Război în Ucraina, ziua 76. 44 de cadavre, găsite sub o clădire distrusă de ruși în Izium

Forțele ruse au lovit cu mai multe rachete orașul Odesa, în apropierea României, în timp ce ucrainenii bombardează Insula Șerpilor, aflată, de asemenea, în vecinătatea țării noastre.

Izium2
Maxar

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante informații din războiul declanșat de Rusia în Ucraina.  

10-05-2022 23:06

Orchestra Kalush din Ucraina a participat, marți seara, la prima semifinala Eurovision. Spectacolul lor, care a combinat rap-ul și folclorul ucrainean, a prins bine la public, care a încurajat grupul fluturând steaguri ucrainene.

10-05-2022 22:50

Zelenski: Rusia nu este de acord să elibereze apărătorii ucraineni ai Azovstalului

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, marți, în timpul discursului susținut în parlamentul Maltei, că numeroase variante oferite Rusiei pentru o posibilă evacuare a soldaților de la Azovstal au fost ignorate.

10-05-2022 22:45

Soldat din Regimentul Azov: „Fiecare zi poate fi ultima”

Sky News a vorbit cu locotenentul Illya Samoilenko, care se află în interiorul oțelăriilor asediate Azovstal din Mariupol. El a descris situația îngrozitoare de acolo, dezvăluind că forțele de apărare ucrainene rămase „suferă pierderi grele” în timp ce rușii își continuă asaltul.

Samoilenko, membru al Regimentului Azov, a declarat: „Numărul soldaților răniți și căzuți este foarte mare și acești oameni merită toată îngrijirea corespunzătoare. Nimeni nu se aștepta ca noi să rezistăm  împotriva rușilor atât de mult, dar totuși ne luptăm".

El a adăugat că cei de la fața locului au „resurse extrem de limitate” și cred că „fiecare zi poate fi ultima”.


10-05-2022 22:36

800 de rapoarte de crime de război, în Mariupol 

Autoritățile din orașul asediat Mariupol au strâns 800 de rapoarte de crime de război de la locuitorii care au reușit să evadeze din regiunea de sud, conform Sky News. Toate aceste informații au fost transmise parchetului din regiune, a declarat primarul Mariupolului, Vadym Boichenko, pentru Media Center Ukraine.

10-05-2022 22:16

Estonia și Finlanda au semnat un acord în baza căruia se vor ajuta reciproc în cazul întreruperilor de alimentare cu gaz.

10-05-2022 22:15

Între opt și zece generali ruși au fost uciși în Ucraina în timpul războiului, a declarat șeful Departamentului de Informații al Departamentului de Apărare al SUA , generalul locotenent Scott Berrier, citat de Nexta. 

10-05-2022 21:53

Oficial american: Rusia a folosit 10-12 arme hipersonice în timpul războiului din Ucraina

Rusia a folosit 10-12 arme hipersonice în timpul războiului din Ucraina, a declarat un înalt oficial american al apărării. Deși oficialul nu a specificat datele și locațiile lansărilor, oficialii americani au observat prima utilizare de luptă cunoscută a rachetei hipersonice Kinzhal lansate de Rusia împotriva unei clădiri din vestul Ucrainei, conform CNN.

Oficialul nu a confirmat afirmația Ucrainei că Rusia a lansat rachete Kinzhal asupra Odesei în weekend. Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa, a declarat că Rusia a tras trei rachete Kinzhal către o „țintă de infrastructură turistică”.

Racheta Kinzhal, care a devenit operațională în 2017, are o viteză maximă declarată de peste 14.400 de kilometri pe oră. Este o versiune pentru aer a rachetei balistice rusești Iskander cu rază scurtă de acțiune

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, relatează Reuters, scrie Agerpres.

10-05-2022 21:35

Germania își va redeschide ambasada de la Kiev, a anunțat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în timpul vizitei de la Kiev.

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritoriul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare.

10-05-2022 21:18

44 de cadavre, găsite sub dărâmăturile unei clădiri distruse în Izium

Oficialii ucraineni au declarat că au găsit cadavrele a 44 de civili în dărâmăturile unei clădiri din nord-estul țării, care a fost distrusă cu săptămâni în urmă. Cadavrele au fost găsite într-o clădire cu cinci etaje care s-a prăbușit în martie în Izium, la aproximativ 120 km (75 mile) de orașul Harkov, conform The Guardian.

10-05-2022 20:37

Momentul în care ucrainenii atacă tancuri rusești în Donețk.

10-05-2022 20:36

Ofensiva rusă din regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei se „construiește” și ar urma să atingă apogeul în următoarele două-trei săptămâni, potrivit analistului de apărare al Sky News, Michael Clarke.

El a mai spus că ceea ce se întâmplă de acum până la sfârșitul acestei luni va determina cât spațiu de manevră are președintele rus, Vladimir Putin și care sunt opțiunile sale militare în invazie - deoarece până acum „nu arată teribil de bine”, conform analistului.

Și profesorul Clarke a precizat Putin începe să realizeze că opțiunile sale devin „destul de limitate”, prin prisma discursului de luni, de Ziua Victoriei de la Moscova.

10-05-2022 20:17

Imagini cu soldații răniți din subsolurile Azovstal

Regimentul Azov a publicat pe canalul de Telegram mai multe imagini cu soldații răniți care se află în interiorul oțelăriei Azovstal. 

"Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, infirmi din Mariupol și să acționeze! Condiții de insalubritate totală, cu răni deschise bandajate cu resturi nesterile de bandaje, fără medicația necesară și chiar fără alimente. Militarii pe care îi vedeți în fotografie și alte sute de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu prețul propriei sănătăți. Ucraina și comunitatea mondială nu sunt acum în măsură să îi protejeze și să aibă grijă de ei? Cerem evacuarea imediată a militarilor răniți în teritoriile controlate de Ucraina, unde vor primi îngrijirea corespunzătoare", au transmis cei din regimentul Azov. 


10-05-2022 20:09

Cinci dintre stațiile de metrou din Kiev vor fi redenumite   

Câteva stații de metrou din capitala Ucrainei vor fi redenumite în încercarea de a îndepărta rețeaua de influențele rusești. Aproximativ 170.000 de persoane au participat la un sondaj online pentru a selecta noile nume. Consiliul Local Kiev urmează să oficializeze modificările, conform Sky News.

Numele următoarelor stații se vor schimba astfel:

-Prietenia popoarelor va deveni Botanica

-Beresteiska va deveni Buchanskaya

-Piața Lev Tolstoi va deveni Vasyl Stus

-Minsk va deveni Varșovia

-Eroii Niprului vor deveni Eroii Ucrainei.

10-05-2022 20:05

Jurnalista ucraineană Oksana Gaidar a murit în război. S-a întâmplat în martie, în timpul bombardamentului de către ocupanți a satului Shevchenkovo ​​din regiunea Kiev, dar abia acum se știe despre moartea ei.

10-05-2022 19:57

Presa din Rusia ar fi primit ordin să treacă la o nouă politică de informare

Potrivit informațiilor ucrainene, șefii canalelor TV Kremlin, mass-media de pe Internet și armata de roboți pro-Putin sunt deja instruiți să treacă la o nouă politică de informare.

Mai exact, pentru a pregăti societatea pentru o posibilă înfrângere, mass-media rusă a primit ordin să vorbească despre războiul ruso-ucrainean ca fiind o confruntare armată între Federația Rusă și toate țările Uniunii Europene și NATO, susține Pravda.

"Potrivit tehnologilor politici de la Kremlin, acest lucru va reduce rușinea de a pierde în fața unui adversar mai puternic”, notează sursa citată.

10-05-2022 19:54

Poliția a reținut în cartierul Vsevolozhsk, din Rusia, un bărbat care a ars un steag rusesc cu semnul Z și cu inscripția „Nu ne lăsăm pe al nostru”.  

10-05-2022 19:48

Consiliul Local Kiev a transmis că 390 de clădiri au fost avariate în Kiev, din 24 februarie. Dintre acestea, 222 sunt blocuri de apartamente. Primarul Vitali Klitschko a spus că suma estimată pentru renovarea clădirilor deteriorate va fi de peste 70 de milioane de euro.

10-05-2022 19:47

Forțele ucrainene au eliberat patru localități în regiunea Harkov. Lista include satele Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshky și Bairak, precum și orașul Rubijne, după cum a informat Statul Major.

10-05-2022 19:38

Republica Cehă ia locul Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Cehă a fost aleasă marţi de Adunarea Generală a ONU să ocupe în Consiliul pentru Drepturile Omului locul părăsit în aprilie de Rusia, devenită observator, dar care a decis să nu participe joi la sesiunea extraordinară despre Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

Această reuniune de la Geneva despre "deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina" a fost convocată la solicitarea Kievului, conform Agerpres.

"Delegaţia rusă nu va legitima prin prezenţa sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare", a anunţat marţi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.


10-05-2022 19:38

România se alătură demersurilor internaţionale de atribuire către Federaţia Rusă a atacurilor cibernetice asupra reţelei Viasat

România susţine declaraţia UE şi se alătură SUA şi altor parteneri internaţionali în demersul de atribuire a atacului cibernetic împotriva reţelei de comunicaţii prin satelit KA-SAT/VIASAT care a avut loc începând cu 24 februarie în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, informează un comunicat al MAE, conform Agerpres.

"Impactul asupra reţelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectaţi utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice", se arată în comunicat.


10-05-2022 18:27

Separațiștii din Donețk anunță că vor deschide o „ambasada” la Moscova

Un oficial de rang înalt din Republica Populară Doneţk, autodeclarată separatistă, din estul Ucrainei, a declarat că regiunea separatistă va deschide luna viitoare o "ambasadă" la Moscova.

„A fost stabilită deja locația într-un cartier confortabil din Moscova”, a declarat Olga Makeeva, ambasadorul RDP în Rusia, pentru agenția de presă Donețk. Ea nu a oferit o dată exactă pentru deschiderea ambasadei, dar a spus că viitorii membri ai personalului au fost instruiți la academia diplomatică a ministerului rus de Externe, notează Al Jazeera.

10-05-2022 18:14

Lavrov califică drept furt ideea lui Josep Borrell de a folosi activele Rusiei înghețate pe teritoriul UE pentru a reclădi Ucraina

După ce Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a transmis că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui țara,  ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept furt această idee. 

„Este, ca să spunem așa, un furt, pe care nici măcar nu încearcă să-l ascundă”, a spus el, marți, într-o conferință de presă, transmite agenția de presă de stat dim Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

10-05-2022 18:11

OMS: Cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina pentru că nu au avut acces la tratamente de la începutul războiului

Directorul biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse din luna februarie pentru că nu au avut acces la tratamente împotriva unor boli cronice, informează Reuters.

Până marţi, această agenţie pentru sănătate din cadrul ONU a documentat aproximativ 200 de atacuri comise în Ucraina asupra unor unităţi medicale, iar în prezent puţine spitale ucrainene sunt funcţionale, a precizat Hans Kluge, directorul biroului regional pentru Europa din cadrul OMS, la o întâlnire la care au participat miniştrii Sănătăţii din cele 53 de state europene afiliate la OMS, precum şi colegi cu rang înalt din OMS, conform Agerpres.

"Patruzeci de procente din familiile ucrainene au cel puţin un membru care are nevoie de tratament pentru o boală cronică şi pe care nu pot să îl primească, fapt care duce la un număr estimat de cel puţin 3.000 de decese premature", a declarat Hans Kluge, menţionând boli precum SIDA şi cancer.


10-05-2022 17:13

Șeful serviciilor de informații americane: Putin este hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

 Directorul Serviciului de Informații Naționale, Avril Haines , a declarat Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că Vladimir Putin dorește să creeze un pod terestru de la Crimeea la Transnistria, în Moldova, punctând că serviciile de informații americane consideră că nu poate face asta fără mobilizare totală.

10-05-2022 17:01

Miliarde de kilograme de grâu ucrainean nu pot fi exportate  

Miliarde de kilograme de grâu se află în Ucraina și nu pot fi exportate, deoarece războiul a blocat accesul la mare, a avertizat președintele Băncii Europene de Investiții.

10-05-2022 16:51

Marea Britanie, UE şi SUA acuză Rusia că a organizat un atac cibernetic asupra reţelei prin satelit KA-SAT a Viasat cu o oră înainte ca Putin să invadeze Ucraina

Atacul cibernetic care a vizat reţeaua KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat a avut loc la sfârşitul lunii februarie şi întrerupt conexiunea a mii de modemuri şi a facilitat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Atacul cibernetic a avut un ”impact semnificativ” şi a provocat ”întreruperi nediscriminate de comunicare şi disfuncţionalităţi la nivelul mai multor autorităţi publice, întreprinderi şi utilizatori din Ucraina, şi a afectat mai multe state membre ale UE”, se mai arată în comunicat, citat de News.ro.

”Acest atac cibernetic inacceptabil este încă un exemplu al modelului continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spaţiul cibernetic, care a reprezentat, de asemenea, o parte integrantă din invazia sa ilegală şi nejustificată a Ucrainei”, se mai precizează în comunicat.


10-05-2022 16:28

Primul membru al Guvernului german care vizitează Ucraina

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, vizitează Ucraina, începând cu Bucea, oraș distrus de forțele ruse. Baerbock este primul membru al cabinetului german care merge în Ucraina din 24 februarie. „Aceste victime am fi putut fi noi”, a spus ea, citată de The Kyiv Independent.

Ministrul de externe, Dmitro Kuleba, a spus că în ceea ce privește bătălia pentru Donbas, Ucraina ar dori să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar nu a exclus negocieri.

10-05-2022 16:08

Ambasador: Ungaria nu va bloca aderarea Ucrainei la UE

Ambasadorul Ungariei în Ucraina, István Íjgyártó, a declarat canalului Espresso TV că țara nu va bloca potențiala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană „când va veni timpul”, conform The Kyiv Independent.

10-05-2022 16:05

Lituania declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”

Parlamentul lituanian, Seimas, a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”, relatează CNN.

În rezoluţie, Seimas, a recunoscut ”agresiunea armată pe scară largă - războiul - împotriva Ucrainei declanşat de către forţele armate ale Federaţiei Ruse şi leadershipul său politic şi militar (...) ca genocid împotriva poporului ucrainean, conform News.ro.

Aprobată în unanimitate, rezoluţia acuză forţele militare ruse că ”vizează în mod deliberat şi sistematic ţinte civile”, şi declară Rusia drept ”un stat care sprijină şi comite acte teroriste”.


10-05-2022 15:35

ONU: Peste opt milioane de persoane, strămutate în Ucraina

Peste opt milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, conform ONU. 

Un sondaj realizat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a arătat, de asemenea, că aproape jumătate dintre acești oameni, 44%, au în vedere relocarea ulterioară din cauza amplorii crizei umanitare din țară, notează Al Jazeera.

10-05-2022 15:34

Rusia va ajuta Belarus să creeze o rachetă de tip Iskander, declară Lukaşenko

Moscova a acceptat să ajute Minskul să producă rachete, între care rachete de tip Iskander, a declarat, marţi, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă Belta, în timp ce Belarus caută să-şi consolideze capacităţile militare, potrivit Reuters.

În cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apărării din ţara sa, Lukaşenko a spus că evenimentele din Ucraina au demonstrat importanţa de a avea trupe dotate cu armament modern şi de înaltă eficacitate, subliniind totodată importanţa logisticii, notează Agerpres.

Lukaşenko a spus că şi-a asigurat sprijinul preşedintelui rus, Vladimir Putin, în această privinţă la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicaţi în producţia de rachete în Rusia au putut să ia cunoştinţă de "dezvoltările" belaruse în acest domeniu.

"Dezvoltăm o nouă rachetă", a spus preşedintele belarus, citat de Belta. "O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin", a adăugat el.


10-05-2022 15:33

Premierul britanic Boris Johnson promite că va rămâne un ”prieten de neclintit” al Ucrainei

Premierul britanic Boris Johnson a promis că va rămâne un ”prieten de neclintit al Ucrainei, în timp ce ţara îşi continuă lupta eroică împotriva invaziei Rusiei”, într-un preambul scris al discursului Reginei Elizabeth a II-a, susţinut în deschiderea Parlamentului, marţi, potrivit CNN.

”Nu vom clinti – şi nu ne vom ceda până când Putin nu va eşua”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, citat de News.ro.

”Această ţară s-a confruntat cu provocări fără precedent în istoria recentă. Am deschis calea în răspunsul la atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei, adunând lumea împotriva agresiunii sale (n.r. Rusiei) şi impunând sancţiuni pentru a pedepsi Rusia”, a mai afirmat Johnson.

Discursul Reginei este un eveniment semnificativ atât în calendarul regal, cât şi în cel politic.

10-05-2022 15:32

Aproape două treimi dintre cei 3,5 milioane de locuitori ai Kievului s-au întors, afirmă primarul Vitali Kliciko

”Aproape două treimi” dintre cei 3,5 milioane de locuitori ai Kievului s-au întors până la momentul actual în capitala Ucrainei. Majoritatea locuitorilor Kievului au părăsit oraşul la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat marţi, primarul Vitali Kliciko, relatează Le Figaro.

”Înainte de război erau 3,5 milioane de locuitori în Kiev, aproape două treimi s-au întors deja”, a declarat primarul Vitali Kliciko, conform News.ro.

”Dacă aceste limitări nu vă sperie, chiar puteţi să vă întoarceţi”, a adăugat primarul Kievului, cu privire la interdicţiile de circulaţie şi starea de asediu.

El a cerut până acum locuitorilor să aibă răbdare.


10-05-2022 15:19

Ungaria: Interzicerea petrolului rusesc ar fi o "bombă atomică" pentru economie

O videoconferință axată pe o potențială interdicție a Uniunii Europene privind importurile de petrol din Rusia - care trebuia inițial să aibă loc astăzi - a fost amânată pentru o dată ulterioară, deoarece Ungaria continuă să blocheze propunerea.

Nu a fost oferit niciun motiv pentru amânarea reuniunii.

Pentru a sancționa și mai mult Rusia pentru războiul din Ucraina, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a propus ca cele 27 de țări ale UE să elimine treptat importurile de țiței în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului.

Ungaria a declarat că nu va vota pentru sancțiunile propuse, afirmând că acestea ar avea efectul unei "bombe atomice" asupra economiei sale și i-ar distruge "aprovizionarea stabilă cu energie".

Amânarea vine în contextul în care Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a declarat că este nevoie de un al șaselea pachet de sancțiuni din partea UE pentru a ajuta la încheierea războiului Rusiei în Ucraina, informează Sky News.

10-05-2022 15:14

Parlamentul Lituanian a recunoscut în unanimitate Rusia ca stat terorist

Lituania recunoaște războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid, iar Rusia drept stat terorist.

Parlamentul lituanian a votat în unanimitate o rezoluție în care se afirmă că intenția Rusiei este de a distruge total sau parțial națiunea ucraineană.

10-05-2022 14:38

UE ia în calcul acordarea de împrumuturi ieftine pentru Ucraina

Comisia Europeană ia în considerare o nouă emitere comună de titluri de creanță pentru a ajuta la acoperirea deficitului de lichidități al Ucrainei de 15 miliarde de euro (12,84 miliarde de lire sterline) în următoarele trei luni.

O propunere a Comisiei urmează să fie publicată la 18 mai, a declarat un oficial UE.

Împrumutul comun, dacă se va conveni, s-ar putea baza pe sistemul SURE al UE pentru finanțarea ajutoarelor de șomaj în timpul pandemiei, au declarat oficialii.

Ucraina ar obține împrumuturi ieftine de la blocul celor 27 de membri, iar guvernele UE ar trebui să ofere garanții că împrumutul comun va fi rambursat.

UE se așteaptă ca Statele Unite să se alăture efortului și să furnizeze aproximativ 5 miliarde de euro, ceea ce ar lăsa UE să strângă aproximativ 10 miliarde de euro prin intermediul împrumutului comun, au declarat oficialii, notează Sky News.

10-05-2022 13:09

Bilanțul victimelor în rândul civililor este cu "mii de morți" mai mare decât estimările inițiale

Mii de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, în plus față de estimările inițiale, a declarat șeful misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în această țară.

Matilda Bogner a declarat că numărul persoanelor ucise este mult mai mare decât cifra de 3.381 de persoane dată inițial.

"Am lucrat la estimări, dar tot ceea ce pot spune deocamdată este că este cu mii de persoane mai mare decât cifrele pe care vi le-am dat în prezent. Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupol, unde ne-a fost dificil să accesăm pe deplin și să obținem informații pe deplin coroborate", a declarat ea în cadrul unui briefing de presă la Geneva, potrivit BBC.

10-05-2022 11:11

Oficial ucrainean: Cel puțin 100 de civili au rămas în oțelăria Azovstal

În vasta oțelărie Azovstal din orașul portuar ucrainean Mariupol, devastat, se află încă cel puțin 100 de civili blocați acolo, potrivit unui consilier al primarului orașului.

Prezența civililor "nu reduce densitatea atacurilor din partea ocupanților ruși", a declarat consilierul primarului Petro Andryushchenko, potrivit Reuters și BBC.

Combinatul siderurgic, pe care Rusia îl atacă de săptămâni întregi, se află sub focuri intense.

Luptătorii din batalionul Azov prinși în interior au promis că nu se vor preda Rusiei.

10-05-2022 10:46

Ministerul suedez al Apărării: NATO va consolida apărarea nordică

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat, marți, că o eventuală aderare la NATO a Suediei și Finlandei le va permite acestora să aibă o planificare comună a apărării în cadrul alianței, consolidând și mai mult capacitățile nordice de apărare.

"O aderare la NATO cu o planificare comună a apărării și monitorizarea Mării Baltice ar reduce riscul ca ceva să se întâmple în jurul țărilor baltice", a notat ministrul, subliniind că marea "nu trebuie să cadă în mâinile nimănui altcuiva".

Miniștrii nordici ai Apărării se vor întâlni în această săptămână și vor discuta, potențial, despre aderarea la alianță a Finlandei și Suediei, în ciuda dezaprobării Moscovei față de aderarea celor două țări la organizație. Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va spori prezența militară în Marea Baltică în cazul în care Suedia va decide să solicite aderarea, notează baha.com.

10-05-2022 09:41

Spectacolul pregătit de ruşi pentru a sărbători ziua Victoriei împotriva Germaniei hitleriste s-a încheiat, luni, cu un foc de artificii la Moscova. În acelaşi timp, bombardamentele loveau neîncetat oraşe în Ucraina.

10-05-2022 09:33

Economia Ucrainei va scădea cu 30%, conform noilor previziuni

Economia ucraineană se va reduce cu aproape o treime în acest an, în urma invaziei Rusiei, potrivit băncii europene de dezvoltare.

Acest lucru este mai rău decât reducerea de 20% pe care banca o prognoza în martie, la scurt timp după invazie, relatează agenția de știri AFP, citată de BBC.

Însă, banca se așteaptă ca economia Ucrainei să își revină cu 25% în 2023, față de previziunile sale anterioare de 23%.

Banca mai prevede că economia Rusiei se va reduce cu 10% în acest an și va înregistra o creștere zero anul viitor.

10-05-2022 09:09

Ministerul britanic al Apărării: Rusia a subestimat rezistența ucraineană

Rusia a subestimat rezistența ucraineană, potrivit celei mai recente actualizări a informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării.

"Planificarea sa în 'cel mai bun scenariu' a dus la eșecuri operaționale demonstrabile, împiedicându-l pe președintele Putin să anunțe un succes militar semnificativ în Ucraina la parada de Ziua Victoriei din 09 mai. Este foarte probabil ca planul de invazie al Rusiei să se fi bazat pe presupunerea eronată că va întâmpina o rezistență limitată și că va fi capabilă să încercuiască și să ocolească rapid centrele de populație, se arată în raportul britanicilor", potrivit Sky News.

"Această presupunere a determinat forțele rusești să încerce să desfășoare faza de deschidere a operațiunii cu o abordare ușoară și precisă, menită să obțină o victorie rapidă cu costuri minime. Această eroare de calcul a dus la pierderi nesustenabile și la o reducere ulterioară a concentrării operaționale a Rusiei", au adăugat cei din Regatul Unit.

10-05-2022 08:12

Rușii "iau cu asalt" uzina siderurgică din Mariupol, susțin ucrainenii

Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că forțele rusești efectuează "operațiuni de asalt" la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, unde sute de apărători ucraineni continuă să reziste în fața atacurilor rusești.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că forțele ruse au început să asedieze uzina după ce un convoi al ONU a părăsit regiunea Donețk.

Rușii încercau să arunce în aer un pod folosit pentru evacuări, pentru a-i prinde înăuntru pe ultimii apărători, a spus el, potrivit BBC.

10-05-2022 07:25

Biden: Sunt convins că Putin a crezut că poate rupe NATO și UE

Luni, la o strângere de fonduri pentru Comitetul Național Democrat din Potomac, Maryland, președintele Joe Biden le-a spus susținătorilor că președintele rus Vladimir Putin a crezut că ar putea rupe NATO și UE.

"Sunt convins că Putin a crezut că ar putea rupe NATO, că a crezut că ar putea rupe Uniunea Europeană", a spus Biden, potrivit CNN.

De asemenea, Biden l-a numit pe președintele rus "foarte calculat" și și-a exprimat îngrijorarea că Putin nu poate găsi o cale de ieșire din războiul din Ucraina.

Luni, mai devreme, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, l-a lovit pe Putin pentru remarcile sale la un discurs de Ziua Victoriei de la Moscova, spunând reporterilor de la Casa Albă că afirmațiile lui Putin că NATO "creează amenințări lângă granița noastră", sunt "evident false și absurde".

10-05-2022 06:51

Ursula von der Leyen anunţă "progrese şi clarificări" după întâlnirea cu Viktor Orban

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat "progrese" şi "clarificări", după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban privind "securitatea energetică", în contextul în care Budapesta blochează un proiect de embargo al UE asupra petrolului rusesc, potrivit News.

Întâlnirea dintre cei doi lideri, care a avut loc în timpul unei cine de lucru la mănăstirea carmelită din Budapesta,"a ajutat la clarificarea anumitor puncte legate de sancţiunile şi securitatea energetică" a Ungariei, a declarat Ursula von der Leyen pe Twitter.

"Am făcut progrese, dar va fi nevoie de mai multă muncă”, a adăugat ea, anunţând organizarea viitoare a unei videoconferinţe cu alţi "actori din regiune” pentru "întărirea cooperării regionale în infrastructura petrolieră”.



10-05-2022 06:40

Lituania: Înlăturarea lui Putin de la putere, singura modalitate de a ne proteja de amenințările Moscovei

Înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul și aliații săi de viitoarele amenințări din partea Moscovei, a declarat principalul diplomat al Lituaniei.

Ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a declarat că discursul anual al lui Putin de Ziua Victoriei a fost „dezamăgitor” și că „fețele sumbre” ale generalilor și ale altora sunt semne ale eșecului în războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, el a spus că un Putin rănit poate fi și mai periculos și că singura modalitate de a elimina amenințarea este să-l îndepărtezi de la putere.

Din punctul nostru de vedere, până în momentul în care regimul actual nu se va mai afla la putere, țările din jurul lui vor fi, într-o oarecare măsură, în pericol. Nu doar Putin, ci întregul regim, pentru că, știți, unul din cercul lor intern l-ar putea schimba pe Putin, dar tot un alt Putin s-ar putea ridica în locul lui. Și atâta timp cât un regim care intenționează să ducă războaie în afara teritoriului rusesc este la putere, țările din jurul lui sunt în pericol”, a declarat Gabrielius Landsbergis.

10-05-2022 06:33

Nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Consiliul de Securitate al ONU ar urma să organizeze joi o nouă reuniune publică cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în lumina "deteriorării continue a situaţiei umanitare", au indicat luni surse diplomatice, notează AFP.

Solicitată de Franţa şi Mexic, această sesiune va fi a 16-a a Consiliului de Securitate de la invazia rusă din 24 februarie.

Organizarea, cel puţin o dată pe săptămână, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind războiul din Ucraina face posibilă menţinerea presiunii asupra Rusiei şi izolarea acesteia pe scena internaţională, vor să creadă mai multe ţări, în special occidentale.

Pentru joi, Franţa şi Mexic au solicitat informări de la Departamentul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a precizat un diplomat.


”Deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina”


Această reuniune va avea loc după bombardamentul, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra unei şcoli din estul Ucrainei, în care au fost ucişi 60 de civili, potrivit Kievului.

Ea va avea loc în aceeaşi zi cu o sesiune extraordinară la Geneva a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, solicitată de Ucraina, privind "deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina".

Noua reuniune a Consiliului de Securitate va veni după adoptarea, vineri, a unei declaraţii unanime a Consiliului de Securitate, iniţiată de Norvegia şi Mexic, aducând un "sprijin ferm" secretarului general al ONU "în căutarea unei soluţii paşnice" a conflictului. Această primă manifestaţie de unitate de la invazie a avut loc cu sprijinul Moscovei, care până atunci blocase iniţiativele Consiliului.

10-05-2022 06:08

Un centru comercial şi două hoteluri au fost lovite de atacurile militare ruseşti în oraşul-port Odesa, din sud

Trei rachete Kinzhal – noile rachete hipersonice ale Rusiei – au fost trase dintr-un avion şi au lovit „o ţintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratchuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, citat de CNN, potrivit News

Două persoane au fost spitalizate în urma atacului cu rachete, a spus Bratchuk. CNN nu a putut confirma aceast[ informaţie.

Bratchuk nu a identificat ţinta, dar CNN a verificat autenticitatea a două videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare, care arată pagube semnificative la un hotel din satul Zatoka. Unul dintre videoclipuri a fost publicat pentru prima dată de Consiliul Municipiului Odesa.

Este al doilea hotel din regiunea Odesa care a fost lovit luni. Nu este clar de ce cele două hoteluri ar fi putut fi vizate.

De asemenea, un centru comercial a fost, de asemenea, lovit de şapte rachete, potrivit Comandamentului Operaţional de Sud al Forţelor Armate al Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit, se arată în comunicat.

 


10-05-2022 06:13

Efectul sancţiunilor se face simţit asupra armamentului rusesc (Pentagonul)

Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului, citat de AFP.

Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât "au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui", a indicat presei acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

"Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse", a adăugat el în cursul unei întâlniri cu presa.

Din această cauza, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el.


Ofițerii ruși ”refuză să se supună ordinelor și să înainteze”


De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care "refuză să se supună ordinelor şi să înainteze", a mai indicat responsabilul citat.

În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei "nu a progresat practic în ultimele zile", a menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării.

În Donbas, "ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ", a spus el, explicând acest eşec în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate.

Între altele, "ei nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă", a indicat acesta. "Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor", a mai spus el.

10-05-2022 06:02

Putin este "în negare", potrivit ministrului francez de externe

Preşedintele rus Vladimir Putin este "în negare" şi într-o "justificare complet revizionistă" a războiului din Ucraina, a apreciat luni şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul BFMTV, notează AFP.

Într-un discurs pentru a sărbători aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, preşedintele rus a afirmat luni că armata sa luptă în Ucraina pentru a-şi apăra "patria" în faţa unei "ameninţări inacceptabile".

"Este un fel de închidere a lui Putin în război", a estimat ministrul francez de externe. Preşedintele rus "este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor", a insistat el.

"Nu este nimic nou" după discursul preşedintelui rus în cursul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, a spus Jean-Yves Le Drian.


”Ar putea însemna un război de câțiva ani”


"Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor... Asta nu s-a schimbat", a declarat ministrul francez.

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat "eroarea globală de apreciere" a preşedintelui rus asupra situaţiei din Ucraina, estimând că Putin a făcut "patru erori strategice", subestimând rezistenţa ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianţei Atlantice şi "supraestimându-şi" armata.

Aceste elemente "au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil", a declarat Jean-Yves Le Drian. "Ar putea însemna un război de câţiva ani", a adăugat el, citat de AFP. 


Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Lukașenko, mesaj către Occident: Orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi
Lukașenko, mesaj către Occident: Orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi

Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei.

Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”
Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”

SUA au calificat luni drept "absurditate flagrantă" şi "insultă" adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este "preventivă".

Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”
Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”

Șeful agenției spațiale ruse Roskomos, Dmitri Rogozin, a declarat că, în cazul unui război nuclear, Rusia va distruge țările NATO într-o jumătate de oră, scrie Rzeczpospolita.

Lukașenko, mesaj către Occident: Orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi
Lukașenko, mesaj către Occident: Orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi

Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei.

Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”
Reacția SUA, după ce Putin a afirmat că invazia Ucrainei este „preventivă”: „Este o absurditate flagrantă”

SUA au calificat luni drept "absurditate flagrantă" şi "insultă" adusă victimelor afirmaţiile lui Vladimir Putin, potrivit cărora invazia rusă în Ucraina este "preventivă".

Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”
Șeful agenției spațiale ruse: ”Război nuclear? Am distruge țările NATO într-o jumătate de oră”

Șeful agenției spațiale ruse Roskomos, Dmitri Rogozin, a declarat că, în cazul unui război nuclear, Rusia va distruge țările NATO într-o jumătate de oră, scrie Rzeczpospolita.

Recomandări
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă
Secetă extremă în România. Meteorologii vorbesc despre un fenomen îngrijorător. Oamenii își fac rezerve de apă

Deși suntem abia la începutul verii, ne confruntăm deja cu secetă extremă. În sudul și estul țării au secat fântânile, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la apa curentă, așa că prețuiesc fiecare picătură.  

Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC
Alianța PSD-PNL a primit aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare. Ce arată datele BEC

Rezultatele centralizate până acum de Biroul Electoral Central confirmă că PSD și PNL au adunat împreună 70 la sută dintre voturile pentru primarii și consilierii locali.

Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina
Rusia a lansat un atac cu rachete şi drone asupra Kievului. Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina

Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac cu rachete şi drone asupra Kievului, informaţiile preliminare arătând că nu au existat răniţi sau pagube în capitala ucraineană, a anunţat armata ucraineană, transmite Reuters.