Război în Ucraina, ziua 47. Rusia este acuzată că a folosit o substanță toxică în Mariupol

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă săptămână, iar analiștii militari susțin că trupele ruse se pregătesc să declanșeze o ofensivă puternică în estul și sudul Ucrainei.

mariupol
IMAGO

Invazia rusă din Ucraina a ajuns în cea de-a 47-a zi. ȘtirileProTV.ro vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale acestui conflict.

11-04-2022 23:02

OPEC a transmis luni Uniunii Europene că nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei

OPEC a transmis, luni, Uniunii Europene că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei, transmite Reuters.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuţii la Viena cu reprezentanţi ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, pe fondul solicitărilor grupului de a creşte producţia şi pe măsură ce UE ia în considerare potenţiale sancţiuni pentru petrolul rusesc, conform News.ro.

”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide asociate, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, conform unei copii a discursul său văzut de Reuters.


11-04-2022 22:39

Rusia ar fi atacat cu o substanță toxică Mariupolul

Regimentul Azov relatează că, luni seara, trupele rusești au folosit o substanță toxică de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol. Victimele sufereau de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular, adică amețeau și aveau tulburări de echilibru, transmite Nexta. 

11-04-2022 22:08

Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi

Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care au operat sub acoperirea ambasadei lor la Paris şi "ale căror activităţi s-au dovedit a fi contrare intereselor sale naţionale", a anunţat, luni, Ministerul francez de Externe.

"În urma unei investigaţii foarte îndelungate, Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI) a dezvăluit duminică, 10 aprilie, o operaţiune clandestină desfăşurată de serviciile de informaţii ruse pe teritoriul nostru", anunţă Ministerul de la Paris, conform News.ro.

"Şase agenţi ruşi care operau sub acoperire diplomatică au fost declaraţi persona non grata”, precizează sursa citată.

11-04-2022 21:24

Viceprimarul din Mariupol spune că luptele continuă şi afirmă că sunt false informaţiile că a 36-a Brigadă a Marinei a rămas fără muniţie

Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov a declarat că luptele continuă şi a calificat drept false informaţiile conform cărora armata este pregătită de o "ultimă bătălie" în portul asediat, informează BBC.

Într-o postare pe Facebook, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valerii Zalujni, a spus că armata are încă linii de comunicare stabile şi deschise cu soldaţii săi în interiorul oraşului.

Armata face "posibilul şi imposibilul" pentru a salva vieţi şi a lupta împotriva forţelor ruse, a scris el.

Într-o postare pe Facebook a 36-a Brigadă a Marinei din cadrul forţelor armate ucrainene, luni, se spunea: ”Azi (luni) va fi probabil ultima bătălie, pentru că ni se epuizează muniţiile (...). Unii dintre noi vom muri, alţii vom fi luaţi prizonieri. Suntem pe cale să dispărem lent. Nu ştim ce se va întâmpla, dar vă cerem să vă amintiţi (de noi) cu un cuvânt bun. Timp de peste o lună, am luptat fără o reaprovizionare cu muniţie, fără hrană, fără apă” şi ”am făcut posibilul şi imposibilul”, afirmă brigada, care regretă lipsa de ajutor ”de la Comandamentul armatei şi de la preşedintele” Volodimir Zelenski.

11-04-2022 21:12

The New York Times a realizat o hartă a cadavrelor găsite în Bucea și motivul decesului acestora. Au fost inlcluse și alte victime ale rușilor. 

11-04-2022 21:09

Pilotul rus care a făcut salutul nazist a fost suspendat

Pilotul rus Artyom Severyukhin, care a câștigat primul loc la campionatul european de karting pentru juniori și care a participat sub steagul Italiei, a fost suspendat de echipa sa după ce a făcut salutul nazist și apoi a izbucnit în râs în momentul premierii, conform Express.co.uk

11-04-2022 20:50

Politicianul Vladimir Kara-Murza a fost reținut în fața locuinței sale din Moscova . După începerea războiului din Ucraina, Kara-Murza împreună cu alți dizidenți și persoane publice ruse au creat Comitetul Anti-Război Rus.

11-04-2022 20:38

Șeful diplomației UE: Nu sancţiunile, ci Rusia ''provoacă foamete în lume''

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că "provoacă foamete în lume" prin războiul pe care îl duce în Ucraina, distrugând stocuri de grâu şi împiedicând exportarea acestuia, în special în Africa, relatează AFP.

"Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema", a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg, conform Agerpres.

11-04-2022 19:43

Jumătate din teritoriul Ucrainei trebuie curățat de mine

Aproximativ jumătate din teritoriul Ucrainei trebuie să fie curățat de mine, potrivit unui reprezentant al Serviciului de Stat de Urgență.

Oleg Bondar a spus că este vorba despre  300.000 de km pătrați de teren.

Eforturile au fost concentrate în apropierea Kievului și în alte zone de nord ale țării, spune Bondar. Controalele sunt în desfășurare în regiunile Harkov și Nikolaev, în ciuda bombardamentelor rusești. Acțiunile de deminare s-au încheiat în Irpin, lângă Kiev - dar Bondar spune că terenurile private nu au fost încă controlate ceea ce a necesitat permisiunea proprietarilor, notează BBC.

''Rusia concentrează zeci de mii de soldaţi pentru o ofensivă de proporții în estul Ucrainei''. Acesta este anunțul făcut de președintele Zelenski. Deocamdată, continuă atacurile în Donbas, dar şi în regiunea orașelor Harkov și Nikolaev.

11-04-2022 19:35

Regiuni ruse de la graniţa cu Ucraina cresc măsurile de securitate

Trei regiuni ale Federaţiei Ruse situate la graniţa cu Ucraina au anunţat luni creşterea măsurilor de securitate din cauza 'posibilelor provocări' din partea ucraineană, transmite Reuters.

Moscova, care a trimis sute de mii de soldaţi în Ucraina într-o 'operaţiune militară specială', a acuzat Ucraina că i-a vizat cu atacuri regiuni de frontieră, inclusiv prin bombardarea unui depozit de combustibil în oraşul Belgorod în cursul acestei luni, conform Agerpres.

Autorităţile din regiunile Belgorod, Voronej şi Briansk au anunţat că întăresc securitatea şi îi îndeamnă pe cetăţeni să fie mai vigilenţi. Kursk, o altă regiune rusă de la frontiera cu Ucraina, a fost prima care a anunţat măsuri similare duminică.

11-04-2022 19:35

ONU cere anchetarea violenţelor împotriva femeilor

Mai mulţi responsabili ONU au cerut luni deschiderea unor anchete privind violenţele comise împotriva femeilor în războiul Rusiei în Ucraina şi cu privire la protecţia copiilor în acest conflict, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, la iniţiativa SUA şi Albaniei, relatează Agerpres, citând AFP.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a primit luni, la Kremlin, pe cancelarul austriac, Karl Nehammer, primul lider din Uniunea Europeană (UE) cu care se întâlneşte după ce a lansat invazia Ucrainei, relatează AFP, scrie News.ro. 

11-04-2022 17:41

Pilotul rus Artyom Severyukhin, care a câștigat primul loc la campionatul european de karting pentru juniori și care a participat sub steagul Italiei, se află în mijlocul unui scandal, după a ridicat brațul ca un salut nazist și apoi a izbucnit în râs, în momentul premierii. 

11-04-2022 17:31

Marina Ovsyannikova, jurnalista care a protestat față de război la o televiziune din Rusia, va fi corespondent pentru ziarul german Die Welt, conform The Guardian. 

11-04-2022 17:06

Ucraina susține că Rusia a comis peste 5.800 de „crime de agresiune și crime de război”

Ambasada SUA a anunțat că 5.889 de astfel de infracțiuni au fost înregistrate de către Biroul Procurorului General al Ucrainei. Declarația vine după ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a negat pentru Sky News că ar fi fost comise astfel de crime.

„Negăm că armata rusă poate avea ceva în comun cu aceste atrocități și cu cadavrele de pe străzile din Bucea”, a spus Dmitri Peskov.

El a susținut că întreaga situație din Bucea, unde fotografiile arată mulți civili ucraineni uciși, a fost o „insinuare bine pusă în scenă, nimic altceva”.

11-04-2022 16:49

Armata germană urmează să evacueze pentru prima oară răniţi ucraineni cu avionul, prin Polonia

Armata germană pregăteşte un prim zbor de evacuare a unor răniţi civili ucraineni de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, declară luni un purtător de cuvânt al Bundeswehr CNN.

Un avion medicalizat de tip A310 MedEvac aparţinând armatei germane a decolat luni de pe un aerodrim militar, de la Koln-Wahn, către oraşul Rzeszow, situat în sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 de kilometri de frontiera cu Ucraina, notează News.ro. 

Bundeswehr anunţă că aeronava urmează să aducă atât copii, cât şi adulţi în Germania.

Militari ucraineni au fost transportaţi deja în Germania, cu alte mijloace.

11-04-2022 16:18

Guvernul ucrainean anunţă că se aşteaptă ”foarte curând” la o ofensivă rusă în estul Ucrainei

”Potrivit informaţiilor noastre, inamicul aproape şi-a terminat pregătirea în vederea unui asalt în est. Atacul va avea loc foarte curând”, a avertizat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, conform News.ro.

Armata ucraineană spune că se pregăteşte de ”o ultimă bătălie” - din cauza ”epuizării” muniţiei”

”Azi (luni) va fi probabil ultima bătălie, pentru că ni se epuizează muniţiile (...). Unii dintre noi vom muri, alţii vom fi luaţi prizonieri”, scrie într-o postare pe Facebook a 36-a Brigadă a Marinei din cadrul forţelor armate ucrainene.

”Suntem pe cale să dispărem lent”, se arată în acest comunicat.

”Nu ştim ce se va întâmpla, dar vă cerem să vă amintiţi (de noi) cu un cuvânt bun”, le cere brigada ”ucrainenilor”.

”Timp de peste o lună, am luptat fără o reaprovizionare cu muniţie, fără hrană, fără apă” şi ”am făcut posibilul şi imposibilul”, afirmă brigada, care regretă lipsa de ajutor ”de la Comandamentul armatei şi de la preşedintele” Volodimir Zelenski.

”Am primit o singură dată 50 de obuze, 20 de mine, rachete antitanc (de tip) NLAW”, deplânge brigada.


11-04-2022 14:47

Zelenski afirmă că zeci de mii de oameni au murit în probabil Mariupol

Săptămânile de bombardamente rusești fără încetare au făcut "zeci de mii de morți" în orașul portuar Mariupol, a declarat, luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un discurs video adresat parlamentului sud-coreean, Zelenski a descris calvarul orașului din sudul țării.

"Mariupol a fost invadat de trupele rusești la 1 martie. Era un oraș de jumătate de milion de locuitori. O jumătate de milion de oameni. Ocupanții l-au blocat și nu au permis nici măcar să fie aduse alimente și apă acolo. Au încercat să îl captureze în cel mai brutal mod - doar să distrugă totul în oraș. Mariupol este distrus. Sunt zeci de mii de morți. Dar chiar și așa, rușii nu opresc ofensiva", susține Zelenski, potrivit CNN.

11-04-2022 14:38

Peste 20% dintre soldații ruși confirmați morți în timpul războiului din Ucraina sunt ofițeri, inclusiv 10 colonei, 20 de locotenent-colonei, 31 de maiori și 155 de ofițeri inferiori, relatează BBC, citată de The Guardian.

BBC a reușit să verifice identitatea celor 1.083 de militari ruși uciși în Ucraina, decesele lor fiind raportate de oficiali locali sau de presa rusă.

Corespondentul BBC World, Olga Ivshina, a declarat că dovezile au arătat: „Rusia a pierdut unii dintre cei mai buni specialiști ai săi, inclusiv operatori de elită ai forțelor spec. de elită, piloți de vânătoare foarte calificați și unii comandanți experimentați”.

11-04-2022 14:25

Cotidianul german Die Welt a angajat-o pe post de corespondent pe Marina Ovsyannikova, jurnalista rusă care a pătruns într-o emisiune de știri în direct la televiziunea de stat rusă în semn de protest față de războiul din Ucraina, a anunțat proprietarul său, Axel Springer, informează The Guardian.

Ovsyannikova, în vârstă de 43 de ani, va realiza reportaje pentru ziar, precum și pentru canalul de știri TV al Die Welt, inclusiv din Ucraina și Rusia, a precizat Springer.

11-04-2022 14:15

Arme de calibru mare rusești văzute în mișcare pe teritoriul Belarusului

Un canal Telegram de informații online pro-ucrainean din Belarus, Belaruski Hayun, afirmă că a reperat duminică o deplasare substanțială de echipamente ale forțelor armate ruse cu trenul prin Belarus, potrivit BBC.

Acesta afirmă că trenuri încărcate cu echipamente militare au fost văzute în gările din capitala Minsk, dar și în sud-estul Belarusului, inclusiv în gările Kalinkavichy, Khoyniki și Homel North.

Camioane și tancuri au fost văzute, de asemenea, într-un tren în gara Rechytsa din sud-estul țării. Sisteme de rachete antiaeriene și vehicule blindate amfibii au fost văzute așteptând să fie încărcate în apropiere.

Șase avioane de luptă și avioane de transport au decolat de pe aerodromul Baranavichy din vestul Belarusului, iar mai multe elicoptere rusești au decolat de la Machulishchy, în apropiere de Minsk.

11-04-2022 13:53

Reacția Moscovei după ce Finlanda și Suedia au discutat despre aderarea la NATO

Kremlinul spune că aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia nu va aduce stabilitate în Europa.

"Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și că extinderea sa în continuare nu va aduce stabilitate pe continentul european", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Al Jazeera.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care s-a raportat că aderarea la NATO a celor două țări nordice a fost discutată în timpul consultărilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută, la care au participat reprezentanți din Suedia și Finlanda.

11-04-2022 13:37

Zelenski: Rușii au distrus peste 900 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale

Nu mai puțin de 938 de unități de învățământ și aproape 300 de spitale au fost distruse ca urmare a atacurilor rusești în timpul războiului din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru în discursul său în parlamentul din Coreea de Sud, informează Ukrinform.

Potrivit lui Zelenski, atacurile aeriene și cu rachete rusești asupra Ucrainei au distrus deja sute de facilități de infrastructură esențiale pentru o viață economică și socială normală pentru ucraineni.

11-04-2022 12:58

Germania: "Avem indicii masive de crime de război în Ucraina"

"Avem indicii masive de crime de război", a declarat presei ministrul german de externe Annalena Baerbock, înainte de o reuniune a miniștrilor europeni la Luxemburg.

"În cele din urmă, instanțele vor trebui să decidă, dar pentru noi este esențial să asigurăm toate dovezile", a spus Baerbock, citată de BBC.

11-04-2022 12:17

Zelenski: Rusia pregătește zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Rusia pregătește zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă, potrivit Reuters, citată de BBC.

Vorbind în fața parlamentarilor sud-coreeni, Zelenski a spus că Rusia nu se va opri până când nu va fi forțată să se oprească.

Analiștii militari consideră că Rusia își concentrează acum ofensiva în regiunea estică a Ucrainei.

11-04-2022 11:55

UE lucrează la un posibil embargo petrolier asupra Rusiei, afirmă Irlanda

Potrivit ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, Comisia Europeană lucrează la detaliile unui embargo petrolier asupra Rusiei, ca parte a unui posibil următor pachet de sancțiuni, doar că nu s-a decis nimic.

Comentariul său a fost făcut în timp ce șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că "sancțiunile sunt întotdeauna pe masă", atunci când a fost întrebat dacă blocul este pregătit să ia în considerare un embargo petrolier rusesc, potrivit Al Jazeera.

11-04-2022 11:22

Ofensiva rusă în Donbas "a început deja", afirmă un înalt oficial ucrainean

Rusia a început o nouă ofensivă în estul regiunii Donbas, a declarat, luni, un oficial ucrainean de rang înalt, avertizând că Moscova continuă să acumuleze forțe acolo, potrivit CNN.

Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a declarat la televiziunea națională: "Din punctul meu de vedere, această mare ofensivă în estul Ucrainei a început deja".

"Trebuie să înțelegem că nu se va repeta situația din 24 februarie, când au început primele lovituri aeriene și explozii și am spus: 'Războiul a început'. Marea ofensivă de-facto a început deja. Rușii continuă să își redistribuie trupele și echipamentele în regiunile Donețk și Luhansk", a adăugat Denysenko.

11-04-2022 10:42

Cancelarul austriac se deplasează la Moscova pentru a discuta cu Putin

Cancelarul austriac Karl Nehammer se deplasează astăzi la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Nehammer va fi primul lider al UE care se va întâlni personal cu liderul rus de la începutul invaziei din Ucraina.

Oficialii austrieci spun că acesta dorește să promoveze dialogul între Moscova și Kiev și va ridica, de asemenea, problema crimelor de război.

Nehammer s-a întâlnit sâmbătă președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

11-04-2022 10:35

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat, din nou, că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează dpa.

11-04-2022 09:40

Noua Zeelandă va trimite, miercuri, în Europa, pentru două luni, un avion de transport C-130H Hercules și 50 de membri ai personalului de sprijin, a anunțat guvernul neozeelandez.

Echipa se va deplasa în toată Europa, transportând echipamente și provizii către centrele de distribuție pentru Ucraina, dar nu va intra pe acest teritoriu.

Noua Zeelandă contribuie, de asemenea, cu 8,8 milioane de dolari ca sprijin suplimentar pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente pentru armata sa prin intermediul Regatului Unit, se mai arată în comunicat, anunță CNN.

11-04-2022 09:34

Marea Britanie avertizează că Rusia ar putea folosi muniții cu fosfor în Mariupol

Ministerul britanic al Apărării avertizează că utilizarea în trecut de către Rusia a munițiilor cu fosfor în Donețk "a ridicat posibilitatea utilizării lor în viitor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică".

De asemenea, a declarat că bombardamentele rusești au continuat în regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, "forțele ucrainene respingând mai multe asalturi care au dus la distrugerea tancurilor, vehiculelor și echipamentelor de artilerie rusești".

"Faptul că Rusia continuă să se bazeze pe bombe neghidate diminuează capacitatea lor de a discrimina atunci când țintesc și efectuează lovituri, crescând în același timp foarte mult riscul de a face și mai multe victime civile", a spus ministerul britanic, notează The Guardian.

11-04-2022 08:55

Cotidianul The Times a relatat că Finlanda și Suedia ar urma să adere la NATO încă din această vară.

Rusia a făcut o "greșeală strategică masivă", susține publicația britanică, citând oficiali americani.

Oficialii au adăugat că aderarea la NATO a ambelor țări a fost "un subiect de conversație și mai multe sesiuni" în timpul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută.

Reprezentanții Suediei și Finlandei au participat, de asemenea, la discuții, potrivit Sky News.

11-04-2022 08:49

Coreea de Sud spune că nu va trimite arme Ucrainei

Ministrul sud-coreean al apărării, Suh Wook, i-a spus omologului său ucrainean că Seulul are "limite" în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, relatează agenția de presă Yonhap, citată de Al Jazeera.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ar fi solicitat arme antiaeriene în cadrul unei convorbiri telefonice cu Suh. Seulul a refuzat anterior să furnizeze arme în Ucraina, oferind în mare parte sprijin umanitar.

Yonhap relatează că purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Boo Seung-chan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că poziția Seulului privind trimiterea de arme Ucrainei a fost influențată de "situația sa de securitate și de potențialul său impact asupra poziției noastre de pregătire militară".

11-04-2022 08:09

Zelenski: Lumea este responsabilă pentru atrocitățile din Ucraina

Volodimir Zelenski consideră lumea este responsabilă pentru atrocitățile comise de Rusia în Ucraina.

"Îmi amintesc, cu toții ne amintim, cărți despre cel de-al doilea război mondial și despre diavolul în uniformă - Adolf Hitler. Sunt responsabile acele țări care nu au participat la război? Țările care au lăsat forțele germane să mărșăluiască prin Europa? Lumea poartă responsabilitatea pentru genocid? Da. Da, este. Când ai capacitatea de a închide cerul - da, este înfricoșător, că ar putea începe un război mondial. Este înspăimântător. Înțeleg asta. Și nu pot pune presiune asupra acestor oameni, pentru că toată lumea se teme de război. Dar dacă lumea este responsabilă pentru asta, cred că da, da. Cred că da", a declarat Zelenski, în cadrul emisiunii 60 Minutes de la CBS, potrivit Al Jazeera.

11-04-2022 07:31

Kadîrov: Forțele rusești vor ataca Kievul

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, afirmă că forțele rusești vor organiza o ofensivă împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.

"Va avea loc o ofensivă... nu doar asupra Mariupol, ci și asupra altor locuri, orașe și sate. Luhansk și Donețk - vom elibera complet în primul rând... și apoi vom cuceri Kievul și toate celelalte orașe", a declarat Kadîrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram.

11-04-2022 07:24

Banca Mondială: Războiul va reduce PIB-ul Ucrainei cu 45%

Banca Mondială susține că economia Ucrainei se va reduce cu 45,1% în acest an, ca urmare a invaziei rusești.

Întreprinderile din țară au fost închise, exporturile au fost reduse, iar o mare parte din capacitatea de producție a țării a fost distrusă, a explicat organizația într-o evaluare de impact publicată duminică, conform Sky News.

În special închiderea transportului maritim din Ucraina pe Marea Neagră a tăiat 90% din exporturile de cereale ale țării și jumătate din totalul exporturilor sale, ceea ce se așteaptă să aibă efecte în lanț în întreaga lume, dar în special în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord.

PIB-ul Rusiei va scădea cu 11,2% ca urmare a sancțiunilor financiare, a adăugat Banca Mondială.

11-04-2022 06:48

Cadavrele a zeci de civili ucraineni au fost găsite într-o groapă din satul Buzova

Oficialii ucraineni au anunțat că o groapă în care sunt îngropați cu zeci de civili a fost găsită în satul Buzova, lângă Kiev, în weekend-ul trecut, scrie The Guardian.

Buzova se află la 20 de kilometri sud-vest de Bucea, unde zeci de civili au fost găsiți morți după ce forțele ruse s-au retras la sfârșitul lunii martie.

Cadavrele au fost găsite într-un șanț de lângă o benzinărie, potrivit lui Taras Didych, șeful comunității Dmitrivka, care include Buzova și alte câteva sate din apropiere. Numărul morților nu a fost încă confirmat.

11-04-2022 06:31

Peste 4,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit ONU

Peste 4,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie. Cei mai mulți au trecut granița în țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

"Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime printre civili și distrugerea infrastructurii, forțând oamenii să-și părăsească casele în căutarea siguranței, protecției și asistenței", a declarat, într-un comunicat, UNHCR, informează CNN.

Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați: aproape 2,6 milioane. Împreună, România, Ungaria și Republica Moldova au acceptat aproape 2 milioane de ucraineni.

11-04-2022 06:24

Volodimir Zelenski, despre ruși: "Au început un război la scară largă și se comportă ca și cum noi suntem de vină"

Duminică seara, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat națiunii. El i-a numit pe cetățeni "cei mai curajoși oameni ai celei mai bune țări din lume", informează CNN.

"Încă o săptămână în care Ucraina a rămas în viață, în ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a ne distruge. Ne luptăm. Ne apărăm. Respingem atacurile", a mai spus liderul de la Kiev, care a dat asigurări că armata sa face tot posibilul pentru a câștiga războiul.

El a acuzat Rusia că "minte", în încercarea de a ascunde vina pe care o poartă pentru dezastrul din Ucraina: "Când lașitatea crește, totul se transformă în catastrofă. Când oamenii nu au curajul să-și recunoască greșelile și să-și ceară scuze, să se conformeze realității și să vadă că se transformă în monștri".

Președintele ucrainean a mai declarat că rușii au pierdut contactul cu realitatea: "Au distrus viețile a milioane de oameni. Au început un război la scară largă și se comportă ca și cum noi am fi vinovați pentru asta".

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul să impună un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia
Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul să impună un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia

„Agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina, pentru că întreaga Europă este o țintă”, a avertizat președintele Volodimir Zelenski.

Fost director CIA, avertisment pentru Ucraina: Bătăliile de la Donbas vor fi ca în Al Doilea Război Mondial
Fost director CIA, avertisment pentru Ucraina: Bătăliile de la Donbas vor fi ca în Al Doilea Război Mondial

Generalul David Petraeus, fostul director CIA, îi avertizează pe ucraineni că vor urma lupte ca în Al Doilea Război Mondial în Donbas, unde forțele ruse pregătesc ”atacuri masive”.

 

Oficial SUA: Noul șef al invaziei ruse va continua atacurile brutale asupra civililor. ”Va fi doar un alt autor de crime”
Oficial SUA: Noul șef al invaziei ruse va continua atacurile brutale asupra civililor. ”Va fi doar un alt autor de crime”

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că SUA se așteaptă ca noul general de vârf al Rusiei, care va conduce războiul din Ucraina, să efectueze noi atacuri brutale asupra civililor.

 

Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul să impună un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia
Volodimir Zelenski îndeamnă Occidentul să impună un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia

„Agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina, pentru că întreaga Europă este o țintă”, a avertizat președintele Volodimir Zelenski.

Fost director CIA, avertisment pentru Ucraina: Bătăliile de la Donbas vor fi ca în Al Doilea Război Mondial
Fost director CIA, avertisment pentru Ucraina: Bătăliile de la Donbas vor fi ca în Al Doilea Război Mondial

Generalul David Petraeus, fostul director CIA, îi avertizează pe ucraineni că vor urma lupte ca în Al Doilea Război Mondial în Donbas, unde forțele ruse pregătesc ”atacuri masive”.

 

Oficial SUA: Noul șef al invaziei ruse va continua atacurile brutale asupra civililor. ”Va fi doar un alt autor de crime”
Oficial SUA: Noul șef al invaziei ruse va continua atacurile brutale asupra civililor. ”Va fi doar un alt autor de crime”

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că SUA se așteaptă ca noul general de vârf al Rusiei, care va conduce războiul din Ucraina, să efectueze noi atacuri brutale asupra civililor.

 

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă