Război în Ucraina, ziua 83. Rusia vrea să-i judece pentru „crime de război” pe militarii ucraineni de la Azovstal

Peste 260 de soldaţi ucraineni au fost evacuaţi din combinatul siderurgic Azovstal. După ce s-au retras din nord, trupele Kremlinului îşi intensifică luptele în est.

soldati, ucraina
Getty

Știrile PRO TV v-au prezentat, marți, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina:

17-05-2022 23:22

UE urmează să aprobe un nou ajutor militar pentru Ucraina

Miniștrii Apărării din Uniunea Europeană urmează să aprobe un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, a transmis Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

"Trebuie să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni cu arme, de aceea vom scoate încă 500 de milioane de euro" din Facilitatea europeană pentru pace, a declarat Borrell reporterilor în drum spre reuniunea miniștrilor apărării din UE, conform Al Jazeera.

17-05-2022 23:19

Zelenski a ținut un discurs-surpriză în cadrul Festivalului de Film de la Cannes

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut, marți, un discurs-surpriză în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, în Franța.

Prin intermediul unei înregistrări video, Zelenski a declarat că "este necesar ca cinematograful să nu fie tăcut", potrivit publicației Hollywood Reporter, citată de The Guardian. Zelenski a citat mai multe filme, printre care "Marele dictator" al lui Charlie Chaplin, și a spus că astfel de filme sunt "documentare oribile și filme de știri". Dar, în mod ironic, "cei mai brutali dictatori ai secolului XX au iubit cinematograful".

"Sunt sigur că dictatorul va pierde. Glorie Ucrainei", a spus Zelesnki la finalul discursului său. 

17-05-2022 22:54

Atacurile rusești continuă în regiunile estice

Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, afirmă că șapte civili au fost uciși din cauza bombardamentelor rusești, iar alți șase au fost răniți.

În orașul vecin Luhansk, administrația militară regională a declarat că forțele rusești încearcă să facă o breșă în apropierea satului Popasna și Severodonetsk. Aceasta a adăugat, într-un mesaj pe Telegram, că bombardamentele din zonă s-au intensificat și că eforturile de evacuare continuă, potrivit Al Jazeera.

17-05-2022 22:42

Rusia vrea să-i judece pentru „crime de război” pe militarii ucraineni de la Azovstal

O comisie de anchetă constituită de Moscova îi va interoga pe luptătorii ucraineni care s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat, marți, agenția de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Interogatoriul va fi făcut ca parte a anchetei rusești în ceea ce Moscova numește "cazuri penale privind crimele regimului ucrainean".

17-05-2022 22:24

Peste 260 de combatanți ucraineni, majoritatea grav răniți, au fost evacuați din buncărele combinatului Azovstal, din Mariupol.

17-05-2022 21:53

SUA lansează un program de colectare a dovezilor privind crimele de război din Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a anunțat lansarea unui nou program care le va permite să capteze și să analizeze dovezile privind crimele de război și alte atrocități comise de forțele rusești în Ucraina.

Departamentul a precizat într-o declarație că Observatorul de Conflicte va analiza și păstra informațiile disponibile în mod public și comercial, inclusiv imagini din satelit și informații împărtășite prin intermediul rețelelor sociale, informează Sky News.

În declarație se arată: "În acest sens, a fost creat un observator de război: "Observatorul de Conflict este o nouă demonstrație a sprijinului ferm al Statelor Unite pentru poporul ucrainean, care își apără cu curaj țara și libertatea ca răspuns la războiul premeditat, nejustificat și neprovocat al președintelui Putin".

17-05-2022 21:51

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va întâlni, miercuri, cu ambasadorii Finlandei și Suediei, potrivit unui comunicat de presă al NATO. Stoltenberg se va întâlni cu Klaus Korhonen și Axel Wernhoff, ambasadorii Finlandei și Suediei la NATO.

În cursul zilei de marți, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că cele două țări intenționează să depună miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, precizează The Guardian.

17-05-2022 21:07

Macron i-a promis lui Zelenski că Franța va trimite mai multe arme Kievului

Președintele francez Emmanuel Macron i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că livrările de armament francez către Ucraina se vor intensifica în zilele următoare și a declarat că țara sa este pregătită să răspundă la cereri suplimentare de ajutor, informează Palatul Elysee.

Zelenski spune că s-a bucurat de o convorbire telefonică "lungă și semnificativă" cu omologul său francez în această după-amiază.

Zelenski a scris pe Twitter că a vorbit cu Macron și despre cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

În timpul convorbirii telefonice, Macron a declarat că cererea va fi examinată de membrii UE la un summit din iunie și a repetat o idee privind crearea unei noi "comunități politice" în afara UE pentru a facilita integrarea Ucrainei.

După ce s-a opus mult timp ca Ucraina să devină membră a UE, Rusia a acceptat pentru scurt timp această perspectivă în timpul unei runde de negocieri de pace.

Cu toate acestea, acest sprijin a fost ulterior revocat, oficialii dând vina pe comentariile făcute de diplomatul de top al UE Josep Borrell, potrivit cărora războiul dintre cele două națiuni "va fi câștigat pe câmpul de luptă", potrivit BBC.

17-05-2022 19:30

Medvedev: Scutul nuclear al Rusiei previne cel de-al Treilea Război Mondial

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat, marți, că "scutul nuclear" al Rusiei ajută la "calmarea celor care încearcă să împingă la un al Treilea Război Mondial".

Medvedev a mai afirmat că armele nucleare ale Rusiei "ne-au asigurat independența pentru un număr mare de ani". Anterior, el a avertizat că orice conflict între Rusia și NATO ar putea să se transforme într-un "război nuclear în toată regula"., potrivit baha.com.

17-05-2022 19:08

Rusia se retrage din Consiliul Statelor de la Marea Baltică

Rusia a anunțat că intenționează să se retragă din Consiliul Statelor de la Marea Baltică (CBSS).

Decizia vine la mai bine de două luni după ce forumul politic interguvernamental - format din Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Suedia și Rusia - a suspendat Moscova ca răspuns la războiul din Ucraina.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a insistat, marți, că Rusia a luat decizia de a părăsi CBSS "ca răspuns la acțiunile ostile" ale grupului, referindu-se probabil atât la suspendare, cât și la diversele sancțiuni impuse Rusiei de către UE.

"Încetarea calității de membru al CBSS nu va afecta prezența Rusiei în regiune", a declarat Lavrov, înainte de a avertiza că orice încercare de a "alunga țara noastră din zona baltică este sortită eșecului". De asemenea, el a acuzat membrii NATO și UE din CBSS că au transformat consiliul într-un "instrument al politicii antirusești", informează BBC.

17-05-2022 18:34

Mihail Podoliak (foto dreapta), consilierul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, spune că negocierile cu Federația Rusă au fost suspendate din mai multe motive.

17-05-2022 17:37

Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască regimentul ucrainean Azov drept "organizație teroristă", a relatat agenția de presă Interfax, citând site-ul Ministerului rus al Justiției.

Curtea Supremă a Rusiei este programată să audieze cazul pe 26 mai, precizează The Guardian.

17-05-2022 16:43

Putin: UE impune sancțiuni la petrol și gaze naturale sub presiunea „stăpânului american”

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat, marți, că Uniunea Europeană caută să impună tot mai multe sancțiuni asupra sectoarelor petrolului și gazelor rusești sub presiunea "stăpânului american".

Putin a adăugat că măsurile sunt "absolut" motivate politic și că țările europene nici măcar nu iau în considerare faptul că embargoul le va afecta economiile.

De asemenea, președintele rus a acuzat Occidentul că dă vina pe Moscova pentru inflația energetică, într-un efort de a-și "acoperi greșelile", notează baha.com.

17-05-2022 15:51

Apărătorii de la Mariupol vor fi tratați în conformitate cu legile internaționale

Sute de luptători ucraineni răniți în timp ce apărau uzina siderurgică Azovstal au fost duși în teritoriile controlate de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze statutul trupelor evacuate și nu a răspuns dacă soldații ucraineni vor fi tratați precum criminali de război sau ca prizonieri de război.

"Președintele Vladimir Putin a garantat că aceștia vor fi tratați în conformitate cu legile internaționale relevante", a declarat el, refuzând să ofere alte detalii despre ce se va întâmpla cu trupele evacuate.

Vorbind în Duma de Stat a Rusiei, președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că cei evacuați nu ar trebui să facă obiectul unui schimb și că, în schimb, ar trebui să fie aduși în fața justiției.

Peste 260 de luptători au părăsit oțelăria Azovstal, luni, și au fost duși în zonele înconjurătoare deținute de rebelii susținuți de Rusia - 53 de luptători răniți au fost duși la Novoazovsk, iar 211 persoane au fost duse la Olenivka, la nord de orașul-port.

Vicepremierul ucrainean a declarat anterior că Ucraina lucrează la următorii pași ai evacuării și speră să schimbe apărătorii ucraineni cu prizonierii de război ruși pe care îi deține, informează BBC.

17-05-2022 15:47

Consilier prezidențial: Apărătorii de la Mariupol au schimbat cursul războiului

Apărătorii din Mariupol "au schimbat cursul războiului" prin faptul că au rezistat 82 de zile, potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

În comentariile televizate, relatate de Reuters, el spune că apărarea orașului portuar a întrerupt operațiunea Rusiei de a cuceri teritorii în estul și sudul țării.

Podolyak afirmă că discuțiile privind evacuarea mai multor persoane din oțelăria Azovstal, ultima zonă din oraș care mai este ținută de ucraineni, au fost dificile, dar că există speranța că vor avea succes.

Podolyak, unul dintre negociatorii ucraineni, spune că discuțiile generale de pace cu Rusia au fost efectiv pe "pauză" și a reiterat că Ucraina nu este pregătită să cedeze niciun teritoriu.

Dar a adăugat că "orice război se va încheia tot la masa negocierilor", potrivit BBC.

17-05-2022 15:21

Consilierul lui Zelenski: Combatanţii care apără Mariupol au schimbat cursul războiului

Combatanţii care apără oraşul ucrainean Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând 82 de zile, a declarat marţi consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, informează Reuters.

Podoliak a spus în declaraţii televizate că apărarea oraşului-port Mariupol a întrerupt operaţiunea Rusiei pentru capturarea de teritorii în estul şi sudul Ucrainei.

17-05-2022 14:30

Un parlamentar rus spune că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru soldații eliberați din Azovstal

Un parlamentar rus care a luat parte la discuțiile de negociere susține că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru “luptători naționaliști din regimentul Azov din Ucraina”, așa cum i-a numit el pe soldații care au ieșit marți din Azovstal. „Nu merită să trăiască după crimele monstruoase împotriva umanității pe care le-au comis și care sunt comise încontinuu împotriva prizonierilor noștri”, a spus parlamentarul Leonid Slutsky, citat de Sky News. 

17-05-2022 14:21

Zelenski anunță discuții productive cu Olaf Scholz

Președintele ucrainean a transmis, marți, pe Twitter că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre situația de pe front. Cei doi lideri au vorbit și despre înăsărirea sancțiunilor față de Rusia și despre perspectiva păcii, după cum a transmis Volodomir Zelenski. 

Zelensk a precizat că discuțiile au fost productive, conform CNN. 

 

17-05-2022 14:06

Opt morți, în urma atacului din Desna

Conform celor mai recente informații, în regiunea Cernigău ar fi murit 8 oameni și 12 ar fi fost răniți, în urma atacului din Desna, conform presei locale, care a transmis informațiile pe Telegram. 


17-05-2022 13:50

Trupa Kalush Orchestra va organiza un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina

Câștigătorii ucraineni ai Eurovision Song Contest 2022, trupa Kalush Orchestra, au spus că vor face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru nevoile armatei și ale fundațiilor caritabile din Ucraina.

Liderul Oleg Psyuk a declarat, marți, în timpul unei conferințe de presă că: „Vom face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina și Forțele Armate. Vom anunța în curând pe pagina noastră de Instagram unde vom concerta”, conform CNN.

Anterior, el a adăugat că trupa va scoate la licitație trofeul Eurovision și va dona încasările pentru a sprijini armata.

17-05-2022 13:26

Oficial din Ministerul rus de Externe: Ucraina s-a retras din procesul de negociere

Un adjunct al ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, susține că Rusia și Ucraina nu mai poartă negocieri pentru pace.

„Nu, negocierile nu au loc. Ucraina practic s-a retras din procesul de negocieri”, a spus Rudenko, citat de Interfax. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marți, că aderarea Finlandei și Suediei la NATO „nu ar face o mare diferență”, deoarece cele două țări au participat de multă vreme la exercițiile militare ale alianței.

17-05-2022 12:05

Peskov: Putin știe unde conduce țara, este susținut de toată Rusia. Vom câștiga

Kremlinul a anunțat, prin vocea purtătorului de cuvânt, victoria iminentă și atingerea obiectivelor operațiunii speciale ruse din Ucraina, așa cum numesc ei războiul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că este imposibil ca “o șesime din pământ” să fie izolat, conform agenției de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

„În vremea noastră este imposibil să izolam o șesime din pământ, fie politic, economic, diplomatic sau informațional”, a subliniat el.

„Putin știe unde conduce țara, este susținut de toată Rusia. Vom câștiga”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform Online 47.


17-05-2022 10:43

Pierderile suferite de ruși, conform autorităților din Ucraina: 27.900 de soldați. 1.235 de tancuri,  167 de elicoptere, 201 avioane și 13 nave, printre altele. 

17-05-2022 10:20

Fotografia de la Azovstal care a impresionat o lume întreagă

O fotografie făcută în interiorul oțelăriei Azovstal a devenit viral pe Internet. În imagine apare un soldat care stă cu brațele ridicate, iar printr-o gaură din tavan intră o rază de soare. Imaginea a fost realizată de Dmitro Kozatski, din Regimentul Forțelor Speciale Azov.

17-05-2022 10:10

Atac și în Ohtîrka, din regiunea Sumî

Dmitro Zhyvytskyi , guvernatorul orașului Sumî, a transmis pe Telegram că Ohtîrka a fost lovită de rachete rusești peste noapte, conform The Guardian. El a spus: “Cinci rachete rusești au aterizat asupra țintelor civile și au provocat multe pagube. Unele depozite au luat foc. Unda de șoc a deteriorat ușa din față a unei clădiri cu două etaje, iar oamenii au rămas prinși înăuntru. Multe case particulare au fost afectate. Geamurile bisericii au fost sparte. A suferit pagube și grădinița Basme. Este aceeași care a fost bombardată în primele zile de război, când au murit oameni aici”. 

17-05-2022 09:36

Atac într-un sat din zona Cernigău. Sunt morți și răniți

Localitatea Desna din zona Cernigău a fost atacată. Conform șefului regional, Vyacheslav Chaus, există morți și răniți în urma atacului, dar nu se știe numărul acestora. 

"Acest lucru dovedește încă o dată că spun în mod constant - războiul nu s-a terminat, războiul nu a părăsit regiunea Cernigău, războiul nu a părăsit orașele noastre, așa că vă rog, fac apel la toți locuitorii din regiunea Cernigău să fie vigilenți, atenți. Și fiți atenți la toate semnalele relevante care anunță alarma antiaeriană", a transmis el pe canalul său de Telegram. 

17-05-2022 09:29

Poliţia de Frontieră anunţă că 7.523 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere cu 3,8 % faţă de ziua precedentă.

”În data de 16.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.997 de persoane, dintre care 7.523 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 3,8 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.883 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 0,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 845 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17%).", a transmis marţi Poliţia de Frontieră.  

17-05-2022 09:28

Un cetățean ceh, printre civilii împușcați de ruși la Bucea

Cadavrele a trei persoane, una dintre ele cetățean ceh, au fost găsite în Bucea. Cei trei erau îngropați în aceeași groapă. "Două persoane au fost împușcate în cap, una în burtă. Documentele uneia dintre victime, cetăţean ceh, au fost găsite la locul în care au fost îngropate. Celelalte două persoane nu au fost identificate încă, dar erau îmbrăcate în civil”, a declarat Andriy Nebytov, șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev, conform Babel. 

Presa scrie că cehul era un voluntar, reatează AFP. Cehul, un şofer de camion în vârstă de 49 de ani, s-a dus în Ucraina devastată de război, după invazia rusă, să ajute la transportarea în locuri sigure a persoanelor deplasate, a declarat soţia acestuia site-ului ceh de ştiri voxpot.cz, citat de News.ro. 

”Ministerul Afacerilor Externe este la curent cu cazul cetăţeanului ceh decedat”, declară AFP o purtătoare de cuvţnt a ministerului, Lenka Do. Ea a subliniat că nu va oferi alte informaţii.

Pe voluntar îl chema Tomas, scrie site-ul.

17-05-2022 09:02

Soldații care au ieșit de la Azovstal devin prizonieri ai rușilor

Detalii despre eliberarea soldaților de la Azovstal

Cei peste 260 de soldați din Azovstal au fost eliberați, în schimbul predării de către partea ucraineană a unor soldați ruși care fuseseră luați prizonieri. Practic, soldații au fost eliberați, dar duși în teritorii controlate de ruși. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a informat că 53 soldați răniți foarte grav au ajuns în Novoazovsk, teritoriu controlat de ruși și că 211 au fost duși Olenivka, aflat în aceeași situație. Aceștia vor fi schimbati cu prizonierii militari ruși înainte de a se întoarce acasă, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Nu se știe câți oameni se mai află acum în oțelăria Azovstal, punctează Sky News. 


17-05-2022 08:44

Momentul în care forțele ucrainene distrug echipament militar rusesc. 

17-05-2022 07:33

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Borrell a declarat că, „din nefericire”, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, conform News.ro.

”Ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu privire la unanimitatea privind interzicerea petrolului”, a menţionat el. 

17-05-2022 07:02

Războiul din Ucraina ameninţă viaţa copiilor subnutriţi din întreaga lume, spune UNICEF

Până la 600.000 de copii din întreaga lume ar putea rămâne fără acces la tratamentul salvator pentru malnutriţie, din cauza costurilor în creştere ale materiilor prime, parţial din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi a războiului din Ucraina, a avertizat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la această hrană, conform News.ro.

17-05-2022 06:51

Moscova susține că sancțiunile G7 au agravat penuria globală de alimente

Încercările Occidentului și ale țărilor G7 de a izola Moscova au agravat penuria globală de alimente, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei.

„Încercarile de a deturna Rusia din punct de vedere economic, financiar și logistic de la canalele de lungă durată de cooperare internațională nu fac decât să exacerbeze crizele economice și alimentare", a transmis ministerul, citat de Sky News.

17-05-2022 06:48

Zelenski a confirmat eliberarea de la Azovstal

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni vii” a spus preşedintele Zelenski.

17-05-2022 06:31

Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti gazele ruseşti fără să încalce sancţiunile

Comisia Europeană a confirmat modul în care companiile din Uniunea Europeană pot plăti pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, într-un ghid actualizat privind această problemă, văzut de Reuters.

Într-un ghid actualizat, pus la dispoziţie ţărilor UE şi văzut de Reuters, Comisia şi-a confirmat recomandarea anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată companiile putând plăti pentru gazele ruseşti, atâta timp cât o fac în moneda convenită în contractele lor existente, şi declară tranzacţia încheiată atunci când acea monedă este plătită.

Aproape toate contractele de aprovizionare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus al gazelor Gazprom sunt în euro sau dolari.

Rusia a tăiat luna trecută furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria pentru că au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble.

17-05-2022 06:27

Presa ucraineană a relatat că Liov a fost atacat cu rachete, acesta reprezentând cel mai mare atac asupra orașului, de la începutul războiului.

17-05-2022 06:23

Peste 260 de luptători ucraineni, evacuaţi din Azovstal

Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar, scrie AFP.

17-05-2022 06:17

Zelenski, discuţii cu directorul general al FMI, despre accelerarea asistenţei financiare către Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic către popor că a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, având în vedere deficitul bugetului de stat în timpul războiului, care este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. 

Liderul ucrainean mai spune că lucrează pentru a se asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar embargoul petrolier trebuie să facă parte din el, pentru că este în interesul nu numai al Ucrainei ci şi al întregii Europe.

”De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Embargoul petrolier trebuie să facă parte din el şi este în interesul nu numai al statului nostru, ci şi al întregii Europe. Sunt recunoscător acelor lideri ai continentului care sunt conştienţi de acest lucru şi contribuie la promovarea deciziei”, a mai spus Zelenski, citat de News.ro. 

Peste 260 de soldaţi ucraineni au fost evacuaţi din combinatul siderurgic Azovstal. Primii militari scoşi din oţelăria asediată mai bine de două luni, au fost duşi în zone aflate sub controlul Rusiei.

17-05-2022 06:03

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost atacată cu rachete rusești

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri (9 mile) de graniţa cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete ruseşti marţi dimineaţa, potrivit informaţiilor furnizate de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv, potrivit CNN.

Kozytsky nu a oferit alte detalii în postarea de pe Telegram, spunând doar că informaţii suplimentare vor fi publicate dimineaţa. O serie de explozii au fost auzite în centrul Lviv în jurul orei 12:45, ora locală (17:45 ET), la scurt timp după ce sirenele de raid aerian au sunat în oraş.

Un membru al echipei CNN din oraş a văzut apărarea antiaeriană luminându-se spre nord-vest - în direcţia bazei militare Yavoriv, ​​la aproximativ patruzeci de kilometri distanţă.

În prima sa declaraţie de la Telegram, Kozytsky a spus doar că sistemele de apărare aeriană au răspuns la atac, conform News.ro.

17-05-2022 06:00

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei: Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că garnizoana din „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă, iar Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal, 53 grav rănite, spun oficialii.

”Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor”, se arată într-un comunicat, citat de News.ro. 

”Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se mai precizează în comunicat.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți
Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți

Peste 35 de persoane au murit după ce o clădire din Kuwait, unde sunt cazați muncitori străini, a fost cuprinsă de un incendiu de proporții.

 

E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”
E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”

Militarii ruşi desfăşuraţi în Nagorno Karabah din toamna lui 2020 şi-au încheiat, miercuri, retragerea din Azerbaidjan, a anunţat ministerul azer al Apărării.

Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”
Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron încearcă să-și strângp aliați în lupta împotriva extremei drepte, în puținul timp pe care ăl mai are până alegerile pe care le-a determinat prin dizolvarea parlamentului. El a lansat un apel la „adunare” în „bătălia valorilor”.

Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți
Incendiu de proporții în Kuwait. 35 de muncitori străini au murit și alți 43 au fost grav răniți

Peste 35 de persoane au murit după ce o clădire din Kuwait, unde sunt cazați muncitori străini, a fost cuprinsă de un incendiu de proporții.

 

E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”
E gata! Țara din care Rusia și-a retras toate trupele. ”Procesul s-a încheiat la 12 iunie”

Militarii ruşi desfăşuraţi în Nagorno Karabah din toamna lui 2020 şi-au încheiat, miercuri, retragerea din Azerbaidjan, a anunţat ministerul azer al Apărării.

Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”
Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron încearcă să-și strângp aliați în lupta împotriva extremei drepte, în puținul timp pe care ăl mai are până alegerile pe care le-a determinat prin dizolvarea parlamentului. El a lansat un apel la „adunare” în „bătălia valorilor”.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.