Filmul victoriei talibanilor din Afganistan. Ce planuri au după cucerirea țării: „Avem sprijinul populaţiei”

×
Codul embed a fost copiat

După aproape 20 de ani, cel mai lung război al Statelor Unite se încheie cu o victorie spectaculoasă a talibanilor, ce riscă să compromită pe termen lung imaginea celei mai mari puteri mondiale.

În numai zece zile, talibanii au cucerit întregul Afganistan şi se pregătesc să decreteze Emiratul Islamic. Preşedintele pro-american al ţării a fugit duminică în străinătate, motivând că a vrut să evite "o baie de sânge". Şocaţi de evoluţia situaţiei de pe teren, americanii au trimis încă o mie de militari la Kabul, cu misiunea de a evacua în siguranţă personalul diplomatic.

Dincolo de evacuarea diplomaţilor, au fost scene de haos pe aeroportul din Kabul, cu mii de afgani încercând cu disperare să fugă din ţară.

În scene dramatice, care par ecoul peste ani la căderea Saigonului, la sfârşitul Războiului din Vietnam, bărbaţi, femei şi copii au fost filmaţi când încercau să se agaţe de un avion militar de transport american, care decola de pe aeroportul din Kabul. Apoi, pe reţele de socializare au apărut imagini înfiorătoare cu doi oameni care cad în gol, găsindu-şi sfârşitul.

Citește și
taliban, Afganistan
GALERIE FOTO. Primele imagini cu talibanii înarmați până în dinți pe străzile Kabulului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Acestea sunt, poate, cele mai tragice imagini din Afganistan. Mii de oameni disperați și abandonați, fără ajutor din partea nimănui, încercând să fugă dintr-o țară în momentul acesta neguvernată.

De duminică noapte, scenele de haos au continuat pe aeroportul din Kabul. Temându-se de represaliile talibanilor, foștii colaboratori ai coaliției, translatori sau angajați ai ambasadelor occidentale, speră să prindă un loc în avioanele care părăsesc Afganistanul, acum, în al 12-lea ceas. Însă, iniţial, zborurile comerciale au fost suspendate, pentru că prioritate au avut avioanele militare americane, care au evacuat personalul diplomatic al Statelor Unite.

Şi ambasadele occidentale şi-au evacuat în grabă cetăţenii din Kabul.

După miezul nopţii, Italia a evacuat 70 de membri ai ambasadei şi angajați afgani. La fel s-a întâmplat și cu angajaţii Ambasadei franceze.

Forţele americane au tras focuri de avertisment, încercând să controleze mulţimea pe aeroportul din Kabul. Dar în haosul creat au răsunat şi alte tiruri - trase nu se ştie de cine - şi martorii spun că maiu mulţi civili au fost ucişi.

De dimineaţă, Washingtonul anunţa că şi-a evacuat complet ambsada şi a recuperat drapelul american de la complexul de clădiri diplomatice din Kabul. Ultimii rămaşi în ambasade au ars documente clasificate şi obiecte simbolice, care puteau fi batjocorite ulterior de talibani. Americanii nu au lăsat în urmă nici câinii militari special antrenaţi.

Acum, ambasada americană, cu un minim de personal, funcţionează chiar pe aeroport. Sub protecţia câtorva mii de militari americani, care securizează perimetrul aeroportului.

Dumincă seară, coloanele de talibani au intrat din toate direcţiile în Kabul, fără să întâmpine vreo rezistenţă.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor: „Asta e o revoltă populară! Toate provinciile au căzut în mâinile noastre pentru că avem sprijinul populaţiei!”

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Fostul preşedinte Ashraf Ghani a difuzat un comunicat pe Facebook de unde s-o afla acum, posibil Tajikistan. Ghani spune că a fost pus în faţa unei alegeri dificile: să le ţină piept talibanilor aflaţi la porţile palatului prezidenţial ori să părăsească ţara. Cu alte cuvinte, a avut de ales între moarte şi fuga.”

Al Jazira a difuzat duminică imagini cu talibanii în interiorul palatului prezidenţial jubilând şi pregătindu-se să proclame, chiar de la reşedinţa fostului preşedinte pro-american, Emiratul Islamic al Afganistanului. Adică denumirea ţării în timpul precedentului regium taliban, înlăturat de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite după atentatele din 11 septembrie 2001.

În urma occidentalilor, capitala afgană rămâne prada fricii şi incertitudinii. Puţini sunt cei care iau de bune promisiunile talibanilor.

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor: „Priorităţile noastre sunt securitatea ţării şi formarea unui nou guvern, unul cu largă reprezentativitate”.
Reporter: „Vor face parte din guvern şi persoane care nu sunt din rândul talibanilor?”
Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor: „Da, aşa avem intenţia, să includem toate comunităţile afgane.”

Ce urmează?

Ordinea fanatismului va acoperi Afganistanul şi pe locuitorii săi, atrag atenţia analiştii. Pentru femeile afgane urmează cel mai probabil o viaţă aproape sinonimă cu sclavia.

Deja au apărut relatări ca în anumite părţi ale ţării femeile nu mai pot ieşi din casă fără veșmintele tradiţionale care le acoperă complet şi fața. De asemenea au fost forţate să renunţe la anumite activităţi - pe care susţin mujahedinii - nu le pot face decât bărbaţii.

Una dintre primele griji ale talibanilor a fost să deschidă larg porțile închisorilor. Numai din închisoarea militară de la fosta baza americană Bagram au fost eliberaţi duminică seară 5 mii de deţinuţi. Între ei, numeroşi talibani şi alţi militanţi extremişti, inclusiv din rândurile grupării teroriste Stat Islamic.

Iar experţii americani se tem că alte grupări teroriste de genul Al Qaida s-ar putea reconstitui. Şi ar spori, astfel ameninţarea teroristă în lume, acum când se apropie comemorarea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
O nouă zi de foc, în Afganistan. Se cere evitarea spațiului aerian afgan. Biden a transmis un mesaj clar
O nouă zi de foc, în Afganistan. Se cere evitarea spațiului aerian afgan. Biden a transmis un mesaj clar

După ce militanţii talibani au acaparat capitala Afganistanului, duminică, situația a degenerat, oamenii luând, luni, cu asalt aeroportul din Kabul, încercând să fugă. Joe Biden a ieșit și a transmis un mesaj clar: vor încheia retragerea trupelor.

GALERIE FOTO. Primele imagini cu talibanii înarmați până în dinți pe străzile Kabulului
GALERIE FOTO. Primele imagini cu talibanii înarmați până în dinți pe străzile Kabulului

La aproape 20 de ani de la debutul războiului din Afganistan, militanţii talibani au preluat din nou controlul capitalei Kabul.

Femeile din Afganistan cer ajutor și speră că lumea le aude:
Femeile din Afganistan cer ajutor și speră că lumea le aude: "Frica o simți în piept ca pe o pasăre neagră"

Pe măsură ce talibanii au preluat controlul în Afaganistan, pe lângă situația extrem de periculoasă din prezent, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu femeile de aici.

Reacții internaționale la starea de haos din Kabul, după căderea Afganistanului în mâinile talibanilor
Reacții internaționale la starea de haos din Kabul, după căderea Afganistanului în mâinile talibanilor

Talibanii au cucerit capitala Afganistanului, Kabul, duminică iar președintele statului a fugit din țară pentru a evita vărsarea de sânge. 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.