Război în Ucraina, ziua 64. Explozii în Kiev, în timpul vizitei secretarului general al ONU

Ministerul Apărării din Ucraina anunță că vor urma ”săptămâni extrem de dificile”, în timp ce Rusia și-a adunat deja toate forțele pentru un atac de proporții în estul țării

explozie kiev
Twitter

ȘtirileProTV.ro v-au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

28-04-2022 21:02
28-04-2022 22:41

Primarul Mariupolului: Orașul nu se va preda niciodată

Primarul Mariupolului a spus că orașul asediat nu se va preda niciodată, îndemnând aliații occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva forțelor ruse.

„Nu se va pune niciodată problema predării Mariupolului de dragul păcii”, a spus acesta.

28-04-2022 22:38

Moscova a avertizat că vestul se va confrunta cu anumite consecințe dacă nu se oprește din a încuraja Ucraina să atace pământul Rusiei.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al MAE rus, a acuzat statele vestice de „agresiune” și de faptul că „folosesc” conducerea ucraineană pentru a-și atinge obiectivele.

28-04-2022 22:29

Cel puţin trei răniţi la Kiev în bombardatemente

Cel puţin trei persoane au fost rănite joi seara, la Kiev, în atacuri ruse, în timpul unei vizite oficiale a secretarului general al ONU Antonio Guterres, anunţă primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

”Joi (seara), inamicul a tras asupra Kievului. Două atacuri vizând cartierul Şevcenkovski”, vizând ”etaje inferioare ale unui imobil locuit”, a anunţat Kliciko.

”În acest stadiu, trei persoane (au fost) spitalizate”, anunţă el.

”Salvarea şi urgenţele acţionează la faţa locului”, precizează, într-o postare pe Telegram, Kliciko.

28-04-2022 21:38

Ministrul ucrainean de Externe a transmis un mesaj în urma bombardamentelor asupra Kievului de joi seară, în timpul vizitei șefului ONU.

„Prin acest act odios de barbarie, Rusia își demonstrează încă o fată atitudinea față de Ucraina, Europa și lume”, a scris acesta pe Twitter.

28-04-2022 21:31

În ciuda atacurilor constante, o biserică din Mariupol a rămas neatinsă.

28-04-2022 21:22

O rachetă a fost parcată pe o stradă din Moscova, în fața unui restaurant ucrainean.

28-04-2022 21:01

Explozii în Kiev

Bombardamente s-au auzit joi, la Kiev, în timpul unei vizite a secretarului general al ONU Antonio Guterres în capitala ucrainei.

Informația a fost confirmată de primarul Kievului, potrivit Pravda.

28-04-2022 20:11

Secretarul general al ONU, primele declarații după întâlnirea cu Zelenski

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut primele declarații în urma discuțiilor cu Volodimir Zelenski.

Acesta a transmis că ceea ce se întâmplă în Mariupol este „o criză într-o altă criză”.

„Facem tot ce este posibil să evacuăm oamenii din Azovstal”, a declarat acesta.

Acesta a mai spus că trebuie deschise de urgență coridoarele umanitare.

28-04-2022 20:06

Justiţia ucraineană a identificat "peste 8.000" de presupuse crime de război

Anchetatorii ucraineni au identificat "peste 8.000 de cazuri" de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP.

"Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război", a precizat Venediktova.

28-04-2022 20:04

Două explozii puternice au fost auzite joi în oraşul rus Belgorod

Două explozii puternice au fost auzite joi în oraşul rus Belgorod, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, transmite Reuters, citând doi martori.

Exploziile au fost semnalate în partea de sud a oraşului. Deocamdată nu este clar ce le-a provocat şi dacă există victime sau pagube materiale.

28-04-2022 20:04

Şeful Statului Major rus a sosit în regiunea Harkov pentru a comanda ofensiva trupelor ruse

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, va comanda personal ofensiva trupelor ruse în direcţia Izium, anunţă joi mai multe media ucrainene, între care Obozrevatel şi Defense Express.

Conform unor informaţii neverificate, el ar fi sosit deja la postul de comandă al forţelor ruse din Izium, localitate ucraineană din estul ţării aflată în prezent sub control rusesc.

28-04-2022 19:28

Biden: Noi nu atacăm Rusia. Noi ajutăm Ucraina să se apere

Statele Unite nu pot ''să stea deoparte'' în conflictul din Ucraina, în pofida costului ajutorului lor militar oferit Kievului în faţa ''atrocităţilor şi agresiunii'' Rusiei, a declarat joi preşedintele american Joe Biden, cerând Congresului suplimentarea cu 33 de miliarde de dolari a ajutorului pentru Ucraina, din care 20 de miliarde vor reprezenta ajutor militar.

''Noi nu atacăm Rusia. Noi ajutăm Ucraina să se apere singură în faţa agresiunii ruse, şi aşa cum (preşedintele rus Vladimir) Putin a ales să lanseze această invazie brutală, tot el poate alege să încheie această invazie brutală'', a apreciat preşedintele SUA.

28-04-2022 19:13

MAE bulgar cere cetățenilor să nu plece în Republica Moldova sau să se întoarcă

Ministerul bulgar de Externe a cerut bulgarilor să nu călătorească în Republica Moldova, din cauza ”situaţiei complicate” din această ţară şi le cere celor care se află pe teritoriul moldovean să-l părăsească cu orice mijloace de transport disponibile.

28-04-2022 18:59

Forțele ruse pleacă din Mariupol

Statele Unite susțin că au observat indicii că o parte din forțe ruse pleacă din Mariupol și se îndreaptă spre Zaporojie, în nord-vest, chiar dacă luptele în orașul-port continuă.

De asemenea, SUA spun că forțele ruse nu fac progrese remarcabile în regiunea Donbas, din cauza rezistenței ucrainene, dar și din cauza problemelor de logistică.

28-04-2022 18:32

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că Rusia a predat 12 civili și 33 de soldați, inclusiv 13 ofițeri, într-un schimb de prizonieri de război cu Kiev.

28-04-2022 17:48

Un britanic a fost ucis în Ucraina, iar un altul este dat dispărut, a transmis ministerul britanic de Externe.

Se crede că cei doi au luptat împotriva forțelor ruse ca voluntari.

28-04-2022 17:45

Un oficial ucrainean a transmis că un important pod din sudul țării a fost distrus.

Podul feroviar conecta Crimeea de Melitopol.

28-04-2022 17:38

Şeful spionajului extern rus, Serghei Narâşkin, a acuzat joi SUA şi Polonia de complot cu scopul de a obţine o sferă de influenţă în Ucraina.

28-04-2022 17:32

Autoritățile din orașul ucrainean Mariupol au avertizat asupra riscului de izbucnire a unor epidemii din cauza condițiilor sanitare groaznice din mare parte a orașului și din cauza faptului că, cel mai probabil, mii de cadavre vor rămâne pe străzi.

28-04-2022 17:08

Separatiștii pro-ruși care controlează orașul Donețk au transmis că um magazin a fost bombardat. Trei civili ar fi fost uciși și mai mulți răniți.

28-04-2022 16:45

Un spital militar din cadrul uzinei Azovstal a fost lovit de bombe

Un comandant militar ucrainean, ascuns în combinatul din Azovstal, a declarat pentr Sky News că o bombă a lovit un spital militar de campanie din cadrul uzinei. Acolo, sute de oameni erau deja tratați.

„Situația este dificilă. Aproximativ 600 de persoane au răni cu diferite grade de gravitate. Avem civili răniți. Cât despre suportul medical, este absent. Aseară a avut loc o lovitură aeriană asupra adăpostului din cadrul spitalului”, a spus comandantul. 

28-04-2022 16:38

MApN transmite că  un videoclip viral apărut pe rețelele sociale, în care pare că un convoi militar american se îndreaptă spre Ucraina din România, este fake news.

28-04-2022 16:31

Erdogan, pregătit să ia inițiativa pentru a pune capăt războiului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi omologului său rus Vladimir Putin că este dispus să ia iniţiativa pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

28-04-2022 16:11

Agenția Internațională de Energie Atomică a vizitat, joi, centrala nucleară de la Cernobîl.

Într-o conferință de presă, directorul general al agenției a transmis că echipa sa a monitorizat nivelurile de radiații, acestea fiind doar un pic crescute, nereprezentând un pericol pentru mediu sau pentru populație.

28-04-2022 16:08

Mai mulți soldați ruși implicați în crimele din Bucea au fost identificați

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a transmis că au fost identificați mai mulți soldați ruși care ar fi implicați în crimele din Bucea.

Într-o postare pe Facebook, Venediktova a spus că 10 soldați au fost identificați ca fiind „implicați în torturarea civililor pașnici” în timpul ocupației orașului.

Aceasta a mai spus că militarii erau de diferite grade, numind patru soldați, patru caporali și doi sergenți din Brigada 64.

La începutul lunii, Brigada 64 a primit un titlu onorific din partea președintelui Vladimir Putin care i-a lăudat pentru „marele eroism și curaj”.

28-04-2022 16:01

Parlamentul german a votat furnizarea de arme în Ucraina

Parlamentul german a dat undă verde trimiterii de arme în Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

586 din 693 de parlamentari germani au votat, joi, în favoarea furnizării Ucrainei de „arme grele și sisteme de arme complexe”.

28-04-2022 15:49

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina ar putea continua timp de „luni sau ani”. Acesta a mai spus că alianța este pregătită să ajute Ucraina pentru mai mulți ani dacă va fi necesar.

28-04-2022 15:42

Secretarul general al ONU a vizitat Bucea

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a vizitat, joi, orașul ucrainean Bucea, cunoscut pentru crimele de război comise de trupele ruse.

„Acest scenariu oribil demonstrează ceva ce este absolut adevărat din păcate - faptul că civilii plătesc întotdeauna cel mai mare preț. Civili inocenți locuiau în aceste clădiri. Au plătit cel mai mare preț pentru un război la care nu au contribuit deloc. Un război nu poate fi acceptat sub nicio formă în secolul 21”, a spus acesta.

Șeful ONU se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba în decursul zilei de joi.

28-04-2022 14:55

Consilier prezidențial: Ucraina are dreptul de a se apăra atacând bazele și depozitele rusești

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a subliniat că țara sa are dreptul de a se apăra prin atacuri asupra bazelor și depozitelor militare rusești.

"Rusia a atacat și ucide civili. Ucraina se va apăra în orice mod, inclusiv prin lovituri asupra depozitelor și bazelor ucigașilor. Lumea recunoaște acest drept", a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak.

Rusia neagă că ar fi vizat civili în ceea ce numește o operațiune "militară specială" în Ucraina, notează France 24.

28-04-2022 14:47

Oficial local: Rusia nu permite evacuarea din combinatul siderurgic Azovstal

Rusia nu permite evacuarea luptătorilor ucraineni răniți din combinatul siderurgic Azovstal, unde aceștia sunt blocați în orașul Mariupol din sudul țării, a declarat guvernatorul local, potrivit Al Jazeera.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că Rusia nu permite, de asemenea, stabilirea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiune. Dar oficialul a spus că doar 370.000 de locuitori au rămas în părțile controlate de Ucraina din regiunea Donețk, față de 1,67 milioane înainte de invazia Rusiei.

28-04-2022 14:00

Parlamentul Bulgariei va autoriza la 4 mai trimiterea de arme în Ucraina

Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat joi, la Kiev, premierul bulgar Kiril Petkov, care urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite EFE, citată de Agerpres.

"Ca parte a lumii democratice, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană (...)", a declarat Petkov, citat de presa bulgară.

Bulgaria, ţară membră a UE, este unul dintre statele membre ale NATO care nu a trimis până acum armament în Ucraina pe motiv că un astfel de demers ar însemna implicarea sa în conflict şi prelungirea războiului. 

28-04-2022 13:05

Rusia avertizează Occidentul să nu-i "testeze răbdarea"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că încurajarea Ucrainei de a efectua atacuri pe teritoriul rus "va duce la un răspuns dur, nu recomandăm să ne testăm răbdarea". Anterior, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a susținut că "ar fi legitim, conform dreptului internațional", dacă Ucraina ar ataca infrastructura logistică a armatei ruse pe teritoriul rusesc.

De asemenea, Zaharova a declarat că Rusia este "alarmată de escaladarea tensiunilor" din Transnistria. "Considerăm aceste acțiuni ca fiind acte de terorism menite să destabilizeze situația din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor incidentului", a spus Zaharova, potrivit Baha.com.

28-04-2022 13:55

Kremlinul spune că Ucraina nu a trimis vreun răspuns privind acordurile de pace

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu a primit încă un răspuns din partea Kievului cu privire la ultimele sale propuneri pentru un posibil acord de pace.

Până în această dimineață, la momentul pregătirii briefingului, partea rusă nu a primit niciun răspuns”, a reacționat Maria Zaharova, potrivit The Guardian.

Kremlinul a susținut în repetate rânduri că a prezentat o propunere scrisă pentru un posibil acord de pace, dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu a văzut și nici nu a auzit despre aceasta.

28-04-2022 12:54

Invadatorii ruși au capturat muzeul de istorie locală din Melitopol, unde s-ar păstra aurul scitic. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.

28-04-2022 11:19

Stoltenberg: Finlanda și Suedia vor fi primite „cu brațele deschise” în NATO

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, au susținut un briefing comun cu presa la Bruxelles. Linia cheie care a reieșit este cea a lui Stoltenberg, care a spus:

Finlanda și Suedia trebuie să decidă dacă doresc sau nu să solicite aderarea la NATO. Dar, dacă vor decide să solicite aderarea, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a declarat Jens Stoltenberg. 

28-04-2022 11:07

Fost ministru rus de Externe: Europa să nu se

Fostul ministru rus de Externe Andrei Kozyrev a îndemnat țările europene să nu se "sperie" de "șantajul" exercitat de Kremlin cu privire la gazele naturale și amenințările nucleare.

Kozyrev, un critic declarat al invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat că, dacă liderii fac un pas greșit acum, vor "plăti un preț dublu mai târziu, din punct de vedere financiar și politic", transmite Sky News.

Oficialii ruși au adus în mod repetat în discuție perspectiva unui război nuclear, avertizând că orice implicare directă a țărilor occidentale în războiul cu Ucraina ar putea duce la utilizarea acestei opțiuni devastatoare.

De asemenea, Moscova a făcut amenințări cu privire la furnizarea cu gaz, întrerupând furnizarea către Polonia și Bulgaria și sugerând că ar putea merge și mai departe. 

28-04-2022 10:22

Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia, această situaţie fiind decisă de ”infrastructură”, a declarat, pentru CNN,  Peter Szijjarto, ministrul de Externe maghiar.

28-04-2022 09:38

Zakharova: Este o idioțenie să cataloghezi Rusia drept sponsor al terorismului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat joi că planul Statelor Unite de a numi Rusia drept stat sponsor al terorismului este unul "idiot".

Zakharova a avertizat că, dacă Washingtonul decide să își continue planurile, demersul nu va rămâne "fără răspuns".

Comentariile vin după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA ia în considerare posibilitatea de a eticheta Rusia drept stat sponsor al terorismului, dar că încă trebuie să stabilească dacă acțiunile Moscovei în Ucraina îndeplinesc "cerințele statutare" pentru o astfel de desemnare, transmite Baha.com.

28-04-2022 09:28

Rusia încă mai poate ataca Ucraina de pe mare, susțin britanicii

Flota rusă din Marea Neagră este în continuare capabilă să atace ținte de-a lungul coastei ucrainene, potrivit celor mai recente informații britanice.

Aceasta în ciuda pierderii navei sale amiral Moskva - pe care Ucraina susține că a distrus-o - și a navei de debarcare Saratov.

Alte 20 de nave ale marinei ruse, inclusiv submarine, rămân în zona operațională din Marea Neagră.

"Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă pentru toate navele de război care nu sunt turcești, ceea ce face ca Rusia să nu-și poată înlocui crucișătorul pierdut Moskva în Marea Neagră", a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Rusia a urmărit să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră, ceea ce ar afecta puternic oportunitățile sale comerciale, notează BBC. 

28-04-2022 08:33

Războiul a costat Ucraina 600 de miliarde de dolari, susține Zelenski

Președintele s-a întâlnit miercuri cu autoritățile locale și regionale pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei după război.

Estimările preliminare ale pierderilor suferite de Ucraina în urma acestui război ajung astăzi la 600 de miliarde de dolari. Peste 32 de milioane de metri pătrați de spații de locuit, peste 1.500 de unități de învățământ și peste 350 de unități medicale au fost distruse sau avariate. Entitățile economice au suferit pierderi uriașe - sute de întreprinderi au fost distruse. Aproximativ 2.500 km de drumuri și aproape 300 de poduri au fost ruinate sau avariate”, a transmis liderul ucrainean, conform The Guardian.

Pagubele provocate infrastructurii ucrainene ca urmare a războiului au ajuns la aproape 90 de miliarde de dolari, a adăugat Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii.

Cele mai multe dintre pagube au fost provocate infrastructurii feroviare, rutiere și de poduri, a declarat Oleksandr Kubrakov.

28-04-2022 08:27

Zelenski: Rusia consideră că nu doar gazul, ci tot comerțul este o armă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia folosește resursele energetice pentru a șantaja Europa.

El a afirmat că decizia Rusiei de a întrerupe, miercuri, livrările de gaze către Polonia și Bulgaria a arătat că "nimeni din Europa nu poate spera să mențină o cooperare economică normală cu Rusia".

"Rusia consideră nu doar gazul, ci orice comerț ca fiind o armă. Așteaptă doar momentul în care una sau alta dintre zonele comerciale poate fi folosită", a spus Zelenski.

Zelenski a adăugat că Rusia "vede o Europă unită ca pe o țintă" și cu cât mai repede toată lumea de pe continent va fi de acord că nu poate depinde de Rusia pentru comerț, cu atât mai repede va exista stabilitate.

Liderul ucrainean a salutat, de asemenea, acordul cu UE de suspendare a taxelor și cotelor la exporturile Ucrainei, afirmând că Rusia a vrut să creeze haos pe piețele globale - în special pentru alimente.

"Exporturile ucrainene ar ajuta la stabilizarea piețelor și ar sprijini economia țării în timpul crizei", a adăugat președintele Ucrainei, potrivit BBC.

28-04-2022 07:31

Kremlinul "planifică referendumuri" în estul Ucrainei

Rusia plănuiește să organizeze "referendumuri" în orașele Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, potrivit publicației letone Meduza, care citează surse apropiate Kremlinului.

Postul de știri relatează că referendumurile au fost programate inițial pentru sfârșitul lunii aprilie, dar acum vor avea loc la mijlocul lunii mai.

De asemenea, sursele au afirmat că un referendum ar putea avea loc în orașul Kherson din sudul țării, informează Sky News.

28-04-2022 07:00

Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina

Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război din Ucraina, beneficiind de creșterea prețurilor, chiar dacă volumele au fost reduse, scrie The Guardian.

Rusia a primit aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a mărfurilor efectuată de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru tot anul trecut sau aproximativ 12 miliarde de euro pe lună.

28-04-2022 06:35

Parlamentul canadian condamnă ''genocidul'' împotriva ucrainenilor

Deputaţii canadieni au adoptat miercuri o moţiune condamnând "actele de genocid împotriva poporului ucrainean" comise de Rusia şi recunoscând că există "dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive", notează AFP.

"Camera Comunelor a adoptat o moţiune privind actele de genocid împotriva poporului ucrainean", a anunţat pe Twitter Camera inferioară a parlamentului canadian.

Textul, depus la iniţiativa unei deputate a Noului Partid Democrat (NDP, stânga), Heather McPherson, a fost adoptat în unanimitate.

Moţiunea precizează că "există dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive comise împotriva poporului ucrainean de către Forţele armate ale Federaţiei Ruse, sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin".

Aceste "crime" includ mai ales tortura, "atrocităţi în masă în teritoriile ucrainene", "transferul forţat al copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei" şi "cazurile pe scară largă de violenţă fizică, psihică şi viol".

Validând acest text, Camera Comunelor "recunoaşte că Federaţia Rusă comite acte de genocid împotriva poporului ucrainean", potrivit documentului.

Adoptarea acestui text vine la aproximativ zece zile după ce parlamentul ucrainean a votat o rezoluţie similară.


Canada vrea să lichideze activele Rusiei pentru a finanța Ucraina


La mijlocul lui aprilie, premierul Canadei, Justin Trudeau, a evocat pentru prima dată un "genocid" în Ucraina, după preşedintele american Joe Biden, termen considerat "inacceptabil" de Kremlin.

"Am văzut această dorinţă de a ataca civili, de a folosi violenţa sexuală ca armă de război. Este complet inacceptabil", a denunţat şeful guvernului canadian.

Miercuri mai devreme, Justin Trudeau a spus că ţara sa caută "modalităţi de a pedepsi mai mult" prin confiscarea proprietăţilor celor care au fost sancţionaţi.

Guvernul de la Ottawa doreşte să facă din Canada prima ţară din G7 care lichidează activele ruseşti pentru a finanţa ajutorul acordat Ucrainei.

Ottawa a anunţat, de asemenea, noi sancţiuni împotriva a 203 de persoane "complice" la tentativa de anexare a Donbas.

28-04-2022 06:06

Rusia apelează la delfini militari la baza sa navală din Marea Neagră, pentru a se proteja de un atac subacvatic

Rusia a desfășurat delfini militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră – posibil pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic – potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit, scrie The Guardian.

Institutul Naval al SUA (USNI) a analizat imaginile din satelit ale bazei navale din portul Sevastopol și a concluzionat că două țarcuri pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, la începutul invaziei Moscovei asupra Ucrainei.

Rusia are o istorie de antrenament de delfini în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau a descuraja scafandrii inamici.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în vârful sudic al Crimeei, pe care Moscova a capturat-o în 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși în afara rachetelor de rachete, sunt potențial vulnerabile la atacurile submarine.

28-04-2022 05:58

SUA spun că trupele ruse i-au executat pe ucrainenii care au încercat să se predea la Donețk

Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU. ”Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a transmis oficialul, potrivit News.

”Acum avem informaţii credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Doneţk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak, potrivit CNN. ”Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării civililor şi a combatanţilor care sunt în afara luptei”, a adăugat ea.

Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi ucişi în stil de execuţie cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violenţa sexuală împotriva femeilor şi fetelor.”

”Aceste imagini şi rapoarte sugerează că atrocităţile nu sunt rezultatul unor unităţi sau indivizi necinstiţi, ci mai degrabă dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forţele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au dezlănţuit, au comis şi au ordonat aceste crime trebuie traşi la răspundere, iar dovezile acestei crime cresc zilnic”, a spus Van Schaak. „Mesajul nostru simplu către conducerea militară şi politică a Rusiei: lumea urmăreşte, iar voi veţi fi traşi la răspundere”, a completat ea.

Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocităţile comise în Ucraina. „Statele Unite sprijină o serie de investigaţii internaţionale privind atrocităţile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internaţională, ONU şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, a mai precizat oficialul.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Mesajul unui veteran de război român pentru Vladimir Putin: „Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva”
Mesajul unui veteran de război român pentru Vladimir Putin: „Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva”

„Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva!" - este mesajul unui general român în rezervă care a luptat în al doilea Război Mondial pentru Vladimir Putin.

Două fete de 16 ani fac voluntariat la centrul pentru refugiaţi de la Romexpo. Au grijă de copiii ucraineni
Două fete de 16 ani fac voluntariat la centrul pentru refugiaţi de la Romexpo. Au grijă de copiii ucraineni

Ucrainenii au fugit şi miercuri în număr mare din ţara lor brăzdată de bombe. Sunt cu 50 la sută mai mulţi ca ieri. Aici, mii de voluntari s-au mobilizat să îi ajute.

Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”
Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”

În Transnistria situația rămâne tensionată. După ce regiunea separatistă a fost zguduită de mai multe explozii, oficialii de acolo au anunțat miercuri alte incidente.

Mesajul unui veteran de război român pentru Vladimir Putin: „Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva”
Mesajul unui veteran de război român pentru Vladimir Putin: „Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva”

„Îți bați joc de omenire și vei plăti cândva!" - este mesajul unui general român în rezervă care a luptat în al doilea Război Mondial pentru Vladimir Putin.

Două fete de 16 ani fac voluntariat la centrul pentru refugiaţi de la Romexpo. Au grijă de copiii ucraineni
Două fete de 16 ani fac voluntariat la centrul pentru refugiaţi de la Romexpo. Au grijă de copiii ucraineni

Ucrainenii au fugit şi miercuri în număr mare din ţara lor brăzdată de bombe. Sunt cu 50 la sută mai mulţi ca ieri. Aici, mii de voluntari s-au mobilizat să îi ajute.

Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”
Expert, despre Transnistria: „Rușii își pregătesc terenul: cum că ar fi amenințată și că are nevoie să fie apărată”

În Transnistria situația rămâne tensionată. După ce regiunea separatistă a fost zguduită de mai multe explozii, oficialii de acolo au anunțat miercuri alte incidente.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.