Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut "unele mici progrese" în regiunea Donbas, susține Pentagonul

Soldaţii ruşi au intrat în combinatul Azovstal din Mariupol, dar s-au lovit de rezistenţa luptătorilor ucraineni. Sute de civili sunt încă blocaţi în subteran, alături de ultimii apărători ai oraşului-port de la marea Azov.

armata, rusia, mariupol
Getty

Știrile PRO TV v-au prezentat, joi, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

05-05-2022 23:17

Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale, a declarat că poliția investighează peste 10.000 de crime de război ale trupelor ruse comise începând cu 24 februarie.

05-05-2022 23:09

ONU încearcă să evacueze civilii din "peisajele Iadului" ale Mariupolului

ONU încearcă să organizeze o nouă evacuare din Mariupol, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al organismului, Guterres a declarat că aceasta se adaugă la cele două convoaie care au fost deja finalizate cu succes, inclusiv unul care a salvat 101 civili care fuseseră blocați în uriașa uzină Azovstal din Mariupol, potrivit BBC.

Șeful ONU nu a precizat dacă aceasta se aplica civililor din combinatul siderurgic sau celor din zona mai largă a Mariupolului.

Guterres: "Trebuie să continuăm să facem tot ce putem pentru a scoate oamenii din aceste peisaje ale Iadului".

05-05-2022 23:03

Orban: Noile sancțiuni UE împotriva Rusiei ar afecta mai mult Ungaria

Noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, care include un embargo asupra importurilor de petrol, ar face mai mult rău Ungariei decât Rusiei, a declarat premierul maghiar, Viktor Orban.

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Orban a declarat că ultimul pachet de sancțiuni al UE riscă să submineze unitatea blocului, iar aprobarea acestuia ar fi un eșec istoric.

Site-ul de știri index.hu a citat scrisoarea lui Orban, potrivit căreia aprobarea sancțiunilor propuse ar necesita investiții pe scară largă în infrastructura de aprovizionare alternativă și o revizuire a capacităților de rafinare a petrolului din Ungaria, informează Al Jazeera.

05-05-2022 22:49

Pentagon: Forțele ruse au făcut

Forțele rusești au făcut "unele mici progrese, în special în partea de nord a regiunii Donbas", din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unui briefing joi.

Aceste mici progrese nu sunt progresele pe care SUA consideră că forțele ruse "se așteptau să le facă în acest moment", în regiune, a adăugat Kirby.

"În regiunea Donbas, am evalua în continuare că ucrainenii opun o rezistență foarte dură. Și că rușii nu au făcut progresele pe care credem că se așteptau să le facă în acest moment. Asta nu înseamnă că nu au făcut niciun progres", a spus oficialul Pentagonului, potrivit CNN.

05-05-2022 22:25

NATO și-ar putea spori prezența în jurul Mării Baltice și la granițele Suediei

NATO și-ar putea spori prezența în jurul Mării Baltice și al frontierelor suedeze dacă Suedia va decide să solicite aderarea la alianță, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Întrebat în timpul unui interviu acordat postului public suedez de televiziune SVT cum va proteja NATO Suedia în timpul potențialului proces de candidatură, Stoltenberg a spus: "Există diferite moduri de a face acest lucru. Dar sunt convins că vom găsi soluții pentru nevoile de securitate pe care Suedia le va avea într-o perioadă de tranziție, din momentul în care Suedia va depune cererea și până când va deveni membră".

05-05-2022 22:22

Borrell: UE aproape a ajuns la un acord privind noi sancțiuni

UE este aproape de a ajunge la un acord asupra unei a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat șeful politicii externe a blocului.

"Sunt aproape acolo. Și avem nevoie de acest acord pentru că trebuie să exercităm și mai multă presiune economică și financiară asupra Rusiei", a declarat Josep Borrell la un eveniment în Italia.

Comisia Europeană a propus, miercuri, ca următoarea rundă de sancțiuni să includă o interdicție treptată a importurilor de petrol rusesc, ceea ce, dacă va fi aprobată, ar fi cea mai dură măsură luată până în prezent împotriva sectorului energetic rusesc, informează BBC.

05-05-2022 22:19

Scholz și Biden, împotriva modificării frontierelor Ucrainei

Germania și Statele Unite nu vor recunoaște legitimitatea oricăror modificări teritoriale care vin ca urmare a conflictului armat din Ucraina, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz "au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ucraina trebuie să fie sprijinită în continuare în mod substanțial și continuu în practicarea dreptului său legitim la autoapărare", a precizat Hebestreit.

Cei doi lideri au criticat, de asemenea, presupusele încercări ale Rusiei de a "discredita" conducerea ucraineană, a adăugat el, potrivit baha.com.

05-05-2022 22:07

Bombardamentele rusești continuă în estul Ucrainei, spun oficialii locali

Pe lângă atacurile de peste noapte asupra orașului Kramatorsk, oficialii ucraineni spun că atacurile rusești au fost reluate în alte părți din estul Ucrainei.

Bombardamentele rusești au ucis un băiat de 15 ani din Harkov care ajuta la evacuarea animalelor de la o grădină zoologică, spune proprietarul grădinii zoologice Feldman Ecopark. Alte două persoane au fost grav rănite în atac, a adăugat el.

Guvernatorul din Nikolaiev spune că regiunea și orașul "au fost bombardate toată noaptea", rănind mai multe persoane.

Iar într-o postare pe Telegram în această după-amiază, comandantul militar ucrainean din Luhansk spune că trupurile a patru bărbați și a unei femei - toți civili - au fost descoperite în orașele din jurul regiunii după "24 de atacuri devastatoare" ale forțelor ruse, potrivit BBC.

05-05-2022 21:16

În Ucraina, Rusia a încălcat din nou ce a promis - o încetare a focului la Mariupol, pentru evacuarea celor aproximativ 200 de civili, rămași încă în buncărele de la „Azovstal”, acuză un comandant militar al luptătorilor, care încă rezistă în subteran.

05-05-2022 20:58

UE propune sancțiuni pentru fosta gimnastă rusă Alina Kabaeva, presupusa amantă a lui Putin

UE a propus sancționarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în propaganda Kremlinului și legăturile strânse cu președintele rus Vladimir Putin (despre care presa internațională susține că este amanta liderului de la Kremlin), potrivit unui document consultat de AFP, informează Al Jazeera.

Kabaeva a fost adăugată târziu pe lista persoanelor vizate într-un al șaselea pachet de măsuri împotriva Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina.

05-05-2022 20:12

Putin își cere scuze în numele lui Lavrov pentru comentariile sale despre Hitler

În urma unei convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, premierul israelian Naftali Bennett a declarat că președintele rus și-a cerut scuze pentru comentariile făcute de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.

În acele declarații, care au fost condamnate de mulți, ministrul rus de Externe a afirmat că Adolf Hitler avea ceva "sânge evreiesc".

Israel, în special, s-a pronunțat împotriva comentariilor, spunând că este un fals "impardonabil".

Scuzele lui Putin ar putea fi considerate surprinzătoare, având în vedere că, în urmă cu doar două zile, ministrul său de Externe continua să apere comentariile și acuza Israelul că susține "neonaziștii" din Ucraina, precizează Sky News.

Naftali Bennett a declarat că a acceptat scuzele și i-a mulțumit lui Putin pentru clarificarea poziției sale. 

05-05-2022 20:06

Rusia acuză Ucraina că "dă înapoi" acordurile din cadrul negocierilor

Un politician rus care participă la discuțiile cu Ucraina afirmă că negocierile dintre cele două părți sunt dificile, .

În comentarii citate de agenția rusă de știri TASS, Leonid Slutsky i-a acuzat pe reprezentanții ucraineni că "dau înapoi" acordurile existente.

Din februarie au avut loc mai multe runde de negocieri între Ucraina și Rusia, dar până acum nu s-a obținut mare lucru din ele, potrivit BBC.

05-05-2022 19:36

Putin: Ucraina trebuie să le ordone apărătorilor săi de la Azovstal să se predea

Președintele rus Vladimir Putin spune că Ucraina ar trebui să le ordone luptătorilor săi rămași în combinatul siderurgic Azovstal, asediat la Mariupol, să depună armele și să se predea.

Potrivit Kremlinului, el a făcut aceste comentarii în timpul unei conversații telefonice cu premierul israelian Naftali Bennett.

Putin a declarat că forțele rusești sunt pregătite să ofere o trecere sigură civililor care au rămas blocați în combinatul siderurgic, transmit oficialii de la Moscova.

Potrivit luptătorilor ucraineni, aproximativ 200 de civili sunt încă blocați în interiorul uzinei siderurgice sub atacurile rusești care se intensifică, lucru negat de Kremlin, informează BBC.

05-05-2022 18:50

Ucraina a primit ajutor de peste 12 miliarde de dolari de la începutul războiului

Ucraina a primit peste 12 miliarde de dolari în arme și ajutor financiar de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Luând cuvântul la o conferință a donatorilor la nivel înalt de la Varșovia, alături de liderii Poloniei, Suediei și de șeful Comisiei Europene, Shmyhal le-a mulțumit acestora pentru sprijinul lor neclintit acordat Ucrainei pe toată durata războiului, notează Al Jazeera.

05-05-2022 18:06

Japonia anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Japonia îngheață bunurile a încă 140 de cetățeni ruși și extinde interdicția de export pentru a include firmele militare rusești, a declarat premierul japonez în timpul unei călătorii la Londra.

Măsurile au fost anunțate de japonezul Fumio Kishida după o întâlnire pe Downing Street cu premierul britanic Boris Johnson.

"Ucraina ar putea fi Asia de Est mâine", a spus Kishida când a fost întrebat dacă există paralele între agresiunea rusă în Europa și afirmarea dominației Chinei în regiunea Indo-Pacific, relatează BBC.

05-05-2022 17:56

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe Twitter, că a vorbit cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Zelenski a declarat:

Am avut o conversație bună, constructivă și importantă cu președintele federal al Germaniei, Steinmeier. I-am mulțumit pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei. Mă aștept ca acesta să fie mai intens. Conducerea germană este importantă pentru a contracara agresiunea rusă. Informat cu privire la situația de pe linia frontului, situația critică din Mariupol”.

În cursul zilei de astăzi, ziarul Die Welt a relatat că Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000, notează The Guardian.

05-05-2022 17:51

Kremlin: Informațiile pe care Occidentul le oferă Ucrainei nu vor opri Rusia

Kremlinul a declarat că este conștient de faptul că SUA, Marea Britanie și alte țări NATO furnizează constant informații armatei ucrainene.

"Împreună cu fluxul de arme pe care aceste țări îl trimit Ucrainei, toate acestea sunt acțiuni care nu contribuie la finalizarea rapidă a operațiunii rusești din Ucraina", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acest lucru nu va împiedica Rusia să își atingă obiectivele, a adăugat el.

Peskov a reacționat la un raport al New York Times potrivit căruia SUA ar fi furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă generali ruși, informează BBC.

05-05-2022 17:38

Conferința internațională a donatorilor strânge 6 miliarde de euro pentru Ucraina

O conferință internațională a donatorilor desfășurată la Varșovia pentru colectarea de fonduri pentru Ucraina a adunat 6,16 miliarde de euro pentru a ajuta această țară devastată de război, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Țări precum Finlanda, Republica Cehă, Croația și altele au promis milioane de euro pentru a sprijini eforturile umanitare și militare din Ucraina în cadrul conferinței găzduite de Polonia și Suedia.

Comisia Europeană a promis, de asemenea, 200 de milioane de euro pentru ajutorarea persoanelor strămutate în Ucraina, se arată într-un comunicat, potrivit France 24.

05-05-2022 17:18

Liderii Germaniei, invitați de Zelenski la Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele Frank-Walter Steinmeier, să îl viziteze la Kiev, a anunțat biroul președintelui german, citat de AFP.

Zelenski a făcut această invitație în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier în cursul zilei de joi, în cadrul căreia "au fost clarificate iritațiile din trecut", iar președintele german și-a exprimat "solidaritatea, respectul și sprijinul" pentru Ucraina, a declarat o sursă din biroul președintelui.

Invitația vine la trei săptămâni după ce Steinmeier, fost ministru de externe german, a fost snobit de Kiev pe fondul criticilor pentru politica sa de detensionare de ani de zile față de Rusia. 

05-05-2022 17:14

Zelenski lansează o platformă globală de finanțare prin pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, joi, o platformă globală de crowdfunding pentru a ajuta Kievul să câștige războiul cu Rusia și să reconstruiască infrastructura țării.

"Cu un singur clic, puteți dona fonduri pentru a ne proteja apărătorii, pentru a ne salva civilii și pentru a reconstrui Ucraina. Fiecare donație contează pentru victorie", a declarat Zelenski în limba engleză într-un videoclip pe pagina sa de Twitter, în momentul în care a lansat platforma United24.

După nouă săptămâni de la invazia Rusiei, orașele ucrainene au suferit distrugeri uriașe.

"Toate fondurile vor fi transferate la banca națională a Ucrainei și alocate ministerelor relevante", a declarat Zelenski, precizând că guvernul său va oferi o actualizare "la fiecare 24 de ore" cu privire la modul în care sunt folosiți banii.

Liderul ucrainean a făcut apel la oamenii obișnuiți din întreaga lume să ajute Kievul să învingă Moscova.

"Doar împreună avem potențialul de a opri războiul și de a reconstrui ceea ce Rusia a distrus".

El a spus că Ucraina își va "aminti mereu" de contribuțiile lor, informează France 24.

05-05-2022 17:10

Lukaşenko nu se aştepta ca ”operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească

Aleksandr Lukașenko a apărat invazia rusă în Ucraina, afirmând totodată că aceasta "s-a prelungit" și că nu se aștepta să dureze atât de mult.

"Vreau să subliniez încă o dată: Am impresia că această operațiune s-a prelungit", a declarat Lukașenko pentru agenția de presă AP, citat de Sky News. Președintele Belarusului a susținut că Moscova a trebuit să acționeze deoarece Kievul a "provocat Rusia".

Lukașenko a declarat că țara sa este în favoarea păcii. "În mod categoric nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem totul acum pentru ca să nu existe un război", a spus liderul de la Minsk.

El a mai spus că utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar fi inacceptabilă "pentru că este chiar lângă noi, nu suntem peste ocean, ca Statele Unite".

05-05-2022 16:49

Luptător Azov: Rusia încalcă promisiunea de încetare a focului în Mariupol

Un comandant adjunct ucrainean care luptă în combinatul siderurgic Azovstal a acuzat trupele rusești că au împiedicat eforturile de evacuare a civililor, potrivit BBC.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, căpitanul Svyatoslav Palamar a declarat: "Nu am avut timp să mă întorc: "Este a treia zi de când inamicul a intrat în uzina Azovstal, unde continuă luptele grele și sângeroase. Încă o dată, rușii și-au încălcat promisiunile de încetare a focului și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se adăpostească de bombardamente în subsolurile fabricii. Inamicul nostru nu respectă nicio normă etică, convenție sau lege".

Palamar i-a cerut, de asemenea, președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să "aibă grijă de soldații răniți care mor într-o agonie oribilă pentru că nu există asistență medicală adecvată" și a cerut comunității internaționale să ofere asistență suplimentară pentru evacuarea civililor.

BBC afirmă că nu a putut verifica aceste afirmații.

05-05-2022 16:25

Ucraina solicită sisteme de rachete cu lansare multiplă

Șeful forțelor armate ucrainene a declarat că trupele sale au nevoie de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră rusești.

Vorbind după ce l-a informat pe generalul american Mark Milley, președintele șefului Statului Major Întrunit, generalul Valeriy Zaluzhnyi a declarat că Rusia a reluat utilizarea rachetelor de croazieră.

"Prin urmare, problema furnizării Ucrainei de sisteme de rachete cu lansare multiplă, cum ar fi M142 HIMARS (sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate) și M270 MLRS, este crucială", a declarat el, potrivit Sky News

05-05-2022 15:50

Charles Michel: Activele rusești înghețate ar trebui confiscate

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat, joi, că Uniunea Europeană ar trebui să confiște și să vândă toate activele rusești confiscate și să folosească banii pentru reconstrucția Ucrainei.

Într-un interviu acordat Interfax-Ucraina, Michel a declarat că "confiscarea activelor și punerea acestor bani la dispoziția autorităților ucrainene este o chestiune de justiție".

Președintele Consiliului European este primul oficial UE care încurajează confiscarea activelor în valoare de 30 de miliarde de euro legate de ruși și bieloruși aflați pe lista neagră, care au fost înghețate de Uniunea Europeană de când Rusia a lansat operațiunea militară în Ucraina, informează baha.com.

05-05-2022 15:47

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a mulțumit omologului său israelian, Yair Lapid, pentru ajutorul umanitar și sprijinul acordat Kievului "în timpul și după acest război".

Kuleba a scris pe Twitter că Lapid l-a asigurat că Israelul "va fi alături" de Ucraina, inclusiv "împiedicând eludarea sancțiunilor și ajutând la reconstrucția Ucrainei".

05-05-2022 15:21

Kremlinul neagă că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal

Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde soldaţi şi civili ucraineni sunt blocaţi, respectând astfel ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a mai precizat că în acel punct sunt deschise joi coridoare umanitare, relatează Reuters.

Apar tot mai multe zvonuri privind o posibilă lovitură de stat în Rusia. Nemulțumiți de situația în care a ajuns Rusia, oficilialii FSB și foști generali ar intenționa să pună capăt războiului și să îl înlăture pe Putin de la Kremlin, scrie Mirror.

05-05-2022 14:13

Kremlinul a declarat că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte ţări NATO alimentează „în mod constant” cu informaţii forţele ucrainene, însă aceasta nu va opri Rusia din atingerea obiectivelor sale.

„Armata noastră este foarte conştientă că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO ca întreg transmit în mod constant informaţii şi alţi parametri către forţele armate ucrainene”, a spus Peskov presei.

El a afirmat că acest lucru, precum şi livrarea de arme occidentale, „nu contribuie la încheierea rapidă a operaţiunii (ruse), dar în acelaşi timp nu sunt capabile să împiedice atingerea setului de obiective”.

05-05-2022 13:13

Kremlin: Coridoarele umanitare funcționează la Azovstal

Kremlinul susține că, la Azovstal, coridoarele umanitare funcționează joi. Ucraninenii spuneau dimineață că se dau „lupte sângeroase” la uzină.

De asemenea, Rusia a anunțat că, începând de joi, timp de 3 zile, militarii ruși vor înceta focul pe parcurusl zile pentru a permite evacuarea civililor.

05-05-2022 12:43

Rusia a expulzat șapte diplomați danezi

Rusia a expulzat șapte diplomați danezi, potrivit agenției propagandă rusă Tass.

05-05-2022 12:39

Ucraina: Rusia „încearcă să distrugă” soldații rămași la Azovstal

Armata ucraineană spune că Rusia „încearcă să distrugă” soldații rămași la combinatul siderurgic Azovstal.

Potrivit unor rapoarte, soldații ruși s-au infiltrat cu succes în uzină.

„Situația este extrem de dificilă, dar continuăm să executăm ordinele și să ne apărăm”, a spus comandantul batalionului Azov.

05-05-2022 12:30

Ruşii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol

Ocupanţii ruşi vor să organizeze la 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili în uniforme ale armatei ucrainene.

05-05-2022 12:13

Cuvintele emoționante ale unui copil ucrainean despre război

Un băiețel în vârstă de 8 ani din Ucraina, Yehor, a scris câteva cuvinte emoționante în jurnalul său despre război. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuelba, a postat cuvintele copilului.

„Din 24 februarie, cei doi căței ai mei au murit, a murit și bunica Halya și iubitul meu Mariupol”, a scris băiețelul.

Potrivit ministrului, și bunicul acestuia a murit. Copilul, sora lui și mama lor au fost răniți.

05-05-2022 12:05

Momentul în care podul din Dnipro este lovit de rachetele rusești.

Momentul în care podul din Dnipro este lovit de rachetele rusești.

05-05-2022 11:20

Rusia: Ucraina a atacat Belgorod

Două sate din regiunea Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, ar fi fost atacate de forțele ucrainene, susține guvernatorul regional.

Acesta a mai menționat că nu au fost înregistrate victime.

05-05-2022 11:18

Rusia susține că a ucis 600 de soldați ucraineni miercuri noapte

Rusia susține că a ucis 600 de soldați ucraineni miercuri noapte, în timpul atacurilor cu rachete.

05-05-2022 11:15

Nou asalt asupra Azovstal

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici.

05-05-2022 10:52

Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în timpul atacurilor rusești din timpul nopții, din Kramatorsk, Donețk, potrivit șefului administrației regionale militare.

Acesta a spus că nouă case, o școală și părți din infrastructură au fost distruse miercuri noapte.

05-05-2022 10:48

Consiliul Europei: Rusia recreează ororile celui de-al Doilea Război Mondial

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, a declarat că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei.

05-05-2022 10:04

O activistă rusă şi-a cusut gura în semn de protest faţă de războiul din Ucraina

Activista rusă Nadejda Saifutdinova, din oraşul Ekaterinburg, din Urali, şi-a cusut gura în semn de protest faţă de campania militară rusă în Ucraina, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală OVD-Info.

05-05-2022 09:55

Fost președinte: Zelenski și Putin sunt responsabili în mod egal pentru război

Fostul președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin sunt responsabili în mod egal pentru război.

Într-un interviu pentru Time, fostul președinte a spus că este iresponsabil din partea țărilor occidentale să-l felicite pe președintele Zelenski, deoarece încurajează războiul în loc să se concentreze pe negocieri pentru a opri luptele.

„Îl văd pe președintele Ucrainei, vorbind la televizor, aplaudat, primind ovații din partea tuturor parlamentarilor europeni”, a spus fostul președinte.

05-05-2022 09:47

Forțele ruse au amplasat o statuie sovietică în Mariupol, cu steagul roșu și însemnele secerea și ciocanul, arată Nexta.

05-05-2022 09:38

Atacurile ruseşti asupra reţelei de căi ferate din Ucraina au perturbat în mod grav activitatea serviciilor feroviare din această ţară, a declarat operatorul de stat al căilor ferate ucrainene miercuri seara.

Circa 20 de trenuri de lungă distanţă au înregistrat întârzieri de până la 12 ore, conform unei evaluări a operatorului feroviar.

"Rusia încearcă să ne distrugă logistica pentru că nu ne poate învinge pe câmpul de luptă", a apreciat şeful biroului prezidenţial de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare pe contul său Telegram.

El a confirmat un atac asupra infrastructurii feroviare în mijlocul oraşului Dnipro.

05-05-2022 09:25

Un fost ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Andrew Wood, a declarat, pentru Sky News, că este probabil ca Rusia să fi pierdut deja „mai multe trupe decât au pierdut în timpul războiului din Afganistan”, când 15.000 de militari au fost uciși.

„Vladimir Putin credea că va câștiga cu mult timp înainte, dar de fapt pierde războiul”, a spus fostul ambasador.

05-05-2022 09:19

De la începutul războiului, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți

De la începutul războiului, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți, transmite Procuratura Generală a Ucrainein.

De asemenea, 1.584 de unități de învățământ au fost avariate, iar 118 - complet distruse.

05-05-2022 08:29

Ucraina a doborât nouă ținte aeriene rusești

Statul Major al Ucrainei a declarat, joi, că trupele sale au doborât nouă ținte aeriene rusești, inclusiv trei rachete și două avioane.

Rusia a pierdut patru aeronave, trei rachete și două avioane în ultimele 24 de ore.

05-05-2022 08:25

Alți 5 civili au murit în bombardamentele din regiunea Lugansk

Alți 5 civili au murit în bombardamentele din regiunea Lugansk, în ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii.

05-05-2022 07:59

Ucraina a recâștigat controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Nikolaev și Herson, potrivit generalului forțelor armate ucrainene.

05-05-2022 07:35

Ucraina a reușit să ucidă 12 generali ruși cu ajutor din partea Statelor Unite care a livrat informații despre unitățile trimise de Moscova, potrivit unor oficiali de la Washington.

05-05-2022 06:46

Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală

Războiul din Ucraina prezintă riscuri serioase pentru securitatea alimentară globală, arată un raport al unei agenții ONU.

Rețeaua globală împotriva crizelor alimentare, înființată de ONU și UE, a declarat în raportul său anual că numărul persoanelor care se confruntă cu lipsa siguranței alimentare și care necesită asistență alimentară de urgență aproape s-a dublat în cei 6 ani de la începutul investigației.

Invazia Rusiei amenință în special aprovizionarea țărilor care se află în criză alimentară, precum Afganistan, Etiopia, Haiti, Somalia, Sudanul de Sud, Siria și Yemen.

Pentru acestea, Rusia și Ucraina erau responsabile pentru 30% din grâul mondial, dar exporturile au fost întrerupte în săptămânile de după 24 februarie de sancțiunile impuse Rusiei.

Unele dintre cele mai sărace țări sunt dependente de Rusia. De exemplu, Yemenul se bazează pe Rusia pentru 50% sau mai mult din aprovizionarea cu grâu.

05-05-2022 06:38

Peste 300 de civili din Mariupol au ajuns în Zaporojie

ONU a transmis că o nouă operațiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost dusă la bun sfârșit miercuri.

Peste 300 de civili din Mariupol și din mai multe orașe din apropiere (Manhush, Beredeansk, Tokmak, Vasîlivka) se află în Zaporojie și primesc îngrijiri.

05-05-2022 06:29

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, miercuri noaptea, că un jurnalist ucrainean, şi-a pierdut viaţa în luptele date în afara oraşului Izium.

05-05-2022 06:06

Premierul Japoniei spune că interdicţia impusă de Rusia oficialilor japonezi este ”inacceptabilă”

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat decizia Rusiei de a pune interdicţie oficialilor japonezi de a intra în această ţară, considerând-o ”complet inacceptabilă”. Premierul a făcut acest comentariu în timpul unei vizite de stat la Roma, miercuri, potrivit CNN. Partea rusă este în întregime responsabilă pentru ruperea relaţiilor Japonia-Rusia, a spus premierul Fumio Kishida.

”Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare clară a dreptului internaţional, iar uciderea unui număr mare de civili nevinovaţi este o încălcare gravă a dreptului internaţional umanitar şi o crimă de război”, a declarat Kishida reporterilor.

Premierul japonez a mai spus că partea rusă este cea care a recurs la mijloace militare şi a provocat această situaţie.

”Partea rusă este în întregime responsabilă pentru ruperea relaţiilor Japonia-Rusia”, a mai spus Kishida. 

05-05-2022 06:05

Zelenski îi cere şefului ONU "să salveze" răniţii de la combinatul Azovstal

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a îndemnat miercuri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la "salvarea" răniţilor care se află la combinatul siderurgic Azovstal, asediat şi bombardat de trupele ruse, notează AFP.

"Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva", a spus Volodimir Zelenski, citat de serviciul său de presă, în cursul unei discuţii telefonice cu Antonio Guterres, în contextul în care, potrivit Kievului, sute de soldaţi şi civili, printre care zeci de copii, se află în galeriile subterane ale acestui combinat.

05-05-2022 06:04

Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară

Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP.

Acest anunţ a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, care a făcut mii de morţi şi a provocat cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.

Citește mai multe AICI

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Marele rabin al Rusiei îl critică pe Serghei Lavrov pentru cuvintele sale despre Hitler
Marele rabin al Rusiei îl critică pe Serghei Lavrov pentru cuvintele sale despre Hitler

Berel Lazar, rabinul-șef al Rusiei, a reacționat după ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus că Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai virulenți antisemiți tind să fie evrei”.

Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Moldova
Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Moldova

Kremlinul a negat că președintele Putin ar avea de gând sa declare oficial război Ucrainei la parada Victoriei.

Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, miercuri, cele mai noi informații despre conflictul dintre Rusia și Ucraina în format LIVE TEXT.

Marele rabin al Rusiei îl critică pe Serghei Lavrov pentru cuvintele sale despre Hitler
Marele rabin al Rusiei îl critică pe Serghei Lavrov pentru cuvintele sale despre Hitler

Berel Lazar, rabinul-șef al Rusiei, a reacționat după ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a spus că Adolf Hitler „avea sânge evreiesc” și că „cei mai virulenți antisemiți tind să fie evrei”.

Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Moldova
Uniunea Europeană și-a anunțat intenția de a consolida armata Republicii Moldova

Kremlinul a negat că președintele Putin ar avea de gând sa declare oficial război Ucrainei la parada Victoriei.

Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 70. Raport: 600 de oameni ar fi fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, miercuri, cele mai noi informații despre conflictul dintre Rusia și Ucraina în format LIVE TEXT.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă