Lupte grele între Israel şi Hamas în Gaza, cu zeci de morţi în atacuri aeriene

Israel, Gaza, soldati
Telegram/IDF

Lupte grele au loc duminică între militanţii Hamas şi forţele israeliene în părţi din nordul Gazei şi atacurile aeriene israeliene au ucis zeci de palestinieni în centrul enclavei, potrivit martorilor.

Washington Post a relatat că Israelul şi Hamas au ajuns la un acord provizoriu intermediat de SUA pentru a elibera zeci de femei şi copii ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul unei pauze de cinci zile în războiul lor.

Publicaţia spus că eliberarea ostaticilor ar putea începe în următoarele câteva zile, cu excepţia problemelor de ultim moment. Toate părţile ar îngheţa operaţiunile de luptă timp de cel puţin cinci zile, în timp ce 50 sau mai mulţi ostatici ar fieliberaţi în grupuri la fiecare 24 de ore.

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul atacului său mortal peste graniţă, în comunităţile israeliene, pe 7 octombrie.

Pauza ar fi, de asemenea, menită să permită o cantitate semnificativă de ajutor umanitar, a rrelatat Washington Post, adăugând că schiţa acordului a fost elaborată în timpul săptămânilor de discuţii din Qatar.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Martorii au raportat lupte grele peste noapte între oamenii înarmaţi ai Hamas şi forţele terestre israeliene care încearcă să avanseze în Jabalia, cea mai mare dintre taberele enclavei, cu aproape 100.000 de oameni, dintre care majoritatea au respins apelurile israeliene de a se evacua în sud.

Jabalia a fost supusă unor bombardamente israeliene repetate, care au ucis zeci de civili, spun medicii palestinieni, Israelul spunând că loviturile au ucis mulţi militanţi aflaţi acolo.

Atacuri aeriene în centrul Gazei

În centrul enclavei înguste de coastă, medicii palestinieni au declarat că 31 de persoane au fost ucise, inclusiv doi jurnalişti locali, în atacurile aeriene israeliene asupra taberelor de refugiaţi Bureij şi Nusseirat.

Un alt atac aerian a ucis o femeie şi copilul ei peste noapte, în oraşul din sudul Khan Younis, au spus aceştia.

În Spitalul Nasser din Khan Younis, zeci de palestinieni au mărşăluit la o înmormântare pentru 15 oameni ucişi într-o lovitură israeliană asupra unui bloc de apartamente, sâmbătă.

„Tinerii noştri mor, femeile şi copiii mor, unde sunt preşedinţii arabi?”, a spus Heydaya Asfour, o rudă a unora dintre morţi.

Armata israeliană spune că Hamas foloseşte clădiri rezidenţiale şi alte clădiri civile ca acoperire pentru centre de comandă, arme, rampe de lansare a rachetelor şi o vastă reţea de tuneluri subterane.

Mişcarea islamistă neagă folosirea scuturilor umane pentru a purta război.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Al Qassam, a declarat că militanţii au ucis şase soldaţi la o distanţă apropiată, în satul Juhr al-Dik, chiar la est de oraşul Gaza, după ce i-au ambuscat cu o rachetă antipersonal şi s-au apropiat cu mitraliere.

Şapte soldaţi israelieni au fost ucişi în luptele de sâmbătă, a spus armata, fără a oferi detalii.

Israelul a promis că va distruge Hamas după atacul său din 7 octombrie, în care au fost ucişi aproximativ 1.200 de israelieni, majoritatea civili, cea mai mortală zi din istoria de 75 de ani a ţării.

Pe măsură ce conflictul a intrat în a şaptea săptămână, nu a existat niciun semn de încetinire, în ciuda apelurilor internaţionale pentru ”pauze umanitare”, pentru a permite livrări nelimitate şi sigure de ajutor civililor care nu au hrană, apă potabilă şi îngrijire medicală.

Ministerul Sănătăţii din Gaza şi-a ridicat numărul morţilor din bombardamentele israeliene necruţătoare la 12.300, inclusiv 5.000 de copii.

Atacul Israelului a transformat zonele din nord în dărâmături, în timp ce aproximativ două treimi din populaţia Gazei, de 2,3 milioane, au fost strămutate în sud.

O echipă condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a vizitat sâmbătă Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, l-a descris ca fiind ”o zonă a morţii”, la câteva zile după ce forţele israeliene au confiscat incinta pentru a elimina un presupus centru de comandă al Hamas de sub el.

Echipa OMS a raportat semne de focuri de armă şi obuze şi o groapă comună la intrarea Al Shifa şi a spus că face planuri pentru evacuarea imediată a 291 de pacienţi rămaşi, inclusiv a răniţilor de război şi a 32 de bebeluşi prematuri în stare critică, precum şi a 25 de pacienţi.

Muhammad Zaqout, directorul general al spitalelor din Gaza, a declarat pentru Al Jazeera TV că OMS i-a spus că cei 32 de copii vor fi transferaţi la creşe din sudul Gazei. Alţi sute de pacienţi, personal şi persoane strămutate care se adăposteau în Al Shifa au plecat sâmbătă, oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii spunând că au fost evacuaţi în mod inuman de trupele israeliene, iar armata spunând că plecările au fost voluntare.

În altă parte în nord, comisarul general Philippe Lazzarini de la UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a declarat sâmbătă că Israelul a bombardat două şcoli UNRWA din Jabalia, dintre care una adăposteşte 4.000 de persoane strămutate.

„Zeci au fost ucişi, inclusiv copii”, a spus el într-o postare pe platforma de socializare X. A doua oară în mai puţin de 24 de ore, şcolile nu sunt cruţate. Ajunge, aceste orori trebuie să înceteze”.

Un purtător de cuvânt al Hamas a declarat că 200 de persoane au fost ucise sau rănite în şcoli. Armata israeliană nu a comentat. După ce a lansat pliante la începutul săptămânii, Israelul a avertizat din nou sâmbătă civilii din zonele din sudul Gazei să se mute, în timp ce se pregăteşte pentru un atac din nord.

O ofensivă israeliană în sud ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit din oraşul Gaza să se dezrădăcineze din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară deja cumplită.

Dar un avans în sudul Gazei s-ar putea dovedi mai complicat şi mai mortal decât în nord, militanţii Hamas fiind infiltraţi în regiunea Khan Younis, o bază de putere a liderului politic din Gaza, Yahya Sinwar, au spus o sursă înaltă israeliană şi doi foşti oficiali de top.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire
Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire

Autoritățile din Danemarca au retras din magazine trei sortimente de tăiței instant sud-coreeni pentru că sunt prea picanți. Oficialii au descoperit că tăițeii, care se vând și în România, au niveluri de capsaicină periculoase pentru om.

 

„E prima dată când văd așa ceva”. O furtună de o oră a provocat inundații devastatoare pe aeroportul din Palma de Mallorca
„E prima dată când văd așa ceva”. O furtună de o oră a provocat inundații devastatoare pe aeroportul din Palma de Mallorca

O furtună care a durat puțin peste o oră a provocat inundații de amploare pe aeroportul din Palma de Mallorca. Pistele au fost acoperite cu apă, așa că avioanele au abandonat aterizarea în ultimul moment.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.