Momente cheie în războiul dintre Israel și Hamas, catalogat drept „o sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust” | GALERIE FOTO

razboi israel
Getty

Au trecut mai bine de 12 săptămâni de la atacul lansat de Hamas împotriva Israelului, soldat cu moartea a peste 20.000 de oameni în Fâşia Gaza.

Presa internațională a punctat momentele cheie ale războiului, catalogat drept „o sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust”.

7 octombrie: În zorii zilei de 7 octombrie, în mijlocul Sabatului şi în timpul sărbătorii evreieşti Simhat Torah, un potop de rachete a căzut asupra Israelului din Gaza. Sute de luptători Hamas se infiltrează pe mare, pe uscat şi în aer, luându-i prin surprindere pe soldaţii israelieni, scrie Reuters.

Ei au terorizat micile oraşe Sderot şi Ofakim şi periferia oraşului Ashkelon, masacrând bărbaţi, femei, copii şi bătrâni. Peste 1.400 de persoane au fost ucise, majoritatea civili seceraţi de gloanţe, arşi de vii sau mutilaţi, inclusiv 270 de participanţi la un festival la o petrecere rave, potrivit autorităţilor israeliene. Potrivit aceleiaşi surse, peste 240 de persoane, inclusiv străini, au fost luate ostatice şi duse în Gaza. Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, îi îndeamnă pe palestinienii de pretutindeni să lupte.

Citește și
Hezbollah
Şeful Pentagonului cere Hezbollah să nu „provoace un conflict mai extins”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

O „sălbăticie nemaivăzută de la Holocaust”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a promis să „anihileze” Hamas, considerată drept organizaţie teroristă de Statele Unite, UE şi Israel.

13 octombrie: Israelul le spune locuitorilor orașului Gaza, unde locuiesc peste 1 milion din cei 2,3 milioane de oameni ai enclavei, să evacueze și să se mute spre sud. Gaza rămâne închisă și locuitorii spun că nu au unde să meargă după ce părțile de sud ale Fâșiei au fost, de asemenea, bombardate de israelieni.

Focuri de armă mortale au izbucnit de-a lungul frontierei israeliano-libaneze între Israel şi Hezbollah, o mişcare şiită aliată cu Hamas şi susţinută de Iran.

La 13 octombrie, un jurnalist Reuters a fost ucis şi alţi şase jurnalişti de la AFP, Reuters şi Al-Jazeera au fost răniţi într-un atac. Beirutul dă vina pe Israel.

17 octombrie: O explozie la spitalul al-Ahli al-Arabi din orașul Gaza provoacă indignare în lumea arabă. Palestinienii dau vina pe explozia unui atac aerian israelian, dar Israelul spune că a fost cauzat de o lansare greșită a rachetei palestiniene.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a precizat că 471 de persoane au fost ucise, iar potrivit estimărilor serviciilor de informaţii americane, numărul morţilor se situează între 100 şi 300.

Hamas şi Jihadul Islamic au acuzat Israelul, care a negat, susţinând că are „dovezi” că a fost vorba de o lovitură de rachetă a Jihadului Islamic.

18 octombrie: Președintele SUA, Joe Biden, vizitează Orientul Mijlociu pentru a-și arăta sprijinul pentru Israel și pentru a încerca să prevină un conflict regional extins. El spune că explozia spitalului a fost cauzată de explozia unei rachete ”rătăcitoare” trase de militanții din Gaza.

20 octombrie: Hamas eliberează doi ostatici americani - Judith Tai Raanan, în vârstă de 59 de ani, și fiica ei Natalie, în vârstă de 17 ani. Femeile fuseseră luate din kibuțul Nahal Oz din sudul Israelului.

21 octombrie: Convoaiele de ajutoare sunt permise să treacă prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt în Gaza, după zile întregi de certuri diplomatice.

23 octombrie: Hamas mai eliberează doi ostatici, Nurit Cooper și Yocheved Lifshitz, „pe motive umanitare și de sănătate precară”. Cele două femei au fost răpite din kibuțul Nir Oz împreună cu soții lor, care rămân în captivitatea Hamas. Pe măsură ce este eliberată, Lifshitz dă mâna unuia dintre militanți și spune „shalom” (pace).

27 octombrie: Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că forțele terestre israeliene își extind operațiunile în interiorul Gaza, semnalând începutul unei ofensive terestre.

Adunarea Generală a ONU a cerut un „armistiţiu umanitar imediat”, în timp ce cel puţin 1,4 milioane de palestinieni şi-au părăsit casele, potrivit ONU. Cu trei zile înainte, secretarul general Antonio Guterres denunţase „încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional în Gaza”.

28 octombrie: Netanyahu spune că forțele israeliene au început a doua fază a războiului și că Israelul „va distruge inamicul deasupra pământului și sub pământ”. El le spune israelienilor să se aștepte la o campanie militară „lungă și grea”.

Hamas a declarat că este gata să elibereze toţi ostaticii în schimbul tuturor palestinienilor - câteva mii - deţinuţi de Israel.

31 octombrie: Atacurile aeriene israeliene au lovit tabăra de refugiați Jabalia din Gaza. Israelul spune că a ucis un comandant al Hamas. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că aproximativ 50 de persoane au murit și alte 150 au fost rănite.

1 noiembrie: Încep evacuările din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah pentru aproximativ 7.000 de deținători străini de pașapoarte, persoane cu dublă cetățenie și persoanele aflate în întreținerea acestora și care au nevoie de tratament medical urgent.

4 noiembrie: Peste 30 de persoane sunt ucise şi o sută rănite într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiaţi Maghazi din centrul Fâşiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas.

Conform aceleiaşi surse, 9.488 de persoane, dintre care 3.900 de copii, au fost ucise din 7 octombrie în Fâşia Gaza.

Experţii ONU vorbesc despre „un risc grav de genocid” al poporului palestinian.

6 noiembrie: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că Gaza devine un „cimitir pentru copii” și cere o încetare a focului. Autoritățile sanitare palestiniene spun că numărul morților din atacurile israeliene a depășit 10.000.

13 noiembrie: Tancurile israeliene avansează spre spitalul Al Shifa din orașul Gaza, cu aproximativ 650 de pacienți încă înăuntru. Israelul spune că spitalul se află deasupra unor tuneluri care găzduiesc un cartier general pentru luptătorii Hamas care folosesc pacienți drept scuturi, ceea ce Hamas neagă.

15 noiembrie: Forțele speciale israeliene intră în spitalul Al Shifa și percheziționează locul, cu pacienți încă înăuntru. Ei descoperă inițial doar o mică colecție de arme, dar în zilele următoare găsesc intrarea într-un tunel cu pereți de beton.

21 noiembrie: Israelul și Hamas anunță un acord privind o pauză de patru zile în luptă, cu o creștere mare a ajutorului umanitar, medical și de combustibil care va fi permis în Gaza.

Autoritățile sanitare palestiniene spun că bombardamentul Israelului a ucis aproximativ 14.000 de locuitori din Gaza, 40% dintre ei fiind copii.

1 decembrie: După două prelungiri de ultim moment, avioanele de război israeliene lovesc din nou Gaza, mai mulți palestinieni au murit și alții au fost răniți. sute de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

În timpul armistițiului de o săptămână, Hamas eliberează 105 ostatici în schimbul a 240 de deținuți palestinieni. Armistițiul s-a prăbușit din cauza condițiilor de eliberare a mai multor oameni, iar Israelul spune că 136 de persoane sunt încă ținute captive.

2 decembrie: Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, spune că prea mulți palestinieni nevinovați au fost uciși în Gaza, în timp ce avioanele israeliene continuă să lovească enclava. Ministerul Sănătăţii din Gaza precizează că numărul morţilor din enclavă a crescut peste 15.000.

4 decembrie: Forţele de Apărarea israeliene (IDF) anunță că l-au ucis pe comandantul batalionului Shati al Hamas. Israelul îl „elimină” pe comandantul Batalionului Shati al Hamas într-un atac aerian al unui avion de luptă, declară, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene, Daniel Hagari. Comandantul a fost responsabil pentru efectuarea raidurilor pe teritoriul israelian în atacul din 7 octombrie.

IDF preia controlul taberei de refugiaţi Al-Shati situată în nordul fâşiei Gaza la mijlocul lunii noiembrie.

Israelul va urmări Hamas în Liban, Turcia şi Qatar, chiar dacă va dura ani de zile, declară şeful agenţiei de securitate internă din Israel, Shin Bet, într-o înregistrare difuzată de postul public israelian Kan.

5 decembrie: Armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis. Pe lângă detonare, armata israeliană ia în calcul și o altă posibilă scoatere din uz a rețelei de tuneluri Hamas: să pompeze apă de mare pentru a le inunda.

Raidurile aviației israeliene în Fâșia Gaza nu au contenit nici peste noapte. Țintele predilecte sunt tunelurile în care se ascund teroriștii, iar loviturile se concentrează acum asupra orașului Khan Younis, din sudul enclavei, unde s-ar ascunde comandanții Hamas fugiți din nord.

Armata israeliană anunță că a descoperit până acum peste 800 de puţuri de tunel în enclavă. Mai mult de jumătate dintre ele au fost deja distruse, precum și sute de kilometri de tuneluri, fie prin detonarea unor cantităţi mari de explozibili în interior, fie prin sigilarea lor.

Un oficial al Ministerului Sănătăţii israelian spune în faţa unei comisii din Knesset că Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera "pentru a-i face să pară fericiţi" şi mai relaxaţi.

6 decembrie: Forțele israeliene au înconjurat casa liderului Hamas, Yahya Sinwar, în Gaza, potrivit lui Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

„Ieri am spus că forțele noastre ar putea ajunge oriunde în Fâșia Gaza. Astăzi ele înconjoară casa lui Sinwar. Casa lui poate să nu fie fortăreața lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până să-l luăm", a spus premierul israelian.

7 decembrie: O anchetă jurnalistică a Agenţiei France-Presse arată că un obuz al unui tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul Reuters și a rănit alți șase jurnaliști, în Liban. Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis în timp ce lucra împreună cu alţi şase jurnalişti în apropierea frontierei cu Israelul.

8 decembrie: Arestări în masă au loc în Fâșia Gaza, potrivit unor imagini care au apărut, joi, pe rețelele sociale. Mai mulți bărbați au fost obligaţi de forțele israeliene să se dezbrace, să îngenuncheze pe stradă, să stea legaţi la ochi şi să se urce în remorca unui vehicul militar, conform unui videoclip devenit viral.

9 decembrie: Armata Israelului (IDF) anunță că a lovit clădiri care conțineau infrastructura teroristă folosită pentru activitatea militară a Hamas, iar aceste structuri se aflau în Universitatea Al-Azhar, situată în Rimal, în Fâșia Gaza. În interiorul campusului universitar, trupele IDF au localizat infrastructura teroristă, inclusiv un tunel subteran care pleca din curtea universității și continua până la o școală aflată la un kilometru distanță.

În plus, numeroase arme, inclusiv dispozitive explozive, piese de rachete, lansatoare, sisteme de detonare a dispozitivelor explozive și mai multe bunuri tehnologice au fost localizate în această universitate, potrivit publicației Israel National News.

11 decembrie: Armata Israelului împreună cu serviciul israelian de informații anunță că au reușit să elimine unul dintre numele importante ale grupării teroriste Hamas. Este vorba despre comandantul recent promovat al batalionului Shejaiya al organizației Hamas, Emad Krikae

13 decembrie: Tal Haimi, un bărbat de 41 de ani care are și cetățenie română datorită bunicilor, originari din țara noastră, a fost răpit de Hamas și ucis în Gaza, relatează presa israeliană. Familia sa a fost informată că acesta a fost ucis încă din 7 octombrie, când Hamas a lansat atacul brutal asupra Israelului. Informația a fost confirmată pentru Știrile ProTV de surse diplomatice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Hamas reia lansările de rachete spre Israel, în timp ce bilanţul morţilor din Gaza ajunge la 19.667 de palestinieni
Hamas reia lansările de rachete spre Israel, în timp ce bilanţul morţilor din Gaza ajunge la 19.667 de palestinieni

Militanţii Hamas au reluat marţi lansările de rachete din Fâşia Gaza asupra unor ţinte israeliene, în timp ce bilanţul morţilor palestinieni raportat în Gaza de la izbucnirea ostilităţilor în octombrie a urcat spre 20.000, informează agenţia DPA.

Şeful Pentagonului cere Hezbollah să nu „provoace un conflict mai extins”
Şeful Pentagonului cere Hezbollah să nu „provoace un conflict mai extins”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat în vizită în Israel, a cerut luni Hezbollah "să nu provoace un conflict mai extins", pe fondul unor lupte transfrontaliere aproape zilnice între armata israeliană şi mişcarea libaneză, relatează AFP.  

"A doua zi după". Opinie Al Jazeera: Cum va arăta Fâșia Gaza după încheierea războiului dintre Israel și Hamas

După o scurtă pauză de șapte zile, la sfârșitul lunii noiembrie, Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza.

Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA au „responsabilitatea istorică” să asigure încetarea focului în Fâșia Gaza
Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA au „responsabilitatea istorică” să asigure încetarea focului în Fâșia Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat joi seară pe omologul său american, Joe Biden, cu privire la "consecinţele negative regionale şi globale" ale conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, notează AFP.

Casa Albă: Washingtonul doreşte ca războiul dintre Israel şi Hamas să se încheie „cât mai curând posibil”
Casa Albă: Washingtonul doreşte ca războiul dintre Israel şi Hamas să se încheie „cât mai curând posibil”

Statele Unite doresc ca războiul dintre Israel şi Hamas „să înceteze cât mai curând posibil”, a dat asigurări joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, după ce ministrul israelian al Apărării a avertizat că războiul va dura „mai mult de câteva luni”.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.