Război în Ucraina, ziua 95. Președintele Zelenski a mers pe linia frontului, în Harkov

Zelenski Harkov
StirilePROTV

Știrile PROTV.ro au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

29-05-2022 21:53

Forțele ruse bombardează din nou Harkovul

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a spus că orașul a fost supus atacului, dar nu a oferit mai multe detalii, conform The Kyiv Independent. 

29-05-2022 21:48

Zelenski l-a demis pe şeful securităţii din Harkov, care "nu a lucrat la apărarea oraşului"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că l-a demis pe şeful serviciilor de securitate din Harkov, în nord-estul ţării, pentru că "nu a lucrat la apărarea oraşului" de la începutul invaziei ruse, relatează AFP.

"Am venit, am văzut şi l-am demis pe şeful serviciilor de securitate din regiune (Harkov), deoarece nu a lucrat la apărarea oraşului din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el însuşi", a explicat Zelenski în mesajul său video zilnic, după prima sa vizită în estul ţării de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, notează Agerpres.

El a mai declarat că bombardamentele ruseşti au distrus toată infrastructura critică din Severodoneţk şi că "scopul principal" al Rusiei acum este ocuparea acestui oraş.

29-05-2022 21:40

Conform unor imagini din satelit, o navă rusă plină cu cereale despre care se spune că ar fi furate de la fermele ucrainene a sosit în portul sirian Latakia, notează CNN. Imaginile furnizate  Maxar Technologies arată vrachierul Matros Pozynich la Latakia pe 27 mai.

Este una dintre cele trei nave care au încărcat cereale în portul Sevastopol din Crimeea de la începutul războiului Ucrainei.  

29-05-2022 20:49

Cehia va trimite noi ajutoare militare Ucrainei

Republica Cehă intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT, potrivit DPA.

"Este crucial ca ajutorul să fie constant", a afirmat ea, precizând că Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse din Ucraina, conform Agerpres.

29-05-2022 20:14

Explozii în Harkov după vizita lui Zelenski

La câteva ore după plecarea președintelui din Harkov, au fost raportate explozii puternice la Harkov, transmite BBC.

29-05-2022 19:52

Forțele Armate ale Ucrainei susțin că l-au ucis pe comandantul companiei Diviziei 106 Parașute, căpitanul Oleksandr Vyhulyar.

29-05-2022 18:44

Varşovia oferă Ucrainei 18 mortiere

Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis, duminică, postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală, în contextul în care Kievul încearcă să respingă un asalt intens al forţelor ruseşti în regiunea estică Donbas, relatează AFP.

Confruntată cu bombardamente intense în provinciile sale din est, Ucraina a făcut apel la Occident să îi ofere mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a putea schimba cursul războiului, conform Agerpres.

Mortierele AHS Krab au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.

Agenţia de Informaţii Radio (IAR), care oferă ştiri postului public polonez de radio, a relatat că Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artilerişti ucraineni pentru a opera mortierele.

29-05-2022 18:29

Armata ucraineană spune că a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sud și a susținut progrese semnificative în direcția Hersonului.

Serhii Hlan, care face parte din consiliul regiunii Herson, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Beryslav”.

Hlan a mai susținut că unitățile ucrainene „au spart gruparea inamicului în două părți și de fapt au încercuit gruparea inamicului din Davidiv Brid”, conform CNN.

29-05-2022 17:51

Aproximativ 400 de mașini care transportau evacuați din sudul Ucrainei, reținute la punctul de control rusesc

Aproximativ 400 de vehicule care transportau persoane evacuate din sudul Ucrainei au fost reținute la un punct de control rusesc din Vasylivka în ultimele două sau trei zile, a informat duminică postul de televiziune ucrainean Suspilne, citat de CNN.

29-05-2022 17:11

Zelenski a mers pe linia frontului, în Harkov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a plecat din Kiev pentru puțin timp. El a vizitat pozițiile de front ale armatei ucrainene în timpul unei călătorii de lucru în regiunea Harkov.

Administrația Prezidențială din Ucraina transmite că președintele a  decorat unii militari și le-a oferit cadouri.

"Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile oferite. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru. Vă mulțumim că ați apărat independența Ucrainei. Aveți grijă de voi!" a spus președintele.

29-05-2022 17:19
29-05-2022 16:13

ituaţia la Lîsîceansk se ”agravează puternic”

Bătălia în vederea obţinerii controlului asupra Doneţkului făcea duminică ravagii în estul Ucrainei, unde forţe ruse strâng laţul în jurul oraşelor Sievierodoneţk - bombardat neîncetat - şi Lîsîceansk, relatează AFP.

Situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

”Un obuz rusesc a căzut pe un imobil locuit. O fată a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, anunţă el, citat de News.ro.

Cu o zi înainte, sâmbătă, situaţia a fost de asemenea ”dificilă” în acest oraş, potrivit lui Gaidai.

Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunţă guvernatorul.

29-05-2022 16:06

Rusia susține că a ucis 300 de soldați ucraineni în ultimele 24 de ore

Ministerul Apărării al Rusiei spune că rachetele sale au distrus un arsenal mare de arme ale armatei ucrainene în Kryvyi Rih - orașul natal al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, susține că în ultimele 24 de ore au fost uciși peste 300 de „naționaliști”, adică soldați ucraineni.

„În total, în urma atacurilor aeriene ruse, au fost uciși peste 300 de naționaliști și până la 50 de unități de echipamente militare și speciale ale forțelor armate ale Ucrainei”, a spus acesta, citat de BBC.

29-05-2022 15:34

Lituanienii au strâns cele 5 milioane de euro necesare pentru a cumpăra o dronă pentru Ucraina

Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare pentru Ucraina, în sprijinul acestei ţări care se apără împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

Banii necesari achiziţionării unei drone turceşti Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în cursul unei colecte de fonduri încheiate sâmbătă seara târziu, în această ţară baltică cu 2,8 milioane de locuitori, conform Agerpres.

"Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat", a declarat unul dintre organizatori Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative.

29-05-2022 09:19
29-05-2022 15:33

Un băiat de 6 ani, care și-a pierdut familia în război, i-a trimis o scrisoare lui Boris Johnson

Elijah, în vârstă de șase ani, care și-a pierdut familia în Mariupol, a scris o scrisoare deschisă către premierul Boris Johnson. În scrisoare, băiatul a spus că vrea ca „fiecare copil să fie liber de război” și a mulțumit Regatului Unit pentru sprijinul acordat.

„Vreau să înceteze războiul. Vreau să opresc moartea oamenilor. Și vreau să joc fotbal la Mariupol. Vreau ca fiecare copil să fie liber de război. Salutări calde tuturor copiilor din Regatul Unit. Vă mulțumim pentru sprijin. Vom câștiga! Am o pisică pe nume Frosya. Vă trimit un steagul Ucrainei pe care l-am desenat", a scris el.

Scrisoarea a fost publicată pe Twitter de ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons.

29-05-2022 14:35

Patriarhul rus Kirill afirmă că ''înţelege'' decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a asigurat - duminică - că "înţelege" decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunţat în cursul săptămânii desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza atitudinii sale faţă de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relatează AFP.

"Înţelegem pe deplin suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înţelegem că Înaltpreasfinţitul mitropolit Onufrie (şeful acestei biserici) şi episcopatul său trebuie să acţioneze în maniera cea mai înţeleaptă posibil pentru a nu complica viaţa credincioşilor lor", a declarat patriarhul Kirill în cursul liturghiei în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, conform Agerpres.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a spus totodată că se roagă ca niciun obstacol "temporar" să nu poată "distruge unitatea spirituală" a popoarelor rus şi ucrainean.

29-05-2022 14:07

Oficial estoniai: Scholz și Macron nu ar trebui să discute cu Putin, ci să meargă în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci să meargă în Ucraina şi să o ajute să câştige războiul cu Rusia, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din parlamentul estonian Marko Mihkelson.

"Este de necrezut cum actualii lideri ai Franţei şi Germaniei, fără să vrea, pregătesc terenul unei noi agresiuni ruseşti. O discuţie telefonică de 80 de minute între Macron şi Scholz cu Putin ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuşi - nu este asta o moarte cerebrală?", se întreabă liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmaţie a preşedintelui francez că NATO ar fi "în moarte cerebrală".

29-05-2022 13:56

Ministrul rus al Apărării a declarat că rachetele au distrus un arsenal al armatei ucrainene din Krîvîi Rih, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, potrivit agenției de propagandă rusă TASS.

Ministrul Apărării a mai spus că sistemele rusești de apărare antiaeriană au doborât un avion de luptă ucrainean SU-25 în Dnipro.

29-05-2022 13:18

Germania a livrat puţine arme Ucrainei în ultimele două luni, în pofida angajamentului guvernului

Germania a livrat puţine arme Ucrainei în ultimele două luni, în pofida angajamentului guvernului cancelarului Olaf Scholz de a-i oferi sprijin militar, potrivit ziarului Die Welt, citat duminică de agenţia de presă EFE.

Între 30 martie şi 26 mai, nu au existat decât două transporturi dinspre Berlin, unul cu piese de schimb pentru mitraliere şi altul cu mine antitanc, conform documentelor executivului de la Kiev, la care ziarul german susţine că a avut acces.

Din partea Ucrainei au existat critici cu privire la presupusa lipsă de sprijin din partea Germaniei, întrucât, potrivit guvernului preşedintelui Volodimir Zelenski, forţele armate ucrainene au primit până acum doar o mică parte din materialele promise şi nu întotdeauna în stare bună.

29-05-2022 13:04

Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadaver.

29-05-2022 12:36

Soldații ruși au bombardat orașul Nikolaev

Soldații ruși au bombardat orașul Nikolaev duminică dimineață. Potrivit Nexta, ar exista victime, însă numărul nu este cunoscut deocamdată.

29-05-2022 10:17

Rusia va distribui pașapoarte rusești în regiunea Zaporojie

Rusia va trimite echipe mobile ale Ministerului de Interne în Zaporojie pentru a distribui pașapoarte rusești, a declarat pentru TASS, presa de propagandă rusă, un membru al așa-numitului „consiliu principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie”, potrivit Ukrainskaia Pravda.

29-05-2022 09:53

„Pe 25 mai, un oficial rus din Ministerul Apărării, Andrei Rudenko, a spus că Rusia este pregătită să ofere coridoare umanitare pentru navele care transportă alimente pe Marea Neagră în schimbul ridicării sancțiunilor.

De asemenea, ministerul a cerut Ucrainei deminarea zonei din jurul portului Odesa pentru a permite trecerea vaselor.

Rusia a demonstrat că este pregătită să folosească siguranța alimentară în propriul scop politic apoi să se prezinte ca actor rezonabil și să învinovățească Occidentul pentru orice fel de eșec”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

29-05-2022 09:32

Peste 680 de copii au fost uciși sau răniți în Ucraina

Peste 680 de copii au fost uciși sau răniți în Ucraina, potrivit unei declarații a guvernului, scrie The Guardian.

242 de copii au murit, în timp de 440 sunt răniți.

29-05-2022 09:30

Primarul din Mariupol: Orașul este amenințat de apariția unor focare de boli infecțioase

Primarul din Mariupol susține că orașul este amenințat de apariția unor focare de boli infecțioase în această vară. Cei peste 100.000 de oameni rămași în localitate se află în pericol.

„Sistemul de canalizare și serviciul de colectare a gunoiului nu funcționează, iar condițiile meteorologice se înrăutățesc, vine vara și temperatura crește. Medicii noștri spun că există o amenințare de izbucnire a unor focare de boli infecțioase în această vară, inclusiv dizenterie și ciumă, printre altele. Aceste boli ar putea lua viața a mii de locuitori din Mariupol”, a spus primarul.

29-05-2022 09:28

Zelenski: Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia ar trebui să fie declarată "stat terorist", aşa cum demonstrează "realitatea de zi cu zi" în ţara sa de la invazia rusă.

"Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal", a afirmat Zelenski în discursul său cotidian, difuzat târziu noaptea.

29-05-2022 08:57

Patron, câinele genist din Ucraina, a fost premiat la Festivalul de la Cannes

Celebrul cățel ucrainean Patron a fost premiat la Festivalul de la Cannes 2022 pentru munca sa în timpul războiului.

29-05-2022 08:56

Forțele armate ale Ucrainei au acuzat autoritățile rusești din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili pentru a ține libere paturile pentru soldații ruși.

29-05-2022 08:56

Un agent FSB susține că Vladimir Putin mai are trei ani de trăit

Vladimir Putin ar fi fost avertizat că mai are doar trei ani de trăit, în timp ce rușii devin din ce în ce mai îngrijorați cu privire la starea lui de sănătate.

29-05-2022 08:10

Luptele pentru Severodonețk continuă

Luptele pentru Severodonețk continuă, forțele ruse efectuând operațiuni de asalt, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Cu ajutorul artileriei, forțele ruse au efectuat operațiuni de asalt în zona orașului Severodonețk”, a declarat Statul Major General într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

29-05-2022 07:48

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, declarații despre folosirea armelor nucleare de către țara sa

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

29-05-2022 07:15

Când va exista un referendum în regiunea Herson pentru aderarea oficială la Rusia

Șeful adjunct al administrației desemnate de Rusia în Herson spune că în regiune nu se va ține un referendum pentru aderarea oficială la Rusia până când luptele nu vor înceta în această zonă, dar și în Odesa și Nikolaev.

Kirill Stremousov a spus pentru Reuters că momentan nu „există discuții despre un referendum”.

„Vom anunța mai târziu, când un vot sau un plebiscit va avea loc, însă nu va fi astăzi și nu va fi mâine pentru că prima noastră sarcină este să restabilim ordinea și să organizăm un sistem de administrație în regiunea Herson”, a spus acesta.

29-05-2022 07:00

Zelenski: Teroarea a devenit singura formă de acţiune a Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

"Situaţia este foarte complicată. Mai ales în acele zone din Donbas şi regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să obţină măcar un rezultat pentru ea însăşi. Zonele cheie de luptă pe front sunt încă Severodoneţk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna şi alte oraşe în care este concentrată ofensiva rusă. Dar apărarea noastră ţine. Acolo este extrem de greu. Şi sunt recunoscător tuturor celor care îndură acest atac al ocupanţilor. Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea. În fiecare zi ne apropiem de momentul în care armata noastră îi va depăşi pe ocupanţi din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. Despre disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apăra libertatea. Şi aştept veşti bune despre asta deja săptămâna viitoare. Astăzi, armata rusă a lansat lovituri absolut fără sens, barbare în regiunea Sumî. Şi pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumî precum şi orice altă regiune a statului nostru, au înţeles deja totul despre Rusia. Şi nu va putea adăuga nimic prin noua teroare. Şi cu atât mai mult, nu va putea intimida. În urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astăzi, o persoană a murit, şapte au fost rănite, două - în stare gravă. Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la douăzeci de metri de grădiniţă. Aceştia sunt inamicii aleşi de Federaţia Rusă”, a spus Zelenski.

Citește mai mult AICI.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

În Severodonețk au loc lupte din casă în casă. Hersonul a fost trecut pe ora Moscovei
În Severodonețk au loc lupte din casă în casă. Hersonul a fost trecut pe ora Moscovei

Situaţia pe frontul din Donbas este tot mai dificilă pentru ucraineni, care ar putea fi nevoiţi să se retragă din regiunea Luhansk, pentru a evita capturarea.

Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

În Severodonețk au loc lupte din casă în casă. Hersonul a fost trecut pe ora Moscovei
În Severodonețk au loc lupte din casă în casă. Hersonul a fost trecut pe ora Moscovei

Situaţia pe frontul din Donbas este tot mai dificilă pentru ucraineni, care ar putea fi nevoiţi să se retragă din regiunea Luhansk, pentru a evita capturarea.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă