Război în Ucraina, ziua 91. Putin: Nu toate problemele economice din Rusia sunt din cauza războiului

Armata lui Putin bombardează intens estul Ucrainei, în timp ce forțele terestre încearcă să încercuiască ultimele redute ucrainene din regiunea Lugansk.

Vladimir Putin
Getty

StirileProTV.ro v-au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

25-05-2022 22:57

Patru morți și 12 răniți, în Donețk

Patru oameni au fost uciși în regiunea de est Donețk din cauza bombardamentelor rusești, a declarat șeful militar regional Pavlo Kyrylenko.

„Alte 12 persoane au fost rănite”, a adăugat el pe rețelele de socializare.

25-05-2022 22:56

Putin: Nu toate problemele economice din Rusia sunt din cauza războiului

Vladimir Putin a susținut, miercuri, că nu toate dificultățile economice actuale ale Rusiei sunt cauzate de „operațiunea militară” din Ucraina, notează Sky News.

25-05-2022 22:42

Zelensky interzice rușilor să intre în Ucraina fără viză 

Cetăţenii ruşi nu mai au voie să călătorească în Ucraina fără viză, a transmis Volodomir Zelensky, invocând necesitatea îmbunătăţirii securităţii la frontieră, conform Al Jazeera. 

25-05-2022 22:15

De la începutul războiului, în Ucraina au fost înregistrate 3.974 de cazuri de civili morți. Potrivit ONU, printre morți se numără 259 de copii.

25-05-2022 22:13

Cum vor funcționa școlile în Ucraina de la 1 septembrie

Din cauza războiului, de la 1 septembrie, copiii din Ucraina vor putea merge doar în acele instituții de învățământ dotate cu un adăpost anti-bombă, după cum a transmis Ministerul Educației din Ucraina.

Ministrul adjunct al Educației, Andriy Vitrenko, a declarat că se lucrează la un plan pentru ca învățământul fizic să poată fi pus în aplicare de la 1 septembrie, precizând, însă, că depinde de situația din țară, conform Unian.

El a mențioat că în acest moment se fac verificări pentru a se stabili care scoli au adăposturi pentru șederea temporară a copiilor, profesorilor și altor angajați ai instituțiilor de învățământ în timpul bombardamentelor inamice

25-05-2022 21:42

Emiterea unor paşapoarte ruse în sudul Ucrainei, un plan de ”subjugare” a poporului ucrainean, denunţă SUA

Statele Unite denunţă miercuri decizia Rusiei de a facilita emiterea unor paşapoarte ruse unor locuitori din sudul Ucrainei drept o încercare de ”subjugare” a populaţiei asupra căreia deţine controlul, relatează AFP.

Acest plan este ”o tactică a Rusiei de subjugare a poporului ucrainean, de a-şi impune voinţa cu forţa”, denunţă într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price, conform News.ro.

Statele Unite ”resping cu forţă” un astfel de plan, subliniază el.


25-05-2022 21:37

Londra cere Moscovei ”să înceteze să mai fure” cerealele Ucrainei

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, îndeamnă, miercuri, Rusia ”să înceteze să mai fure” cerealele produse de către Ucraina şi să lase această ţară să le exporte, respungând totodată o ridicare a sancţiunilor, cerută de către Moscova, în vederea evitării unei crize alimentare mondiale, relatează AFP.

”Îndemn Rusia să facă ceea ce este drept, într-un spirit de umanitate, şi să lase cerealele să iasă din Ucraina”, îndeamnă ministrul britanic al Apărării la Madrid, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa spaniolă Margarita Robles, conform News.ro.

”Să nu vorbim despre sancţiuni, să vorbim despre ceea ce este drept pentru naţunile din întreaga lume”, subliniază el.


25-05-2022 21:32

Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a făcut o declarație controversată: „Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia. După Ucraina, dacă există o comandă, vom arăta ce suntem capabili să facem în 6 secunde.”

25-05-2022 21:01

Premierul Belarusului: Belarus furnizează arme Rusiei

Prim-ministrul Belarusului, Roman Golovchenko, a confirmat că Belarus furnizează arme Rusiei.

Potrivit prim-ministrului, armele din Belarus sunt solicitate nu numai în interiorul țării, ci și „pentru nevoile Federației Ruse”. Armele fabricate rusești sunt cerute de consumatorii ruși, a spus Golovchenko. El a recunoscut că sunt dificultăți în exporturi din cauza sancțiunilor occidentale.

„Și, desigur, armele sunt acum la mare căutare nu numai pentru nevoile interne ale republicii, ci și pentru Federația Rusă. Avem programe comune", a spus el, conform Pravda. 

25-05-2022 20:30

Un oficial ONU anunță că un război nuclear a devenit posibil

Ramesh Rajasingham, șeful Direcției pentru Coordonarea Asistenței Umanitare de Urgență din cadrul ONU, a declarat că perspectiva unui conflict nuclear în Ucraina a devenit posibilă. Potrivit acestuia, mulți civili din Ucraina rămân fără alimente, apă și electricitate. „Și perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou o posibilitate”, a spus Rajasingham.

25-05-2022 20:02

Ucraina exclude concesiunile teritoriale

Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus că acceptul de a renunța la teritorii este imposibil și ar fi doar un pas înapoi, deoarece Rusia va folosi pauza în luptă pentru a se pregăti pentru noi ofensive.

25-05-2022 19:41

Dacă Rusia învinge Ucraina, ''Slovacia este următoarea'', consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat, miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'', relatează agenţia EFE şi postul CNN.

Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar, conform Agerpres.

25-05-2022 19:37

Ucraina denunţă emiterea unor paşapoarte ruseşti ucrainenilor din Herson şi Zaporijjea

Ministerul ucrainean de Externe denunţă, miercuri, drept o ”încălcare flagrantă” a integrităţii teritoriale a Ucrainei introducerea de către Moscova a unei proceduri care le permite ucrainenilor care locuiesc în regiunile Herson şi Zaporijjea - ocupate de trupe ruseşti - să obţină paşapoarte ruseşti, relatează AFP.

”Eliberarea forţată a unor paşapoarte ucrainenilor la Herson şi Zaporijjea este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat ministerul, citat de News.ro.

Acest scop este ”confiscarea unor teritorii ucrainene în vederea ocupării şi intergării lor în domeniul juridic, politic şi economic rus”, subliniază diplomaţia ucraineană.

25-05-2022 18:21

Kuleba: ”Ucideţi exporturile ruse”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, îndeamnă, miercuri, comunitatea internaţională, la Forumul Economic de la Davos (WEF), în Elveţia, ”să ucidă exporturile ruse”, pentru a exercita astfel presiuni în vederea opririi Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

”Mesajul meu este foarte simplu; ucideţi exporturile ruse, cu excepţia anumitor produse critice de care are nevoie lumea”, a îndemnat Kuleba la Davos, conform News.ro.

Moscova ar trebui să înceteze ”să câştige bani şi să-i investească în maşina de război care omoară, violează şi torturează ucraineni”, subliniază el.

25-05-2022 17:53

Serviciile de informații din Ucraina: Rușii au rămas fără arme de înaltă precizie, au schimbat tactica

Serviciile de informații din Ucraina susțin că Rusia a folosit 60% din stocurile sale de arme de înaltă precizie. Vadym Skibitskyi, un reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării, susține că Rusia nu va putea reface rapid stocurile pierdute din cauza sancțiunilor și a lipsei de capacitate, conform Unian. 

25-05-2022 17:45

Luptătorii ai Grupului Wagner, acuzați că au ucis civili în Ucraina

Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belarus au fost acuzați că au ucis civili lângă Kiev, aceștia fiind primii mercenari internaționali care se confruntă cu acuzații de crime de război în Ucraina.

Procurorii ucraineni au făcut publice numele și fotografiile a opt bărbați căutați pentru presupuse crime de război – inclusiv crimă și tortură – în satul Motîjîn. Conform informațiilor, cinci sunt soldați ruși, unul este un mercenar rus din grupul Wagner și doi sunt mercenari belaruși, notează The Guardian.

25-05-2022 17:41

Șeful Consiliului European, Charles Michel, este „încrezător” că orice problemă legată de propunerea de interzicere a importurilor de petrol rusesc va fi rezolvată până la următoarea reuniune a consiliului din 30 mai, notează CNN.

25-05-2022 17:13

Rusia anunță plata datoriei publice doar în ruble. Falimentul pare din ce în ce mai aproape

Federația Rusă își va plăti ratele în contul datoriei publice în moneda locală, rubla rusească, în ciuda avertismentelor creditorilor că plata în altă monedă decât cea specificată în contract va echivala, “tehnic”, cu intrarea țării în faliment. “Rusia va continua să își onoreze obligațiile legate de datoria publică externă, în ciuda refuzului Trezoreriei SUA de a facilita plățile, dar o va face în ruble”, a anunțat ministerul Finanțelor din Federația Rusă, citat de agenția de presă de stat Tass, parte a aparatului de propagandă al Kremlinului. “Avem și voința și banii necesari dar plata va fi în ruble”, a precizat un oficial rus.

Datoria externa a Federației Ruse este de circa 57 miliarde de dolari, din care circa 37 de miliarde de dolari reprezintă emisiuni de obligațiuni.

Pe 25 mai a expirat o “excepție de la regulă” promovată de către Trezoreria SUA conform căreia desi fondurile rusești în dolari plasate la Fed (banca centrală a SUA) și la bănci comerciale sunt blocate, ele au putut fi, totuși, folosite pentru plata datoriei externe. 

Practic, ce încearcă SUA și EU prin aceste sancțiuni este să forțeze Federația Rusă să apeleze la propria rezervă valutară, internă, pentru plata datoriei externe, după cum au explicat recent unii economiști pentru Reuters. Neplata datoriei publice externe în moneda prevăzută contractual ar atrage, oficial, intrarea Rusiei în incapacitate de plată, ceea ce ar reduce masiv capacitatea ei de a se mai împrumuta pe piețele externe, atât ca stat cât și ca economie privată, notează specialiștii. 

25-05-2022 17:05

Șeful administrației regionale Luhansk, Serhiy Haidai, a publicat un video cu distrugerile din Severodonețk. Potrivit lui Haidai, bombardarea orașului de către ruși continuă și sunt numeroase victime. 

25-05-2022 17:07

Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense la Severodonețk. Iar situaţia din teren "se înrăutăţeşte din oră în oră" în toată regiunea Lugansk din estul Ucrainei, unde armata rusă a făcut progrese semnificative în ultimele zile, potrivit guvernatorului regional.

Emma Iglan, fondatoare ONG: "Acum se pare că frontul este în jurul orașului, (Severodonețk) este practic înconjurat, sunt tancuri, vedem camioane din armată dislocate prin oraș. Așa că mi se pare clar că este pe cale să cadă".

25-05-2022 16:04

Președintele rus, Vladimir Putin, a emis un ordin de simplificare a procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunile Zaporojie și Herson din sudul Ucrainei, conform BBC. Herson este primul și singurul oraș important ucrainean ocupat de Rusia. Zaporojie este încă sub control ucrainean, dar multe zone din jur sunt sub ocupație rusă.

25-05-2022 15:45

MAE rus, despre planul italian pentru pace: O fantezie

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, miercuri, că planul italian de pace reprezintă o fantezie.

„Nu puteți furniza Ucrainei arme cu o mână și să veniți cu planuri pentru o rezolvare pașnică a situației cu cealaltă”, a spus Maria Zakharova, citată de Reuters.

Ea se referă la faptul că săptămâna trecută, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a prezentat liniile generale ale acestui planul și a spus că a discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul unei vizite la New York. Planul este alcătuit din patru faze, prima fiind o încetare a focului sub monitorizare ONU și cuprinzând și un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Kremlinul a spus că nu a văzut inițiativa, dar speră să o primească pe canale diplomatice. Zakaharova a punctat: „Dacă speră că Rusia va profita de orice plan occidental, atunci nu au înțeles mare lucru”.

25-05-2022 15:19

Câștigătorii Eurovision vor scoate la licitație trofeul pentru a strânge bani pentru armata Ucrainei

Trupa Kalush Orchestra, care a câștigat ediția din acest an a Eurovision, a anunțat, miercuri, pe Instagram, că va scoate la licitație trofeul pentru a strânge fonduri pentru armata ucraineană, informează CNN.

Oleh Psiuk, solistul trupei, s-a oferit să-și vândă pălăria roz.

Recent, Kalush Orchestra a anunțat că va face un tur în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina și pentru forțele sale armate.

25-05-2022 15:04

Autorităţile instalate de Rusia în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană

Autorităţile instalate de către Rusia în regiunea ucraineană Zaporijjea, ocupată în cea mai mare parte de armata rusă, a impus rubla, instituind astfel o zonă cu monedă dublă, anunţă un membru al Consiliului Regional prorus, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, relatează AFP.

Puteţi plăti atât în grivne, cât şi în ruble, iar toate taxele vor fi plătite în ruble”, dă el asigurări.

Noile autoritiăţi” ale regiunii Zaporijjea se vor orienta către o aderare la Rusia, subliniază el.

Această anexare va avea loc „după eliberarea completă a regiunii de naţionalişti ucraineni”, anunţă oficialul prorus.

Regiunea Zaporijjea nu poate avea decât un viitor (...) şi anume să devină parte integrantă a Federaţiei ruse”, subliniază acest membru al Consiliului Regional prorus.

25-05-2022 14:45

Comisia Europeană dorește să faciliteze confiscarea averilor oligarhilor ruși

Comisia Europeană a prezentat miercuri propuneri pentru a facilita confiscarea averilor oligarhilor ruşi şi pentru a armoniza pedepsirea în Uniunea Europeană a încălcării sancţiunilor decise ca răspuns la războiul dus de Rusia contra Ucrainei, relatează France Presse.

Conform unui proiect de directivă, o confiscare a averilor ar fi posibilă în cazul indivizilor şi al entităţilor care încalcă sau ocolesc sancţiunile şi al celor care sunt implicaţi în activităţi infracţionale.

Banii astfel confiscaţi vor fi vărsaţi „într-un fond comun pentru a ajuta Ucraina”, a explicat comisarul european pentru justiţie Didier Reynders într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, în Uniunea Europeană, au fost îngheţate averi în valoare de 10 miliarde de euro ale persoanelor sancţionate, iar tranzacţii implicând 200 de miliarde de euro au fost blocate.

De asemenea, Bruxellesul a propus adăugarea faptei de încălcare a sancţiunilor la lista infracţiunilor, pentru unificarea răspunsului penal al Celor 27 şi pentru a facilita urmărirea în justiţie.

Douăsprezece state membre UE consideră încălcarea sancţiunilor drept infracţiune penală. În alte 13 state membre, ea este considerată infracţiune sau contravenţie, în funcţie de gravitate. În două state membre, încălcarea sancţiunilor este doar faptă cu caracter administrativ.

Pedepsele - închisoare sau amendă - variază de la o ţară la alta.

Confiscarea şi lichidarea averilor ruse sunt cerute de Ucraina, în vederea finanţării reconstrucţiei post-război a ţării. SUA şi Canada sunt deja angajate în această direcţie.

Cum arată acum casa din Bakhmut, care a fost lovită de o rachetă rusă în urmă cu o săptămână.

O casă care fusese împărțită în jumătate a devenit un mormânt pentru oameni nevinovați. Salvatorii au găsit cadavrele unei mame tinere și ale copilului ei de doi ani. În total, cinci persoane au murit, relatează Nexta.

Regiunea Luhansk a rămas fără apă, gaz și electricitate, a transmis șeful administrației regionale din Luhansk, Serghei Gaidai

Invadatorii ruși distrug cărțile și bibliotecile ucrainene

Avocatul Poporului pentru Drepturile Omului, Lyudmila Denisova, a declarat că aproximativ 60 de biblioteci au fost avariate sau distruse în Ucraina, conform Nexta.

În plus, rușii ard în mod deliberat manuale ucrainene, cărți despre istoria Ucrainei și ficțiune.

25-05-2022 14:11

Lituania va livra Ucrainei 20 de vehicule blindate de tip M113, 10 camioane militare şi 10 vehicule de deminare în valoare de 15,5 milioane de euro

Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113,10 camioane militare şi 10 vehicule de deminare, „cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat miercuri ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, relatează CNN. Ajutorul militar se ridică la 15,5 milioane de euro, potrivit Reuters.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că Lituanaia va trimite 20 de vehicule blindate M113, 10 camioane militare şi 10 vehicule pentru operaţiuni de deminare.

Vehiculele valorează în total 15,5 milioane de euro, potrivit Reuters.

Anterior, Lituania a oferit Ucrainei sprijin militar în valoare de 100 de milioane de euro.


Soldații batalionului 98 de apărare teritorială au luat poziții în apropierea satului Novopol din regiunea Donețk

Momentul în care rachetele rușilor, care au vizat orașul Zaporojie, ucid un bărbat și rănesc alți trei. Ocupanții susțin că au distrus o întreagă fabrică „Motor Sich”.

Comisia Europeană va prezenta un proiect de lege privind confiscarea bunurilor rusești înghețate pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, relatează Nexta.

25-05-2022 13:04

Mateusz Morawiecki: Trebuie să facem totul pentru a opri războiul din Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să „facă tot ce poate pentru a stopa războiul” din Ucraina, relatează thenews.pl.

Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa. Fiecare lider are responsabilitatea de a cere acelei conştiinţe să acţioneze”, a declarat Morawiecki în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

El a descris acţiunile militare ale forţelor ruse în Ucraina drept „o maşină de distrugere sistematică, organizată”.

Aşa cum, acum peste 30 de ani, Occidentul a întins o mână de ajutor Poloniei după căderea comunismului, astăzi este datoria noastră să întindem o mână Ucrainei”, a accentuat şeful executivului polonez.

SUA pune capăt licenţei care permite Rusiei să îşi achite datoriile investitorilor internaţionali, decizie care este probabil să atragă incapacitatea de plată a Moscovei

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunţat, miercuri, că nu va înnoi licenţa care a permis Rusiei să îşi achite datoriile către investitorii internaţionali prin intermediul băncilor americane, decizie este probabil să atragă incapacitatea de plată a Moscovei, relatează The Associated Press.

Decizia Statelor Unite împiedică Rusia să plătească datoriile în valoare de miliarde de dolari către investitorii internaţionali, pentru prima dată de la Revoluţia bolşevică.



25-05-2022 12:53

Diplomat rus: Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon vor fi respectate

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi la Chişinău pentru trădare şi corupţie, vor fi respectate, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko.

25-05-2022 12:22

Zelenski este dispus să discute direct cu Putin

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, miercuri, în cadrul unui discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, că este dispus să vorbească direct cu Vladimir Putin și nu prin intermediari, informează Reuters.

Zelenski a adăugat că dacă președintele rus "înțelege realitatea" există posibilitatea de a găsi o ieșire diplomatică din conflict.

Președintele ucrainean a precizat că țara sa va lupta până când își va recupera întreg teritoriul.

Volodimir Zelenski a mai spus că Moscova ar trebui să-și retragă trupele înapoi la liniile existente înainte ca Rusia să înceapă invazia din 24 februarie.

"Acesta ar putea fi un prim pas către discuții", a spus Volodimir Zelenski, care a adăugat că Rusia trage de timp în discuțiile cu Ucraina.

25-05-2022 11:56

Volodimir Zelenski denunță lipsa de „unitate” a țărilor occidentale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de „unitate” a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă, transmit AFP şi DPA.

Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident, n.red.)? Nu văd asta”, şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este „nevoie de sprijinul unei Europe unite”.

Există unitate pe subiectul aderării Suediei şi a Finlandei la NATO? Nu. Aşadar este Occidentul unit? Nu”, a argumentat Zelenski.

El a făcut un apel la solidaritate între occidentali. „Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat „recunoscător” faţă de omologul său american Joe Biden, pentru un nou ajutor financiar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, el a promis că ţara sa nu va ceda teritorii în schimbul păcii. „Ucraina va lupta până când îşi va recupera întregul teritoriu”, a spus Zelenski.

El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Rusia dacă aceasta se retrage în zonele în care se afla înaintea începerii războiului în februarie, precizând că va discuta doar cu preşedintele Vladimir Putin. „Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori”, a accentuat preşedintele Zelenski, în opinia căruia în prezent Rusia nu negociază în mod serios.


25-05-2022 11:29

Atacuri ruseşti cu rachete asupra regiunilor Zaporijie şi Dnipropetrovsk, anunţă oficialii ucraineni. Cel puţin un mort şi trei răniţi

Oficialii ucraineni au anunţat, miercuri, că atacuri cu rachete ruseşti au vizat regiunea central-estică Dnipropetrovsk, precum şi regiunea sud-estică Zaporijie de sud-est, cauzând pagube mari în oraşul Zaporijie. Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, iar 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului, relatează CNN, citată de News.ro.

Armata rusă a lansat miercuri patru rachete de croazieră în Zaporijie, se arată într-un comunicat al autorităţilor locale. O rachetă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană a oraşului, se mai menţionează în comunicat.

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite, iar 62 de clădiri au fost avariate în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Alarme de raid aerian au sunat permanent în timpul nopţii, a declarat şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicienko.

Inamicul a lansat trei rachete spre Krîvîi Rih în această dimineaţă”, iar o întreprindere industrială a fost vizată, atacul fiind soldat cu distrugeri severe, a mai spus Reznicienko.

25-05-2022 11:27

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele cu alimente să poată pleca din Ucraina

Rusia este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, pentru Interfax, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

Rezolvarea problemei alimentare trece printr-o abordare colectivă, ce implică în special ridicarea sancţiunilor care au fost instaurate împotriva exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei.

De asemenea, Rusia va discuta despre posibilitatea de a întreprinde un schimb de prizonieri cu Ucraina, după ce prizonierii care s-au predat vor fi condamnaţi, a adăugat Rudenko.

Oficiali ruşi şi separatişti proruşi din estul Ucrainei au declarat că unii dintre prizonierii care s-au predat ar trebui judecaţi pentru crime de război.

Andrei Rudkov a mai spus că este prematur să se stabilească o bază militară rusă în regiunea Herson din estul Ucrainei, controlată de ruşi.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

25-05-2022 11:00

Mai mulţi civili au fost uciși de obuzele rușilor în oraşe din estul Ucrainei

Forţele ruse au lansat, miercuri, o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Doneţk şi Lugansk şi să încercuiască forţele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Oraşele Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe malurile estic şi vestic ale râului Siverski Doneţ, au devenit un câmp de bătălie esenţial, forţele ruse avansând din trei direcţii pentru a le încercui.

Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că miercuri, în zori, forţele ruse au lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Severodoneţk, oraşul aflându-se sub tiruri constante de mortiere.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că şase civili au fost ucişi şi alţi cel puţin opt răniţi, majoritatea în apropierea unor adăposturi antibombardament din Severodoneţk. 

''În prezent, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi atacă Severodoneţk'', a precizat Gaidai.

25-05-2022 10:26

Cel puțin 238 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat, miercuri, prin intermediul unui comunicat postat pe Telegram, că 238 de copii au fost uciși, iar alți 433 au fost răniți, de la începutul invaziei ruse.

"Până în dimineața zilei de 25 mai, cel puțin 671 de copii au fost victime în Ucraina, ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse. Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor, 238 de copii au fost uciși și cel puțin 433 au fost răniți", se arată în comunicatul respectiv.

25-05-2022 09:58

200 de cadavre au fost găsite printre ruinele unei clădiri din Mariupol

Un oficial ucrainean din orașul-port Mariupol, controlat de ruși, a anunțat că 200 de cadavre au fost descoperite printre ruinele unei clădiri, informează CNN.

Petro Andriushenko, consilierul primarului orașului Mariupol, Vadim Boichenko, a spus, marți, pe Telegram, că trupurile neînsuflețite au fost descoperite în timpul unei acțiuni de înlăturare a molozului.

Cadavrele erau într-o stare avansată de descompunere, a precizat oficialul ucrainean.

"Din cauza refuzului localnicilor de a colecta și împacheta cadavrele morților, reprezentanții Ministerului rus pentru Situații de Urgență au părăsit zona", a spus Andriuschenko. 

25-05-2022 08:56

Cehia ajută Ucraina cu elicoptere de atac

Cehia a trimis Forțele Armate ale Ucrainei elicoptere de atac MI-24.

De asemenea, împreună cu Slovacia Cehia repară în prezent zeci de vehicule blindate din Ucraina, care ulterior vor putea reveni în luptă, a anunțat Pentagonul, citat de The Wall Street Journal.

"Ministrul Apărării, Lloyd Austin, le-a mulțumit cehilor pentru contribuția lor", se arată în ziarul din SUA.

În aprilie, Cehia a devenit primul stat NATO care a raportat transferul de tancuri în Ucraina. Acum, această țară a fost prima care a anunțat livrarea de elicoptere de luptă către Forțele Armate ale Ucrainei.

25-05-2022 08:13

Doi mari sportivi ucraineni au murit în timp ce îşi apărau ţara

Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei, potrivit oficialilor ucraineni din sport. 

Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit, duminică, în lupta cu forţele ruse, a anunţat Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram, informează News.ro, care citează CNN.

”Victoriile şi realizările tale sunt greu de numărat, ai fost un sportiv foarte persistent şi muncitor, te-ai antrenat mult. Aţi fost un exemplu demn pentru generaţiile viitoare”, a transmis Federaţia Ucraineană de Box.

Lui Prudky i-au supravieţuit soţia şi cele două fete mici.

Yanin, un campion ucrainean la kickbox şi campion mondial la Muay Thai, a murit în aprilie, în timp ce se lupta cu forţele ruse şi pro-ruse la Mariupol, a anunţat Ministerul Tineretului şi Sportului din Ucraina.

”Oleksiy Yanin, un atlet şi militar al Detaşamentului cu scop special Azov al Gărzii Naţionale a Ucrainei, a murit în bătălia pentru Mariupol”, a spus ministerul. Lui Yanin i-au supravieţuit soţia şi fiul său.


25-05-2022 08:06

Cel puțin 22.000 de persoane au murit în Mariupol, a anunțat un consilier al primarului

Cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului Mariupol au fost uciși în trei luni de război, a declarat, pentru CNN, consilierul Petro Andriușcenko.

Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent, a precizat sursa citată.

"Mariupol este acum un oraș al fantomelor", a declarat, marți, 24 mai, consilierul primarului orașului ucrainean.

Andriușcenko, care nu se mai află în Mariupol, a explicat că bilanțul de 22.000 de morți se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii rămași în oraș. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

Consilierul primarului a precizat că procesul de reîngropare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile recuperate să fie aduse la o morgă și ca o persoană care vine cu un cadavru să accepte să înregistreze un videoclip în care spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

"Este absolut întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse și patrulele rusești. Peste tot este miros de moarte și miros de foc", a mai spus Andriușcenko, care a vorbit despre o adevărată catastrofă umanitară în Mariupol.

Oamenii rămași în oraș au foarte puține contacte cu lumea exterioară, conexiunile la rețelele de telefonie mobilă abia încep să fie restabilite.

În plus, persoanele aflate în Mariupol nu se pot deplasa libere pe străzi, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Olaf Scholz, către Putin: Războiul „nu va avea niciodată un rezultat bun” pentru Rusia
Olaf Scholz, către Putin: Războiul „nu va avea niciodată un rezultat bun” pentru Rusia

Cancelarul german, Olaf Scholz, a vorbit într-un interviu despre războiul dintre Rusia și Ucraina, oferind informații și despre o discuție pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

Armata ucraineană a eliminat încă un general rus. ”O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”
Armata ucraineană a eliminat încă un general rus. ”O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”

Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse Kanamat Botashev a fost doborât și ucis pe cerul Ucrainei, scrie BBC.

 

Olaf Scholz, către Putin: Războiul „nu va avea niciodată un rezultat bun” pentru Rusia
Olaf Scholz, către Putin: Războiul „nu va avea niciodată un rezultat bun” pentru Rusia

Cancelarul german, Olaf Scholz, a vorbit într-un interviu despre războiul dintre Rusia și Ucraina, oferind informații și despre o discuție pe care a avut-o cu Vladimir Putin.

Armata ucraineană a eliminat încă un general rus. ”O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”
Armata ucraineană a eliminat încă un general rus. ”O rachetă Stinger, o explozie și asta a fost”

Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse Kanamat Botashev a fost doborât și ucis pe cerul Ucrainei, scrie BBC.

 

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.