Putin încearcă să îl convingă pe Lukașenko să intervină militar în Ucraina, în timp ce atacurile cu drone continuă

×
Codul embed a fost copiat

„Agenția pentru energie atomică” de la Kiev, acuză Rusia că a încălcat siguranța nucleară, trimițând o dronă "kamikaze", deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei, în regiunea Nikolaev.

Ar fi făcut asta, chiar înaintea lansării câtorva zeci de drone asupra Ucrainei, care au provocat noi pagube. Pe de altă parte, Vladimir Putin, se află la Minsk, unde ar încerca să îl convingă pe Alexsandr Lukașenko să intervină militar în Ucraina.

Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, în funcție de evoluția războiului din Ucraina, Federaţia Rusă „ar putea invada Moldova, pentru a crea un coridor terestru, către Transnistria."

Spre dimineaţă, rușii au lansat 23 de drone kamikaze Shahed, de producție iraniană, asupra capitalei ucrainene. Apărarea antiaeriană a reușit să neutralizeze 18 dintre ele.

Celelalte au lovit mai multe locuinţe, dar şi obiective ale sistemului energetic. Aproape jumătate din ţară a rămas din nou fără curent electric.

Citește și
Putin în vizita în Belarus
Vladimir Putin efectuează o vizită în Belarus. Unităţi militare ruse vor efectua "exerciţii tactice" în țara vecină
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ucraineancă: „Ştiu că nu sunt singura care suferă. Toţi ucrainenii suferă. Ce să fac? N-are rost să ţip şi să jelesc. Poţi să ţipi ori să faci o criză de nervi ca să te descarci. Adevărul e ca toţi suntem în aceeaşi situaţie.”

Nina Sobol, funcționar la compania de energie: „Am devenit foarte anxioasa, pentru că nu ştii niciodată când pică racheta.”

Bahmut, în estul regiunii Donetk, este, în prezent, principalul front activ. Confruntările sunt crâncene, iar oraşul este complet distrus. Răniţii sunt tratați în subsolurile blocurilor.

Bărbat: „Ei nu înțeleg că este o utopie. Este utopie și nu ai cum să schimbi cursul unui râu.”

Reporter: „Ce este o utopie?”

Bărbat: „Uniunea Sovietică pe care ei cred că pot să aducă înapoi. Niciodată!”

Peste 72.000 de oameni locuiau în Bahmut înainte de invazia rușilor. Acum, au mai rămas doar câteva mii printre ruine.

Distrus este şi Marinka, un alt oraş din Donetzk, bombardat de ruși încă din primele săptămâni de război. Dar trupele ucrainene încă rezistă acolo, după cum o dovedesc luptele filmate din interiorul unui tanc rusesc.

În mare parte a Ucrainei, se arată o altă fată a războiului, surprinsă de fotograful american Mark Neville, într-un album impresionant.

Mark Neville, fotograf și fondator „Postcode Ukraine”: „Într-o misiune de distribuire de ajutoare în regiunea Kievului, le-am cunoscut pe Masă şi Nina. Mi-au povestiţi ca Masă (17 ani) şi-a tăiat părul până la rădăcină, la sfatul mamei şi ai bunicii ei, convinse că tunsă la piele riscul de a fi violată e mai mic. Ce am dorit să fac prin acest album este să retrezesc empatia occidentalilor, pentru că, evident, în acest moment e o saturaţie, o epuizare a compasiunii. Adevărul este că e greu pentru toată lumea.”

Şi totuşi, Vladimir Putin plănuieşte o nouă escaladare. Cel puţin asta presupun analiştii după ce, pentru prima oară în ultimii 3 ani, liderul rus s-a dus la Minsk, pentru discuţii cu omologul lui Alexandr Lukashenko. Ultimele lor întâlniri au fost toate în Rusia, la Kremlin ori la Soci. Se presupune că miza deplasării este să pună presiune pe Aleksandr Lukașenko să intervină militar în Ucraina, pe fondul speculațiilor că armata rusă ar putea încerca prin februarie un nou atac asupra Kievului. Chiar astăzi au început noi exerciţii militare ruso-belaruse, iar trenuri încărcate cu echipamente ruseşti sosesc zilnic în Belarus.

Lukașenko a refuzat până acum să-şi trimită trupele în Ucraina, dar joia trecută, a lansat o declaraţie sfidătoare.

Aleksandr Lukașenko: „Mai ales după aceste discuţii, toată lumea va spune: «Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara». Vreau să subliniez din nou acest lucru: Nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarusul.”

Pe de altă parte, presa de la Moscova susţine că Vladimir Putin va face, în zilele următoare, un anunţ major, cu ocazia unei şedinţe la Ministerul Apărării.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Putin, primit cu flori și pâine în Belarus. Momentul întâlnirii dintre președintele rus și Lukașenko VIDEO
Putin, primit cu flori și pâine în Belarus. Momentul întâlnirii dintre președintele rus și Lukașenko VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns, luni, în Belarus, pentru o vizită oficială. Este prima din ultimii trei ani.

Vladimir Putin efectuează o vizită în Belarus. Unităţi militare ruse vor efectua
Vladimir Putin efectuează o vizită în Belarus. Unităţi militare ruse vor efectua "exerciţii tactice" în țara vecină

Preşedintele rus Vladimir Putin se află luni în vizită în Belarus împreună cu miniştrii apărării şi de externe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.