Culisele mărturiilor extrem de rare obținute de BBC de la nord-coreeni, care riscă executarea dacă sunt descoperiți

coreea de nord
Profimedia

BBC a publicat vineri un articol în care explică demersul minuțios prin care jurnaliștii au ajuns să obțină mărturii rare de la nord-coreeni

În plină noapte, doi nord-coreeni se întâlnesc în secret. Unul este un cetățean obișnuit din Coreea de Nord care a acceptat să riște tot ca să fie intervievat de BBC.

Celălalt este o sursă, care lucrează pentru o organizație din Coreea de Sud pentru a acumula informații din țara vecină.

„Într-o locație sigură care nu poate fi detectată, sursa transmite una dintre întrebările BBC cetățeanului și notează răspunsul. Ulterior, când va fi în siguranță, ni-l vor trimite înapoi, în mai multe tranșe. Trimiterea chiar și a unui răspuns complet la un moment dat este prea riscant”, scrie sursa citată.

Acesta este începutul unui proces minuțios care va dura multe luni, în timp ce BBC a investigat consecințele deciziei guvernului nord-coreean de a sigila granița țării în urmă cu mai bine de trei ani.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Nord-coreenilor le este interzis să vorbească cu oricine din afara țării, în special cu jurnaliştii, iar dacă guvernul află că au făcut acest lucru, ar putea fi uciși.

Dar când granița a fost închisă în ianuarie 2020, ca răspuns la pandemia de coronavirus, o țară despre care era deja dificil de raportat a devenit practic impenetrabilă.

Toate sursele pe care jurnaliştii se bazau în mod obişnuit pentru a transmite ceea ce se întâmpla pe teren au dispărut, pe măsură ce diplomaţii străini şi asistenţii au părăsit ţara. De asemenea, a devenit imposibil pentru nord-coreeni să evadeze și să-și împărtășească experiențele.

„În același timp, existau motive întemeiate să bănuim că închiderea frontierei le provoacă oamenilor suferințe semnificative, pe baza cunoștințelor BBC despre modul în care oamenii din Coreea de Nord își câștigă existența și își dobândesc hrana. Anul trecut, a început să primească rapoarte neconfirmate despre lipsuri severe de alimente și posibilă foamete”, arată sursa citată.

”Așteaptă cu nerăbdare să spună lumii cât de rea este situația în Coreea de Nord”

În primul rând, jurnaliștii BBC au căutat sfaturi de la cei care lucrează îndeaproape cu nord-coreenii și înțeleg riscurile.

Sokeel Park, de la organizația Liberty din Coreea de Nord, care lucrează cu evadații de mai bine de un deceniu, a fost de părere că aceasta a fost o întreprindere importantă și utilă, în ciuda riscurilor.

„Nu există nici un nord-coreean care să nu înțeleagă pericolul, iar dacă oamenii vor să facă asta, cred că ar trebui să respectăm asta. Fiecare conversație cu oameni din Coreea de Nord, fiecare fragment de informație, este atât de valoroasă, pentru că știm atât de puține”, a spus el.

Jurnaliștii BBC au făcut echipă cu o organizație de știri din Coreea de Sud, Daily NK, care are o rețea de surse în interiorul țării. Aceste surse au găsit oameni care doreau să fie intervievați. ”Conștienți că vom primi doar o imagine a vieții din interiorul țării, am ales să vorbim cu oameni de diferite vârste din diferite zone”, au spus jurnaliștii BBC.

„Ei așteaptă cu nerăbdare să spună lumii cât de rea este situația în Coreea de Nord. Ei speră că comunitatea internațională va ține seama”, a declarat redactorul șef al Daily NK, Lee Sang-yong. 

„Domnul Lee lucrează cu sursele sale timp de 13 ani pentru a scoate informații din Coreea de Nord. Ne-a asigurat că metodele sale de comunicare sunt robuste. Era încrezător că poate ține oamenii în siguranță, dar a avertizat că procesul va dura”, precizează BBC.

În interiorul Coreei de Nord - voci din spatele graniței sigilate

Cei trei intervievați s-au coroborat reciproc. Toți au citat aceleași reguli de carantină și aceleași legi noi care i-au speriat. Toți au vorbit despre deficitul de alimente și medicamente și au suferit represiuni și pedepse din ce în ce mai severe. Ei chiar împărtășeau multe dintre aceleași speranțe și temeri.

Dar au existat și diferențe. Se pare că există mai mult sprijin guvernamental în capitala Phenian decât în orașele de graniță, dar și mai mult control, supraveghere și teamă acolo.

Jurnaliștii au dus interviurile la NK Pro, un serviciu de știri din Seul care monitorizează Coreea de Nord. Una dintre singurele surse de informații rămase despre Coreea de Nord este ziarul și canalul TV de stat al țării. Deși o mare parte din conținut este propagandă, expertul mass-media de stat al NK Pro, Chung Seung-yeon, monitorizează zilnic acest lucru, căutând indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat în țară.

"Ne gândim la Coreea de Nord ca la un stat foarte secret. Cu siguranță, ei nu vorbesc niciodată cu voce tare despre problemele lor, dar lasă indicii", a spus ea. Și când menționează de fapt o problemă, așa cum au făcut cu criza alimentară, asta înseamnă că este „o problemă foarte mare”, a explicat ea.

Ea a arătat o știre din februarie în care membrii partidului nord-coreean au fost lăudați pentru că au donat orez guvernului. „Că statul primește cereale de la oamenii săi, ne arată cât de disperată este situația alimentară”, a subliniat ea.

Mărturiile lor arată că în ţară are loc o "tragedie devastatoare", iar oamenii se tem că vor muri de foame sau că vor fi executaţi. Detalii aici

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.