Război în Ucraina, ziua 44. 164 de cadavre au fost găsite în Bucea, potrivit procurorului general ucrainean

bucha
IMAGO

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 44. ȘtirileProTV.ro vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale acestui conflict.

08-04-2022 21:18

Autoritățile din Odesa anunță stare de asediu de sâmbătă seara până luni dimineața

O stare de asediu va fi în vigoare începând de sâmbătă seara până luni dimineaţa la Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, în faţa „ameninţării” unor atacuri cu rachete, au anunţat autorităţile locale, informează France Presse, citată de Agerpres.

După atentatul cu bombă de la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a făcut cel puţin 50 de morţi, o ameninţare de atac cu rachete planează asupra Odesei pe 10 aprilie 2022. Acesta este motivul pentru care în Odesa şi în regiunea sa este impusă starea de asediu din 9 aprilie de la ora 21.00 până pe 11 aprilie la ora 6.00, a anunţat vineri administraţia militară regională.

Oficiali ucraineni: Trupele ruse au finalizat retragerea din regiunea Sumy

Vineri, Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele ruse și-au încheiat retragerea din regiunea de nord a Ucrainei Sumy, continuând în același timp acumularea de forțe în estul țării, relatează CNN.

Ocupatorii ruși și-au retras complet trupele din regiunea Sumy în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al Statului Major pe Facebook.

Armata Rusiei a anunțat anterior că se retrage din nordul Ucrainei și în jurul Kievului pentru a concentra eforturile în regiunea de est Donbas.

Declarația Statului Major a mai menționat că trupele ruse au continuat acumularea în sudul Zaporizhzhia și estul Donețk și au continuat o ofensivă în direcția Popasna și Severodonețk, în regiunea Lugansk de est.


08-04-2022 21:09

SUA trimite sistemul de apărare antiaeriană Patriot în Slovacia săptămâna viitoare

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Statele Unite vor desfăşura un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Slovacia săptămâna viitoare, notează The Associated Press, citată de News.ro.

Anunţul a venit la scurt timp după ce Slovacia a donat Ucrainei, la cererea acesteia, sistemul său de apărare antiaeriană S-300 din era sovietică. Nad a declarat anterior că ţara sa este dispusă să furnizeze Ucrainei sistemul său de rachete de apărare aeriană cu rază lungă S-300, dacă va primi un înlocuitor adecvat.

Naţiunea ucraineană îşi apără cu curaj ţara suverană, iar noi la fel”, a scris premierul slovac Eduard Heger, pe Twitter.

Este datoria noastră să ajutăm, să nu stăm degeaba şi să ignorăm pierderea de vieţi omeneşti în agresiunea rusă”, a mai precizat el.

În plus, Germania şi Ţările de Jos au convenit să trimită trupe înarmate cu rachete Patriot în Slovacia, ca parte a unei desfăşurări de 2.100 de soldaţi din mai multe state membre NATO, inclusiv SUA. Soldaţii vor forma un grup de luptă pe teritoriul slovac pentru a spori apărarea NATO pe Flancul Estic al alianţei.

08-04-2022 21:07

Joe Biden acuză Rusia de o „atrocitate oribilă” la Kramatorsk

Preşedintele american Joe Biden a acuzat vineri Rusia că a comis o ''atrocitate oribilă'', în gara din Kramatorsk după uciderea a cel puţin 50 de persoane, între care cinci copii.

„Atacul asupra unei gări ucrainene este încă o atrocitate oribilă a Rusiei, ce loveşte civili care încercau să evacueze şi să ajungă în locuri sigure'', a afirmat el într-un tweet, relatează AFP și Agerpres.

Moscova a negat responsabilitatea pentru bombardament, afirmând că nu deţine tipul de rachetă care a fost folosit şi denunţând o "provocare" ucraineană.

Kramatorsk se află în partea din Donbas controlată de Ucraina. Restul acestei regiuni este controlat din 2014 de separatiştii pro-ruşi, iar Moscova a făcut din cucerirea acestei zone obiectivul său prioritar după ce şi-a retras trupele din regiunea Kiev şi din nordul Ucrainei.

08-04-2022 21:01

164 de cadavre au fost găsite în Bucea, potrivit procurorului general ucrainean, Irina Venediktova

Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a declarat, vineri, că 164 de cadavre au fost găsite în oraşul ucrainean Bucea, din apropiere de Kiev, unde a avut loc un masacru al civililor în urma retragerii trupelor ruse, relatează CNN, citată de News.ro.

Până ieri (7 aprilie), 164 de morţi au fost găsiţi în Bucea. Plus 21 de cadavre, astăzi, pe care le-am exhumat din groapa comună înainte să înceapă ploaia abundentă”.

Venediktova a declarat, joi, că 26 de cadavre au fost recuperate de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite dintr-o altă suburbie a Kievului, Borodianka, şi încă două cadavre au fost recuperate vineri.

Ea a avertizat că mai multe cadavre ar putea fi găsite în clădirile distruse din oraş.


08-04-2022 20:23

121.000 de copii au fost „deportați forțat” în Rusia, susține comisarul pentru drepturile omului din Ucraina

Trupele ruse au „deportat forțat” peste 600.000 de ucraineni, inclusiv aproximativ 121.000 de copii, către Rusia, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denysova, potrivit The Guardian.

Într-o declarație postată pe Facebook, Denysova a spus că locuitorii orașului Izyum, ocupat temporar, din regiunea Harkov, sunt mutați cu forța în Rusia.

„Nu este prima dată când trupele ruse folosesc astfel de tactici. După ce a adus orașul într-o situație critică, inamicul oferă un coridor condiționat Rusiei, aparent pentru a salva oamenii, fără a lăsa oamenilor de ales.”

În prezent, presa rusă relatează că au deportat 615.000 de persoane din Ucraina, inclusiv 121.000 de copii.

08-04-2022 20:04

Plata în ruble a gazelor rusești încalcă sancțiunile europene, spune președinta Comisiei Europene

Plata gazelor ruseşti în ruble încalcă sancţiunile impuse de Uniunea Europeană  Moscovei, iar dacă Ungaria îşi va respecta promisiunea de a plăti gazele naturale provenite din Rusia în ruble, va încălca sancţiunile, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, pentru CNN.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin - transformarea de euro în ruble şi apoi plata facturii de gaze - ar fi o încălcare a sancţiunilor. Dacă faci asta, plăteşti în ruble, încalci sancţiunile, eviţi sancţiunile pe care le impunem Rusiei”, a declarat von der Leyen.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus că ţara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazele ruseşti în ruble după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „ţările neprietenoase” să fie obligate să plătească livrarea gazelor naturale în ruble.

08-04-2022 19:31

Boris Johnson: Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană şi antitanc în Ucraina

Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană şi antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate, în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), a anunţat, vineri, premierul britanic Boris Johnson, conform CNN, citată de News.ro.

Vorbind alături de cancelarul german, Olaf Scholz, la Londra, Johnson a mai spus că Marea Britanie şi Germania vor colabora în domeniul securităţii energetice şi al surselor regenerabile, deoarece Europa îşi propune să elimine treptat dependenţa de combustibilii fosili ruşi.

Nu putem transforma sistemele energetice respective peste noapte. Dar ştim şi că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte”, a afirmat premierul britanic.

Astăzi, pot anunţa că Marea Britanie va mai trimite echipamente de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, care trag cu viteza de trei ori mai mare decât sunetul, şi alte 800 de rachete antitanc şi muniţii de precizie capabile să planeze pe cer direct deasupra ţintei lor”, a mai spus el.

Vom trimite, de asemenea, mai multe căşti şi veste antiglonţ pe lângă cele 200.000 de piese de echipament militar neletale pe care Marea Britanie le-a trimis deja”, a mai argumentat Johnson.

Guvernele britanic şi german vor organiza o reuniune comună a cabinetului în cursul anului viitor, iar miniştrii Apărării se vor întâlni înainte de următorul summit NATO din iunie, a mai anunţat premierul britanic.

08-04-2022 19:11

Ursula von der Leyen, la Bucea: „Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut faţa crudă a armatei lui Putin”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că la Bucea s-a întâmplat ceva „de neimaginat”, iar moartea civililor a arătat „faţa crudă” a armatei preşedintelui rus Vladimir Putin, angajându-se să sprijine Kievul în apărarea „graniţei Europei”. De asemenea, Josep Borrell, şeful diplomaţiei ucrainene, a specificat că „Ucraina nu este o ţară invadată, dominată”, ci „deţine controlul asupra teritoriului său”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Adresându-se reporterilor din Bucea, von der Leyen a spus că Uniunea Europeană (UE) va face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina să facă „paşii necesari” pentru a-şi asigura aderarea la blocul european, o cerere pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat-o în permanenţă.

Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut faţa crudă a armatei lui Putin. Am văzut imprudenţa şi inima rece cu care au ocupat oraşul”, a declarat von der Leyen.

Întreaga lume ţine doliu cu oamenii din Bucea şi ei sunt cei care... apără graniţa Europei, apără umanitatea, apără democraţia şi, prin urmare, suntem alături de ei în această luptă importantă”, a mai subliniat şefa executivului Uniunii.

Călătoria lui Von der Leyen la Kiev a fost menită să ofere lui Zelenski sprijin moral şi financiar. Ea le-a mai spus reporterilor că cel mai important mesaj pe care îl aduce vizita sa şi a lui Josep Borrell la Kiev este că „va exista calea UE” pentru Ucraina.

Ea şi-a promis sprijinul pentru ca statul ucrainean să „iasă din război ca o ţară democratică”, iar UE şi alţi donatori îşi vor oferi ajutorul în acest sens.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a precizat că vizita este un semnal că „Ucraina deţine controlul asupra teritoriului său”.

Ucraina nu este o ţară invadată, dominată. Încă există un guvern care primeşte oameni din afară şi poţi călători la Kiev”, a spus Borrell, adăugând că speră ca UE să ofere încă 500 de milioane de euro Kievului în zilele următoare.



08-04-2022 18:59

Rusia neagă atacul de la Kramatorsk

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia nu este răspunzătoare de atacul cu rachete de la Kramatorsk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 50 de civili, transmite dpa.

El a afirmat că gara din estul Ucrainei a fost de fapt lovită de o rachetă ucraineană Toşka-U şi a precizat că „forţele noastre armate nu folosesc acest tip de rachetă, iar astăzi nu au avut loc şi nu erau planificate niciun fel de misiuni la Kramatorsk".

08-04-2022 18:26

Cehia a livrat Ucrainei armament de sute de milioane de dolari

Republica Cehă a livrat Ucrainei arme de câteva sute de milioane de dolari, respectiv tancuri, mai multe lansatoare de rachete, obuziere şi vehicule de luptă de infanterie. Livrările vor continua, au declarat două surse cehe din domeniul apărării, conform Reuters și news.ro.

„De câteva săptămâni, furnizăm echipamente grele la sol – o spun în general, dar prin definiţie este clar că acestea includ tancuri, vehicule de luptă de infanterie, obuziere şi mai multe lansatoare de rachete”, a spus un oficial al apărării, de rang înalt.

„Ce a plecat din Republica Cehă valorează sute de milioane de dolari”, a mai precizat el, adăugând că cehii livrează şi o serie de arme antiaeriene.

08-04-2022 17:36

Rusia a anunțat că va expulza 45 de angajați ai ambasadei și consulatului polonez

Rusia a anunțat că va expulza 45 de angajați ai ambasadei și consulatului polonez, drept răspuns la acțiunile Poloniei. Pe 23 martie, ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski a declarat că țara sa va expulza „45 de spioni ruși care susțin că sunt diplomați”.

08-04-2022 17:24

Muntenegru a adoptat, vineri, sancţiuni împotriva Rusiei

Muntenegru a adoptat, vineri, sancţiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat premierul desemnat Dritan Abazovic, fără a preciza care sunt acestea, relatează Reuters.

08-04-2022 17:09

Racheta rusă care a lovit gara din Kramatorsk și a ucis aproape 40 de civili părea inscripționată ”pentru copii”. Expresia ”za detei” (”pentru copii”), în limba rusă

SURSA: Getty
08-04-2022 16:22

Belarus, chemat să ofere garanţii de securitate pentru Ucraina

Belarus ar trebui să ofere garanţii de securitate pentru Ucraina în viitor, după ce Kievul îşi va afirma statutul neutru, ”de neaderare la un bloc, de neproliferare nucleară”, a declarat, vineri, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Reuters și news.ro.

„La cererea părţii ucrainene, statutul său neutru, de neaderare la un bloc, de neproliferare nucleară, ar trebui să fie însoţit de garanţii de securitate”, a spus Lavrov.

„Am propus ca Republica Belarus să fie, bineînţeles, printre astfel de ţări garante”, a mai precizat el.

08-04-2022 16:08

Al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adoptat oficial

Al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost adoptat oficial, vineri, de Uniunea Europeană. Acesta  include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice, îngrăşăminte, băuturi alcoolice, fructe de mare şi alte produse, precum şi exportul de combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori şi electronice de ultimă generaţie, software şi echipamente de transport, relatează Reuters.

Noile măsuri interzic, de asemenea, intrarea navelor şi camioanelor ruseşti pe teritoriul Uniunii Europene (UE), ceea ce va afecta şi mai mult comerţul. De asemenea, vor fi interzise toate tranzacţiile cu patru bănci ruseşti, inclusiv VTB.

Interdicţia importurilor de cărbune va intra pe deplin în vigoare din a doua săptămână a lunii august, însă începând de vineri, nu pot fi semnate noi contracte, sancţiunile fiind publicate în jurnalul oficial al UE.

08-04-2022 16:04

Peste 1.700 de elevi şi preşcolari refugiaţi din Ucraina au cerut să asiste la cursuri în şcolile şi grădiniţele din România, aproape 1.500 dintre aceştia fiind deja repartizaţi, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, dintre cei 1.769 de copii care au depus „cereri de înscriere ca audienţi”, potrivit lui Sorin Cîmpeanu, 570 sunt preşcolari şi 1.199 elevi.

Până vineri, 1.497 dintre ei au fost deja repartizaţi/înscrişi - 527 de preşcolari şi 970 de elevi.

08-04-2022 15:32

Twitter a blocat contul "Russia Today", transmite Nexta. 

08-04-2022 15:22

Moscova acuză Kievul de bombardarea ”voită” a Gării din Kramatorsk

Rusia acuză vineri forţele armate ucrainene de faptul că au bombardat în mod voit cu o rachetă Gara din Kramatorsk, înţesartă de oameni, în estul Ucrainei, un atac soldat cu cel puţin 39 de morţi, relatează AFP.

”Scopul atacului orchestrat de către regimul de la Kiev asupra Gării din Kramatorsk era să împiedice plecarea populaţiei din oraş, pentru a o putea folosi ca scut uman”, acuză Ministerul rus al Apărării, conform News.ro.

Racheta care a atins gara a fost lansată din localitatea Dobropillea, dă asigurări ministerul rus.

08-04-2022 15:09

Printre persoanele care au murit în urma atacului din gara din Kramatorsk se numără și patru copii, conform Sky News.

08-04-2022 15:05

Kuleba: Acesta a fost un măcel deliberat

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a acuzat Rusia de atac deliberat asupra civililor din  gara Kramatorsk.

"Rușii știau că gara din Kramatorsk era plină de civili care așteptau să fie evacuați. Cu toate acestea, l-au lovit cu o rachetă balistică, ucigând cel puțin 30 de oameni și rănind cel puțin o sută de oameni. Acesta a fost un măcel deliberat. Vom aduce fiecare criminal de război în fața justiției", a transmis Kuleba pe Twitter.

NATO poate furniza Ucrainei arme pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, postului de radio BBC, preluat de Reuters, scrie Agerpres. 

08-04-2022 14:59

Slovacia a furnizat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300

Premierul slovac Eduard Heger anunţă că Slovacia a trimis în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300, relatează AFP. ”Naţiunea ucraineană îşi apără cu curaj ţara suverană, iar noi la fel”, salută în acest mesaj postat pe Twitter şeful Guvernului de la Bratislava, conform News.ro.

08-04-2022 14:55

Zelenski, după atacul din gară: „Răul rusesc nu are limite”

Toți cei uciși în atacul din gara din Kramatorsk erau civili, a confirmat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Fără puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei distrug în mod cinic populația civilă”, a spus Zelenski într-un comunicat. "Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată", a transmis președintele ucrainean, conform Sky News. 

08-04-2022 14:50

Bilanțul morților din gara din Kramatorsk din estul Ucrainei a crescut la 39 de morți. 

08-04-2022 14:03

Marea Britanie le-a sancţionat pe fiicele lui Putin şi pe fiica lui Lavrov

Marea Britanie le-a sancţionat pe Katerina Tihonova şi Maria Voronţova, fiicele preşedintelui rus Vladimir Putin, şi pe fiica ministrului de externe Serghei Lavrov, declarând că vrea să atace 'stilul de viaţă luxos al cercului apropiat Kremlinului', transmite AFP.

Londra urmează astfel exemplul Washingtonului şi Bruxellesului vizându-le prin sancţiuni pe Katerina Tihonova şi Maria Voronţova, fiicele lui Putin cu fosta sa soţie Liudmila. Ele vor avea de acum înainte interdicţie de intrare în Marea Britanie, unde orice eventuale active le vor fi îngheţate.

Aceleaşi măsuri au fost luate şi împotriva Ekaterinei Vinokurova, fiica lui Lavrov, a cărui presupusă amantă, Polina Kovaleva, era deja sancţionată.

Potrivit şefei diplomaţiei britanice, Liz Truss, sancţiunile impuse până acum Rusiei îi vor provoca acesteia o criză economică fără precedent de la destrămarea URSS, dar sunt necesare şi altele.

08-04-2022 13:49

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat "ferm" atacul care a lovit gara din Kramatorsk din estul Ucrainei.

"Condamn ferm atacul fără discernământ din această dimineaţă împotriva gării din #Kramatorsk de către Rusia, care a ucis zeci de persoane şi a făcut numeroşi răniţi", a scris Borrell pe Twitter, potrivit Agerpres. "Este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare pentru cei care fug de acest război nejustificat şi care provoacă suferinţe umane", a denunţat el.

Armata rusă a dezminţit că ar fi atacat gara din Kramatorsk, denunţând o "provocare" a forţelor ucrainene. Atacul s-a soldat cu cel puţin 35 de morţi, potrivit AFP.

"Toate declaraţiile reprezentanţilor regimului naţionalist de la Kiev potrivit cărora Rusia a efectuat un atac cu rachetă împotriva gării feroviare din Kramatorsk reprezintă o provocare şi nu corespund adevărului", a susținut Ministerul rus al Apărării, afirmând chiar că doar "forţele armate ucrainene" utilizează acest tip de rachetă "Tocika-U" cu care s-a tras asupra Kramatorsk.

08-04-2022 13:19

Nexta transmite, pe Twitter, că pe una dintre rachetele care au lovit gara Kramatorsk scrie în rusă: "Pentru copii". 

08-04-2022 12:43

Ursula von der Leyen a ajuns cu trenul în Ucraina

Delegaţia Uniunii Europene - formată din preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger - a ajuns în Ucraina cu trenul, potrivit Agerpres.

"În Ucraina cu Ursula von der Leyen. Suntem pregătiţi să discutăm propunerile noastre de ajutor cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul Denis Şmigal. Pentru a ajuta (Ucraina) să obţină o perspectivă europeană prin crearea unei echipe pentru reforme. Pentru a oferi opţiuni pentru transportul de cereale, inclusiv grâu, şi pentru a spori creşterea folosirii hub-ului umanitar slovac", a scris Eduard Heger pe Twitter.

08-04-2022 11:27

Gară din estul Ucrainei, folosită pentru evacuarea civililor, lovită de rachete

Gara  folosită pentru evacuarea civililor din estul Ucrainei ar fi fost lovită de două rachete rusești, provocând victime, potrivit șefului companiei de căi ferate de stat din Ucraina, citat de BBC News.

Într-un mesaj pe Telegram, președintele Căilor Ferate Ucrainene, Oleksandr Kamyshin, a scris că o gară din orașul Kramatorsk din Donețk a fost lovită.

Potrivit Agerpres, care citează Reuters, cel puţin 30 de oameni au murit şi cel puţin 100 au fost răniți.

ATENȚIE! IMAGINI ȘOCANTE au fost postate pe Twitter.

Trei trenuri cu persoane evacuate erau blocate joi în aceeaşi regiune din Ucraina după un atac aerian asupra liniei ferate, potrivit şefului companiei feroviare ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse se regrupează pentru o nouă ofensivă şi că Moscova intenţionează să ocupe un teritoriu cât mai mare din regiunea ucraineană Donbas de la graniţa cu Rusia.

James Vasquez, un fost sergent în armata SUA, care a luptat în Irak și în Afganistan și care luptă în Ucraina, a transmis un mesaj dur pe Twitter, devenit viral.

Ucrainenii au ajuns la Cernobîl, unde ruşii au petrecut săptămâni întregi în tranşee săpate în pământul radioactiv din Pădurea Roșie, cea mai poluată parte din întreaga zonă de excludere a fostei centrale nucleare.

08-04-2022 10:40

Macron spune că Putin vizează Donbasul pentru o "victorie la 9 mai"

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va concentra atacurile din Ucraina asupra zonelor separatiste din Donbas în încercarea de a obţine o "victorie" pentru 9 mai, data la care se marchează capitularea Germaniei naziste în 1945, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Pentru Rusia, 9 mai este o sărbătoare naţională, un eveniment militar important şi este aproape sigur că, pentru preşedintele Putin, 9 mai trebuie să fie o zi a victoriei", a explicat el la postul de radio francez RTL, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Ei îşi vor concentra eforturile în Donbas. Vom trăi scene foarte grele în următoarele săptămâni" în această regiune din estul Ucrainei, a declarat Macron. 

08-04-2022 09:13

Ministerul Apărării britanice: Forțele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei

Forțele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei. 

Orașele din estul și sudul Ucrainei continuă să fie bombardate, în timp ce forțele ruse au înaintat mai la sud de orașul Izium, care rămâne sub controlul lor, potrivit anunțului de astăzi al Ministerului Apărării al Regatului Unit, potrivit Al Jazeera.

„În nord, forțele ruse s-au retras acum complet din Ucraina în Belarus și Rusia”, se arată în mesaj, precizând că unele dintre aceste forțe vor fi transferate pentru a lupta în regiunea de est a Donbasului.

08-04-2022 09:02

Preşedinta Comisiei Europen, Ursula von der Leyen, a plecat cu trenul din Polonia spre Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns vineri cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, relatează DPA, potrivit Agerpres.  

08-04-2022 08:37

Reuniunea NATO de joi, 7 aprilie, a fost consacrată găsirii unor mijloace noi pentru a susține armata Ucrainei.    

Pink Floyd a lansat o melodie pentru Ucraina

Pink Floyd a scos primul single al formaţiei, după 28 de ani. Membrii trupei s-au reunit în semn de susținere pentru poporul ucrainean.

08-04-2022 07:46

UE propune 500 de milioane euro în plus pentru a finanţa armele Ucrainei

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei.

 

08-04-2022 07:11

Putin ''a renunţat'' la Kiev, afirmă şeful Pentagonului

Vladimir Putin a "renunţat" să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, iar finalul războiului din Ucraina "rămâne de văzut", au declarat înalţi responsabili ai armatei americane, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei audieri în Congres.

"Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării", a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

Dar rezultatul războiului, care se anunţă lung, rămâne incert, a indicat, la rândul său, şeful de stat-major american, generalul Mark Milley.

"Va fi o treabă pe termen lung", a spus el. "Există încă o bătălie importantă care urmează în sud-est, unde ruşii intenţionează să-şi adune forţele şi să continue asaltul. Aşa că rămâne de văzut cum se va termina totul", a adăugat generalul Milley.

08-04-2022 06:28

Peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise şi 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătăţii şi pacienţi", a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă, calificând acest bilanţ ca fiind "sumbru".

Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unităţi sanitare şi majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanţe.

"Suntem revoltaţi de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate", a insistat şeful OMS, adăugând că acestea constituie "o încălcare a dreptului umanitar internaţional".

Vorbind la o conferinţă de presă anterioară din Lviv, în vestul Ucrainei, directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, a deplâns că unele zone lovite rămân în afara accesului la ajutor sanitar.

"OMS a fost capabilă să livreze material permiţând salvarea de vieţi în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile", a recunoscut el.

"Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol", a spus el.

Armata rusă şi aliaţii săi separatişti asediază oraşul de săptămâni întregi şi se confruntă cu o rezistenţă ucraineană înverşunată.

Situaţia umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părţi, iar oraşul în mare măsură în ruine, cu o mare îngrijorare privind soarta civililor din această localitate cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

08-04-2022 06:17

Canada îşi întăreşte sprijinul financiar pentru Ucraina

Canada a prevăzut în bugetul său resurse suplimentare pentru a sprijini Ucraina, inclusiv un împrumut acordat guvernului Zelenski prin intermediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), precum şi un ajutor militar suplimentar, notează AFP.

"Canada va oferi guvernului ucrainean până la un miliard de dolari canadieni (730 de milioane de euro) în noi resurse de împrumut prin intermediul unui nou cont administrat pentru Ucraina la FMI, astfel încât guvernul să poată funcţiona în continuare", se precizează în Bugetul 2022.

La aceasta se mai adaugă o "sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari în 2022-2023 pentru a oferi asistenţă militară suplimentară Ucrainei".

Canada - găzduieşte una dintre cele mai mari diaspore ucrainene din lume - a anunţat de la începutul anului contribuţii directe de peste 1,2 miliarde de dolari canadieni (870 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina după invazia rusă de la sfârşitul lunii februarie.

Ottawa a furnizat deja Kievului mai ales echipamente letale şi neletale pentru a sprijini ţara în eforturile sale de a-şi apăra suveranitatea.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Noi tragedii ies la iveală după retragerea rușilor
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Noi tragedii ies la iveală după retragerea rușilor

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Ofensiva rusă se întețește în estul Ucrainei, iar situația civililor din regiune devine critică.  

Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''
Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''

„Plecaţi cât încă se mai poate'' - este mesajul autorităților ucrainene pentru oamenii din estul ţării, unde se aşteaptă lovituri grele din partea trupelor ruseşi, în special în Harkov, Donetsk şi Luhansk.

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 aprilie. Cine sunt soldații care au comis masacrul din Bucea
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 aprilie. Cine sunt soldații care au comis masacrul din Bucea

"Mă tem că vom descoperi multe atrocități, comise de Rusia în Ucraina", a declarat, marți, șeful NATO. Este o reacție la imaginile înfioratoare, cu oameni uciși, care zac pe străzi sau în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Noi tragedii ies la iveală după retragerea rușilor
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Noi tragedii ies la iveală după retragerea rușilor

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Ofensiva rusă se întețește în estul Ucrainei, iar situația civililor din regiune devine critică.  

Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''
Război în Ucraina, 7 aprilie 2022. Sinteza evenimentelor. Mesaj către cetățeni: „Plecaţi cât încă se mai poate''

„Plecaţi cât încă se mai poate'' - este mesajul autorităților ucrainene pentru oamenii din estul ţării, unde se aşteaptă lovituri grele din partea trupelor ruseşi, în special în Harkov, Donetsk şi Luhansk.

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 aprilie. Cine sunt soldații care au comis masacrul din Bucea
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 aprilie. Cine sunt soldații care au comis masacrul din Bucea

"Mă tem că vom descoperi multe atrocități, comise de Rusia în Ucraina", a declarat, marți, șeful NATO. Este o reacție la imaginile înfioratoare, cu oameni uciși, care zac pe străzi sau în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.