Putin e mai izolat de lume decât a fost vreodată. Sancțiunile curg pentru Rusia, în timp ce bombele cad neîncetat în Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

„Războiul lui Putin a fost premeditat și neprovocat. Pentru acțiunile sale, va fi tras la răspundere” a spus preşedintele Joe Biden în timpul discursului său privind starea naţiunii.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că și Statele Unite își închid spaţiul aerian pentru toate avioanele ruseşti, iar Departamentul de Justiție va investiga minuțios bunurile deținute în America de oligarhii ruşi.

În altă ordine de idei, se așteaptă o nouă rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană, dar circulă informații contradictorii despre momentul și locul tratativelor.

„Acum şase zile, Vladimir Putin al Rusiei a căutat să zdruncine chiar temelia lumii libere, crezând că o poate face să se închine în faţa ameninţărilor lui. Dar şi-a făcut calcule greşite. În schimb, s-a lovit de un zid de tărie, pe care nu l-a anticipat, nu şi l-a imaginat. A făcut cunoştinţă cu poporul ucrainean”, a declarat Joe Biden.

Putin e acum mai izolat de lume decât a fost vreodată.

Citește și
rusia
Specialiști: Momentan mișcările forțelor nucleare rusești nu sunt îngrijorătoare
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Sancţiunile împotriva Rusiei au efect, a declarat Biden în primul său discurs despre starea naţiunii, la care a asistat și ambasadoarea Ucrainei la Washington.

„Decuplăm cele mai mari bănci din Rusia de la sistemul financiar internațional, împiedicând Banca Centrală a Rusiei să susţină rubla rusă, şi făcând inutil fondul de război de 630 de miliarde de dolari al lui Putin”, a mai declarat Biden.

După îngheţarea accesului la această uriaşă rezervă în valută, Rusia rămâne fără cea mai puternică armă financiară a sa. Nu mai are acces la fonduri cu care putea plăti importuri vitale, sprijini băncile, companiile, dar şi rubla - care a pierdut 30 la suta din valoare, a insistat Biden.

„Sufocăm accesul Rusiei. Sufocăm accesul Rusiei la tehnologie care îi va submina puterea economică și îi va slăbi armata pentru anii următori. În această seară, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au scos miliarde de dolari de pe urma acestui regim violent: Gata! Statele Unite ale Americii... vorbesc serios!”, a spus președintele SUA.

Între timp însă, bombele cad cu nemiluita în Ucraina, iar negocierile în vederea unui armistițiu n-au fost reluate, cum fusese anunțat. Oficiali turci implicați în mediere au explicat motivele.

„Cele trei cerințe formulate de ruși până acum la negocieri sunt maximale și nerezonabile. Recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei, adică recunoașterea anexării Crimeei, nu e acceptabilă în acest moment. La fel, este inacceptabilă și demilitarizarea unei țări suverane și independente. Cât despre neutralitatea Ucrainei, aici se poate discuta, dar celelalte două condiții sunt extreme”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc.

Cancelarul german a fost la Ierusalim în condițiile în care, potrivit presei occidentale, preşedintele Zelinsky ar fi discutat cu premierul Naftali Bennett posibilitatea ca Israelul să găzduiască negocieri între Ucraina şi Rusia.

„Datoria noastră este să curmăm vărsarea de sânge și să mutăm acțiunea de pe câmpul de luptă la masa negocierilor cât mai repede posibil. Nu e niciodată prea târziu!”, a transmis premierul Israelului.

„Nu este cazul să subestimăm cât de periculos este conflictul din Ucraina. Tocmai de aceea este clar de ce nu putem interveni militar”, a spus cancelarul german.

Un ecou semnificativ al crizei din Ucraina se face simțit în Finlanda. O inițiativă cetățenească în favoarea unui referendum privind intrarea în NATO a strâns în doar câteva zile cele 50 de mii de semnături necesare pentru a fi discutată în parlament.

Pe de altă parte, în țările din vecinătatea Ucrainei, farmaciștii au sesizat o cerere crescută pentru pastile cu iod. De pildă în Cehia.

„Cererea a crescut abrupt după ce Rusia și-a plasat forțele strategice în alertă”, a transmis purtătorul de cuvânt al lanțului farmaceutic Dr. Max.

În sfârșit, în mai multe orașe ale Rusiei de aproape o săptămână au loc proteste împotriva războiului. Pentru scurt timp, chiar și elevi de școală primară au fost reținuti după ce au ieșit în fața școlii afițând mesaje de solidaritate cu Ucraina. Totuși, manifestațiile nu sunt de amploare.

Iar rabinul șef al Ucrainei a adresat un mesaj cutremurător în care condamnă tăcerea majorității zdrobitoare a rușilor de rând.

„Mă adresez vouă, dragi ruși, dragi evrei! Cine tace ori rămâne indiferent este complice la aceste crime împotriva umanității. Nu mi-e frică să mor. Nici în cele mai negre coșmaruri nu mi-aș fi imaginat că voi muri sub bombardamentele Rusiei, unde m-am născut, am mers la școală și mi-am făcut prieteni. Oameni buni, opriți războiul! Nu vă uitați la ce vi se spune la televizor, vă mint! Aici au loc crime de război! Armata rusă bombardează civili. Trag cu rachete Grad, care nu sunt arme de înaltă precizie. Blestemați să fie cei care sunt complicii tăcuți ai acestor crime oribile!”, a transmis rabinul șef al Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
HARTĂ Unde vor să ajungă rușii și cum ar putea reuși să cucerească Kievul
HARTĂ Unde vor să ajungă rușii și cum ar putea reuși să cucerească Kievul

După șapte zile de război, Rusia domină spațiul aerian al țării vecine, spune ministrul ucrainean de Externe. Din această cauză, după fiecare bombardament, victimele din rândul civililor și militarilor se numără cu zecile.

Specialiști: Momentan mișcările forțelor nucleare rusești nu sunt îngrijorătoare
Specialiști: Momentan mișcările forțelor nucleare rusești nu sunt îngrijorătoare

Un al Treilea Război Mondial ar fi nuclear și distructiv, a declarat miercuri chiar Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.