Război în Ucraina, ziua 89. Fost șef al MI6: Putin va ajunge lipsit de putere și va dispărea până în 2023

În timp ce parlamentul ucrainean a ratificat două decrete prezidențiale de prelungire a legii marțiale în țară, Kievul a exclus o încetare a focului sau concesii Moscovei. Totodată, Rusia atacă neîncetat în estul regiunii Donbas.

vladimir putin
Getty

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

23-05-2022 20:42
23-05-2022 22:13

Volodimir Zelenski a declarat că singurul oficial rus cu care ar accepta să se întâlnească este Vladimir Putin, iar singurul subiect de discuție pe care l-ar putea avea ar fi sfârșitul războiului.

23-05-2022 22:12

Metroul din Harkov își va relua activitatea marți

Metroul din Harkov își va relua activitatea marți, după ce timp de trei luni a funcționat ca adăpost pentru cetățenii care încercau să se ferească de bombardamentele rușilor.

23-05-2022 20:41

20 de ţări se angajează să furnizeze Ucrainei armament suplimentar

20 de ţări s-au angajat luni să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a face faţă forţelor ruse, în cadrul unei reuniuni a unor aliaţi, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

23-05-2022 19:25

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson - cucerită de Rusia - au transformat luni moneda rusă, rubla, în deviza oficială, în paralel cu grivna ucraineană, cu scopul de a rusifica complet această regiune prorusă relatează AFP.

23-05-2022 19:05

Primarul desemnat de către Moscova la Energodar, un oraş situat în sudul Ucrainei, aflat sub control rus, se află în afara oricărui pericol, după ce a fost rănit într-o explozie, anunţă luni autorităţile locale, în timp ce Kremlinul denunţă un ”atentat”, relatează AFP.

”Primarul, din nefericire, a suferit arsuri şi răni, însă viaţa sa şi a gărzilor sale de corp nu sunt în pericol”, a anunţat un oficial prorus în domeniul securităţii, Aleksei Selivanov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

El a denunţat un atac al ”serviciilor secrete ucrainene (SBU) vizând să intimideze populaţia civilă” în teritorii cucerite de către armata rusă.

23-05-2022 18:55

Aproximativ 13.000 de crime de război au avut loc în Ucraina

Aproximativ 13.000 de crime de război au avut loc în Ucraina, a declarat procurorul general al țării.

Încă de când au apărut primele acuzații, Rusia a negat comiterea atrocităților.

23-05-2022 17:53

Fost șef al MI6, despre Putin: Cred că va dispărea până în 2023

Un fost șef al MI6 a declarat că Vladimir Putin ar putea să ajungă lipsit de putere și într-o unitate medicală pentru un timp îndelungat până anul viitor.

Richard Dearlove, care a condus serviciul britanic de informații secrete între 1999 și 2004, a făcut această predicție pe baza zvonurilor despre deteriorarea rapidă a stării de sănătate a șefului de stat al Rusiei.

„Cred că va dispărea până în 2023. Probabil într-un sanatoriu din care nu va mai ieși ca lider al Rusiei”, a spus acesta.

23-05-2022 17:35

Lanțul de cafenele Starbucks și-a închis locațiile din Rusia

Lanțul de cafenele Starbucks și-a închis locațiile din Rusia, iar brandul nu va mai fi prezent în această țară.

Compania a transmis că va oferi salariu pentru șase luni celor 2000 de angajați din Rusia.

23-05-2022 17:29

Zelenski: Vestul ar fi putut să prevină invazia Rusiei în Ucraina

Vestul ar fi putut să prevină invazia Rusiei în Ucraina dacă ar fi luat măsuri mai dure împotriva Kremlinului, după anexarea Crimeei în 2014, spune Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că multe vieți ar fi fost salvate dacă Occidentul ar fi impus sancțiuni Rusiei toamna trecute, când Moscova a strâns mii de soldați la granița cu Ucraina.

23-05-2022 17:17

Noua Zeelandă va trimite un număr mic de soldați din apărarea sa în Marea Britanie pentru a antrena soldații ucraineni în folosirea tunurilor de câmp.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că 30 de soldați vor fi trimiși în Marea Britanie la sfârșitul lui iulie.

Aproximativ 230 de soldați ucraineni vor fi antrenați în grupuri de câte 30. Fiecare grupă va învăța cum să folosească echipamentul în câte o săptămână.

23-05-2022 16:45

Președintele rus Vladimir Putin „va plăti un preț scump pentru barbarismul său din Ucraina”, spune președintele SUA Joe Biden.

23-05-2022 16:16

Rusia va pune în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete nucleare Satan 2, care nu pot fi interceptate

Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin.

23-05-2022 16:07

Ucraina: Rusia examinează în prezent planul de pace propus de Italia

Rusia a primit planul de pace propus de Italia şi-l analizează, a declarat luni viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit AFP.

„L-am primit nu demult. Îl analizăm”, a declarat el, subliniind că în prezent acesta nu face obiectul unei discuţii între Rusia şi Italia.

„Când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, a adăugat viceministrul rus.

23-05-2022 16:04

Înalt oficial ucrainean: A existat o tentativă de asasinare a lui Putin nu cu mult timp în urmă

O încercare de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin a avut loc, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul Securității, într-un interviu acordat publicației Ucrayinska Pravda.

23-05-2022 15:52

Lukașenko acuză Occidentul că încearcă să „dezmembreze” Ucraina

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că este îngrijorat de acțiunile Occidentului de a „dezmembra” Ucraina.

Într-o întâlnire televizată cu președintele Vladimir Putin, Lukașenko a spus că în cele din urmă Kievul va trebui să ceară ajutor pentru a preveni ocuparea vestului Ucrainei.

El a acuzat, de asemenea, Polonia că încearcă să pună mâna pe partea de vest a Ucrainei pe fondul războiului.

Liderul belarus nu a oferit nicio dovadă pentru declarațiile sale.

23-05-2022 15:41

87 de persoane au fost ucise în atacul rusesc din 17 mai asupra unei baze militare ucrainene în nordul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ făcut public luni de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Sub dărâmăturile de la Desna sunt 87 de cadavre”, a indicat Zelenski în cursul unei intervenţii în format de videoconferinţă la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveţia).

23-05-2022 14:19

Moscova: Occidentul a declanșat criza alimentară mondială

Kremlinul susține că țările occidentale au declanșat o criză alimentară globală prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă împotriva Rusiei.

"Rusia a fost întotdeauna un exportator de cereale destul de fiabil. Nu noi suntem sursa problemei. Sursa problemei care duce la foamete în lume sunt cei care au impus sancțiuni împotriva noastră și sancțiunile în sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din livrările globale de grâu.

Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus - care a susținut Moscova în război și care se află, de asemenea, sub sancțiuni - reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasă, un nutrient vegetal.

23-05-2022 13:51

Kremlinul, îngrijorat de soarta soldatului rus condamnat pe viață în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este îngrijorată de soarta soldatului rus Vadim Shishimarin, condamnat la închisoare pe viață la Kiev pentru crime de război comise în timpul invaziei Ucrainei.

"Fără îndoială, suntem îngrijorați de soarta cetățeanului nostru. Din păcate, nu avem posibilitatea de a-i apăra interesele acolo, deoarece funcționarea instituțiilor noastre din Ucraina s-a oprit practic pur și simplu", a declarat Peskov, citat de agenția de presă Interfax, relatează BBC.

"Dar aceasta nu înseamnă că nu vom lua în considerare continuarea încercărilor folosind alte canale. Soarta fiecărui cetățean rus este de cea mai mare importanță pentru noi", a adăugat Peskov.

În momentul în care Peskov a comentat procesul lui Vadim Shishimarin, soldatul încă aștepta verdictul.

23-05-2022 13:18

Soldatul rus judecat la Kiev, condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război care decurge din invazia Rusiei în Ucraina.

Sergentul rus Vadim Shishimarin a recunoscut că l-a împușcat pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, dintr-o mașină, în timp ce soldații ruși intrau în satul Chupakhivka, la patru zile după invazie.

El a pledat vinovat pentru crima din 28 februarie, atunci când a început procesul la un tribunal districtual din Kiev, luna aceasta.

Procurorii statului ucrainean au declarat că soldatul se afla printre alți patru militari ruși care au tras și au furat o mașină privată pentru a scăpa după ce coloana lor a fost vizată de forțele ucrainene.

Când au ajuns în Chupakhivka, care se află la aproximativ 320 de kilometri est de Kiev, au văzut un bărbat care mergea cu bicicleta și vorbea la telefon.

Ei au spus că Shishimarin a primit ordin de la un alt militar să îl ucidă pe civil pentru a-l împiedica să dea alarma cu privire la prezența rușilor în sat.

Shishimarin l-a ucis apoi pe civil la doar câțiva metri de casa sa, după ce a tras mai multe focuri de armă prin fereastra deschisă a mașinii cu o pușcă de asalt în capul bărbatului.

Soldatul rus, care purta un hanorac cu glugă albastră și gri, a urmărit în tăcere procedurile dintr-o cutie de sticlă armată din sala de judecată și nu a arătat nicio emoție în momentul în care a fost citit verdictul, notează Sky News. 

23-05-2022 12:38

Ucraina va confisca bunurile persoanelor despre care se constată că au sprijinit războiul

Parlamentul ucrainean a anunțat o nouă lege care permite statului să confiște bunurile aparținând persoanelor care susțin războiul cu Rusia.

Astfel, oricine este găsit ca fiind susținător al războiului riscă să fie dus la Curtea Supremă Anticorupție din Ucraina, unde oficialii vor căuta să le recupereze activele "în veniturile statului", se arată în declarație, potrivit BBC.

Economia Ucrainei a fost afectată în timpul conflictului cu Rusia. În urmă cu câteva zile, liderii G7 au fost de acord să ofere națiunii devastate de război un ajutor economic de 19,8 miliarde de dolari pentru a se asigura că este în continuare capabilă să se apere singură.

Procedura de identificare și de confiscare a activelor persoanelor sancționate, care într-un fel sau altul susțin agresiunea ocupanților împotriva Ucrainei, va permite suplimentarea rapidă și eficientă a bugetului ucrainean în detrimentul dușmanilor”, se arată în declarația oficială.

23-05-2022 11:29

Biden: Rusia trebuie să plătească un preț pe termen lung pentru barbaria din Ucraina

Președintele american Joe Biden, aflat într-o vizită în Japonia, a declarat că Rusia trebuie să "plătească un preț pe termen lung" pentru "barbaria din Ucraina", în termeni de sancțiuni impuse de SUA și aliații săi, potrivit BBC.

23-05-2022 10:37

Rusia spune că deține controlul asupra a 95% din Luhansk

Forțele ruse controlează acum 95% din Luhansk, a anunțat presa rusă.

Forțele ucrainene dețin în continuare Severodonetsk și Lysychansk, a precizat duminică canalul de televiziune Zvezda, condus de Ministerul rus al Apărării, informează Al Jazeera.

23-05-2022 09:28

Bilanțul morților ruși în Ucraina este "probabil similar" cu cel al războiului sovietic din Afganistan

Rusia a suferit "probabil un număr de morți similar" în primele trei luni de la invazia sa în Ucraina cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan, a declarat luni Ministerul britanic al Apărării.

"O combinație de tactici slabe la nivel scăzut, o acoperire aeriană limitată, o lipsă de flexibilitate și o abordare de comandă pregătită să consolideze eșecul și greșelile repetate a dus la această rată ridicată a victimelor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas", a declarat ministerul într-o actualizare a informațiilor, potrivit CNN.

Marți se împlinesc trei luni de când Rusia și-a lansat asaltul asupra Ucrainei, la 24 februarie. Invazia sovietică în Afganistan a durat din decembrie 1979 până în februarie 1989.

Bilanțul oficial al morților sovietici în timpul războiului din Afganistan a fost de aproximativ 15.000 de soldați. În martie, înalți oficiali NATO au estimat că până la 15.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în Ucraina doar într-o singură lună.

23-05-2022 08:34

Noua navă amiral a Flotei ruse a Mării Negre se îndreaptă spre Odesa

Armata ucraineană afirmă că Rusia își consolidează poziția în Marea Neagră cu o nouă achiziție a flotei sale, fregata Amiral Makarov. Ucraina spune că nava a părăsit portul Sevastpotol din Crimeea și se îndreaptă spre Odesa.

Agenția de știri rusă TASS a raportat anterior o sursă din agenția de informații din Crimeea ocupată care a declarat că Amiralul Makarov ar fi noua navă amiral a Flotei Mării Negre. Aceasta ar urma să înlocuiască nava de război Moskva, care s-a scufundat la mijlocul lunii aprilie după ce Ucraina a declarat că a lovit-o cu două rachete.

Armata ucraineană a declarat că, odată cu intrarea în dotare a Makarov, a crescut riscul de atacuri cu rachete din Marea Neagră, potrivit Al Jazeera.

23-05-2022 07:38

Până la 100 de ucraineni mor în fiecare zi în estul țării, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al țării.

Cele mai grele lupte se concentrează în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk din Luhansk, una dintre cele două regiuni care formează Donbasul.

Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk, a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni locale că Rusia folosește tactici de "pământ pârjolit" în regiune și că Sievierodonetsk a fost atacat din "patru direcții separate", deși forțele rusești nu au reușit să pătrundă în oraș, conform The Guardian.

23-05-2022 06:59

Negociatorul principal al Rusiei spune că Moscova este dispusă să reia negocierile

Negociatorul principal al Rusiei în cadrul discuțiilor de pace cu Ucraina a declarat duminică că Moscova este dispusă să reia tratativele, dar că decizia aparține Kievului, notează Al Jazeera.

"Înghețarea discuțiilor a fost în întregime inițiativa Ucrainei", a declarat Vladimir Medinski la televiziunea belarusă, adăugând că "mingea este complet în terenul lor".

El a vorbit la o zi după ce Volodimir Zelenski a declarat că războiul "se va încheia definitiv doar prin diplomație".

23-05-2022 06:24

Peste 8 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului din Ucraina

Noi cifre surprinzătoare ale ONU arată că războiul din Ucraina a provocat strămutarea a peste 8 milioane de persoane.

Și dezvăluie că au fost înregistrate peste 6 milioane de strămutări de refugiați din Ucraina.

Potrivit noilor date ale UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, numărul persoanelor forțate să fugă din calea conflictelor, a violenței, a încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor la nivel mondial a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 100 de milioane, propulsat de conflictul din Ucraina și de alte războaie mortale.

"O sută de milioane este o cifră cruntă, care dă de gândit și alarmează în egală măsură. Este un record care nu ar fi trebuit să fie stabilit niciodată. Răspunsul internațional la persoanele care fug de războiul din Ucraina a fost covârșitor de pozitiv", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, informează Sky News

23-05-2022 06:17

Rusia caută o nouă avansare la Severodonetsk

Forțele ruse continuă atacurile terestre în jurul marelui oraș Luhansk, Severodonetsk, dar au obținut doar câștiguri minime în estul țării, informează Institutul pentru Studiul Războiului, citată de Al Jazeera.

În cea mai recentă evaluare a campaniei sale, institutul a precizat că Rusia nu a reușit să încercuiască Severodonetsk dinspre est pentru a-și susține avansurile anterioare spre oraș dinspre nord (prin Rubizhne), vest (prin Bilohorivka) și sud (prin Popasna). Dar a adăugat că au existat rapoarte confirmate că Rusia pare să fi străpuns apărarea ucraineană în jurul Popasna.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Rușii vor să câştige teren în Donbas cu o ploaie de rachete lansate asupra oraşelor de pe linia frontului
Rușii vor să câştige teren în Donbas cu o ploaie de rachete lansate asupra oraşelor de pe linia frontului

Următoarele ore sunt decisive pentru Donbas. Rușii vor o victorie majoră pe frontul din estul Ucrainei, iar oraşul Severodoneţk, apărat cu înverşunare de ucraineni, ar putea fi transformat în ruine, așa cum s-a întâmplat la Mariupol.

Nepotul ministrului adjunct al Apărării din Rusia a fost ucis pe frontul din Ucraina
Nepotul ministrului adjunct al Apărării din Rusia a fost ucis pe frontul din Ucraina

Presa rusă relatează că Adam Khamkhoyev, nepotul ministrulului adjunct al Apărării din Rusia, Yunus-Bek Yevkurov (foto dreapta), a murit pe frontul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 88. Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia
Război în Ucraina, ziua 88. Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Rușii vor să câştige teren în Donbas cu o ploaie de rachete lansate asupra oraşelor de pe linia frontului
Rușii vor să câştige teren în Donbas cu o ploaie de rachete lansate asupra oraşelor de pe linia frontului

Următoarele ore sunt decisive pentru Donbas. Rușii vor o victorie majoră pe frontul din estul Ucrainei, iar oraşul Severodoneţk, apărat cu înverşunare de ucraineni, ar putea fi transformat în ruine, așa cum s-a întâmplat la Mariupol.

Nepotul ministrului adjunct al Apărării din Rusia a fost ucis pe frontul din Ucraina
Nepotul ministrului adjunct al Apărării din Rusia a fost ucis pe frontul din Ucraina

Presa rusă relatează că Adam Khamkhoyev, nepotul ministrulului adjunct al Apărării din Rusia, Yunus-Bek Yevkurov (foto dreapta), a murit pe frontul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 88. Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia
Război în Ucraina, ziua 88. Lituania, prima țară care renunță complet la importurile de energie din Rusia

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.