Putin avertizează SUA, în privința Ucrainei: „Nu avem unde să ne mai retragem. Ei cred că vom privi fără să facem nimic?”

Vladimir Putin, general, armata
Getty

Președintele Vladimir Putin a declarat, marți, că Rusia nu mai există loc de retragere în disputa cu Statele Unite privind Ucraina și că va fi forțată să dea un răspuns dur dacă Occidentul nu renunță la "linia sa agresivă", potrivit Reuters.

Putin a făcut aceste declarații în fața oficialilor militari ai țării, în timp ce Rusia a făcut presiuni pentru un răspuns urgent din partea SUA și NATO la propunerile pe care le-a făcut săptămâna trecută pentru un set obligatoriu de garanții de securitate din partea Occidentului.

„Ceea ce fac SUA în Ucraina are loc la ușa noastră... Iar americanii ar trebui să înțeleagă că nu mai avem unde să ne retragem. Ei cred că vom privi fără să facem nimic? Dacă linia agresivă a colegilor noștri occidentali va continua, vom lua măsuri de răspuns tehnico-militare adecvate și vom reacționa dur la pașii neprietenoși”, a avertizat Putin.

 

Putin nu a prezentat în detaliu natura acestor măsuri, dar a folosit aceleași declarații ca cele date de ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, care a avertizat că Rusia ar putea redesfășura rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa ca răspuns la ceea ce consideră a fi planurile NATO de a face același lucru.

Citește și
ucraina rusia
Conflictul Rusia-Ucraina pare fără sfârșit. Kievul acuză că sunt ”bombardați” cu propagandă pro-rusă și știri false
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Rusia respinge acuzațiile ucrainenilor și ale SUA potrivit cărora ar putea pregăti o invazie a Ucrainei luna viitoare, prin zeci de mii de soldați ruși disponibilizați lângă graniță.

Kremlinul subliniază că are nevoie de promisiuni din partea Occidentului - inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est - deoarece securitatea sa este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța occidentală și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie desfășurate împotriva sa pe teritoriul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodymr Zelenskiy a declarat, vineri, că este pregătit să se întâlnească cu Rusia pentru "discuții directe, față-n față, nu ne deranjează în ce format". Însă, Rusia a transmis în repetate rânduri că nu vede rostul unei astfel de întâlniri fără o claritate în ceea ce privește ordinea de zi.

O declarație a Kremlinului a precizat că Putin a subliniat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron, că reconvocarea grupului celor patru puteri din Normandia - care reunește liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei - ar necesita pași concreți din partea Kievului pentru a pune în aplicare acordurile de pace existente. Ucraina spune că Rusia și proxizii săi sunt cei care refuză să se angajeze.

În contextul în care puterile occidentale doresc să arate Rusiei că sprijină ferm Ucraina și NATO, noul cancelar german Olaf Scholz a vorbit, de asemenea, la telefon cu Putin.

Marți, secretarul de stat american Antony Blinken a exclus deocamdată o întâlnire în persoană între Biden și Putin. "Cred că trebuie să vedem dacă, în primă instanță, există vreun progres pe plan diplomatic", a declarat Blinken într-o conferință de presă, întrebat dacă ar putea avea loc un summit în persoană pentru a încerca să reducă tensiunile.

Statele Unite vor trimite în continuare echipamente și provizii militare în Ucraina

Karen Donfried, principala diplomată a Departamentului de Stat al SUA pentru Europa, a declarat, într-o informare cu reporterii, că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Moscova prin trei canale - bilateral, prin intermediul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit ultima dată în 2019, și în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Între timp, a spus ea, Statele Unite vor continua să trimită echipamente și provizii militare în Ucraina în săptămânile și lunile următoare - un lucru care a antagonizat Moscova.

"Așa cum Joe Biden i-a spus președintelui Putin, în cazul în care Rusia va continua să invadeze Ucraina, vom furniza materiale defensive suplimentare ucrainenilor, în plus față de cele pe care suntem deja în curs de a le furniza", a spus Karen Donfried.

Washingtonul ia în considerare măsuri dure de control al exporturilor pentru a perturba economia Rusiei în cazul în care Putin invadează Ucraina, a declarat pentru Reuters un oficial al administrației Biden, iar măsurile vor fi discutate marți în cadrul unei reuniuni a înalților oficiali.

NATO se pregătește de discuțiile cu Moscova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța va căuta discuții semnificative cu Moscova la începutul anului viitor.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că peste 120 de contractori militari privați din SUA sunt activi în estul Ucrainei, unde trupele ucrainene luptă din 2014 împotriva separatiștilor susținuți de Rusia, și a spus că aceștia pregătesc o "provocare" care implică substanțe chimice.

El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmației, pe care purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a descris-o ca fiind "complet falsă".

De-a lungul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog și avertismente sumbre, Ryabkov comparând în mod repetat situația cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.

Multe dintre solicitările Moscovei, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la NATO și retragerea trupelor americane și a altor aliați din Europa de Est, sunt considerate de Washington și de partenerii săi ca fiind fără start.

Dar respingerea lor din start ar risca să închidă orice spațiu de dialog și să alimenteze și mai mult criza.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Vladimir Putin amenință că va da ”un răspuns militar” la ”acțiunile agresive ale Occidentului”: ”Situația s-a tot înrăutățit”
Vladimir Putin amenință că va da ”un răspuns militar” la ”acțiunile agresive ale Occidentului”: ”Situația s-a tot înrăutățit”

Tensiunea rămâne la cote înalte la granița Ucrainei, unde Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați și echipamente militare.

Conflictul Rusia-Ucraina pare fără sfârșit. Kievul acuză că sunt ”bombardați” cu propagandă pro-rusă și știri false
Conflictul Rusia-Ucraina pare fără sfârșit. Kievul acuză că sunt ”bombardați” cu propagandă pro-rusă și știri false

În timp ce rușii masează forțe impresionante la granița cu Ucraina, a revenit în prim plan conflictul aproape uitat din estul țării cu separatiști ruși.

Rusia ar putea amplasa arme nucleare în Belarus, ca răspuns la acțiunile NATO
Rusia ar putea amplasa arme nucleare în Belarus, ca răspuns la acțiunile NATO

Un oficial rus a avertizat că există mai multe variante de contra-acţiuni ale Rusiei în cazul în care NATO va amplasa arme lângă frontiera rusă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.