Război în Ucraina, ziua 36. Ocupanții ruși au mutat cu forța peste 40.000 de locuitori ai orașului Mariupol

Războiul Rusiei din Ucraina continuă și în cea de-a 36-a zi, dar situația din teren rămâne incertă. Negocierile de pace se vor relua pe 1 aprilie.

Război în Ucraina, ziua 36. Ocupanții ruși au mutat cu forța peste 40.000 de locuitori ai orașului Mariupol
Getty

După ce s-a anunțat că trupele ruse sunt din ce în ce mai demoralizate și au început să nu mai execute ordinele, șeful NATO a declarat că, de fapt, trupele rusești se repoziționează.

31-03-2022 22:47

America face, din nou, apel către cetățenii săi să plece din Rusia și Ucraina

Cetăţenii americani din Rusia şi Ucraina ar trebui să părăsească imediat aceste ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, conform Nexta. Potrivit  Departamentului de Stat , în ultimele săptămâni forțele de securitate ruse au identificat și reținut cetățeni americani atât în ​​Rusia, cât și în zonele Ucrainei aflate sub controlul lor.

31-03-2022 22:39

Viceprim-ministru ucrainean Iryna Vereshchuk susține că ocupanții ruși au mutat cu forța 45.000 de locuitori din Mariupol. Potrivit lui Iryna Vereshchuk, locuitorii Mariupolului au fost deportați în zonele ocupate de ruși din regiunea Donețk, notează The Kyiv Independent.

31-03-2022 22:18

În magazinele JYSK din Rusia s-au format cozi după ce compania a anunțat retragerea din Rusia. 

31-03-2022 22:15

În capitala Slovaciei , o parte a străzii pe care se află Ambasada Rusiei va fi numită după Boris Nemțov.

31-03-2022 21:59

Statul Major susține că Rusia dorește să blocheze două orașe din regiunea Donețk. Pe măsură ce Rusia își mută trupele în estul Ucrainei, ocupanții urmăresc să preia controlul asupra zonelor din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, precum și să blocheze orașele Kramatorsk și Sloviansk, transmite Statul Major.

31-03-2022 21:55

Prețul petrolului a scăzut după decizia de la Casa Albă

Preţurile petrolului au scăzut joi, după ce miercuri seara au apărut rapoarte care sugerau că SUA vor elibera zilnic 1 milion de barili de petrol din rezervele strategice.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent pentru luna mai au scăzut cu 4%, ajungând la 108,89 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI, de referinţă în SUA, au scăzut cu 4,7%, până la 102,84 dolari pe baril, conform News.ro. 


31-03-2022 21:43

Forțele ruse au ucis 148 de copii de la începutul invaziei din Ucraina , relatează Reuters. Potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, forțele ruse au tras 1.370 de rachete și au distrus 15 aeroporturi ucrainene.

31-03-2022 21:25

Marea Britanie va trimite mai multe arme letale Ucrainei , a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

31-03-2022 21:24

Celebra casă de licitații britanica Christie's a interzis vânzarea de bunuri de lux către clienții din Rusia și Belarus .

31-03-2022 21:20

Joe Biden: "Vladimir Putin pare să se autoizoleze și sunt informații că a dat afară sau că i-a plasat în arest la domiciuliu pe unii dintre consilierii săi, dar nu vreau să dau crezare acestor lucruri, pentru că nu am dovezi concrete".

De asemenea, el a mai spus că nu sunt dovezi nici desrpre faptul că Putin și-ar fi retras armata din jurul Kievului. 

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să recurgă la cea mai mare eliberare de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, transmite Bloomberg.

31-03-2022 20:59

Joe Biden face declarații: "Faptul că am oprit importul de energie rusească a fost un lucru bun, dar vine și cu un cost. Trebuie să dezvoltăm industria încât să existe o producție mai mare de petrol. Ne dorim să creștem producția de petrol brut cu un milion de baril pe zi. Dar unele companii nu vor să crească producția. Vor să profite. Iar eu spun: destul. Aceste companii au făcut aproape 80 de milioane de dolari profit în ultimul an. Asta nu este momentul să facem profituri, ci să ne implicăm pentru binele țării. Trebuie să creștem producția".

31-03-2022 20:47

Putin susţine că Occidentul caută pretexte pentru sancţiuni şi mai dure

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că este în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni împotriva ţării sale, relatează DPA.

Politica occidentală de a pune presiune economică pe Rusia nu va fi abandonată, a spus liderul de la Kremlin, precizând că Rusia trebuie să ţină cont de acest lucru în dezvoltarea economiei sale.

Putin a spus că toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au fost pregătite în avans şi ar fi fost implementate "în orice caz", sugerând că războiul în Ucraina a fost doar un pretext.

31-03-2022 20:32

Cernobîlul este, din nou, în mâinile ucrainenilor 

Centrala electrică de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, a declarat agenția nucleară a țării.

31-03-2022 20:23

Imagini din Ucraina înainte și după război

The Guardian a postat pe Youtube un video cu imagini din Ucraina înainte și după război

31-03-2022 20:20

Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul șefului RDP, transmite CNN, citând TASS.

„În orașul Mariupol urmează să se formeze o administrație locală a Republicii Populare Donețk”, se arată în document, potrivit TASS.

Aproximativ 90% din clădirile rezidențiale din oraș sunt avariate sau distruse, spun oficialii ucraineni. 

31-03-2022 20:13

Noi imagini cu distrugerile din Mariupol:

31-03-2022 20:09

Guvernul a anunţat că, din data de 10 februarie până în prezent au intrat în România 622.947 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, 4.328 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman.

31-03-2022 19:24

O persoană a fost ucisă şi alte patru rănite în urma tirurilor asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernigău, în nordul Ucrainei, a anunţat joi o responsabilă ucraineană, citată de AFP.

"Combatanţii ruşi au tras asupra unui convoi de voluntari în apropiere de Cernigău. Cinci autobuze care se îndreptau spre oraş pentru a evacua civili au fost ţinta tirurilor", a anunţat Liudmila Denisova, ombudsmanul ucrainean.

Roskomnadzor va întocmi un dosar privind o infracțiune administrativă împotriva Wikipedia pentru articolul „ Invazia Rusiei în Ucraina ”. Amenda poate ajunge până la patru milioane de ruble (44.285 euro), conform Nexta. 

31-03-2022 19:08

Joe Biden va umbla la rezerva strategică de petrol a SUA

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să recurgă la cea mai mare eliberare de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, transmite Bloomberg.

O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piaţă pe parcursul următoarelor luni.

"Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora", a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură "fără precedent". 


31-03-2022 19:03

Şeful militar al forţelor armate britanice consideră că poziţia lui Putin este ''slăbită''

Amiralul Sir Tony Radakin, şeful militar al Forţelor armate britanice, a apreciat joi că poziţia actuală a preşedintelui rus Vladimir Putin a "slăbit" după invazia în Ucraina, relatează EFE.

Într-o intervenţie la un eveniment organizat de think tank-ul Institutul pentru Guvernare (Institute for Government, IfG) din Marea Britanie, amiralul Radakin a declarat că "scenele care vin de la Mariupol şi din alte părţi sunt cumplite, iar următoarele câteva săptămâni vor continua să fie foarte dificile".

"În multe privinţe, Putin a pierdut deja. Departe de a fi manipulatorul cu o viziune pe termen lung a evenimentelor, aşa cum ar vrea el să credem că este, Putin şi-a provocat daune prin diverse erori catastrofale de judecată", a apreciat Radakin, conform Agerpres.

31-03-2022 19:02

SUA instituie noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul tehnologic

SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei, vizând de această dată sectorul tehnologic, între care şi cel mai important fabricant rus de semiconductori, cu scopul declarat de a împiedica ocolirea sancţiunilor occidentale, relatează AFP.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că vizează "21 de entităţi şi 13 indivizi în cadrul represiunii sale împotriva reţelelor de ocolire a sancţiunilor impuse Kremlinului şi companiilor tehnologice, care joacă un rol determinant în maşina de război a Federaţiei Ruse".

31-03-2022 18:50

Putin crede că lipsa gazului rusesc va aduce în UE costuri energetice sporite, dezindustrializare şi scăderea nivelului de trai

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat joi că va urma o criză alimentară mondială, a cărei consecinţă va fi un nou val migrator către ţările europene, care în lipsa gazului rusesc se vor confrunta cu costuri energetice mai mari ce vor afecta competitivitatea companiilor şi nivelul de trai al populaţiei.

''După criza alimentară va urma un nou şi inevitabil val migrator, în principal către ţările europene'', a anticipat Putin la o reuniune prin videoconferinţă având ca temă situaţia industriei aeronautice în contextul sancţiunilor occidentale impuse Rusiei după agresiunea asupra Ucrainei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.


31-03-2022 18:47

Rusia blochează prelungirea Misiunii OSCE în Ucraina, denunţă SUA

Statele Unite denunţă ferm blocarea de către Rusia a unei prelungiri anuale a Misiunii de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după opt ani de mandat, care expiră joi, relatează AFP.

”Este profund regretabil faptul că Rusia a blocat consensul uneiprelungiri a mandatului Misiunii Speciale de Observare în Ucraina”, denunţă ambasadorul american Michael Carpenter în Consiliul Permanent.

”Acest lucru este iresponsabil şi nejustificat”, denunţă el, potrivit unei transcrieri a unui discurs pe care l-a susţinut, publicat joi pe site-ul reprezentanţei diplomatice americane la OSCE, conform News.ro. 

31-03-2022 18:15

Un blogger ucrainean, Gleb Liaşenko, acuzat de ”trădare” la Liov, plasat în arest preventiv

Un blogger ucrainean, totodată un ”expert politic”, a fost plasat în detenţie preventivă, acuzat de ”trădare”, din cauză că a susţinut invazia Ucranei de către Rusia, anunţă joi Serviciile Ucrainene de Securitate (SBU), relatează AFP.

”Serviciile speciale au oprit actvităţile unui «jurnalist» de scandal care desfăşura activităţi ilegale, în detrimentul securităţii Ucrainei”, anunţă într-o postare pe Facebook filiala din Liov (cest) a SBU.

Acesta este acuzat de ”trădare”, precizează filiala, conform News.ro

”Folosind presa, trădătorul a susţinut acţiunile ţării agresoare”, acuză în acest comunicat SBU.

”Această propagandă a fost folosit cu succes de presa rusă, pentru a justifica acţiunile criminale ale Federaţiei ruse împotriva Ucrainei”, acuză SBU.


31-03-2022 17:53

Ucraina a lansat un site unde oamenii din întreaga lume pot raporta activele celor implicați în războiul Rusiei, conform The Kyiv Independent. 

31-03-2022 17:30

După ce Putin a anunțat că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, Germania a spus că Occidentul nu se va lăsa „șantajat”. Robert Habeck, ministrul economiei, a declarat că nu a văzut încă un decret semnat de Putin care să impună plățile de gaze în ruble. El a adăugat că Germania este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea fluxurilor de gaze rusești către Europa, conform Sky News. 

31-03-2022 17:27

Rușii se retrag de la Cernobîl

 Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a anunţat, joi, că majoritatea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au părăsit zona şi se îndreaptă către graniţa cu Belarus, doar mici efective militare ruse fiind la ora actuală prezente în acea zonă, transmite Reuters.

''Ocupanţii, care au capturat centrala nucleară Cernobîl şi alte facilităţi în zona de excludere, au pornit în două coloane către frontiera ucraineană'' cu Belarusul, se arată într-o declaraţie emisă de Energoatom.

31-03-2022 17:14

The Kyiv Independent transmite că o explozie puternică a fost auzită în centru Kievului, dar nu se cunosc detalii suplimentare dacă este vorba o rachetă rusească doborâtă sau dacă o astfel de rachetă ar fi atins o țintă. 

31-03-2022 17:05

Vladimir Putin anunţă că plăţile pentru gazul rusesc trebuie efectuate în ruble de la 1 aprilie

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează Reuters.

"Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri - n.r.)", a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune, conform Agerpres. 

"Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate - asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte", a adăugat el.

31-03-2022 16:38

Dmitri Peskov susţine că Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul ”nu au informaţii reale” despre situaţia de la Kremlin, ceea ce poate atrage ”decizii greşite” şi ”consecinţe nefaste”

Departamentul de Stat al SUA şi Pentagonul ”nu au informaţii reale” despre ceea ce se întâmplă la Kremlin, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în cadrul conferinţei sale zilnice de presă. Această situaţie este îngrijorătoare pentru că ”o astfel de neînţelegere totală duce la decizii greşite care au consecinţe nefaste”, a apreciat oficialul rus, conform BBC.

”Pur şi simplu nu înţeleg ce se întâmplă în Kremlin”, a spus el, conform News.ro.

”Nu îl înţeleg pe preşedintele Putin, nu înţeleg cum se iau deciziile şi nu înţeleg stilul muncii noastre”, a subliniat Peskov.

31-03-2022 15:57

Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, se va adresa Parlamentului României luni seara

Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, se va adresa Parlamentului României luni seara, conform deputatului PNL Pavel Popescu. 

"Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția Președintelui Zelenskyy, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care astăzi arătați empatie față de cei ce fug din calea nenorocirii iscate de criminalul de război, Vladimir Putin", a scris Pavel Popescu pe Facebook. 


31-03-2022 15:49

380 de copii au murit în timpul războiului, a transmis procurorul general ucrainean Irina Venediktova. Ea a adăugat că 797 de școli au fost avariate și 76 distruse complet. 

31-03-2022 15:48

 Numărul morților în urma atacului rusesc asupra clădirii administrației regionale din orașul Nikolaiev la 19 persoane.

31-03-2022 15:47

Este alertă de raid aerian în Nikolaiev, a transmis pe canalul său de Telegram guvernatorul regiunii Nikolaiev din Ucraina, Vitaliy Kim. 

31-03-2022 15:21

Șeful NATO afirmă că forțele rusești nu se retrag

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele rusești se repoziționează și nu se retrag, notează Sky News.

Vorbind la Bruxelles joi după-amiază, Jens Stoltenberg a declarat: "Potrivit informațiilor noastre, unitățile rusești nu se retrag, ci se repoziționează. Rusia încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să își consolideze ofensiva în regiunea Donbas. În același timp, Rusia menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe. Așa că ne putem aștepta la acțiuni ofensive suplimentare, aducând și mai multă suferință". 

31-03-2022 14:34

Draghi: Putin mi-a zis că e prematură o întâlnire între el și Zelenski

Vladimir Putin consideră că termenii pentru o încetare a focului în Ucraina "nu sunt încă maturi", a declarat, joi, într-o conferință de presă, premierul italian Mario Draghi, potrivit Sky News.

După ce a discutat recent la telefon cu liderul de la Kremlin, Draghi a mai subliniat că Putin i-a spus că actualele contracte de gaz rămân în vigoare și că firmele europene vor continua să plătească în euro și dolari.

"Ceea ce am înțeles, dar s-ar putea să mă înșel, este că conversia plății este o chestiune internă a Federației Ruse", a spus Draghi.

Putin i-a mai spus premierului italian că este "prematură" o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

31-03-2022 14:03

Putin înrolează 134.000 de noi recruți, dar aceștia nu vor merge în Ucraina

Vladimir Putin a semnat, joi, un decret care adaugă 134.500 de noi recruți în armata rusă la încorporarea de primăvară.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că noua recrutare nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că noii recruți nu vor fi trimiși în "puncte fierbinți".

"Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez faptul că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte", a declarat Șoigu, transmite Sky News.

31-03-2022 13:46

Turcia inițiază și depune eforturi pentru a găzdui o nouă întâlnire între miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia va avea loc în următoarele două săptămâni, transmite ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, conform Ukrinform.

31-03-2022 13:41

Luptătorii ucraineni au recucerit cinci sate din regiunea Zaporojie, potrivit Ukrinform.

"Unitățile Forțelor de asalt aerian ucrainene, împreună cu alte unități ale forțelor de apărare din regiunea Zaporizhia, au eliberat așezările Zatyshshia, Malynivka, Vesele, Zelenyi Hai și Chervone de sub ocupația rusă", se arată într-un comunicat.

31-03-2022 13:28

Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.

Kievul susține că 17.500 de soldați ruși au fost uciși și 1.735 de vehicule blindate pentru trupe au fost distruse.

Alte echipamente militare care au fost distruse includ 131 de elicoptere, 614 tancuri și 135 de avioane. Miercuri, Ucraina a afirmat că numărul pierderilor în rândul soldaților ruși se ridică la 17.300.

Însă, Sky News afirmă că nu a putut verifica aceste afirmații.

Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a susținut că 1.351 dintre trupele sale au murit. 

31-03-2022 13:14

Zelenski le cere politicienilor olandezi arme și ajutoare

Continuându-și turneul virtual prin parlamentele lumii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit joi în parlamentul olandez.

Zelenski le-a cerut politicienilor olandezi arme, ajutor pentru reconstrucția țării și încetarea afacerilor cu Rusia.

"Sunt necesare sancțiuni mai puternice pentru ca Rusia să nu aibă șansa de a continua acest război în Europa. Opriți toate schimburile comerciale cu Rusia”, a transmis președintele Ucrainei, citat că Sky News.

31-03-2022 12:57

Au apărut imagini care arată dimensiunea distrugerilor din orașul ucrainean Mariupol, care a fost asediat și care se confruntă cu agresiunea rusă încă din 24 februarie.

Scenele apar în timp ce un convoi de autobuze a fost trimis joi în regiune pentru a evacua civilii blocați în zonă.

Zona a fost o țintă-cheie pentru forțele Kremlinului și a fost supusă unui baraj de atacuri de la începutul războiului din Ucraina.

Orașul Mariupol este o zonă-cheie pentru Rusia, deoarece capturarea orașului-port ar crea un coridor terestru între Crimeea anexată și regiunile controlate de separatiștii pro-ruși Luhansk și Donețk, informează Sky News.

31-03-2022 12:26

Zelenski: Rusia folosește șantajul nuclear

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat, joi, că Rusia se folosește de capacitatea sa nucleară pentru a șantaja Occidentul și aliații săi, reafirmând în același timp necesitatea de a dispune de mai multe arme și de sancțiuni mai puternice împotriva Moscovei.

"Țara care folosește șantajul nuclear trebuie să primească sancțiuni care să demonstreze că un astfel de șantaj este distructiv pentru șantajistul însuși", a declarat Zelenski, conform baha.com.

31-03-2022 12:08

Raport: Soldații ruși de la Cernobîl ar fi fost iradiați

Rapoarte citate de The Guardian sugerează că soldații ruși care sunt retrași de la Cernobîl au fost iradiați după ce au umblat prin fosta central nucleară fără echipament de protecție și chiar au săpat tranșee. (Mai multe detalii, AICI)

31-03-2022 11:34

Un raport realizat de Grupul de analiză a amenințărilor al Google a declarat că hackerii ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor unor țări din Europa de Est.

Google a precizat că tentativele de atacuri cibernetice au fost lansate de un grup cu sediul în Rusia, numit Coldriver sau Callisto.

Dar raportul nu a precizat care armate au fost vizate în ceea ce a descris drept "campanii de phishing de credențiale".

Raportul Google a precizat: "Vedem zilnic activități cibernetice rău intenționate. Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în contact cu ei pe această temă", informează Sky News.

31-03-2022 11:24

Turcia afirmă că Abramovici colaborează "sincer" pentru a pune capăt războiului

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, joi, că oligarhul rus Roman Abramovici, care este sancționat de națiunile europene din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, lucrează "sincer" pentru a pune capăt războiului.

Roman Abramovici a asigurat legătura între Kiev și Moscova de când a început invazia, la 24 februarie, a declarat Cavusoglu, conform France 24.

Abramovici a participat și la negocierile dintre Ucraina și Rusia, care au avut loc marți, la Istanbul.

31-03-2022 11:00

Zelenski s-a adresat parlamentului australian

Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului australian prin videoconferință. Apelul său s-a bazat pe amenințarea la adresa securității globale în cazul în care Rusia nu este oprită în ambițiile sale împotriva Ucrainei.

Nu am mai văzut așa ceva în lume, ca o țară să pornească un război împotriva unei țări vecine, declarând în mod deschis înrobirea sau distrugerea ei. Să nu lase nici măcar numele acelei națiuni. Să nu existe nici măcar vreo șansă pentru ca această națiune să trăiască liber”, a spus Zelenski.

Dar cel mai îngrozitor lucru, dacă nu oprim Rusia acum, dacă nu o tragem la răspundere, atunci unele dintre țările lumii care așteptau cu nerăbdare un război similar împotriva vecinilor lor vor decide că astfel de lucruri sunt posibile și pentru ele. Soarta securității globale se decide acum”, a adăugat președintele Ucraniei, potrivit The Guardian.

31-03-2022 10:42

Posibilă întâlnire între miniștrii de Externe Lavrov și Kuleba

Miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-ar putea întâlni pentru discuții față în față "în decurs de una sau două săptămâni", anunță ministrului turc de Externe, citat de Euronews.

Mevlüt Cavusoglu a declarat joi, într-un interviu televizat, că "ar putea avea loc o întâlnire la nivel înalt, cel puțin între miniștri, în decurs de o săptămână sau două", adăugând că este "imposibil de avansat o dată" și că nu a fost specificată nicio locație.

31-03-2022 10:37

72% dintre americani au încredere în Zelenski, potrivit unui sondaj recent al Pew Research publicat la 30 martie, care indică faptul că "aproximativ șapte americani din zece au multă sau o anumită încredere în Zelenski, mai mult decât orice alt lider internațional".

Americanii sunt împărțiți în ceea ce privește modul în care propriul președinte gestionează afacerile internaționale: 48% spun că au încredere în președintele Joe Biden în această privință, în timp ce 52% spun că nu au prea multă sau deloc încredere. 

31-03-2022 10:23

45 de autobuze pregătite pentru evacuarea civililor din Mariupol

Un convoi de autobuze ucrainene a pornit joi spre orașul portuar Mariupol din sudul țării pentru a încerca să ajungă la civilii blocați, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

Ea a precizat că Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că Rusia a fost de acord să deschidă un coridor umanitar către orașul asediat, unde zeci de mii de civili au rămas după săptămâni de bombardamente rusești.

Primarul orașului a declarat săptămâna aceasta că până la 170.000 de locuitori au fost blocați în Mariupol, fără energie electrică și cu provizii tot mai puține, potrivit France 24.

31-03-2022 09:59

Un convoi de autobuze a fost trimis, joi, către civilii blocați în orașul-port Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare a focului în Mariupol pentru a permite locuitorilor să evacueze orașul asediat.

Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporojie, prin portul Berdiansk, controlat de Rusia, va fi deschis astăzi de la ora 10.00 (7.00 GMT), a precizat ministerul, notează Sky News.

31-03-2022 09:21

Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice împotriva țărilor care sprijină Ucraina

Șeful serviciului de spionaj britanic GCHQ, Jeremy Fleming, a declarat la 31 martie că observațiile arată că "actorii cibernetici ai Rusiei caută ținte în țările care se opun acțiunilor lor" în Ucraina.

Fleming a remarcat, de asemenea, potențialul de efecte de propagare a perturbărilor "susținute" ale Rusiei asupra sistemelor guvernamentale și militare ucrainene asupra țărilor din jur, potrivit The Kyiv Independent.

31-03-2022 09:10

Șeful administrației regionale de stat din Luhansk, Serhiy Haidai, a raportat că bombardamentele asupra teritoriului au continuat în noaptea de 31 martie.

Una dintre ținte a fost o instalație de depozitare a petrolului din Lisichansk, unde a izbucnit un incendiu de proporții. 

31-03-2022 09:06

India și Rusia ar consulta o schemă de plată rupie-rublă pentru a evita sancțiunile

Autoritățile indiene iau în considerare în mod activ mecanisme de plată dedicate pentru comerțul cu Rusia pentru a permite respectarea obligațiilor comerciale existente în urma sancțiunilor impuse Kremlinului din cauza invaziei sale în Ucraina, notează Al Jazeera.

Experții spun că un mecanism de plată - în monede locale - ar putea deschide calea pentru importuri de petrol mai ieftine pentru a satisface cererea de energie a Indiei și ar putea deschide oportunități pentru producătorii indieni de utilaje agricole, medicamente, mobilier și accesorii pentru baie, printre alte bunuri, care sunt în căutarea de noi piețe.

31-03-2022 08:42

Peste 400.000 de ucraineni ar fi fost strămutați cu forța în Rusia

Peste 400.000 de ucraineni au fost strămutați cu forța în Rusia de la începutul războiului, a declarat Lyudmila Denisova, Avocatul Poporului ucrainean, pentru Euronews.

Lyudmila Denisova, care are responsabilitatea în parlamentul ucrainean de a monitoriza abuzurile privind drepturile omului, a declarat că țara sa colectează dovezi ale presupuselor crime de război comise de Rusia.

31-03-2022 07:53

Zelenski avertizează asupra unei noi ofensive rusești în estul Ucrainei

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării.

"Există o acumulare de trupe rusești pentru noi lovituri în Donbas. Și ne pregătim pentru acest lucru", a spus Zelenski.

El și-a exprimat scepticismul față de declarația Rusiei în cadrul negocierilor de a reduce operațiunile militare în jurul capitalei Kiev și a unui alt oraș principal, Cernigău.

"Nu credem pe nimeni - nu avem încredere în nicio construcție verbală frumoasă", a declarat Zelenski, potrivit BBC.

Zelenski a reafirmat, de asemenea, angajamentul Ucrainei de a-și proteja teritoriul, spunând: "Nu vom renunța la nimic. Și vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare persoană".

31-03-2022 07:32

Occidentul nu reușește să "lege Rusia", susține Medvedev

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a declarat că eforturile Occidentului de a lega Rusia au eșuat, deoarece Moscova era pregătită pentru sancțiuni.

"Bineînțeles, există dificultăți reale, cărora Rusia trebuie să le facă față, deoarece suntem în continuare izolați de lanțurile globale de valoare adăugată, de diviziunea internațională a muncii, ne confruntăm cu un șomaj în creștere și suntem trimiși într-o criză economică. ", a declarat Medvedev, potrivit agenției de presă rusă TASS, citată de Al Jazeera

"Cu toate acestea, eforturile de a lega Rusia eșuează, deoarece eram pregătiți pentru astfel de atacuri previzibile", a mai transmis oficialul rus.


31-03-2022 07:01

Rusia anunță încetarea focului la Mariupol

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi o încetare locală a focului pentru a permite evacuarea civililor din orașul-port ucrainean asediat Mariupol, potrivit Agence France-Presse, scrie The Guardian.

Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, prin portul Berdiansk, controlat de rusi, va fi deschis de la ora 10:00 (7:00 GMT), a declarat miercuri ministerul.

„Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, ne propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul rus a cerut Kievului să garanteze „respectul necondiționat” pentru încetarea focului printr-o notificare scrisă adresată părții ruse.

De asemenea, Moscova a cerut armatei ucrainene să se angajeze să asigure securitatea convoaielor de autobuze de-a lungul coridorului desemnat.

Ministerul a mai spus că a fost de acord cu o propunere a Kievului de a deschide în ultimele 24 de ore patru noi coridoare umanitare de la Mariupol la Zaporizhzhia.

31-03-2022 06:51

Ruşii încep să se retragă de la Cernobîl

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat un înalt responsabil al Pentagonului, notează AFP, conform Agerpres.

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar "Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîl şi mergând în Belarus", a declarat presei acestui înalt responsabil care a solicitat anonimatul.

"Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.


31-03-2022 06:44

Trupele ucrainene câștigă teren în eliberarea orașului Cernihiv

Un videoclip postat pe rețelele de socializare pare să arate că trupele ucrainene au preluat teritoriu de la forțele ruse în apropierea orașului Cernihiv, din nord, scrie CNN.

O serie de forțe ucrainene sunt văzute în videoclipuri filmate în satul Sloboda, la aproximativ 19 kilometri de Cernihiv.

Satul este vital pentru eforturile ucrainene de a rupe încercuirea Cernihivului de către trupele ruse. Ar fi, de asemenea, una dintre primele victorii majore în recucerirea orașului.

Videoclipul a fost geolocalizat și autenticitatea lui a fost verificată de CNN.

Înregistrările arată un tanc rusesc incendiat, bombardat. Pe străzile satului se vede fum alb și gros, pe lângă forțele ucrainene.

Cernihiv, situat la aproximativ 145 de kilometri nord-est de Kiev, a fost supus unui „atac colosal” miercuri, potrivit primarului orașului. Loviturile au continuat și în suburbiile Kievului, la doar o zi după ce Rusia a susținut că își reduce campania militară în apropierea capitalei și a zonei înconjurătoare. Avansurile rusești asupra Kievului și Cernihivului stagnau însă deja înainte de anunțul Moscovei.

31-03-2022 06:31

SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe Switchblade

SUA trimit în Ucraina 100 de drone ucigaşe numite Switchblade, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul acestei luni, au confirmat miercuri oficialii americani, transmite CNBC, potrivit News.

Celeste Wallander, secretarul adjunct al Apărării pentru afaceri de securitate internaţională, le-a spus parlamentarilor americani că Kievul a cerut armele, care sunt numite ”drone kamikaze”, în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

”Ne-am angajat să trimitem 100 de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade, care urmează să fie livrate în cel mai recent pachet prezidenţial”, a declarat Wallander într-o audiere în faţa Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

”I-am ascultat pe ucraineni şi luăm această cerere foarte în serios”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor săptămâna trecută că dronele vor ajunge în curând în Ucraina. El a refuzat să detalieze mai departe.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele ucigaşe numite Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Desfăşurarea Switchblades în luptele din Ucraina ar putea fi cea mai importantă utilizare a acestor arme în luptă, deoarece nu este clar cât de des a folosit armata americană dronele ucigaşe pe câmpul de luptă.

AeroVironment, firma americană care produce arma, a refuzat să comenteze despre acest transfer de arme.

Există două variante ale armei, Switchblade 300 şi 600. Nu este clar ce versiune trimite SUA în Ucraina.

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 mile.

Versiunea 600 a armei este concepută pentru a distruge tancuri şi alte vehicule blindate. Cântăreşte puţin mai mult de 54 de kilograme şi are o autonomie de peste 40 de mile.

Switchblade-urile sunt echipate cu camere, sisteme de navigaţie şi explozibili ghidaţi. Armele pot fi programate să lovească automat ţinte care se află la kilometri distanţă sau pot zăbovi deasupra unei ţinte până când un operator este angajat să lovească.

Atât sistemul de arme 300, cât şi 600 este distrus după lovirea ţintei dorite.

Fiecare Switchblade este o dronă de unică folosinţă sau ”kamikaze”. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 este estimat să coste doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

31-03-2022 06:18

Putin este indus în eroare de consilierii săi cu privire la situația reală din Ucraina

Vladimir Putin este indus în eroare cu privire la performanța armatei ruse în Ucraina, susțin mai mulți oficiali americani și UE, scrie Sky News.

Kate Bedingfield, directorul de comunicații la Casa Albă, a declarat miercuri reporterilor: „Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la tensiuni persistente între Putin și conducerea sa militară”.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost se comportă armata rusă și despre cum economia rusă este paralizată de sancțiuni, deoarece consilierii săi seniori le este prea frică să-i spună adevărul”.

Ea a adăugat: „Deci, este din ce în ce mai clar că războiul lui Putin a fost o gafă strategică care a lăsat Rusia mai slabă pe termen lung și din ce în ce mai izolată pe scena mondială”.

Un înalt diplomat al UE a susținut punctul de vedere al lui Bedingfield, spunând că evaluarea SUA este în conformitate cu gândirea Europei, a raportat Reuters.

„Putin credea că lucrurile merg mai bine decât erau în realitate. Aceasta este problema în a te înconjura de „bărbați da” sau a sta doar cu ei la capătul unei mese foarte lungi”, a spus diplomatul.

Trupelor ruse li s-a spus că iau parte la un exercițiu militar înainte de invazia Ucrainei, dar au trebuit să semneze un document care le prelungește atribuțiile, au declarat doi diplomați europeni pentru Reuters.

„Au fost induși în eroare, prost antrenați și apoi au ajuns să găsească bătrâne ucrainene care arătau ca bunicile lor strigând la ei să plece acasă”, a adăugat unul dintre diplomați.

Nu există semne în acest moment că situația ar putea favoriza o revoltă în cadrul armatei ruse, dar situația este „imprevizibilă”, iar puterile occidentale „speră ca oamenii nefericiți să vorbească”, a declarat pentru Reuters diplomatul european.

31-03-2022 06:14

Soldații ruși demoralizați refuză să mai execute ordinele și își doboară propriile avioane

Soldații ruși demoralizați din Ucraina și-au doborât accidental propriile aeronave, și-au sabotat propria trusă și au refuzat să execute ordinele, a dezvăluit un șef de spionaj britanic, citat de Sky News.

Sir Jeremy Fleming, șeful GCHQ, a declarat că cei care îl consiliază pe președintelui Vladimir Putin le este frică să-i spună adevărul despre cât de rău merg lucrurile.

Într-un discurs public rar, ofițerul superior de informații a mai spus:

• Wagner Group, compania militară privată cu legături suspectate cu Kremlinul, se înțelege că este pregătită să „trimite un număr mare de personal în Ucraina pentru a lupta alături de ruși”

• Mercenarii Wagner ar putea fi folosiți ca „carne de tun” pentru a încerca să limiteze pierderile militare rusești

• Există indicii că atacatorii cibernetici ruși „căută ținte” în țările care se opun acțiunilor Moscovei

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 35. ONU: Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina
Război în Ucraina, ziua 35. ONU: Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina

Statul Major al armatei ucrainene anunță că trupele ruse se regrupează pentru a se concentra asupra estului țării. Volodimir Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României.

Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria
Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat unor mass-media ruse independente că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.

Războiul a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. „Rușii vor mobilă scumpă. Dormitoarele ajung la 12 mii euro”
Războiul a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. „Rușii vor mobilă scumpă. Dormitoarele ajung la 12 mii euro”

Războiul de la graniță a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. Acolo ajungeau piese de mobilier din lemn masiv, de zeci de mii de euro.

Război în Ucraina, ziua 35. ONU: Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina
Război în Ucraina, ziua 35. ONU: Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina

Statul Major al armatei ucrainene anunță că trupele ruse se regrupează pentru a se concentra asupra estului țării. Volodimir Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României.

Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria
Volodimir Zelenski anunță că vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat unor mass-media ruse independente că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.

Războiul a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. „Rușii vor mobilă scumpă. Dormitoarele ajung la 12 mii euro”
Războiul a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. „Rușii vor mobilă scumpă. Dormitoarele ajung la 12 mii euro”

Războiul de la graniță a oprit exporturile de mobilă în Rusia și Ucraina. Acolo ajungeau piese de mobilier din lemn masiv, de zeci de mii de euro.

Recomandări
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.  

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi
Ce se întâmplă în sectoarele 1 și 2, după ce actualii primari au acuzat fraudarea alegerilor. Ar fi dispărut 1.000 de voturi

Sunt tensiuni mari în sectoarele 1 și 2 ale ale Capitalei, unde actualii primari, acuza fraudarea votului de duminică. Clotilde Armand, spune că au fost ilegalităţi în mai multe secţii, şi că ar fi dispărut 1.000 de voturi.