Problemele ridicate de agricultori la protestele din întreaga Europă, discutate în plenul PE într-o dezbatere neprogramată

×
Codul embed a fost copiat

Eurodeputaţii au dezbătut miercuri, în plenul Parlamentului European, problemele ridicate de agricultori în timpul protestelor din ultimele zile din întreaga Europă, cerând surse financiare suplimentare de la Comisia Europeană.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Vojciechovski, a declarat în plenul PE că "dezbaterea vine la momentul oportun şi este foarte necesară".

El a spus că principala problemă pentru agricultori o reprezintă Rusia şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei şi efectele sale. Janusz Vojciechovski a menţionat că fermierii au primit ajutoare în valoare de 9 miliarde de euro în ultimii doi ani, în contextul în care în 2021 doar 16% din exporturile agricole de pe piaţa europeană proveneau din Ucraina, iar în prezent această cantitate este de 50%.

Comisarul pentru agricultură a afirmat că un motiv de nemulţumire este tranziţia ecologică prevăzută de Politica Agricolă Comună. "După un an de implementare, cred că am ajuns la un compromis de calitate, la un echilibru, între funcţia productivă a agriculturii şi obligaţiile pe care le avem pentru climă şi mediu", a spus el.

În final, el a făcut apel la fermieri să nu permită ca diferenţele de opinie să producă dezbinare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Eurodeputata Clara Aguilera, din grupul S&D, a subliniat rolul important pe care-l au agricultorii. "Politica noastră ecologică, pe care nu o explicăm bine, implică un efort din partea noastră de consens cu agricultorii pentru a o duce la bun sfârşit", a pledat ea.

Ulrike Muller, din grupul Renew, a afirmat că în Germania au loc cele mai mari proteste ale agricultorilor din 2008. "Agricultorii din Europa nu vor supravieţui pe termen lung şi nu mai suportă acest lucru. Trebuie să ne gândim la o nouă politică agricolă", a afirmat eurodeputata.

Krzysztof Jurgiel, din grupul Europenilor Conservatori şi Reformişti, a spus că este nevoie de sume noi de la Comisia Europeană. "Sumele alocate Poloniei din planul de redresare şi rezilienţă trebuie dezgheţate. Comisia Europeană trebuie să înceapă să-i asculte pe agricultori şi să le respecte părerile", a adăugat el.

Eurodeputatul român Daniel Buda a afirmat că sectorul agricol din UE este astăzi afectat de inflaţie, secetă, inundaţii, lipsa forţei de muncă şi războiul din Ucraina.

"Din România şi până în Germania, fermierii şi-au lăsat casa, masa şi familia pentru a-şi striga neputinţa. Mi-aş fi dorit, domnule comisar, să aveţi un mesaj mai clar pentru cei aflaţi astăzi în stradă. Rezerva de criză s-a dovedit a fi insuficientă. De aceea solicit Comisiei Europene să vină cu noi surse financiare care să fie la dispoziţia fermierilor", a cerut europarlamentarul PNL.

"Cer partidelor extremiste să nu se urce pe durerile fermierilor pentru a-şi face capital politic", a mai pledat el.

Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a spus că cererile agricultorilor de bună credinţă sunt justificate.

"Avem nevoie de o gestiune mai bună a resurselor naturale, da, trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale în zonele care au nevoie de ele, dar acest lucru trebuie făcut împreună cu fermierii", a pledat fostul comisar european pentru agricultură.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a avut şi el o intervenţie critică faţă de comisarul european pentru agricultură, Janusz Vojciechovski.

"Domnule comisar, fermierii din ţara mea şi din toată Europa au nevoie de sprijin. Trebuie să coborâţi din turnul de fildeş şi să discutaţi cu ei", a spus Negrescu, care este vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni.

"Trebuie să sprijinim modernizarea agriculturii şi să-i sprijinim mai mult pe cei care trăiesc în mediul rural", a mai pledat el.

Eurodeputatul Renew Vlad Gheorghe le-a cerut oamenilor care sunt în stradă să nu renunţe la proteste. "Nu renunţaţi până când nu vă primiţi drepturile care vi se cuvin", a spus el în plenul PE.

El li s-a adresat fermierilor şi le-a spus că sunt bani destui şi că sunt minţiţi când li se spune că nu sunt bani.

"Miliarde de euro pleacă de la UE către România. Dar nu ajung decât la colegi ai celor din guvern", a mai spus Vlad Gheorghe.

În ceea ce priveşte fondurile disponibile în prezent pentru agricultură, eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care este raportor pentru bugetul UE pe 2024, a declarat înainte de dezbatere că există o rezervă de 450 de milioane de euro în bugetul UE pe 2024 pentru acest capitol.

"În momentul de faţă, aceasta este suma alocată pentru situaţii neprevăzute în agricultură şi aceştia sunt bani care pot fi mobilizaţi în caz de catastrofă naturală, în caz de secetă, în caz de inundaţii, dacă fermierii sunt afectaţi, dacă există volatilitate mare de preţ, şi adevărul este că în fiecare dintre ultimii ani UE a mobilizat o parte a acestei rezerve pentru a ajuta fermierii", a afirmat Mureşan într-un briefing la Strasbourg.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.