Kievul crede că Vestul îi va livra, în final, avioane de luptă F-16. Care sunt statele care i-au refuzat deja pe ucraineni

×
Codul embed a fost copiat

326.000 de soldați ruși luptă în prezent în Ucraina, estimează şeful informaţiilor militare de la Kiev.

Pe de altă parte, potrivit ministrului ucrainean de Externe, ţara vecină va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri, iar Franța anunță că va trimite încă 12 obuziere Caesar.

Dar nu sunt șanse să aibă și avioane de luptă F-16, pe care ucrainenii le cer cu insistență.

Între timp, Kievul a anunțat că va găzdui, vineri, un important summit UE-Ucraina.

Summitul programat la finalul săptămânii în capitala Ucrainei vine la doar câteva luni după ce țara a obținut statutul de candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și
soldat rus, Rusia
Peste 9.000 de ruși au fost mobilizați ilegal și trimiși în Ucraina. Ce se întâmplă cu ei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Finalizăm pregătirile pentru Summitul Ucraina-UE, programat săptămâna aceasta. În general, această săptămână va fi o săptămână de integrare europeană în toate sensurile cuvântului. Așteptăm vești pentru Ucraina”.

Între timp, zilele trec tot mai greu la marginea frontului din Donețk. Puținii oameni care au rămas în satele din zonă s-au obișnuit cu prezența trupelor în jur. Iar zgomotul bombardamenteler a devenit ceva obişnuit.

Un grup de solați face bilanţul după o noapte cumplită în cel mai fierbinte punct al conflictului: „E foarte greu. Am fost zece, dar acum doi dintre noi nu mai sunt, au murit, iar alți doi au fost răniți. Artileria, elicopterele, mortiere, trupele rusești aruncă în noi cu tot ce au”.

Soldat ucrainean: „Nu am fi atât de neputincioși în fața trupelor rusești dacă am avea avioane de luptă care să ne protejeze. Apoi avioanele ar putea doborî rachetele rusești care atacă orașele pașnice”.

Kievul, plin de optimism

Statele Unite și Germania au spus însă categoric că nu vor trimite avioane de luptă în Ucraina. Dar oficialii de la Kiev rămân optimiști.

Oleksii Reznikov, ministrul ucreainean al Apărării: „Nu știu cât de repede vom primi un răspuns din partea aliaților occidentali. Dar știți bine că, în urmă cu un an, când mă aflam la Washington, am întrebat de sistemele (de apărare antiaeriană) Stinger și mi s-a spus: 'Oleksii, este imposibil'. Dar iată că a devenit posibil”.

În schimb, Polonia și Lituania par deschise la ideea de a le furniza ucrainenilor avioane F-16, însă doar în urma consultării cu aliații NATO.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi ai Poloniei. Se pare că ei sunt gata să facă orice pentru a provoca o escaladare a confruntării, fără să le pese de consecinţe”.

În tot acest timp, după zvonurile că Putin ar pregăti o nouă mobilizare, oficialii de la Kremlin încearcă să calmeze spiritele în ţară. Astfel, procurorul general al Rusiei a declarat, într-o întâlnire cu Vladimir Putin, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi, "mobilizaţi ilegal", vor fi aduși acasă din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Ați atras atenția asupra necesității de a întări supravegherea asupra a ceea ce se întâmplă în domeniul militar-industrial. Acestea sunt problemele de finanțare, probleme de disciplină, probleme legate de asigurarea capacității de apărare a statului”.

În schimb, liderul de la Kremlin a aprobat crearea de centre de pregătire militară în Belarus. Iar președintele Lukașenko s-a arătat foarte încântat că țara lui poate ajuta.

Akesandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Astăzi, Federația Rusă nu are nevoie de niciun ajutor din partea Belarusului sau a vreunui alt stat din Occident sau din partea Statelor Unite. Cu toate acestea, dacă fratele nostru rus va avea nevoie de ajutor, cu siguranță îi vom oferi acel ajutor cât mai repede cu putință”.

Rusia și Ucraina se află în prezent într-o adevrată "cursă" în ceea ce privește "aprovizionarea cu arme", spun oficialii occidentali. Iar mulți observatori cred că Moscova și Kievul plănuiesc fiecare un asalt la sfârșitul iernii sau la primăvară.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.

Peste 9.000 de ruși au fost mobilizați ilegal și trimiși în Ucraina. Ce se întâmplă cu ei
Peste 9.000 de ruși au fost mobilizați ilegal și trimiși în Ucraina. Ce se întâmplă cu ei

Peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost "mobilizaţi ilegal" pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, "inclusiv aceia care, din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz", a spus un oficial rus.

Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă "iminentă" în Ucraina

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington, sunt de părere că Rusia se pregătește pentru un nou atac iminent în Ucraina, "cel mai probabil în curs de acţiune" fiind o ofensivă ”în următoarele luni”.

 

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.