Război în Ucraina, ziua 37. 6.200 de oameni au fost evacuați în ultimele 24 de ore din zonele de conflict

Războiul Rusiei din Ucraina continuă și în cea de-a 37-a zi, dar situația din teren rămâne incertă. O nouă rundă de negocieri va avea loc vineri, pe 1 aprilie.

ucraina razboi 1 aprilie
StirilePROTV

Negocierile dintre Ucraina și Rusia vor avea loc în format videoconferință. Kievul este gata să accepte statutul neutru, dacă primește garanții de securitate.

01-04-2022 22:04

Un soldat ucrainean interpretează un cântec popular ucrainean, „Noaptea cu lună”, la o bandura – un instrument tradițional ucrainean.

01-04-2022 22:02

După eliberarea orașului Bucha au rămas în urmă zeci de vehicule rusești distruse. 

01-04-2022 22:00

Marea Britanie trimite 84.000 de căști forțelor armate ucrainene.

01-04-2022 21:44

Oficialii ucraineni spun că 6.266 de persoane au fost evacuate, vineri, din orașele de pe frontul războiului prin coridoarele umanitare. Kyrylo Timoșenko, adjunct al biroului președintelui, a declarat că 3.071 de persoane au plecat din orașul asediat Mariupol, chiar dacă reprezentanții Crucii Roșii au anunțat că nu au reușit să ajungă în zona, notează Sky News.

01-04-2022 21:39

Rușii aflați în Crimeea au tras 3 rachete Iskander și au lovit o locuință din regiunea Odesa, conform președintelui Administrației Regionale de Stat, Maxim Marchenko. El a precizat că sunt persoane rănite. 

01-04-2022 21:17

Regatul Unit şi SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenţei energetice de Rusia

Regatul Unit şi SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenţei de energia rusă, a anunţat, vineri, ministrul de externe britanic, Liz Truss, în urma unei convorbiri cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters.

''Am convenit că presiunea asupra Rusiei trebuie să continue şi vom lucra pentru a elimina dependenţa de energia rusă'', a afirmat Liz Truss într-un mesaj postat pe Twitter, notează Agerpres.

01-04-2022 21:16

Directorul AIEA: Un atac asupra unui reactor nuclear nu este un scenariu probabil în conflictul Rusia - Ucraina

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat, vineri, că un atac asupra unui reactor nuclear nu este un scenariu probabil în conflictul Rusia – Ucraina, informează cnn.com.

De săptămâna viitoare, AIEA va asista Ucraina în menţinerea siguranţei instalaţiilor nucleare, inclusiv la Cernobîl, a spus Grossi, citat de News.ro.

La revenirea dintr-o deplasare în Ucraina şi în Rusia, unde a vizitat cele mai apropiate reactoare nucleare de zona de conflict, Grossi a declarat că operaţiunile continuă într-un mod satisfăcător.

Un atac asupra unui reactor nuclear “nu este un scenariu probabil” şi “facilităţile nucleare nu au fost o ţintă”, a precizat el.

01-04-2022 20:50

Lunetistul Wali continuă să posteze imagini pentru a demonstra că este în viață, după ruși au anunțat iar că l-au ucis. 

01-04-2022 20:48

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol , care a petrecut câteva zile în mâinile rușilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să se întâlnească personal cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a ''încorona'' recentele progrese în negocierile ruso-ucrainene, relatează agenţia EFE.

01-04-2022 20:43

Ucraina a confiscat 4,8 milioane de dolari de la un fost ministru și a transferat fondurile către Ministerul Apărării. Potrivit publicației de știri Pravda, suma a fost confiscată de la Eduard Stavytsky, fostul ministru al Energiei sub președintele demis Ianukovici, care este căutat în prezent în Ucraina, conform The Kyiv Independent. 

01-04-2022 20:13

UNESCO: Cel puţin 53 de situri culturale, avariate de invazia rusă

Cel puţin 53 de situri culturale au fost avariate în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), relatează AFP.

Printre aceste obiective se află 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente. UNESCO a verificat pagubele prin imagini din satelit şi persoane aflate la faţa locului, a explicat un purtător de cuvânt al organizaţiei, potrivit căruia această listă ''nu este exhaustivă'', notează Agerpres.

01-04-2022 20:05

Gazprom se separă de filiala din Germania

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat, vineri, că s-a separat de filiala sa germană Gazprom Germania, a anunțat compania într-un comunicat.

„La 31 martie, Grupul Gazprom și-a încetat participarea la compania germană GAZPROM Germania GmbH și la toate activele acesteia, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd.”, a declarat Gazprom prin intermediul canalului său de Telegram, notează CNN.

01-04-2022 20:02

Crucea Roșie amână încercarea de evacuare a Mariupolului

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a informat că a amânat încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol.

„Echipa CICR care se îndreptase, vineri, spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie”, a spus CICR, precizând că vor încerca, din nou, sâmbătă.

„Pentru ca operațiunea să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare”, a punctat Crucea Roșie, conform BBC. 

01-04-2022 19:53

Cercetătorul Nathan Ruser, de la Institutul Australian de Politici Strategice, a realizat o hartă a zonelor recuperate joi și vineri de soldații ucraineni.

01-04-2022 19:44

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a avertizat pe cei care au fugit din capitala Ucrainei la începutul războiului cu Rusia să nu se întoarcă, deoarece „riscul de a muri este destul de mare”.

Fostul campion mondial la box la categoria grea a spus că se așteaptă la „bătălii uriașe” în următoarele zile în orașele satelit și la periferia orașului, transmite The Guardian. 

01-04-2022 19:26

86 de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri

86 de soldați ucraineni au fost eliberați de ruși în timpul celui de-al doilea schimb de prizonier. Schimbul de prizonieri a avut loc în regiunea Zaporojie, vineri. Potrivit vicepremierului Iryna Vereshchuk, 15 dintre militarii eliberați sunt femei. Numărul soldaților ruși eliberați este încă necunoscut, conform The Kyiv Independent.

01-04-2022 19:05

Parlamentul din Ucraina adoptă o lege care permite confiscarea bunurilor susținătorilor războiului . Legea permite confiscarea proprietăților care aparțin nu numai statului rus sau rezidenților acestuia, ci și nerezidenților care au legătură cu guvernul rus, neagă sau susțin războiul Rusiei, conform The Kyiv Independent.

01-04-2022 18:24

Nexta publică un video despre care spune că este momentul în care Forțele Armate Ucrainene au doborât un elicopter militar rusesc în regiunea Luhansk folosind un sistem portabil de rachete antiaeriene.

01-04-2022 17:34

Protopopul ortodox rus Andrei Tkachev susține că autoritățile ucrainene au folosit vrăjitorie și magie neagră împotriva trupelor ruse și au organizat ritualuri satanice, conform canalului rus RBC, citat de Kyiv Post. Andrei Tkachev a atras atenția și în 2020, când i-a criticat pe cei care purtau mască de protecție împotriva Covid-19 și a făcut acest lucru în timpul unei slujbe purtând o mască de gaze. Video-ul poate fi urmărit AICI.

01-04-2022 17:24

Se pare că forțele ucrainene au preluat controlul asupra Vorzel, Ivankiv, Gostomel, inclusiv aeroportul, și Borodeanka, pe lângă Bucha.

01-04-2022 17:22

Charles Michel anunţă că UE şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală

Uniunea Europeană şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, Michel a avertizat China să nu ajute la războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

”UE şi China am convenit că acest război ameninţă securitatea globală şi economia mondială”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după primul summit UE-China din ultimii doi ani, în format virtual, conform News.ro. 

”Orice încercare de a evita sancţiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Acest lucru ar duce la mai multe pierderi de vieţi omeneşti şi un impact economic mai mare”, a spus el.

01-04-2022 17:08

Nexta transmite că și orașul Bucha, din regiunea Kiev, a fost eliberat și se află sub conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei. 

01-04-2022 16:57

Actorul Gerard Depardieu l-a acuzat pe Putin de ”excese nebuneşti şi inacceptabile” în Ucraina, iar Kremlinul reacţionează

Gerard Depardieu l-a acuzat pe Vladimir Putin, de ”excese nebuneşti, inacceptabile” în Ucraina, menţionând că va dona banii obţinuţi din trei nopţi de concerte din luna aprilie, de la Theatre des Champs-Elyssess, ”victimelor ucrainene ale acestui tragic război fratricid”. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacţionat, vineri, la remarca actorului francez şi a precizat că Depardieu probabil nu a înţeles pe deplin situaţia din Ucraina şi s-a oferit să i-o explice chiar el, relatează BBC.

Actorul francez Gerard Depardieu și-a luat cetățenia rusă în 2013. El și-a primit pașaportul rusesc de la președintele Putin în persoană.


01-04-2022 16:42

Berlinul dă undă verde Cehiei să revândă Ucrainei foste blindate ale armatei germane

Guvernul german a permis unei companii cehe să vândă Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte iniţial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane (RDG), relatează dpa.

A fost emis un permis pentru vehicule blindate de luptă bV-501 (fostele BMP-1), a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german. Aceste tancuri, dotate cu un tun şi mitraliere, erau echipamente militare standard în armatele Pactului de la Varşovia, conform Agerpres. 

01-04-2022 16:30

Mai multe autobuze care evacuează civilii din Melitopol (controlat de forţele ruse) în Zaporijie a plecat vineri, a declarat Kyrylo Timoşenko, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, relatează CNN.

”Aproximativ 500 de persoane sunt în autobuzele care pleacă de la Melitopol la Zaporijie. Aproximativ 300 de maşini private s-au alăturat coloanei de evacuare”, a declarat Kyrylo Timoşenko pe contul de Telegram.

01-04-2022 16:28

După ce joi se anunțase că rușii nu se mai află la centrala nucleară Cernobîl, vineri şeful Agenţiei pentru managementul acestei zone a transmis că mai sunt soldați ruși în "zona de excludere" din jurul centralei. Şefului Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, Ievhen Kramarenko, a confirmat, vineri, la televiziunea ucraineană că forţele ruse care ocupau centrala nucleară de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie au părăsit centrala, dar că unele efective militare au fost văzute în zona de excludere în afara perimetrului centralei nucleare dezafectate, conform Agerpres.

01-04-2022 15:58

Kuleba: Nimeni nu va îndrăzni să facă presiuni asupra președintelui Zelenski

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, neagă zvonurile conform cărora țările occidentale presează Ucraina să facă concesii cu Rusia. „După 36 de zile de război, vă asigur că nimeni din Europa sau de peste mări nu va îndrăzni să facă presiuni asupra președintelui Zelenski sau Ucrainei”, a spus Dmitro Kuleba, conform The Kyiv Independent. 

01-04-2022 15:40

Prima fotografie realizată în satul Ivankov, din regiunea Kiev,  unde ucrainenii au preluat, din nou controlul, conform Nexta.  

01-04-2022 15:06

Kuleba spune că nu are informații despre cine a efectuat atacul de la Belgorod

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că "nu poate nici confirma, nici infirma" dacă forțele ucrainene au fost implicate în presupusul atac de la Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informațiile militare.

Kuleba a mai spus că Ucraina așteaptă răspunsul oficial al Rusiei la propunerile Kievului prezentate în cadrul discuțiilor de pace din Turcia la începutul acestei săptămâni.

El a adăugat că statele occidentale nu au împins Ucraina să facă compromisuri în negocierile cu Moscova, relatează Al Jazeera.

01-04-2022 14:57

Putin va discuta din nou cu președintele Turciei

Președintele rus Vladimir Putin va discuta vineri la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, a anunțat Kremlinul, potrivit agenției de presă Reuters, citată de BBC.

Aceasta vine după ce Istanbulul a găzduit marți discuții de pace ruso-ucrainene.

Erdogan a declarat că Turcia este pregătită, în principiu, să acționeze ca o țară garant al securității Ucrainei, dar detaliile unui astfel de format ar trebui să fie stabilite. Erdogan a vorbit joi, prin telefon, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar Ankara s-a oferit să medieze în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

01-04-2022 13:56

Presupusul atac ucrainean de la Belgorod ar putea afecta tratativele de pace

Kremlinul a apreciat vineri că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Rusia a acuzat vineri Kievul de atacarea unui depozit de carburanţi din oraşul rus Belgorod, situat la 35 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

01-04-2022 13:25

Lavrov: S-au înregistrat unele progrese în negocierile de pace din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește negocierile de pace cu Ucraina, potrivit agenției de știri Reuters, citată de BBC.

Lavrov a declarat că Moscova pregătește răspunsul la propunerile ucrainene, care includ oferta Ucrainei de a deveni stat neutru în schimbul unor garanții de securitate.

Lavrov a declarat că Ucraina a arătat "mult mai multă înțelegere" față de situația din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, și din regiunea Donbas din estul Ucrainei, care se află în mare parte sub control rusesc, precum și față de necesitatea statutului de neutralitate al Ucrainei.

01-04-2022 11:57

Lavrov: Rusia "apreciază răspunsul Indiei" față de războiul din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se află în India în cadrul eforturilor de consolidare a legăturilor cu Delhi.

Înainte de discuțiile cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, Lavrov a declarat că Rusia a apreciat răspunsul Indiei privind războiul din Ucraina, potrivit agenției de știri Reuters, citată de BBC.

"Apreciem faptul că India ia această situație în ansamblul faptelor și nu doar într-o manieră unilaterală", a declarat Lavrov.

India, care  s-a abținut să critice Rusia pentru invadarea Ucrainei, a încercat să meargă pe o cale diplomatică în ceea ce privește războiul, în timp ce încearcă să își echilibreze legăturile cu Moscova și cu Occidentul.

01-04-2022 11:44

SUA anunță noi sancțiuni împotriva unor companii din Rusia și Belarus

Departamentul de Comerț al SUA va adăuga 120 de entități pe lista de sancțiuni în zilele următoare.

"În zilele următoare, Departamentul Comerțului va lua, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a degrada sectoarele de apărare, aerospațial și maritim al Rusiei prin adăugarea a 120 de entități din Rusia și Belarus pe lista entităților de sancționare", a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în cadrul unei ședințe de informare, potrivit Ukrinform.

După cum s-a precizat, adăugarea pe această listă înseamnă că aceste entități nu mai pot obține tehnologie de ultimă oră din SUA fără o licență, care, în majoritatea, dacă nu în toate aceste cazuri, va fi refuzată.

01-04-2022 10:47

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că Australia va trimite vehicule Bushmaster blindate în Ucraina, după ce președintele Volodimir Zelenski le-a cerut în mod expres în timpul unui apel video adresat legislatorilor australieni.

Zelenski s-a adresat joi Parlamentului australian și a cerut vehiculele blindate cu tracțiune 4x4 fabricate în Australia. Morrison a declarat că vehiculele vor fi trimise cu avioane de transport Boeing C-17 Globemaster, însă nu a precizat câte vor fi trimise și nici când, relatează The Guardian.

01-04-2022 10:36

Zelenski, despre regruparea trupelor rusești: "Le cunoaștem intențiile"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că retragerile rusești din nordul și centrul țării din ultimele zile au fost doar o tactică militară pentru a acumula forțe în vederea unor noi atacuri puternice în sud-est.

"Le cunoaștem intențiile. Știm că se îndepărtează de acele zone în care i-am lovit pentru a se concentra asupra altora, foarte importante, în care ne poate fi greu. Vor fi lupte în continuare", a declarat Zelenski, potrivit Euronews.

O nouă rundă de negocieri între cele două țări a fost programată vineri.

01-04-2022 09:55

Rușii nu ar permite intrarea ajutoarelor umanitare în Maruipol

Mesaje contradictorii privind eforturile umanitare din estul Ucrainei vineri.

Guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk spune că în zonă au fost convenite cinci coridoare umanitare pentru astăzi. Cu toate acestea, în schimb, un consilier al primarului din Mariupol este citat spunând că forțele rusești nu permit intrarea ajutorului umanitar și că orașul este "foarte periculos" pentru oricine încearcă să plece.

Petro Andriușcenko a declarat că forțele rusești au împiedicat încă de joi chiar și cea mai mică cantitate de provizii umanitare să ajungă la locuitorii blocați, precizând că un "coridor umanitar" planificat nu a fost deschis, notează The Guardian.

Primarul din Mariupol a declarat în această săptămână că până la 170.000 de locuitori au fost blocați acolo, fără energie electrică și cu provizii din ce în ce mai puține.

01-04-2022 09:32

Războiul din Ucraina, în centrul atenției la summitul UE-China

Invazia Rusiei în Ucraina va fi în centrul atenției în timpul unei întâlniri virtuale la nivel înalt între liderii UE și China, care va avea loc vineri, după luni de relații tensionate, transmite Euronews.

Bruxelles-ul este hotărât să împingă Beijingul să mențină o abordare echidistantă și lipsită de implicare în conflict, temându-se că orice fel de intervenție ar putea oferi Kremlinului un impuls atât de necesar pentru a-și revigora campania militară aflată în impas.

01-04-2022 09:05

Rusia redislocă trupe din Georgia, anunță britanicii

Ministerul britanic al Apărării a publicat o actualizare a informațiilor de ultimă oră cu privire la situația din Ucraina.

Acesta a declarat că Rusia "redistribuie elemente ale forțelor sale din Georgia pentru a-și consolida invazia în Ucraina".

Ministerul britanic al Apărării a adăugat că între 1.200 și 2.000 dintre aceste trupe sunt reorganizate în trei grupuri tactice de batalioane: "Este foarte puțin probabil ca Rusia să fi planificat să genereze întăriri în acest sens și este un indiciu al pierderilor neașteptate pe care le-a suferit în timpul invaziei", anunță Sky News.

01-04-2022 08:44

3.457 de dosare penale deschise împotriva militarilor ruși

Parchetul ucrainean a deschis 3.457 de dosare penale împotriva armatei ruse, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Sky News.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Mikhailo Podoliak a scris: "Biroul procurorului a deschis deja 3.457 de dosare penale împotriva militarilor Federației Ruse".

Podoliak a continuat spunând că cele mai grave infracțiuni au fost "uciderea civililor, violența, abuzul asupra copiilor și tortura", înainte de a adăuga că urmările pentru Rusia au fost "dezastruoase în toate jurisdicțiile".

01-04-2022 08:16

Președinta Parlamentului European se va deplasa, cu trenul, în Ucraina, la Kiev.

"În drum spre Kiev", a scris Roberta Metsola într-o postare pe Twitter, joi.

Detaliile călătoriei lui Metsola și cu cine se va întâlni nu au fost dezvăluite "din motive de securitate", potrivit unui oficial al Parlamentului.

La începutul acestei săptămâni, președintele a declarat că este "important ca Parlamentul European să sprijine aspirația Ucrainei de a fi o țară candidată la aderare", notează BBC.

01-04-2022 08:09

Un depozit de petrol din Rusia ar fi luat foc, după un atac al ucrainenilor

Un depozit de petrol ar fi luat foc în orașul rus Belgorod, în timp ce guvernatorul regional dă vina pe elicopterele militare ucrainene pentru atac.

Viaceslav Gladkov a declarat, vineri, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost provocat de atacuri aeriene de la două elicoptere ucrainene.

Belgorod aproape de granița cu Ucraina, iar Kievul nu a revendicat niciuna dintre explozii.

01-04-2022 07:41

Rusia afirmă că va "răspunde" la sancțiunile UE

Agenția rusă de știri RIA a citat un oficial din cadrul Ministerului de Externe care a declarat că Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene.

Acesta a adăugat că Rusia speră ca blocul să realizeze că "confruntarea cu Moscova nu este în interesul său", potrivit Sky News.

01-04-2022 08:03

Rusia nu va cere UE să pună capăt sancțiunilor

Agenția rusă de știri RIA a citat un oficial din cadrul Ministerului de Externe care a declarat că țara nu va cere Uniunii Europene să pună capăt sancțiunilor, anunță Sky News.

Nikolai Kobrinets, șeful departamentului de cooperare europeană din cadrul ministerului, a declarat că Moscova are o "marjă de siguranță" suficientă și că nu se va cere încetarea sancțiunilor.

"Uniunea Europeană nu este centrul Universului", a declarat Kobrinets.

Alături de SUA și Marea Britanie, UE este un aliat occidental-cheie care sprijină Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

01-04-2022 06:58

Oficialii ucraineni susțin că forțele ruse au oprit și au atacat convoaie umanitare

Forțele ruse au anunțat că vor redeschide, vineri, coridorul de evacuare de la orașul asediat Mariupol la Zaporojie.

Potrivit autorităților din Ucraina, convoaiele s-au confruntat, joi, cu mai multe probleme. Potrivit ucrainenilor, trupele ruse ar confiscat ajutoare și ar fi blocat autobuzele, relatează CNN.

01-04-2022 06:31

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, merge la Kiev

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat, joi seară, pe Twitter, că este "în drum spre Kiev", transmite AFP, citată de Agerpres.

"Sunt în drum spre Kiev", a scris Metsola în engleză şi ucraineană, cu un steag ucrainean şi un hashtag în sprijinul Ucrainei, alături de o fotografie în care apare în faţa a ceea ce pare a fi un vagon de tren.

Roberta Metsola, aleasă preşedintă a Parlamentului European pe 18 ianuarie, nu a furnizat detalii despre deplasarea sa la Kiev.

01-04-2022 06:24

Zelenski anunță că în Donbas vor avea loc noi atacuri ale rușilor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata țării sale se pregătește pentru noi atacuri rusești asupra regiunii Donbas, după asaltul Rusiei asupra capitalei Kiev.

Zelenski a mai spus că trupele ruse continuă să părăsească nordul țării, dar a descris această mișcare drept o retragere tactică, informează The Guardian.

01-04-2022 06:19

Centrala nucleară de Cernobîl este, din nou, controlată de ucraineni.

Trupele ruse au decis să părăsească centrala nucleară de la Cernobîl după ce soldații au contractat „doze semnificative” de radiații după ce au săpat tranșee în locuri extrem de contaminate, informează The Guardian, care citează autoritățile ucrainene.

"În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
„Suntem NATO”, o analiză marca „România, te iubesc!”. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim
„Suntem NATO”, o analiză marca „România, te iubesc!”. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim

”Suntem NATO”, partea I. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim. Europa, inclusiv România, a început de luna aceasta un amplu proces de înarmare.

Forțele ruse nu se retrag, doar se repoziționează. Pentagon: „N-avem niciun indiciu că se întorc acasă”
Forțele ruse nu se retrag, doar se repoziționează. Pentagon: „N-avem niciun indiciu că se întorc acasă”

O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon.

Putin estimează o criză alimentară mondială și crede că lipsa gazului rusesc va aduce în UE scăderea nivelului de trai
Putin estimează o criză alimentară mondială și crede că lipsa gazului rusesc va aduce în UE scăderea nivelului de trai

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat joi că va urma o criză alimentară mondială, a cărei consecinţă va fi un nou val migrator către ţările europene.

„Suntem NATO”, o analiză marca „România, te iubesc!”. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim
„Suntem NATO”, o analiză marca „România, te iubesc!”. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim

”Suntem NATO”, partea I. Războiul din Ucraina va schimba lumea aşa cum o ştim. Europa, inclusiv România, a început de luna aceasta un amplu proces de înarmare.

Forțele ruse nu se retrag, doar se repoziționează. Pentagon: „N-avem niciun indiciu că se întorc acasă”
Forțele ruse nu se retrag, doar se repoziționează. Pentagon: „N-avem niciun indiciu că se întorc acasă”

O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează joi un oficial de rang înalt de la Pentagon.

Putin estimează o criză alimentară mondială și crede că lipsa gazului rusesc va aduce în UE scăderea nivelului de trai
Putin estimează o criză alimentară mondială și crede că lipsa gazului rusesc va aduce în UE scăderea nivelului de trai

Preşedintele rus Vladimir Putin a estimat joi că va urma o criză alimentară mondială, a cărei consecinţă va fi un nou val migrator către ţările europene.

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie
Motivul pentru care INS nu a mai putut anunța azi statisticile legate de salariul mediu pe economie pentru luna aprilie

Astăzi, 12 iunie, Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să anunțe, conform calendarului oficial, statistica legată de starea și de evoluția salariului mediu pe economie la nivelul lunii aprilie. Ieri INS a anunțat că amână datele.