După testarea nucleară a Rusiei, SUA accelerează planurile de modernizare a armelor nucleare din Europa

×
Codul embed a fost copiat

După ce a asistat la testarea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, Vladimir Putin a avut joi un amplu discurs.

A spus că Rusia nu se consideră un dușman al Occidentului adăugând însă că "nu va suporta niciodată" ca Occidentul „să-i spună ce să facă.”

Mai ales că, afirmă liderul de la Kremlin, "perioada de dominație a Occidentului în lume, se apropie de sfârșit". "Singurul garant al suveranității Ucrainei, nu poate fi decât Rusia, care a creat-o" - a mai spus Putin.

Vladimir Putin: ”Ei (occidentalii) alimentează războiul din Ucraina, escaladează provocările în jurul Taiwanului, destabilizează piața mondială alimentară și piețele de energie. În ceea ce privește acest ultim aspect, nu a fost ceva premeditat, s-a datorat unor erori sistematice”.

Putin a acuzat Occidentul colectiv, cum îl numește, că a participat la un " joc periculos, murdar și mortal".

Citește și
Polonia
Senatul Poloniei declară Federaţia Rusă "regim terorist" și cere comunității internaționale să investigheze cimele de război
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Vladimir Putin: ”Vedem în exemplul Ucrainei cum aceasta a devenit un instrument al politicii externe americane. Țara și-a pierdut suveranitatea și este controlată direct de Statele Unite care folosește Ucraina ca pe un "berbec" pentru a lovi Rusia. (Occidentul) ignoră declarațiile regimului de la Kiev, despre dorința de a obține arme nucleare. Până la urmă, autoritățile de la Kiev au spus asta deschis. Dar nu, toată lumea tace. Sunt, de asemenea, planuri să folosească o așa-zisă bombă "murdară" drept provocare".

Putin a vorbit pe larg despre cum vede lumea şi despre războiul din Ucraina - astăzi, la o zi după ce a supervizat exercițiile forțelor strategice ale Rusiei

Au fost exerciții cu toate tipurile de arme ale așa-numitei Triade Nucleare ruse - de la sol, din aer și de pe mare. Diverși reprezentanți ai Kremlinului au dat de veste că Rusia nu va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

Totuși, pe fondul amenințărilor repetate transmise de Putin și de alți oficiali de la Kremlin, Statele Unite accelerează planurile de modernizare a armelor nucleare din Europa, ca măsură de descurajare. Potrivit unor surse de la Pentagon, citate de publicația americană Politico, în decembrie vor fi aduse în Europa bombe gravitaționale B61, modernizate, adică principalele bombe termonucleare din arsenalul Statelor Unite. Aducerea acestora era prevăzută inițial pentru primăvara anului viitor.

Pe de altă parte, Kremlinul a acuzat Ucraina că s-a retras din negocierile de pace - din martie - cu Rusia "la ordinul" Statelor Unite, tocmai când s-a ajuns la "un echilibru foarte, foarte dificil" între Kiev şi Moscova.

Andrei Kelin, ambasadorul rus în UK: ”Vă spun că este o mare greșeală să credeți că Ucraina poate câștiga această bătălie. Este o totală eroare de calcul strategic. Absolut. Pentru că nu se poate compara potențialul pe care îl are Rusia cu cel al Ucrainei. Este incomparabil. În acest moment, Ucraina este aproape un stat eșuat. Trăiește doar din donațiile occidentale, din banii occidentalilor și din armele lor. Ce fel de stat va mai fi Ucraina după iarnă care vine, sau în timpul iernii?”

Între timp, pe front sunt lupte crâncene.

Volodomir Zelenski: ”Cele mai aprige bătălii sunt în regiunea Donețk: direcția Bahmut și Avdivka. Acolo se vede cel mai bine tactica nebunească a comandamentului rus - zi de zi, lună după lună, ei aduc moarte, concentrând acolo puterea maximă a loviturilor de artilerie. Toți soldații noștri care rezistă pe poziții în aceste direcții ale frontului din Donețk sunt pur și simplu niște eroi”.

Localnicii care au mai rămas în orașul Bahmut, bombardat cu înverșunare, trăiesc în condiții imposibile - fără electricitate de aproape o lună, fără apă curentă, cu aproape toate magazinele închise sau distruse.

Voluntarii din organizații umanitare îi ajută pe refugiați să plece din Bahmut. Dar multe cereri le vin de la cei aflați în așa-numitele "zone gri", în partea de nord și în cea de vest. Și nimeni nu poate ajunge la acei oameni, să-i ajute, din cauza luptelor intense.

În sud, într-un sat pe care forțele ucrainene l-au recucerit recent, în contra-ofensiva lor, din regiunea Herson, au rămas urmele ocupației ruse - vehicule militare distruse și .... subsolul unei școli folosit ca buncăr improvizat. Pe pereți sunt grafitti cu litera Z, simbolul invaziei rusești în Ucraina

În sălile de clasă, la cele trei etaje ale școlii, ocupanții își pregătiseră poziții de tragere.

Localnic: ”Ei (soldații ruși) spuneau că au fost forțați să vină peste noi. Ne spuneau: "Dacă încercăm să dezertăm, ne împușcă ai noștri". Asta ziceau cei mai tineri, ruși”.

În regiunea Harkov au fost găsite, într-o groapă comună, trupurile a cel puțin 17 soldați ucraineni, care au căzut în lupte la începutul lunii aprilie, când o parte a regiunii se afla sub ocupația rușilor. Potrivit autorităților ucrainene, peste 1.000 de cadavre au fost exhumate până acum, din gropi comune, în teritoriile eliberate de contraofensiva din nord-estul ţării.

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Moment istoric: Israelul şi Libanul au semnat un acord privind frontiera maritimă. Reacția SUA
Moment istoric: Israelul şi Libanul au semnat un acord privind frontiera maritimă. Reacția SUA

Preşedintele Libanului şi guvernul Israelului, două ţări vecine aflate oficial în stare de război, au semnat, joi, fiecare separat, scrisorile de aprobare a acordului de delimitare a frontierei lor maritime.

Senatul Poloniei declară Federaţia Rusă
Senatul Poloniei declară Federaţia Rusă "regim terorist" și cere comunității internaționale să investigheze cimele de război

Senatul Poloniei a aprobat miercuri o rezoluţie ce declară Federaţia Rusă drept "regim terorist" şi lansează un apel către comunitatea internaţională să investigheze presupusele crime de război comise de forţele ruse în Ucraina, relatează EFE.

Vladimir Putin a asistat la un antrenament al trupelor care răspund la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear
Vladimir Putin a asistat la un antrenament al trupelor care răspund la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat miercuri, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear, a anunţat Kremlinul.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM
România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM

Vijelii și caniculă, așa am putea descrie vremea din ultimele 48 de ore de la noi din țară.