Război în Ucraina, ziua 41. Zelenski: „Soldații ruși au ucis și torturat doar de plăcere”. Rusia acuză Occidentul

Armata din Ucraina susţine că trupele ruse și-au încheiat retragerea din nordul țării către Belarus. Moscova îşi repoziţionează acum forţele în estul şi sudul ţării vecine.

bucea, zelenski
Getty/Imago

Volodimir Zelenski a declarat, marți, că Rusia vrea să-i transforme pe ucraineni în "sclavi muți", în timp ce a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că forțele lui Vladimir Putin trebuie să fie aduse în fața justiției.

05-04-2022 13:42
05-04-2022 23:27

Truss: Nu ne vom opri până când Putin nu va ceda

Ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat pentru publicația europeană Pravda că "cei care finanțează războiul Rusiei trebuie să fie confruntați cât mai curând posibil". Truss a adăugat că Marea Britanie nu se va opri "până când Ucraina nu va învinge".

05-04-2022 23:21

Bloomberg: SUA, UE, G7 vor interzice toate investițiile noi în Rusia

Noua serie de sancțiuni ar putea include interzicerea de către SUA a tuturor noilor investiții în Rusia, potrivit unei surse din administrația Biden. Bloomberg scrie că SUA intenționează să majoreze sancțiunile impuse instituțiilor financiare și întreprinderilor de stat din Rusia, anunță The Kyiv Independent.

05-04-2022 23:12

Portugalia va expulza zece membri ai personalului ambasadei Rusiei la Lisabona, a anunțat marți Ministerul portughez de Externe, informează CNN.

Activitățile celor 10 angajați, declarați acum "persona non grata", au fost "contrare securității naționale" a Portugaliei, se arată în comunicat, adăugând că aceștia vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a părăsi țara.

Italia, Suedia, Spania, Estonia, Danemarca și Letonia au anunțat marți că vor expulza diplomați și membri ai personalului rusesc de pe teritoriile lor. 

05-04-2022 23:00

Rusia acuză Occidentul că încearcă să saboteze negocierile de pace

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că încearcă să împiedice negocierile dintre Moscova și Kiev prin alimentarea "isteriei" cu privire la uciderea civililor din Bucea.

Oficiali din Ucraina și din țările occidentale au declarat că există dovezi că Rusia a comis crime de război.

Moscova neagă acuzațiile și le-a catalogat drept un "fals monstruos", relatează agenția de presă rusă de stat RIA, citată de BBC.

Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au fost comise crime de război, iar Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă pentru a aduna probe.

05-04-2022 22:37

Zelenski cere Spaniei să-și retragă companiile din Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în Parlamentul spaniol că societățile care încă mai operează în Rusia ar trebui să se retragă din această țară.

După discursul său la ONU, el a apărut în fața parlamentarilor din Madrid printr-o legătură video pentru a contempla situația actuală în care sute de mii de ucraineni trăiesc cu frică, fără apă, alimente sau medicamente.

Zelenski a mai spus că Europa trebuie să impună sancțiuni mai dure pentru a forța Rusia să caute pacea, notează BBC.

05-04-2022 22:07

De când Rusia a invadat Ucraina, trupele Kremlinului au avariat 279 de spitale ucrainene și au distrus complet 19, a anunțat ministrul Sănătății, Viktor Liashko, potrivit Ukrinform.

Potrivit ministrului, Rusia va fi responsabilă pentru fiecare spital și ambulanță asupra cărora s-a tras, pentru fiecare medic ucis în Ucraina.

05-04-2022 21:35

China: Imaginile cu civili morți de la Bucea sunt foarte tulburătoare

Rapoartele și imaginile care arată morți civili de la Bucha sunt "foarte îngrijorătoare", a declarat ambasadorul Chinei la Națiunile Unite.

Cu toate acestea, el a adăugat că circumstanțele ar trebui verificate și orice acuzații ar trebui să se bazeze pe fapte.

Luând cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Zhang Jun a repetat poziția Beijingului potrivit căreia sancțiunile nu sunt eficiente în rezolvarea crizei ucrainene, ci, dimpotrivă, accelerează efectele economice de propagare.

De asemenea, Zhang Jun a făcut apel la Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană să se angajeze într-un dialog cu Rusia, conform Al Jazeera.

05-04-2022 21:16

Lavrov: Rusia nu se va juca de-a șoarecele și pisica în negocieri

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, marți, că Rusia refuză tactica Ucrainei de a se juca "de-a șoarecele și pisica în negocieri", relatează RIA Novosti, citată de baha.com.

Potrivit Interfax, Lavrov a declarat că "Occidentul încearcă să saboteze discuțiile dintre Rusia și Kiev, insuflând teamă cu privire la Bucea", adăugând că "provocarea" a avut loc imediat după ce "partea rusă, ca un gest de bunăvoință, a decis să detensioneze situația pe teren", în timpul discuțiilor de pace de la Istanbul.

Ministrul a reiterat disponibilitatea Rusiei de a continua negocierile, subliniind, totuși, că "pentru a avea progrese reale, trebuie să înceteze sabotajul".

05-04-2022 20:57

Putin spune că Rusia va monitoriza exporturile de alimente către țări "ostile"

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Moscova va "monitoriza cu atenție" exporturile de alimente către națiuni "ostile", în timp ce Occidentul lovește Rusia cu sancțiuni din cauza războiului din Ucraina.

"Pe fondul penuriei globale de alimente, anul acesta va trebui să fim prudenți cu livrările în străinătate și să monitorizăm cu atenție astfel de exporturi către țări care sunt în mod clar ostile față de noi", a declarat Putin, citat de France 24.

Președintele rus a condamnat, de asemenea, "presiunile" europene asupra furnizorului de gaz rusesc Gazprom și a avertizat asupra unor posibile represalii.

05-04-2022 20:53

Ocupanții ruși din orașul Borodianka, din regiunea Kiev, au "executat" cu un glonț în cap acest monument dedicat poetului național ucrainean Taras Șevcenko.

În timpul celor câteva săptămâni de ocupație, armata rusă confiscă și distruge cărți despre istoria și cultura ucraineană, arhive, notează Euromaidan Press.

05-04-2022 20:45

UE expulzează 19 diplomați ruși din Belgia

Uniunea Europeană spune că 19 diplomați ruși au fost expulzați din Belgia.

"Am decis să desemnez persona non grata un număr de oficiali ai Misiunii Permanente a Federației Ruse pe lângă UE pentru că s-au angajat în activități contrare statutului lor diplomatic", a declarat șeful politicii Externe a UE, Josep Borrell, citat de Al Jazeera.

Borrell a precizat că emisarul rus a fost convocat la UE pentru a da explicații cu privire la această măsură.

05-04-2022 20:37

Zelenski compară războiul din Ucraina cu masacrul de la Guernica

Volodimir Zelenski a comparat, marți, războiul din Ucraina cu masacrul de la Guernica, un orășel din Țara Bascilor bombardat în 1937 de avioanele naziste în sprijinul trupelor lui Franco în timpul Războiului Civil spaniol.

"Suntem în aprilie 2022, dar ne simțim ca în aprilie 1937, când lumea a aflat despre ceea ce se întâmpla într-unul dintre orașele voastre, Guernica", a declarat președintele Ucrainei în parlamentul spaniol.

"Așa cum a spus președintele Zelenski, nu ne-am fi gândit niciodată că vom vedea din nou imagini cu bombardamente și masacre ale unor populații civile nevinovate pe teritoriul european", a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Euronews.

05-04-2022 20:25

Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că între 150 și 300 de cadavre s-ar putea afla într-o groapă comună lângă o biserică din orașul Bucea.

Denisova a declarat într-o postare online: „În prezent, trupurile morților sunt colectate de către ofițerii de poliție pentru a efectua examinările necesare”.

Denisova nu a precizat, însă, cum au ajuns autoritățile la estimarea numărului de victime din groapa comună, relatează Reuters, citată de The Guardian.

05-04-2022 19:57

Truss: Sancțiunile devastatoare împing Rusia înapoi în epoca sovietică

Departe de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, ministrul britanic de Externe Liz Truss a declarat că sancțiunile internaționale coordonate au înghețat 60% din "arsenalul de război" al Rusiei.

Aceste sancțiuni "paralizante" împing economia rusă înapoi "în epoca sovietică", a spus Truss.

Truss a îndemnat grupul G7 al țărilor bogate să meargă mai departe în sancțiunile lor înainte de reuniunea din această săptămână.

Ministrul de Externe a declarat că măsurile suplimentare împotriva Moscovei ar trebui să vizeze transportul maritim, băncile și comerțul cu aur, precum și să se convină asupra unui calendar pentru eliminarea importurilor de petrol și gaze rusești, potrivit BBC.

05-04-2022 19:17

Orașul ucrainean Borodianka a fost complet distrus de luptele dintre forțele ruse și ucrainene, potrivit CNN.

Procurorul general al Ucrainei spun că Borodianka are cele mai multe victime dintre orașele eliberate din regiunea Kiev. Numărul victimelor nu a fost încă dezvăluit.

Borodianka este un oraș de 12.000 de locuitori situat la 25 de kilometri nord-vest de Bucea, anunță The Kyiv Independent.

05-04-2022 18:46

România expulzează 10 diplomați ruși

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Decizia vine în urma atrocităților din orașul ucrainean Bucea. 

Misiunea diplomatică a Federației Ruse în România este formată din 30 de persoane, în frunte cu ambasadorul Valeri I. Kuzmin.

05-04-2022 18:26

Zelenski: Liderii Rusiei sunt ca niște colonizatori din antichitate

Volodimir Zelenkski continuă să enumere o serie de acuzații la adresa Rusiei și a forțelor sale, toate acestea, trebuie adăugat, nu sunt verificate și vor continua să fie negate de Moscova.

"Conducerea Rusiei se simte ca niște colonizatori din antichitate. Ei au nevoie de bogățiile noastre, de oamenii noștri. Rusia a deportat deja sute de mii de cetățeni ai noștri în țara lor. Au răpit mai mult de două mii de copii. Pur și simplu i-ați răpit pe acești copii și continuați să faceți acest lucru. Rusia vrea să transforme Ucraina în sclavi muți", a transmis liderul Ucrainei, conform Sky News.

"Militarii ruși jefuiesc în mod deschis orașele și satele pe care le-au capturat. Iată de ce se numește jaf. Ei fură totul, începând cu mâncarea și cu cerceii, cercei de aur care sunt smulși și acoperiți de sânge", a adăugat Zelenski.

05-04-2022 18:18

Zelenski: Soldații ruși au ucis și torturat „doar de plăcere”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă să enumere atrocitățile pe care spune că Rusia le-a comis în timpul invaziei din Ucraina.

Vorbind în fața Consiliului de Securitate al ONU, el spune că oamenii au fost împușcați pe stradă, în casele lor, aruncați în fântâni și striviți de tancuri în mijlocul drumului "doar pentru plăcerea" soldaților ruși.

Zelenski își repetă afirmația că acțiunile rușilor se aseamănă mult cu cele ale grupului terorist Statul Islamic și că propaganda președintelui Putin urmărește să "exporte" propria ură în alte țări, dincolo de Ucraina.

"Unde este pacea? Unde sunt acele garanții pe care ONU trebuie să le garanteze?", întreabă Zelenski.

El spune că lumea trebuie încă să vadă ce alte crime de război ar fi putut comite armata rusă în alte părți ale Ucrainei, pe lângă presupusele crime de la Bucea, notează BBC.

05-04-2022 17:57

Zelenski vorbește la ONU în "numele victimelor din Rusia"

Zelenski declară în fața Consiliului de Securitate al ONU că se adresează în numele victimelor Rusiei.

Vorbind în fața Consiliului pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, președintele Ucrainei spune că trupele rusești au ucis civili și au violat femei.

Comentariile lui Zelenski urmează vizitei sale de luni în orașul Bucea, unde au fost văzute cadavrele unor civili ucraineni.

Zelenski acuză Rusia de comiterea unui genocid, potrivit BBC.

05-04-2022 17:17

Peste 7,1 milioane de ucraineni strămutați în interiorul țării de la începutul războiului

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU (OIM), peste 7,1 milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina din cauza invaziei rusești. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de estimările inițiale din prima rundă de sondaje din 16 martie.

Evaluări suplimentare furnizate de agenția ONU pentru refugiați UNHCR sugerează că încă 4,2 milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească țara din cauza războiului, notează France 24.

05-04-2022 16:57

Zelenski se adresează Consiliului de Securitate al ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite marți, transmite CNN.

"Avem nevoie de jucători serioși care sunt pregătiți să meargă până la capăt. Avem nevoie de un cerc de țări care, în termen de 24 de ore, să ne furnizeze orice armament", a declarat Zelenski.

05-04-2022 16:22

De la sfârșitul săptămânii trecute a apărut un flux de imagini care arată urmările ocupării de către forțele rusești a localităților ucrainene.

Printre aceste zone devastate de invazie s-a numărat și Motîjîn.

Un câine a fost surpins în momentul în care duce o găină în gură, lângă casele distruse de bombardamente în satul Motîjîn, în regiunea Kiev.

05-04-2022 16:04

Moscova acuză Kievul de faptul că pregăteşte şi în alte oraşe ”înscenări” cu civili ucişi, ca la Bucea.

05-04-2022 16:02

Mai multe state europene expulzează diplomați ruși

Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de "securitate națională", a declarat marți, la Berlin, ministrul italian de Externe Luigi Di Maio.

Ambasadorul rus a fost convocat în cursul acestei zile și i s-a spus că diplomații care servesc la ambasadă "nu sunt persoane binevenite", a declarat Di Maio pentru postul public de televiziune italian Rai, citat de CNN.

Spania a decis, la rându-i, să expulzeze circa 25 de diplomați ruși și angajați ai ambasadei Rusiei din Madrid, a spus ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares. Suedia a anunțat că va expulza trei diplomați ruși pentru spionaj, a spus, marți, ministrul de Externe Ann Linde.

Mai mult, acest demers a fost adoptat și de Danemarca. Statul nordic va expulza 15 diplomați ruși, ca urmare a masacrului din Bucea, a transmis ministrul danez de Externe Jeppe Kofod.

05-04-2022 15:58

UE propune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană a propus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție de import de cărbune în valoare de 4 miliarde de euro pe an, informează Sky News.

05-04-2022 15:51

NATO și aliații vor discuta despre livrarea de arme performante către Ucraina

Miniștrii afacerilor Externe din toate cele 30 de țări NATO se vor întâlni pe 6 și 7 aprilie pentru a discuta despre posibile garanții de securitate și despre un sprijin militar sporit pentru Ucraina.

Țările vor discuta despre livrarea de arme avansate, inclusiv arme antitanc către Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la 5 aprilie.

În mod neobișnuit, se așteaptă ca la discuții să se alăture și țări non-membre, Ucraina, Finlanda, Suedia, Georgia, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Uniunea Europeană, conform France 24.

05-04-2022 15:47

Franța deschide o anchetă pentru crime de război în legătură cu actele împotriva cetățenilor săi în Ucraina

Procurorul antiterorist al Franței a deschis trei anchete privind posibile crime de război în Ucraina, legate de acte împotriva cetățenilor francezi din această țară de la invazia Rusiei.

Procurorul a precizat că investighează posibile crime comise în orașele ucrainene Mariupol, Gostomel și Cernigău între 24 februarie și 16 martie, anunță Sky News.

05-04-2022 14:06

Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

05-04-2022 13:40

Armata ucraineană: Rusia a lansat în ultimele 24 de ore circa 54 de atacuri împotriva oraşului Harkov

Armata rusă a lansat în ultimele 24 de ore circa 54 de atacuri împotriva oraşului Harkov şi a regiunii omonime din estul Ucrainei, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin şase persoane, iar alte cel puţin opt au fost rănite, a comunicat marţi armata ucraineană.

Au fost vizate localităţile Saltovka, Piatihatki, Oleksiivka, Holodna Hora, Dergaci, Barvinkovo şi Ciuguiev, a indicat responsabilul militar, citat de Ukrinform.

Patru decese s-au înregistrat în districtul Harkov, unde alte trei persoane au fost internate cu răni la spital, în timp ce în districtul Ciuguiev două persoane au decedat, iar cinci au fost rănite.

05-04-2022 13:37

Suedia a anunțat că va expulza trei diplomați ruși despre care spun că nu acționează în conformitate cu regulile internaționale.

05-04-2022 13:36

Armata rusă revendică lovituri asupra unui centru de pregătire militară ucraineană

Armata rusă susține că a efectuat lovituri cu rază lungă de acțiune, cu rachete lansate de pe mare, în ceea ce e descris ca fiind un centru de antrenament pentru forțele ucrainene de operațiuni speciale.

05-04-2022 13:19

Numai în regiunea Kievului, inclusiv în capitala ţării, agenţii de securitate ucraineni au documentat şi înregistrat peste 1.200 de acte considerate drept crime de război atribuite trupelor ruse, a declarat marţi ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski.

Mai multe detalii AICI.

05-04-2022 12:31

Și Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de Externe Luigi Di Maio.

05-04-2022 12:13

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va călători la Kiev în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis purtătorul de cuvânt al acesteia.

05-04-2022 12:04

Ucraina are nevoie de „jucători serioși care sunt gata să meargă până la capăt” când vine vorba de garanții de securitate, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Vorbind marți la televiziunea de stat ucraineană, Zelenski a spus că Ucraina nu a primit încă „o listă specifică a acestor țări care sunt pregătite 100% să ne susțină”.

Acesta a spus că Ucraina discută în prezent despre garanții de securitate cu țări precum Franța, SUA, Germania, Turcia, Marea Britanie și Polonia.

Aceste țări trebuie să fie state „care au o influență reală asupra politicii de sancțiuni” și care sunt pregătite să se mobilizeze „de îndată ce auzim orice amenințări din partea Federației Ruse”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte o aderare a Ucrainei la NATO, Zelenski subliniază că, în pofida faptului că Rusia ”stabileşte drept o condiţie” ca Ucraina să nu adere la Alianţa Nord-Atlantică, Ucraina ”a dat prea multe vieţi pentru a nu fi sinceră”.

05-04-2022 11:45

Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod, la o zi după expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din Franţa şi Germania din motive similare.

El a subliniat că doreşte să „trimită un semnal clar Rusiei: spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil”.

05-04-2022 11:31

Procuratura Generală transmite că cel puțin 165 de copii au fost uciși de la începutul războiului, iar alți 266 au fost răniți. Aceste cifre nu includ victimele din orașele aflate în prima linie - Mariupol, regiunile Kiev, Cernihiv, Lugansk.

05-04-2022 11:30

Pe rețelele sociale a apărut o fotografie cu o fetiță ce are pe corp scrise numele și datele de contact în cazul în care părinții vor fi uciși.

05-04-2022 11:22

Un videoclip cu câțiva soldați ruși care cercetează un teren cu detectoare de mine a fost publicat de agenția de știri Ria Novosti, controlată de guvernul de la Moscova.

05-04-2022 11:13

Ucraina susține că a mai distrus 29 de tancuri și trei aeronave. De asemenea, ministrul Apărării spune că Rusia a pierdut 14 vehicule blindate de patrulare, două sisteme de artilerie, drone și un sistem aerian în ultimele 24 de ore.

În plus, Ucraina estimează că numărul morților din forțele ruse este de 18.500.

05-04-2022 11:10

O echipă Crucea Roșie a fost eliberată după ce a fost oprită în timp ce încerca să ajungă în Mariupol.

Echipa a încercat timp de mai multe zile să ducă ajutor în Mariupol. Însă a fost oprită luni și reținută în Manhush.

Acum a fost eliberată, potrivit vicepremierului ucrainean, și a fost trimisă în apropiere de Zaporojie.

05-04-2022 11:06

O școală a fost distrusă de bombardamente

Mai multe bombardamente au atins, în noaptea de luni spre marţi, Kramatorskul, un oraş mare aflat sub controlul forţelor ucrainene, în estul Ucranei, o regiune ameninţată de o ofensivă a trupelor ruse.

Potrivit unui jurnalist AFP, aceste tiruri - probabil de rachetă sau de obuze cu rază lungă de acţiune - au distrus, către ora locală 3.00 (şi ora României), o şcoală, în centrul oraşului, situată lângă un sediu al poliţiei.

Un crater cu un diametru de zece metri, din care ieşea fum, era vizibil în curtea şcolii, surpată în parte.

Geamuri din zonă au fost spulberate de suflul exploziei, însă nu s-au raportat victime în cartier.

Şcoala era goală la momentul atacului.

Niciun bilanţ oficial al acestui atac nu a fost comunicat imediat.

05-04-2022 11:02

Locuitorii Kievului care au fugit din calea invaziei ruse sunt îndemnaţi de către primarul Vitali Klociko să se întoarcă în capitală ”cel puţin (peste) o săptămâ”, deoarece oraşul ar putea fi bombardat din nou.

05-04-2022 11:01

Ucraina deţine pe teritoriul său 600 de prizonieri ruşi

Ucraina deţine pe teritoriul său 600 de prizonieri ruşi capturaţi de la începutul invaziei Rusiei în data de 24 februarie, a anunţat marţi vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

"Când vorbim de numărul total (de prizonieri militari), sunt în jur de 600 în prezent. Trebuie să construim un lagăr special în conformitate cu dreptul internaţional pentru a-i plasa", a afirmat Vereşciuk în cursul unui telemaraton, un program televizat difuzat în comun de mai multe posturi locale de televiziune.

05-04-2022 10:19

Primarul din Nikolaiev susține că forțele ruse folosesc muniție cu dispersie în zone civile

Primarul din Nikolaiev susține că forțele ruse folosesc muniție cu dispersie în zone civile pentru a crea panică și pentru a pregăti o operațiune terestră.

Acesta a făcut apel la femei și copii să părăsească orașul pentru a limita cât mai mult numărul de victime.

05-04-2022 10:00

Alex Dayrabekov a plecat din Bucea la începutul războiului, însă a păstrat legătura cu oamenii de acolo.

05-04-2022 09:38

Preşedinta Parlamentului European a cerut liderilor UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut luni liderilor din UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă şi a acuzat Rusia că a comis "crime de război" în Ucraina.

05-04-2022 09:36

Rusia a făcut din nou apel la forţele ucrainene din oraşul-port asediat Mariupol de la Marea Azov să depună armele.

05-04-2022 08:41

Ministerul britanic al Apărării spune că forțele ruse vor avea nevoie de „reechipare și recondiționare semnificative” înainte de a fi redistribuite.

05-04-2022 07:45

Ucraina susține că Rusia îşi regrupează trupele pentru un atac agresiv

Armata ucraineană tocmai şi-a publicat raportul zilnic de operaţiuni, susţinând că Rusia îşi regrupează trupele pentru un atac agresiv în estul Ucrainei.

Potrivit raportului publicat de Statul Major al Forţelor Armate, obiectivul Rusiei este de a stabili acum un control total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk.

”Inamicul îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru a se pregăti pentru o operaţiune agresivă în estul statului nostru. Scopul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk", susţine sursa citată.

De asemenea, forţele ruseşti continuă să blocheze oraşul Harkov şi să stabilească controlul deplin asupra oraşului Mariupol, cu bombardamente constante de artilerie care distrug cartierele rezidenţiale şi infrastructura oraşului, adaugă raportul.

Oficialii au acuzat, de asemenea, trupele ruseşti că au bombardat oraşul Nikolaiev din sudul ţării cu muniţie interzisă de Convenţia de la Geneva. 

05-04-2022 06:50

Rusia va răspunde proporţional la expulzarea diplomaţilor săi dintr-o serie de ţări occidentale, a declarat, luni seară, Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării.

05-04-2022 06:45

Sirenele anunţă, marţi dimineaţă, pericol de raid aerian în mai toate regiunile din Ucraina, anunţă jurnaliştii de la The Kiev Independent.

Sirenele au fost activate în regiunile Cerkasî, Cernăuţi, Dnipro, Doneţk, Ivano-Frankivsk, Harkov, Hmelnîţkîi, Kirovohrad, Kiev, Liov, Nikolaiev, Odesa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Vinnîţea, Volîn, Transcarpatia, Zaporojie, Jîtomîr şi în Kiev. 

05-04-2022 06:44

3.376 de persoane, evacuate în siguranţă

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că 3.376 de persoane, majoritatea din Mariupol, Berdiansk şi regiunea Zaporojie, au fost evacuate în siguranţă.

Cu toate acestea, un convoi de refugiaţi de la Mariupol a fost blocat de forţele ruseşti pe o rută convenită. 

05-04-2022 06:03

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucea drept "o provocare înscenată".

"Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei", a spus Nebenzia într-o conferinţă de presă luni.

Nebenzia a mai afirmat că armata rusă nu a comis "atrocităţi crude împotriva populaţiei civile".

"Nu este cazul, nu va fi niciodată cazul şi nu a fost niciodată cazul", a spus ambasadorul. El a adăugat că Moscova are "dovezi faptice care demonstrează acest aspect" şi pe care intenţionează să le prezinte Consiliului de Securitate al ONU "cât mai curând posibil".

05-04-2022 06:20

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, potrivit unor surse.

05-04-2022 06:15

Rusia intenţionează, probabil, să "detaşeze zeci de mii de soldaţi" în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

05-04-2022 06:11

Cadavrele a cinci bărbaţi au fost găsite în subsolul unui sanatoriu din Bucea

Cadavrele a cinci bărbaţi cu mâinile legate au fost găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucea, oraş din regiunea Kiev recucerit de ucraineni şi în care soldaţii ruşi au comis masacre, potrivit unui anunţ făcut luni de procuratura generală a Ucrainei, transmite AFP.

Aceşti civili neînarmaţi, ale căror cadavre au fost descoperite de forţele de securitate, au fost bătuţi înainte de a fi ucişi de soldaţi ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse, conform informaţiilor furnizate de aceeaşi sursă pe Telegram.

Procurorul general Irina Venediktova a precizat că a fost deschisă o anchetă cu privire la circumstanţele morţii acestor civili.

05-04-2022 06:10

Cinci cadavre descoperite la Motîjîn, printre care cele ale familiei primăriţiei

Cadavrele primăriţei din satul Motîjîn, al soţului şi fiului lor, precum şi a altor doi bărbaţi au fost descoperite în această localitate situată la vest de Kiev, au remarcat luni jurnaliştii AFP.

Poliţiştii le-au arătat reporterilor patru cadavre pe jumătate înhumate într-o groapă săpată într-o pădure de pini din apropierea locuinţei primăriţei, precum şi cadavrul unui bărbat zăcând într-un puţ din grădină.

Potrivit poliţiei, cele cinci persoane aveau mâinile legate la spate.

05-04-2022 06:05

Zece civili ucişi şi 46 de răniţi în bombardamentele asupra oraşului Nikolaiev

Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Nikolaiev din sudul Ucrainei, a anunţat luni primarul său, Oleksandr Senkevici, transmite AFP.

Un prim atac al armatei ruse la ora 04:00 GMT a provocat un deces şi cinci răniţi, dintre care doi grav, după care un altul s-a soldat cu nouă persoane ucise şi alte 41 rănite, a declarat primarul într-un mesaj video, precizând că numărul victimelor ar putea să crească.

"Astfel, în total, zece persoane au fost ucise în aceste bombardamente şi 46 au fost rănite", a conchis el, susţinând că armata rusă a folosit arme cu submuniţie.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”

„Mă tem că vom descoperi multe atrocități comise de Rusia în Ucraina", a declarat marți șeful NATO, drept reacție la imaginile înfioratoare cu oameni uciși zăcând pe străzi sau aruncați în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”
Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”

Invadarea Ucrainei trebuie să fie ”cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală
Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală

Președintele Germaniei recunoaște că a fost o greșeală cooperarea economică cu Rusia. ”Nu credeam că Putin va accepta prăbușirea completă a țării de dragul nebuniei sale imperialiste”, a spus Frank Walter Steinmeier.  

Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”
Rușii continuă masacrul în Ucraina. „Vă implor, faceți ceva! Vrem doar să trăim!”

„Mă tem că vom descoperi multe atrocități comise de Rusia în Ucraina", a declarat marți șeful NATO, drept reacție la imaginile înfioratoare cu oameni uciși zăcând pe străzi sau aruncați în gropi comune în Bucea, lângă Kiev.

Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”
Președintele PE: Invadarea Ucrainei trebuie să fie „cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”

Invadarea Ucrainei trebuie să fie ”cea mai costisitoare greșeală pe care a făcut-o vreodată Kremlinul”, a declarat luni președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală
Președintele Germaniei: M-am înșelat cu Putin. Susținerea Nord Stream 2 a fost o greşeală

Președintele Germaniei recunoaște că a fost o greșeală cooperarea economică cu Rusia. ”Nu credeam că Putin va accepta prăbușirea completă a țării de dragul nebuniei sale imperialiste”, a spus Frank Walter Steinmeier.  

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă