit cu alți înalți oficiali americani.

25-04-2022 20:12

Londra anunţă urmează să furnizeze Ucrainei vehicule blindate de tip Stormer dotate cu lansatoare de rachete de tip Starstreak

Regatul Unit urmează să furnizeze Ucrainei un ”număr mic” de blindate lansatoare de rachete antiaeriene de tip Stormer, anunţă luni ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, relatează AFP.

Aceste rachete antiaeriene de tip Starstreak promise Ucrainei sunt ”desfăşurate şi folosite de trei săptămâni pentru a-şi apăra teritorul”, a anunţat Ben Wallace luni, în Parlamentul britanic.

”Pot anunţa Camera (Comunelor) că vom dona un număr mic de vehicule blindate echipate cu lansatoare pentru aceste rachete antiaeriene”, a declarat el, citat de News.ro.

”Aceste vehicule de tip Stormer vor oferi forţelor ucrainene capacităţi antiaeriene cu rază scurtă de acţiune atât pe timp ce zi, cât şi pe tmp de noapte”, a precizat el.

Ben Wallace a subliniat că Regatul Unit estimează că ”aproximativ 15.000 de militari ruşi” au fost ucişi ”în timpul ofensivei lor în Ucraina”.

25-04-2022 20:10

Incendiul de la depozitul de petrol din orașul rus Breansk încă nu a fost stins.

25-04-2022 20:09

Putin susţine că economia rusă ”se stabilizează”

Preşedintele rus, Vladmir Putin, apreciază că economia Rusiei este pe cale ”să se stabilizeze”, după ce a fost lovită de serii de sancţiuni care i-au fost impuse de către Occident, după ce şi-a lansat ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, relatează AFP.

”Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la un anumit număr de produse preţurile au început deja să scadă”, a anunţat liderul de la Kremlin într-o reuniune a Guvernului, consacrată problemelor economice.

Această rezistenţă depinde, în opinia sa, de doi factori, conform News.ro.

Primul factor este, potrivit lui Putin, o bună sănătate a ruiblei, care s-a ”consolidat în mod mod activ în ultima perioadă” şi a revenit aproape de nivelul dinaintea crizei.

Al doilea factor este ”cererea consumatorilor”, care a revenit la normal după un ”vârf în februarie-martie”, când ruşii s-au năpustit în magazine asupra bunurilor de consum curent, de frica unei penurii sau a unei prăbuşiri a rublei.

Liderul de la Kremlin a îndemnat, de asemenea, la ”garantarea unei normalizări treptate a dinamicii preţurlor” şi evitării unei ”scăderi spectaculoase a cererii”.

25-04-2022 20:01

Guvernatorul regiunii Belgorod, din Rusia, susține că sat Nekhoteevka ar fi fost bombardat. "Sunt clădiri rezidențiale și vehicule personale avariate. Nu au fost victime civile", a scris pe canalul său Telegram guvernatorul Vyacheslav Gladkov.

25-04-2022 19:50

O nouă groapă comună a fost găsită la 5 kilometri de Mariupol, transmite Nexta. 

25-04-2022 19:31

Luni dimineața, ruții au încercat să lanseze o lovitură cu rachete asupra regiunii Odesa Crimeea ocupată,  a transmis șeful regional Maxim Marchenko. O rachetă a căzut în apă, cealaltă a doborâtă de apărarea antiaeriană.

25-04-2022 19:30

Războiul din Ucraina va afecta regiunea Indo-Pacifică, atenţionează Ursula von der Leyen

Invazia rusă în Ucraina ameninţă securitatea regională a Indiei, a declarat luni, la New Delhi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite menite să întărească legăturile strategice cu această ţară care îşi afişează neutralitatea în faţa acestui conflict, informează AFP.

"Deznodământul războiului va determina nu doar viitorul Europei, ci va afecta profund şi regiunea Indo-Pacifică", a subliniat Von der Leyen într-o intervenţie în cadrul Raisina Dialogue, o conferinţă anuală asupra geopoliticii, care are loc la New Delhi, conform Agerpres.

Ea a evocat spectrul unui parteneriat între Beijing şi Moscova pentru a pune în gardă împotriva consecinţelor războiului dincolo de Europa. "Rusia şi China au făcut se pare un pact fără restricţii (...). Ele au declarat că prietenia lor este 'fără limite' (...). La ce ne putem aştepta de la 'noile relaţii internaţionale' pe care ambele vor să le stabilească?", şi-a exprimat Ursula von der Leyen îngrijorarea.


25-04-2022 18:41

Ucraina dezminte acuzaţiile lui Vladimir Putin conform cărora ar plănui uciderea unui jurnalist rus

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dezminţit luni că ar plănui uciderea jurnalistului rus Vladimir Soloviov, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în aceeaşi zi că principala agenţie de spionaj a Rusiei a dejucat un "complot occidental" menit să-l lichideze pe jurnalistul rus, informează Reuters.

"SBU nu plănuieşte să-l asasineze pe Soloviov", a anunţat SBU într-un comunicat publicat pe mesageria Telegram, conform Agerpres.

Vladimir Putin a anunţat luni că principala agenţie de spionaj a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a dejucat "un complot occidental pentru uciderea unui proeminent jurnalist rus". "În această dimineaţă, FSB a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să ucidă un renumit jurnalist al televiziunii ruse", a declarat Putin. "Au trecut acum la teroare - la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri", a adăugat el, fără a furniza dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale.

25-04-2022 18:21

Rusia expulzează 40 de diplomaţi germani. Reacția Germaniei

 Rusia a anunţat luni că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată recent de Germania în urma ofensivei ruse în Ucraina, informează AFP şi dpa.

Convocat luni la Ministerul Afacerilor Externe rus, ambasadorului Germaniei la Moscova i-a fost înmânată o notă conform căreia "40 de colaboratori ai misiunilor diplomatice germane din Rusia au fost declaraţi 'persona non grata'", a anunţat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Berlinul spune că expulzarea "nu este justificată". "Cei 40 de membri ai reprezentanţelor ruse în Germania pe care noi i-am expulzat în urmă cu trei săptămâni nu au lucrat nici măcar o singură zi în serviciul diplomaţiei în timpul şederii lor în Germania", a denunţat într-un comunicat ministrul de externe german Annalena Baerbock.

Pe 4 aprilie, guvernul german a declarat indezirabili 40 de diplomaţi ruşi, care au trebuit să părăsească Germania în termen de cinci zile.


25-04-2022 18:08

Ambasador rus, discurs la ONU: ”Nu există război în Ucraina”, iar atrocităţile de la Bucea sunt o ”înscenare”

”Vorbiţi despre război, dar nu există război în Ucraina”, declară într-un discurs adjunctul ambasadorului rus la sediul ONU, Dmitri Polianskii, care consideră că atrocităţile de la Bucea sunt o ”înscenare”.

”Noi nu purtăm un război, (ci) încercăm să punem capăt unor conflicte care durează de opt ani”, apreciază el.

Atrocităţile de la Bucea sunt o ”înscenare”, consideră Polianskii, citat de News.ro.

”Ucraina şi partenerii săi occidentali dau dovadă neîncetat de o ostilitate faţă de Rusia. Însă amintiţi-vă de Bucea. Amintiţi-vă de acest discurs montat de Ucraina şi Occident cu scopul de a acuza Rusia. Încă de la început, noi am arătat că era vorba doar despre o dezinformare, înscenată de către forţele ucrainene”, declară el.

În opinia sa, ”numeroase elemente” demonstrează că armata rusă nu ar fi putut să comită ”asemenea atrocităţi”.

”Noi am publicat un anumit număr de elemente de probă în weekend. Se văd victime ale unor săgeţi de metal, care nu sunt folosite de către forţele ruse”, declară el.

”Acest lucru demonstrează că aceste persoane nu au fost ucise de către forţe ruse”, apreciază reprezentantul Rusiei la ONU, care consideră aceste acuzaţii ”ridicole”. 

25-04-2022 17:32

Cinci morţi şi 18 răniţi în atacuri ruse asupra unor instalaţii feroviare în Viniţa

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local, informează AFP şi Reuters.

"Din cauza unor bombardamente ale inamicului, cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite", a informat Parchetul local într-un comunicat, precizând că tirurile de rachete care au avut loc dimineaţa au vizat "infrastructuri de transport" lângă micile oraşe Jmerînka şi Kozeatîn, conform Agerpres. 

25-04-2022 17:04

Kievul va schimba numele străzilor legate de Rusia și Belarus. Consiliul orașului Kiev a identificat 279 de nume care ar putea fi redenumite, a declarat Volodymyr Bondarenko, secretarul consiliului, pentru Ukrainska Pravda, notează The Kyiv Independent. 

25-04-2022 17:03

Curtea Penală Internațională (CPI) urmează să se alăture echipei care cercetează acuzațiile de crime de război din Ucraina, a declarat, duminică, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în justiție penală, Eurojust. Aceasta este o premieră. 

O Echipă Comună de Anchetă (JIT), înfiinţată în martie de către Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în state vizate, dar şi pe cele care ar putea să aibă loc la CPI, precizează într-un comunicat agenţia

Guvernul ucrainean şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) acuză forţe ruse de faptul că au comis crime de război, acuzaţii pe care Moscova le dezminte , conform News.ro. 

”Procurorul CPI Karim Khan şi procurorii generali au celor trei state respective au semnat azi un acord privind o primă participare a Biroului procurorului (CPI) la o JIT”, anunţă Eurojust.

25-04-2022 16:45

Ucraina nu va elimina din Constituţie obiectivul aderării la NATO

Ucraina nu doreşte să elimine din Constituţie obiectivul privind aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează luni dpa.

"Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul", a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda, într-un interviu publicat luni. Ceea ce este ancorat în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie "perspectiva Ucrainei asupra viitorului său", a subliniat el, citat de Agerpres.

25-04-2022 16:43

FSB anunţă că a dejucat un plan SBU de asasinare a propagandistului-şef al Kremlinului, Vladimir Soloviev; Putin denunţă un ”act de teroare”

Serviciile ruse de securitate FSB anunţă luni că au arestat ”membri ai unei grupări neonaziste” care plănuia, îi acuză ele, să-l asasineze - din ordinul Kievului - pe prezentatorul vedetă Vladimir Soloviev, propagandistul-şef al Kremlinului, relatează AFP.

”Comitetul rus de anchetă a arestat membri ai grupării Naţionalismul Socialist/Puterea Albă, cetăţeni ruşi, care pregăteau asasinarea politicianului şi jurnalistului vedetă Vladimir Soloviev”, anunţă FSB, citat de agenţiile ruse presă, conform News.ro.

FSB susţine că acest plan de ”asasinat” a fost comandat de către serviciile ucrainene de securitate SBU.

Potirvit FSB, ”membrii acestui grup au mărturisit că au pregătit asasinarea lui Soloviev, după care urmau să fugă în străinătate”.

Un dispozitiv exploziv artizanal şi diverse arme, dar şi paşapoarte ucrainene pe numele supecţilor arestaţi, au fost confiscate în cadrul unor percheziţii, precizează spionajul rus.

AFP scrie că nu a putut verifica veridicitatea acestor acuzaţii.

25-04-2022 15:53

În regiunea Harkov, Forțele Armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc . Potrivit informațiilor preliminare, cei doi piloți au reușit să se ejecteze. Acum, AFU caută piloți.

25-04-2022 15:28

Ministrul ucrainean de Externe critică liderii mondiali

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a criticat liderii mondiali pentru "scuzele și jumătățile de măsură" și a cerut un embargo al UE asupra petrolului rusesc.

Dacă liderii mondiali și întreprinderile sunt serioși în ceea ce privește încetarea crimelor de război rusești, trebuie mai întâi să-l priveze pe Putin de veniturile din petrol. Ajunge cu scuzele și jumătățile de măsură în timp ce ucrainenii sunt bombardați, uciși, torturați și violați. Petrolul rusesc este plin de sânge ucrainean. Nu-l mai cumpărați! Uniunea Europeană are nevoie de un "embargo real" asupra petrolului rusesc”, a reacționat Kuleba, pe Twitter.

Rusia încearcă cu disperare să ocolească restricțiile deja impuse. Să fie clar: orice amestec care conține orice fel de petrol rusesc trebuie tratat ca fiind 100% rusesc. Nu-i lăsați pe ruși să trișeze pentru a ocoli restricțiile”, a adăugat oficialul de la Kiev, potrivit The Guardian.

25-04-2022 15:19

Ucraina: Nu există niciun acord privind coridorul umanitar de la uzina Azovstal

Ucraina nu a ajuns la un acord cu Rusia privind crearea unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

Aceasta intervine după ce Rusia a anunțat o încetare a focului pentru a permite civililor adăpostiți în uzina siderurgică Azovstal asediată să plece.

Este important să înțelegem că un coridor umanitar se deschide prin acordul ambelor părți. Un coridor anunțat unilateral nu oferă securitate și, prin urmare, nu este un coridor umanitar”, a declarat Vereshchuk pe Telegram, relatează The Guardian.

25-04-2022 15:06

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Occidentul nu a reușit să divizeze societatea rusă, în ciuda "agresiunii sancțiunilor" impuse Rusiei și cetățenilor săi.

25-04-2022 14:44

Procurorul general al Ucrainei susține că trupele ruse au ucis 3.818 ucraineni și au rănit peste 4.000 în cele două luni de invazie.

Iryna Venediktova a declarat că această cifră este inexactă, deoarece nu include Mariupolul asediat și teritoriile ocupate temporar.

25-04-2022 14:38

Numărul morților în rândul civililor crește în Donețk și Harkov

Cinci persoane, inclusiv doi copii, au murit duminică în timpul bombardamentelor rusești în Donețk, a confirmat guvernatorul acestei localități, Pavlo Kyrylenko.

Între timp, alte trei persoane au murit în regiunea Harkov și 14 au fost rănite ca urmare a bombardamentelor continue pe parcursul zilei, care s-a întâmplat să fie Paștele ortodox, o sărbătoare importantă atât în Rusia, cât și în Ucraina.

"Astăzi, când creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea lui Hristos, rușii au ucis cinci persoane în regiunea Donețk. Printre cei morți se află doi copii de 5 și 14 ani", a scris anterior Kyrylenko pe Twitter, potrivit BBC.

25-04-2022 13:35

Rusia: Ruta de evacuare de la combinatul siderurgic Azovstal va fi deschisă

Rusia va deschide astăzi un coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, potrivit agenției rusă de presă Interfax, citată de Sky News.

Rapoartele spun că încetarea focului va avea loc de la ora 11:00 GMT, iar orice civil din uzină poate pleca în orice direcție.

Se presupune că între 300 și 1.000 de civili sunt blocați în sit, alături de rămășițele forțelor de apărare ale orașului.

Sursele spun că unii dintre cei care se adăpostesc în buncărele subterane de la uzină se află acolo de la sfârșitul lunii februarie și nu au mai văzut lumina zilei de săptămâni întregi.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că trupele ucrainene de la fața locului ar putea pleca dacă ar respecta o încetare a focului, dar se înțelege că niciun luptător nu a acceptat oferta.

Vladimir Putin le-a spus soldaților ruși să blocheze centrala atât de bine încât nici măcar "o muscă" să nu poată trece neobservată.

25-04-2022 13:26

Mesajul cutremurător pe care un soldat ucrainean și l-a inscripționat pe vesta sa antiglonț: „Doamne, dacă mor tânăr, du-mă în Rai, că am fost deja în Iad pe cont propriu”.

25-04-2022 13:15

Morți și răniți în urma unor atacuri asupra unor gări din Ucraina

Autoritățile locale au anunțat o serie de atacuri cu rachete rusești asupra unor gări din regiunea Liov.

Șeful regiunii centrale Vinnytsia tocmai a anunțat pe Telegram că există morți și răniți acolo, după atacuri asupra stațiilor Zhmerynka și Kozyatyn.

Serhiy Borzov nu a precizat câte victime sunt, dar a spus că rușii au încercat să lovească "infrastructura critică".

Căile ferate ucrainene au anulat sau au deviat trenuri în vest și centru după atacuri, transmite BBC.

25-04-2022 12:56

Ambasadorul rus la Washington avertizează SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina

Rusia a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington, Anatoli Antonov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24, potrivit The Guardian.

"Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situații în care Statele Unite ale Americii toarnă arme în Ucraina și am cerut să se pună capăt acestei practici", a transmis Anatoli Antonov.

Antonov a precizat că a fost trimisă o notă diplomatică oficială la Washington în care sunt exprimate îngrijorările Rusiei în urma vizitei secretarului de stat american Antony Blinken la Kiev.

25-04-2022 12:19

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni, într-o declarație, pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa în funcția de președinte al Franței.

"Vă doresc sincer succes în activitățile de stat, precum și sănătate și bunăstare", se arată în mesaj, publicat de Kremlin și citat de CNN.

Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța cu 58,55% din voturi, potrivit rezultatelor publicate duminică seară de Ministerul francez de Interne.

Rivala sa de dreapta, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi.

25-04-2022 11:44

Zelenski: Ajutorul american duce apărarea Ucrainei la un "nou nivel"

Președintele Ucrainei afirmă că asistența militară de 3,4 miliarde de dolari din partea SUA ajută "deja" la aducerea capacităților de apărare ale Ucrainei la un "nivel calitativ nou", potrivit Al Jazeera.

"Apreciem asistența fără precedent acordată de Statele Unite Ucrainei", a declarat Zelenski în urma vizitelor lui Antony Blinken și  Lloyd Austin la Kiev.

"Aș dori să îi mulțumesc președintelui Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru conducerea sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. O vedem. Îl simțim", a adăugat președintele Ucrainei.

Comunicatul a precizat că discuțiile președintelui cu delegația americană au inclus "prioritățile actuale ale statului beligerant", consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei, sprijinul financiar pentru Ucraina și garanțiile de securitate.

25-04-2022 10:39

Lloyd Austin: Ucraina poate învinge Rusia cu echipamentul potrivit

Șeful Apărării din SUA, Lloyd Austin, afirmă că ucrainenii pot câștiga împotriva Rusiei cu echipamentul și sprijinul potrivit.

"Primul pas pentru a câștiga este să crezi că poți câștiga. Și astfel ei cred că putem câștiga. Noi credem că ei pot câștiga. Ei pot câștiga dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit. Și vom face tot ceea ce putem, vom continua să facem tot ceea ce am avut pentru a ne asigura că îl vor primi", a declarat Austin într-un briefing de presă la granița dintre Polonia și Ucraina, relatează Al Jazeera.

25-04-2022 10:25

Rusia a atacat cinci gări ucrainene într-o oră

Șeful Căilor Ferate ucrainene a confirmat în această dimineață că cinci gări din centrul și vestul Ucrainei au fost ținta unor atacuri.

Alexander Kamyshin a declarat că au fost raportate victime. Acesta a adăugat că toate atacurile au avut loc la interval de o oră unul de altul, iar 16 trenuri de pasageri au fost întârziate din această cauză, conform Sky News.

Potrivit lui Maksym Kozytskyy, șeful administrației militare regionale din Liov, una dintre rachetele lansate a fost doborâtă de Comandamentul aerian de Vest al forțelor aeriene ucrainene. El a precizat că rachetele au fost lansate în Ucraina dinspre sud-est, spunând că forțele rusești le-au lansat probabil de la bombardiere strategice.

La începutul lunii aprilie, cel puțin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise după ce forțele rusești au efectuat un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk.

Gara din estul Ucrainei era folosită de civili care încercau să fugă din calea războiului.

25-04-2022 09:42

SUA promit un ajutor militar de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina

În cursul nopții, s-a aflat că secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin s-au întâlnit, duminică, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cei doi au părăsit acum teritoriul ucrainean, iar în cadrul întâlnirii de la Kiev, SUA au promis un ajutor militar suplimentar de 700 de milioane de dolari pentru a contribui la efortul de război, din care 322 de milioane de dolari sunt destinați în mod special Ucrainei.

Alte 400 de milioane de dolari vor fi împărțite între alte 15 națiuni din Europa Centrală și de Est, precum și din Balcani, informează Sky News.

Noua finanțare ridică la 3,7 miliarde de dolari totalul asistenței de securitate acordate de SUA Ucrainei de la începutul invaziei.

25-04-2022 09:39

Blinken: Rusia eșuează în obiectivele sale de război

Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit în ultimele momente după întâlnirea pe care a avut-o la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a declarat că Rusia continuă să încerce să "brutalizeze" anumite părți ale Ucrainei, adăugând că ucrainenii "se țin tare" în fața unui război devastator.

"Este adevărat că Rusia continuă să încerce să brutalizeze părți ale țării, iar moartea și distrugerile pe care continuăm să le vedem sunt îngrozitoare. Dar ucrainenii opun rezistență, sunt puternici și fac acest lucru cu sprijinul pe care l-am coordonat în întreaga lume", a declarat Blinken.

Blinken a mai afirmat că Rusia "eșuează în obiectivele sale de război", în timp ce Ucraina reușește să se apere, relatează Sky News.

25-04-2022 09:32

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a adresat presei la granița dintre Polonia și Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali din Ucraina.

În cadrul întâlnirii, ne-am concentrat asupra lucrurilor care ne vor permite să câștigăm bătălia actuală și, de asemenea, să construim pentru mâine. Am vorbit despre asistența forțelor de securitate. Și am vorbit despre instruire”, a declarat Lloyd Austin.

Oficial american a spus că va continua marți la o întâlnire la baza aeriană Ramstein din Germania cu alți miniștri și șefi ai Apărării, scrie The Guardian.

25-04-2022 09:27

Forțele Kremlinului, "epuizate" în asediul de la Mariupol, susțin britanicii

Ministerul britanic al Apărării afirmă că asediul în curs de desfășurare în Mariupol, în sudul țării, a "epuizat multe unități rusești și a redus eficacitatea lor de luptă".

Acesta adaugă că Rusia a făcut "unele progrese" în estul regiunii Donbas, după ce și-a mutat atenția dinspre regiunea Kiev spre est.

În declarație se precizează: "În lipsa unor facilitatori logistici și de sprijin de luptă suficienți, Rusia nu a reușit încă să realizeze un progres semnificativ".

Între timp, Ministerul Apărării afirmă că ministerul rus al apărării a propus ca "plățile compensatorii" pentru familiile personalului militar decedat "să fie supravegheate de oficiali militari și nu civili".

"Acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei de populația internă", adăugă Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News.

25-04-2022 09:08

Trupele rusești încearcă să ia cu asalt orașul Popasna, anunță ucrainenii

Trupele rusești desfășoară operațiuni de asalt în apropiere de Popasna, în regiunea Luhansk.

Declarația relevantă a fost făcută de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe Facebook, transmite Ukrinform.

Începând cu ora 06:00 (ora locală), 25 aprilie 2022, forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona operațională estică pentru a învinge grupul Operațiunii Forțelor Comune (JFO), pentru a obține controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk și pentru a asigura o rută terestră între aceste teritorii și Crimeea ocupată temporar.

25-04-2022 09:04

Ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuusk, a declarat că Rusia amenință Estonia și are planuri militare împotriva ei.

25-04-2022 08:43

Oficialii americani au numit noul ambasador al SUA în Ucraina

Bridget Brink a fost numită ambasador al SUA în Ucraina. Diplomatul, care este în prezent ambasador în Slovacia, va ocupa un post rămas vacant de la începutul anului 2020 sub administrația lui Donald Trump. Presa americană a relatat că președintele Joe Biden o va nominaliza în cursul zilei de luni.

De asemenea, SUA au declarat că analizează condițiile de securitate din capitala Kiev și că vor redeschide ambasada de acolo de îndată ce situația o va permite, într-un nou impuls diplomatic în Ucraina de la invazia Rusiei de acum aproape două luni.

Ambasada rămâne închisă, cu un birou temporar care a fost mutat în Polonia. Personalul ambasadei ar urma să înceapă să facă excursii de o zi în orașul Liov din vestul Ucrainei în zilele următoare, potrivit presei americane, citată de BBC.

25-04-2022 07:49

Un depozit de petrol din orașul rusesc Breansk a luat foc

Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din regiunea Breansk din Rusia, a anunțat luni agenția de presă de stat rusească TASS, citând surse guvernamentale.

"Ministerul pentru Situații de Urgență a confirmat că există un incendiu. Există, de asemenea, o confirmare că este vorba de rezervoarele de combustibil", a relatat TASS, citând biroul de presă al guvernului, care a mai spus că primii respondenți se îndreaptă spre locul incidentului.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență din Breansk a primit informații despre incendiu la ora 2 dimineața, ora Moscovei, după care a trimis la fața locului echipe de salvare care au confirmat apoi că incendiul a fost la un depozit de petrol. Cauza incendiului rămâne neclară, potrivit CNN.

25-04-2022 07:41

Washingtonul confirmă vizita lui Blinken și Austin la Kiev

Statele Unite au confirmat că secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au călătorit duminică la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un oficial ucrainean a declarat anterior că Blinken se afla în Ucraina, dar SUA a refuzat să comenteze.

Dar în ultimele momente, Washingtonul a anunțat vizita și a spus că cei doi se află acum în afara teritoriului ucrainean, conform BBC.

Aceasta ar fi vizita la cel mai înalt nivel a unor oficiali americani în Ucraina de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia țării la 24 februarie.

25-04-2022 07:37

Zelenski laudă rezistența Ucrainei și mulțumește SUA pentru sprijin

Președintele Ucrainei a lăudat poporul său pentru cele două luni de rezistență curajoasă împotriva forțelor rusești de la invazia Moscovei din 24 februarie și a mulțumit SUA pentru sprijin.

"Au trecut două luni de rezistență eroică la nivel național a Ucrainei la agresiunea rusă. Sunt recunoscător lui @POTUS și poporului SUA pentru leadership-ul în susținerea Ucrainei", a scris Zelenski pe Twitter.

El a răspuns la tweet-ul lui Biden care a onorat hotărârea Ucrainei.

"La două luni după ce Putin a lansat un atac neprovocat și justificat asupra Ucrainei, Kievul rămâne în picioare", a scris Biden, promițând să continue să sprijine Ucraina "în dreptul său de a-și apăra patria", notează Al Jazeera.

25-04-2022 07:21

Rusia plănuiește organizarea unui „referendum înscenat” în Herson, susțin britanicii

Rusia plănuiește un "referendum înscenat" în orașul Kherson din sudul țării, cu scopul de a-și justifica ocupația, potrivit ultimului raport al Ministerului britanic al Apărării.

Acesta afirmă că orașul este esențial pentru obiectivul Rusiei de a stabili o punte terestră către peninsula Crimeea - care a fost anexată de Rusia în 2014 - și de a domina sudul Ucrainei.

Britanicii adaugă că Rusia a folosit această tactică pentru a justifica retrospectiv confiscarea Crimeii.

Herson este singurul oraș important pe care Rusia a reușit să îl cucerească de când a invadat la sfârșitul lunii februarie. Dar unele zone din jur au fost de atunci recucerite de trupele ucrainene, iar luptele din regiune continuă, notează BBC.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene
Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Ministrul austriac de Externe se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană
Ministrul austriac de Externe se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de țară candidată în luna iunie, cerând în schimb o "cale diferită" în privința aderării.

Cea mai veche navă din lume, trimisă să recupereze de pe fundul mării rămășitele mândriei Marinei Ruse, crucișătorul Moskva
Cea mai veche navă din lume, trimisă să recupereze de pe fundul mării rămășitele mândriei Marinei Ruse, crucișătorul Moskva

Marina Rusă a trimis la locul scufundării crucișătorului Moskva o navă de salvare veche de 110 ani, numită Kommuna. Este un catamaran activ încă din timpul Revoluției Ruse și cea mai veche navă de război din lume.

Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene
Război în Ucraina, ziua 60. În aproape toată Ucraina au sunat alarme de raiduri aeriene

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Ministrul austriac de Externe se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană
Ministrul austriac de Externe se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, a declarat că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de țară candidată în luna iunie, cerând în schimb o "cale diferită" în privința aderării.

Cea mai veche navă din lume, trimisă să recupereze de pe fundul mării rămășitele mândriei Marinei Ruse, crucișătorul Moskva
Cea mai veche navă din lume, trimisă să recupereze de pe fundul mării rămășitele mândriei Marinei Ruse, crucișătorul Moskva

Marina Rusă a trimis la locul scufundării crucișătorului Moskva o navă de salvare veche de 110 ani, numită Kommuna. Este un catamaran activ încă din timpul Revoluției Ruse și cea mai veche navă de război din lume.

Recomandări
Lovitură pentru președintele Joe Biden. Fiul său, Hunter, a fost declarat vinovat de toate cele 3 acuzații și va fi condamnat
Lovitură pentru președintele Joe Biden. Fiul său, Hunter, a fost declarat vinovat de toate cele 3 acuzații și va fi condamnat

Fiul președintelui Joe Biden, Hunter Biden, a fost condamnat marți de un juriu, pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă.  

Alegeri locale în România. Noi rezultate anunțate de BEC. PSD și PNL au strâns în total 70% din voturi
Alegeri locale în România. Noi rezultate anunțate de BEC. PSD și PNL au strâns în total 70% din voturi

Centralizarea tututor voturilor continuă, dar pentru PSD și PNL lucrurile sunt deja clare la nivel național.  

România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM
România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM

Vijelii și caniculă, așa am putea descrie vremea din ultimele 48 de ore de la noi din țară.