Război în Ucraina, ziua 118. Ucraina confirmă că a atacat Insula Șerpilor

Forțele ruse continuă ofensiva în Ucraina. Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia își va intensifica atacurile în special pe frontul din Donbas.

Insula Șerpilor din Marea Neagră
Shutterstock
21-06-2022 22:49

Un avion de atac blindat rus de tip Su-25 s-a prăbușit în regiunea Rostov, în apropiere de frontiera cu Ucraina

Un avion militar rus s-a prăbuşit marţi, în regunea rusă Rostov, în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar pilotul a murit, anunţă serviciul de presă al Dstrictului Militar rus de Sud, relatează AFP.

”La 21 iunie, un avion (de tip) Su-25 s-a prăbuşit în regiunea Rostov, în timpul unui zbor de antrenament prevăzut. Pilotul a decedat”, anunţă această sursă, citată de agenţiile ruse de presă.

”Potrivit unor informaţii preliminare, o defecţiune tehnică s-ar putea afla la originea incidentului. O Comisie a Forţelor ruse aerospaţiale acţionează la faţa locului”, anunţă autorităţile, conform News.ro.

Pilotul era singura persoană la bordul aeronavei, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Armata ucraineană a luat, luni, drept ţintă o platformă de extracţie de hidrocarburi la Marea Neagră - exploatată de către Rusia -, o ţintă militară pentru Kiev, dar care poate avea consecinţe ecologice extrem de grave.

 

21-06-2022 21:59

Volodimir Zelenski l-a sunat pe Viktor Orban să îi mulțumească

Volodimir Zelenski l-a sunat pe Viktor Orban să îi mulțumească pentru susținerea Ucraineai în privința aderării la UE.

„Am avut o conversație fructuoasă cu prim-ministrul ungar, Viktor Orbán. I-am mulțumit pentru sprijinul acordat suveranității Ucrainei și pentru adăpostirea ucrainenilor în timpul războiului. Am convenit să cooperăm pentru dezvolatarea în sectorul energetic. Sunt recunoscător pentru susținerea statutului de candidat pentru Ucraina”, a scris Zelenski, adăugând că l-a invitat pe Orban în Ucraina.

 

21-06-2022 21:16

Ucraina a recunoscut că a lansat lovituri pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană a declarat că a lansat atacuri aeriene asupra insula Zmiinyi, cunoscută și sub numele de Insula Șerpilor, provocând „pierderi semnificative” forțelor ruse.

Într-o postare pe Facebook, comandamentul operațional de sud al armatei a declarat că a a atacat insula, conform The Guardian.

21-06-2022 21:15

Procurorul general al SUA promite că va oferi sprijin în urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina

Procurorul general al SUA Merrick Garland s-a angajat, în timpul unei vizite în Ucraina, să ajute la urmărirea penală a crimelor de război comise de ruși.

21-06-2022 21:08

Rusia a capturat noi localităţi în Lugansk

Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat marţi guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene, relatează Reuters.

Guvernatorul Luganskului, Serghei Gaidai, a confirmat relatări anterioare conform cărora satul Tocivka, situat la sud de Severodoneţk, a căzut sub controlul trupelor ruse. ''Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka'', a declarat Gaidai.

21-06-2022 20:16

O delegaţie militară turcă se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene, au afirmat surse din cadrul preşedinţiei turce, transmite Reuters.

Agenţia rusă TASS a confirmat planurile de discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pe de altă parte, AFP a relatat că o 'reuniune în patru', cu reprezentanţi ai ONU, Rusiei şi Ucrainei, va avea loc săptămâna viitoare în Turcia în vederea organizării transportului de cereale pe Marea Neagră, conform Agerpres.

21-06-2022 19:25

SUA confirmă moartea unui al doilea american, în Ucraina

Statele Unite confirmă că un al doilea cetăţean american a fost ucis în lupte în Ucraina şi îşi reiterează apelul către americani să nu ia parte la acest conflict, în contextul în care alţidoi militari au fost prinşi de către Rusia, relatează AFP.

Departamentul de Stata american confirmă moartea lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 de ani, şi precizează că asigura asistenţă consuară familiei asale, conform News.ro.

”Reiterăm că cetăţenii americani nu ar trebui să se ducă în Ucraina, din cauza conflictului armat în curs şi riscului ca reprezentanţi ai securităţii din cadrului Guvernului rus aflaţi în Ucraina să nu-i ia drept ţintă din cauza naţionalităţii lor americane”, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

21-06-2022 18:25

Cum se simte Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Vladimir Putin este sănătos, infirmând speculațiile din presă. 

 „Vă sugerez să priviți performanțele lui de la Forumul economic de la Sankt Petersburg. Trei ore și jumătate, a avut un discurs și apoi a luat parte la discuții... Iar ieri (luni-n.red.), după amiază, știu că a jucat hochei... Ieri, a jucat hochei. Atunci, gândiți-vă voi cât este de sănătos”, a spus Dmitry Peskov.

21-06-2022 17:35

Kievul anunţă că a primit tunuri autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000

Kievul a anunţat, marţi, sosirea tunurilor autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000 în arsenalul său, după săptămâni de negociere între Ucraina şi aliaţii săi occidentali pentru primirea de "arme puternice" capabile să respingă atacurile ruse în Donbas, relatează AFP.

"Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene", şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a spus că apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Kievul, conform Agerpres.

"Artileriştii noştri vor încălzi câmpul de luptă", a postat Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.


21-06-2022 17:30

Miniştrii de Externe ai UE ajung, la Luxemburg, la un ”consens total” privind candidatura Ucrainei la UE

Miniştrii de Externe ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi, la Luxembrug, la un ”consens total” în vederea acordării Ucrainei statutului de stat candidat la aderarea la UE, anunţă ministrul francez Clément Beaune - cu două zile înantea unui summit dedicat acestui subiect, relatează AFP, conform News.ro.

”Discuţiile au permis exprimarea unui consens larg, aş spune chiar un consens total (...) în ceea ce priveşte Ucraina, posibilitatea de a recunoaşte statul de stat candidat cât mai curând posibil”, declară Clément Beaune.

Franţa deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European.

”Este o dezbatere care le revine de-acum şefilor de sat şi de guverne”, mai anunţă ministrul francez.

21-06-2022 16:28

Ministrul Justiției din Ucraina: Zeci de închisori găzduiesc prizonieri de război ruşi

Ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, le-a prezentat reporterilor o tabără pentru prizonieri de război ruşi, localizată în vestul ţării, a anunţat marţi ministerul său, informează dpa.

"Deţinuţilor li se oferă condiţii adecvate de trai şi îngrijire medicală. Ei se ocupă cu prelucrarea lemnului şi se fac utili societăţii ucrainene", a afirmat Maliuska.

În total, în ţară sunt 51 de închisori în care prizonieri de război sunt găzduiţi separat de deţinuţii de drept comun, în conformitate cu standardele internaţionale, a adăugat ministrul ucrainean.

Maliuska nu a oferit nicio informaţie despre numărul total al prizonierilor de război ruşi. Conform unor declaraţii anterioare, erau în jur de 700.

Partea rusă susţine că a capturat de circa zece ori mai mulţi soldaţi ucraineni de la declanşarea invaziei la sfârşitul lui februarie.

Cifrele furnizate de cele două părţi nu pot fi verificate în mod independent, notează dpa.

21-06-2022 16:25

Rusia anunţă că a respins o încercare ”nebună” a Ucrainei de a recuceri Insula Şerpilor

Rusia anunţă că a respins o încercare ”nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP.

Această insuliţă a devenit emblematică din prima zi a ofensivei ruse, când un membru al micii garnizoane ucrainene care o apăra a înjurat nava rusă care-i cerea să se predea.

În afară de valoare sa simbolică, insula este considerată strategică din cauza poziţiei sale în largul coastei Ucrainei şi României şi care-i oferă, astfel, un statut de post de observaţie şi un loc de desfăşurare de sisteme de apărare de tip sol-aer.

21-06-2022 15:51

Reconstrucția Ucrainei ar putea costa un trilion de euro

Reconstrucția Ucrainei după război ar putea costa un trilion de euro, conform șefului Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer.

„Am spus un trilion, deoarece am văzut cifre lansate în spațiul public pe care le consider complet nerealiste uitându-mă la nivelul distrugerilor”, a spus Werner Hoyer. Europa „va trebui să joace cel mai mare rol” în acest efort, a spus el într-o conferință de presă susținută la Frankfurt, citat de Bloomberg


Pierderile rușilor, conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

21-06-2022 15:04

Rusia anunţă că a lovit un aerodrom în apropiere de portul Odesa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea oraşului-port ucrainean Odesa, ca represalii la atacul efectuat cu o zi înainte de forţele ucrainene asupra platformelor de foraj de hidrocarburi Cernomorneftegaz din Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă ruse, notează Reuters.

Reuters nu a putut verifica independent informaţia.

Şapte persoane erau date dispărute luni după atacul atribuit de Moscova forţelor ucrainene vizând platforme de foraj din Marea Neagră, în largul Crimeii anexate, a precizat guvernatorul Crimeii numit de Moscova, Serghei Aksionov, pe contul său de Telegram.

Printre altele, autorităţile locale ucrainene au anunţat marţi, citate de France Presse, că ruşii „controlează total” satul Tocivka de pe linia frontului în Donbas (est), la câţiva kilometri de Severodoneţk şi Lisiceansk, unde luptele sunt intense.

Conform informaţiilor noastre, ruşii deţin controlul total asupra Tocivka”, a declarat şeful districtului Severodoneţk, Roman Vlasenko, la televiziunea ucraineană, indicând că „presiunea persistă” asupra liniei frontului.

Întreaga regiune Lugansk este acum epicentrul confruntării dintre armatele ucrainene şi cele ruse”, a adăugat el, citat de AFP.

Această regiune este aproape în întregime controlată de forţele Moscovei. Numai rezistenţa ucraineană din jurul Lisiceansk şi Severodoneţk scapă încă de controlul armatei ruse, aminteşte AFP.

A apărut un videoclip care arată cum Andrei Fedorchukov, un pilot al SU-25 din WagnerGroup, capturat recent de forțele ucrainene, numește războiul „greșit”.

Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, a ajuns în Ucraina

Puteți conta pe Luxemburg pentru a sprijini investigațiile actorilor naționali și internaționali cu privire la aceste crime de război”, a spus Bettel.

Prim-ministrul a vizitat deja Borodyanka și Bucea.

Uniunea Europeană are în vedere impunerea de sancțiuni legate de aurul rusesc, relatează Nexta.

Secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev avertizează Lituania că lituanienii vor resimţi consecinţele „grave” ale deciziei de a interzice tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către Kaliningrad

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, a avertizat, marţi, Lituania că Rusia va răspunde deciziei de a interzicere tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către exclava Kaliningrad în aşa fel încât consecinţele vor avea „impact negativ grav” asupra lituanienilor, relatează Reuters.

Nikolai Patruşev, un fost spion KGB, care este acum secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acţiunile „ostile” ale Lituaniei arată că Rusia nu poate avea încredere în Occident.

Rusia va răspunde cu siguranţă la astfel de acţiuni ostile”, a declarat Patruşev, citat de agenţia de ştiri de stat RIA.

Se elaborează măsuri adecvate într-un format interdepartamental şi vor fi luate în viitorul apropiat. Consecinţele lor vor avea un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei”, a subliniat el.

21-06-2022 14:54

„Distrugeri catastrofale” la Lîsîceansk, în Donbas, anunţă guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai

Armata rusă provoacă „distrugeri catastrofale” la Lîsîceansk, un oraş vecin cu Sivierodoneţkul, în Donbas (est), anunţă marţi guvernatorul regiuniii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai, relatează AFP.

(Au loc) confruntări în zona industrială a Sievierodoneţkului şi distrugeri catastrofale la Lîsîceansk”, anunţă într-o postare pe Telegram Serghii Gaidai.

Ultimele 24 de re au fost dificile” pentru forţele ucrainene, afirmă el.

Atacuri vizând cele trei poduri care leagă Sievierodoneţkul de Lîsîceansk, distruse deja” continuă şi despart Sievierodoneţkul de restul teritoriului aflat sub controlul Kievului, subliniază el.

Ruşii vor să cucerească întreaga regiune Lugansk” - pe care o controlează aproape în întregime - „până (duminică), 26 iunie”, afirmă el.

Însă nu vor reuşi în cinci zile”, estimează guvernatorul regiunii.

Serghii Gaidai evocă o noapte de luni spre marţi drept „liniştea dinaintea furtunii” şi anticipează noi atacuri ale artileriei ruse marţi.

Guvernul regional anunţă că „un corp şi o persoană rănită” au fost găsite marţi.

21-06-2022 14:49

Rusia a blocat accesul la site-ul britanic The Telegraph

Site-ul ziarului britanic The Telegraph a fost blocat în Rusia la solicitarea procurorului general, a anunţat marţi agenţia de presă rusă Tass, citând informaţii furnizate de agenţia de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, relatează Reuters.

Accesul la site-ul publicaţiei a fost restricţionat după ce autorităţile ruse au constatat că ziarul a difuzat „informaţii inexacte despre operaţiunea militară specială desfăşurată de Forţele Armate ruse pe teritoriul Ucrainei”, a precizat Tass.

După desfăşurarea de trupe în Ucraina în februarie, Rusia a reprimat acoperirea mediatică a conflictului, blocând site-uri ale instituţiilor mass-media străine despre care Moscova consideră că au răspândit informaţii false privind campania sa militară.

Moscova numeşte războiul din Ucraina o „operaţiune militară specială” menită să protejeze de persecuţie populaţia rusofonă din Ucraina. Kievul şi aliaţii săi susţin însă că este vorba doar despre un pretext pentru ocuparea de teritorii, care a provocat moartea a mii de persoane şi a obligat milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele.

21-06-2022 14:41

Un spaniol a murit în Ucraina. Bărbatul a luptat alături de soldații ucraineni

Un spaniol care mers în Ucraina și a luptat împotriva forțelor ruse a murit, sâmbătă, a anunţat Ministerul de Externe al Spaniei, care nu a precizat împrejurările morţii. 

Ajuns în Ucraina, tânărul s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicaţiilor, înainte de a lua parte la lupte, relatează AFP, citată de News.ro.

"Confirmăm moartea unui spaniol, sâmbătă, în Ucraina. Suntem în contact cu familia, căreia îi oferim toate detaliile pe care le avem" cu privire la acest deces, precum şi cu ”autorităţile ucrainene pentru a facilita repatrierea rămăşiţelor sale", care va avea loc în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe, fără a oferi date privind identitatea victimei.

Mama bărbatului, originară din Insula Mallorca din arhipelagul Insulelor Baleare, a declarat, pentru Ultima Hora, că fiul ei a plecat în Ucraina la începutul lunii martie, la câteva zile după ce trupele ruse au invadat ţara pe 24 februarie.

Ajuns acolo, tânărul în vârstă de 31 de ani s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicaţiilor, înainte de a lua parte la lupte.

Din motive de securitate, ”nu a vrut să-mi spună unde se află” exact, a spus mama tânărului, adăugând că a primit fotografii şi videoclipuri cu locuinţe distruse de bombardamente.

Mai mulţi luptători străini au murit în ultimele săptămâni în Ucraina, în special în Donbas, alături de forţele ucrainene.

Legiunea Internaţională de Apărare a Ucrainei, o organizaţie oficială a luptătorilor voluntari străini, a anunţat la începutul lunii iunie moartea a patru soldaţi: un francez, un olandez, un australian şi un german. De asemenea, doi cetăţeni britanici şi un american au murit luptând alături de armata ucraineană, potrivit unor surse diplomatice.



21-06-2022 14:25

Dmitri Peskov: Rusia "nu poate exclude" că americanii capturați în Ucraina ar putea fi pedepsiți cu moartea

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova nu poate exclude posibilitatea ca americanii care au fost capturați în timp ce luptau de partea Ucrainei să fie condamnați la moarte, informează The Guardian.

”Acestea sunt hotărâri judecătorești. Nu le comentăm și nu avem dreptul de a interveni”, a spus, într-o conferință de presă, Peskov.

Potrivit acestuia, Kremlinul nu știa unde sunt americanii, în contextul în care familiile acestora spun că ei nu s-au întors dintr-o misiune de luptă din zona Harkov.

Dmitri Peskov a mai spus că Ucraina nu a încercat să reia negocierile de pace cu Rusia.

21-06-2022 13:22

Un colaborator apropiat al lui Putin s-a deplasat la Kaliningrad, în contextul opririi tranzitului de bunuri vizate de sancţiunile UE

Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui Vladimir Putin a ajuns, marţi, în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta chestiuni de securitate naţională, în contextul tensiunilor cu Lituania, care a oprit tranzitul de bunuri vizate de sancţiunile UE spre acest teritoriu, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, va prezida o întâlnire pe teme de securitate în exclava Kaliningrad, informează agenţia rusă de ştiri RIA.

RIA scrie că deplasarea, care a inclus o discuţie despre transport, a fost planificată înainte ca autorităţile de la Vilnius să interzică tranzitul de bunuri vizate de sancţiuni ale UE pe teritoriul lituanian spre şi dinspre exclavă.

Kaliningrad, fostul port Koenigsberg care a fost capitala Prusiei de Est, a fost cucerit de armata roşie de la Germania nazistă în aprilie 1945 şi a fost cedat Uniunii Sovietice după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO.

Lituania susţine că interdicţia tranzitului bunurilor vizate de sancţiuni pe teritoriul său reprezintă doar implementarea măsurilor adoptate de UE, parte a pachetului de sancţiuni menite să-l pedepsească pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Ministerul rus de Externe urmează să-l convoace pe ambasadorul UE la Moscova pentru a discuta despre situaţia pe care Kremlinul a caracterizat-o luni drept foarte gravă.

21-06-2022 13:06

Presa din Rusia: Doi americanii capturați în Ucraina sunt reținuți în Donețkul ocupat

Doi americani capturați în Ucraina se află în regiunea separatistă Donețk, susținută de ruși, informează agenția rusă de știri Interfax, care citează o sursă neidentificată, scrie The Guardian.

Prezența cetățenilor americani Andy Huynh și Alexander Drueke în regiunea separatistă din estul Ucrainei ridică temeri că cei doi ar putea fi puși sub acuzare acolo, precizează publicația din Marea Britanie.

La începutul acestei luni, britanicii Shaun Pinner și Aiden Aslin și cetățeanul marocan Brahim Saadoun au fost condamnați la moarte de un tribunal separatist din Donețk.

Rusia nu aplică pedeapsa cu moartea, dar împuterniciții săi din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk o fac.

Kremlinul a spus că americanii erau mercenari, neacoperiți de Convenția de la Geneva. 

21-06-2022 12:50

Rusia a pierdut peste 34.000 de soldați de la începutul războiului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat, marți, noi estimări privind pierderile pe care le-ar fi suferit Rusia de la începutul războiului. Conform acestora, 34.100 de soldați ruși au murit în conflict, informează Kyiv Independent.

De asemenea, conform datelor anunțat de Kiev, armata rusă pierdut și:

- 1.496 de tancuri 3.606 de vehicule blindate;

- 2.537 de vehicule și rezervoare de combustibil;

- 752 de piese de artilerie;

- 239 de sisteme de lansare multiplă de rachete;

- 98 de rachete sol-aer;

- 181 de elicoptere;

- 216 avioane;

- 611 drone;

- 14 ambarcațiuni.

21-06-2022 10:37

Televiziunea rusă transmite acum în întreaga regiune ucraineană Herson

Armata rusă a anunţat, marţi, că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile ”gratuit” în această regiune cucerită de Moscova din sudul Ucrainei, relatează News.ro, care citează AFP.

”Specialiştii de la unităţile de transmisie ale Forţelor Armate Ruse au conectat şi reconfigurat pentru a difuza canalele ruseşti ultimul dintre cele şapte relee de televiziune din regiunea Herson”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

De asemenea, aproximativ un milion de oameni din regiune au în prezent acces la aceste canale, se mai arată în comunicat.

Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei, lansată pe 24 februarie.


21-06-2022 10:26

Rusia ține în închisori peste 1.500 de civili ucraineni, potrivit vicepremierului de la Kiev

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că în închisorile rusești sunt deținuți peste 1.500 de civili ucraineni, ca prizonieri de război, informează The Guardian.

"Peste 1.500 de civili sunt ținuți în închisorile rusești – sunt la Rostov, Kursk, sunt în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie prizonieri de război… Ar trebui eliberați", a afirmat Vereșciuk, luni, 20 iunie, în timpul unui briefing televizat.

21-06-2022 08:11

Ministerul rus de externe îl va convoca pe şeful Delegaţiei UE la Moscova

Guvernatorul Kaliningradului a anunţat, luni, că ministerul rus de externe îl va convoca marţi pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri spre Kaliningrad în conformitate cu sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul de mărfuri pe teritoriul lituanian către şi dinspre exclava rusă situată între Lituania şi Polonia, invocând sancţiunile UE.

"Aceasta este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice", a declarat, pentru televiziunea rusă, Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului. 

"Din câte ştiu, mâine, Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de externe... şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici", a mai spus aceasta.

21-06-2022 08:06

Dmitri Muratov, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, şi-a licitat medalia câştigată pentru copiii ucraineni

 Dmitri Muratov, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat, luni, medalia pentru 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutaţi din cauza războiului, informează Agerpres, care citează AFP.

Veniturile din vânzarea care a avut loc la New York, câştigată de un ofertant telefonic anonim, vor fi donate programului UNICEF pentru copiii ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care se ocupă de vânzare.

Dmitri Muratov a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2021 împreună de jurnalista filipineză Maria Ressa "pentru eforturile lor de a menţine libertatea de exprimare".

21-06-2022 08:01

Rusia îşi intensifică bombardamentele în estul Ucrainei

Ucraina a acuzat, luni, Rusia de intensificarea bombardamentelor în est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare şi, potrivit Moscovei, a lovit platforme de foraj în Marea Neagră de lângă Crimeea (sud) anexată în 2014, scrie AFP, citată de News.ro.

În estul Ucrainei, mai multe oraşe se pregătesc de o avansare a trupelor ruse. "Frontul s-a apropiat în ultimele câteva săptămâni, până la 15-20 de kilometri", a explicat, pentru AFP, Vadim Liakh, primar în Sloviansk, în regiunea Doneţk, care speră ca "noile arme de care armata noastră are nevoie să sosească în curând”.

În piaţa satului, zgomotul îndepărtat al artileriei se aude deja, potrivit jurnaliştilor AFP prezenți la faţa locului.

"Până acum, totul este bine aici, dar este foarte greu din punct de vedere psihologic când vezi la televizor ce se întâmplă în alte oraşe”, a adăugat Svitlana, 48 de ani, măcelar la piaţa din Kramatorsk, alt oraş care ar putea deveni în curând un punct fierbinte de luptă, pe măsură ce trupele Moscovei înaintează dinspre nord.

Preşedinţia ucraineană a indicat, lunim că bobardamentele ruse s-au intensificat în regiuena Harkiv (nord-est), al doilea oraş ca mărime al ţării, care a rezistat la presiunea forţelor ruse de la debutul ofensivei pe 24 februarie.

În regiunea Doneţk (est), intensitatea bombardamentelor "creşte pe toată linia frontului", a adăugat preşedinţia, raportând un mort şi şapte răniţi, inclusiv un copil.

La Severodoneţk, "ruşii controlează mare parte din cartierele rezidenţiale", dar "mai mult de o treime din oraş rămâne controlată de forţele noastre armate”, a spus şeful administraţiei locale, Oleksandr Striuk.

Lupte grele pentru controlul întregului Donbas

Luptele fac ravagii în această zonă-cheie pentru controlul întregului Donbas, bazin industrial din estul ucrainean parţial controla din 2014 de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova.

Serghei Gaidad, guvernatorul regional, a confirmat căderea satului Metiolkine, la periferia de sud-est a Severodoneţk, anunţată cu o zi înainte de Kremlin.

Ruşii i-au acuzat pe ucraineni că au lovit, luni dimineaţă, trei platforme de foraj din complexul lor de gaz şi petrol din largul Crimeei. Au raportat trei răniţi şi şapte persoane date dispărute, conform guvernatorului instalat de Moscova după anexarea în 2014 a peninsulei, Serghei Aksionov. Potrivit lui, 94 de persoane au fot evacuate.

Armata ucraineană a lovit deja în repetate rânduri, cu rachete de croazieră trase de pe ţărm, nave ruseşti în Marea Neagră, în special crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, la mijlocul lui aprilie.

Rusia păstrează însă controlul asupra acestei zone a Mării Negre, iar blocarea are ca efect împiedicarea exportului de către navele de marfă a milioane de tone de cereale, Ucraina fiind unul dintre principalii producători mondiali.

Creşterea preţului cerealelor este "din vina regimurilor occidentale, care acţionează ca provocatori şi distrugători", potrivit purtătorului de cuvânt diplomatic rus, Maria Zakharova.

Preşedintele ucrainean, într-un discurs prin videoconferinţă adresat membrilor Uniunii Africane (UA), a deplâns faptul că "Africa (este) ostaticul celor care au început războiul" şi a indicat că "negocieri dificile" sunt în desfăşurare pentru a debloca porturile ucrainene, cu nici un progres până acum.

Uniunea Europeană, prin vocea şefului diplomaţiei sale, a acuzat Moscova că a comis "o adevărată crimă de război" prin blocarea acestor exporturi. "Douăzeci de milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina. Acest lucru creează foame sau chiar foamete. Aceasta este o încercare deliberată de a folosi alimentaţia ca armă de război”, a denunţat Josep Borrell.


Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 117. Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme că scânteia democrației ar putea ajunge în Rusia”
Război în Ucraina, ziua 117. Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme că scânteia democrației ar putea ajunge în Rusia”

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Povestea unei ucrainence violate şi torturate de un soldat rus: ”Mi-a spus să fac ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul”
Povestea unei ucrainence violate şi torturate de un soldat rus: ”Mi-a spus să fac ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul”

O femeie ucraineană în vârstă de 31 de ani dintr-un sat din regiunea Harkov este una dintre femeile abuzate sexual de un soldat rus după invazia Rusiei în Ucraina potrivit informaţiilor difuzate de Ministerul de Externe ucrainean.

Zelenski avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână: „Vom riposta”
Zelenski avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână: „Vom riposta”

Președintele ucrainean se așteaptă la o intensificare a atacurilor rusești în această săptămână, ca ripostă la decizia privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.

Război în Ucraina, ziua 117. Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme că scânteia democrației ar putea ajunge în Rusia”
Război în Ucraina, ziua 117. Olaf Scholz: Vladimir Putin „se teme că scânteia democrației ar putea ajunge în Rusia”

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Povestea unei ucrainence violate şi torturate de un soldat rus: ”Mi-a spus să fac ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul”
Povestea unei ucrainence violate şi torturate de un soldat rus: ”Mi-a spus să fac ce spune dacă vreau să îmi mai văd copilul”

O femeie ucraineană în vârstă de 31 de ani dintr-un sat din regiunea Harkov este una dintre femeile abuzate sexual de un soldat rus după invazia Rusiei în Ucraina potrivit informaţiilor difuzate de Ministerul de Externe ucrainean.

Zelenski avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână: „Vom riposta”
Zelenski avertizează că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână: „Vom riposta”

Președintele ucrainean se așteaptă la o intensificare a atacurilor rusești în această săptămână, ca ripostă la decizia privind candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.