Dmitri Medvedev, avertisment pentru Musk după ce a cumpărat Twitter. La ce îi cere să renunțe

×
Codul embed a fost copiat

"Renunță la afacerea Starlink în Ucraina". Iată ce i-a spus Dmitri Medevedev lui Elon Musk, după ce l-a felicitat că a cumpărat Twitter.

Serviciul de Internet prin sateliți Starlink este, însă, vital pentru comunicațiile Kievului, în primul rând pentru cele militare.

Pe de altă parte, oficialii ruși spun că au încheiat mutarea civililor din Herson, pe celălalt mal al Niprului, înaintea așteptatei bătălii cu forțele ucrainene. Cel puțin 70 de mii de civili ar fi traversat râul. Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că mobilizarea parțială anunțată în septembrie s-a încheiat și ținta mobilizării a 300 de mii de rezerviști a fost atinsă.

Forțele armate ucrainene au lovit o bază din Herson a luptătorilor ceceni ai lui Ramzan Kadirov, loiali lui Vladimir Putin, după ce aceștia s-au dat de gol prin imaginile postate pe rețelele de socializare. Astfel ucrainenii au descoperit că cei numiți kadâroviți - abia ajunși în zonă după ce au fost mobilizați - se stabiliseră într-o școală. Potrivit ucrainenilor, doar în acest raid au fost eliminați 40 și răniți cu zecile.

De altfel, conform ministrului britanic al Apărării, rușii folosesc rezerviști abia mobilizați pentru pozițiile de apărare de pe malul vestic al Niprului.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

La rândul lor autoritățile impuse de Moscova la Herson, susțin că au încheiat evacuarea orașului, pe malul celălalt al Niprului - înaintea așteptatei ofensive ucrainene.

Zelenski, declarații de lângă o dronă kamikaze

În timp ce îşi spunea mesajul de azi noapte, Volodimir Zelenski a stat lângă ceea ce pare a fi o dronă kamikaze, Shahed, făcută de iranieni.

Volodomir Zelenski: “Peste 30 de drone au fost lansate (de ruși) în două zile. În total, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete și peste 8.000 de raiduri aeriene. Dar ne luptăm, vom doborî și mai multe. Împreună, cu siguranță, vom tăia aripile tuturor monștrilor de metal, indiferent câți și de unde zboară asupra Ucrainei.”

Atacurile cu drone vizează sistematic infrastructura energetică de pe întreg teritoriul Ucrainei

Nic Robertson, corespondent CNN: “Sirenele au fost pornite. Tocmai ce am ajuns la centrală de curent, toată lumea trebuie să se adăpostească în buncăr. Va trebui să intrăm și noi. Una dintre drone s-a încâlcit în liniile de înaltă tensiune și a distrus echipamente importante. Iată toate aceste cabluri și echipamente arse, aici jos. Iar oficialii spun că această parte a centralei era cea mai sensibilă.”

Oficialii de la Kiev îi avertizează pe locuitorii capitalei să folosească electricitatea "cu moderație", pe măsură ce întreruperile de curent continuă. Vor fi mai dese și de o durată mai mare - a anunţat un lider regional.

Dronele kamikaze livrate de Iran sunt aruncate de ruși și în luptă, pe diferite fronturi.

Acești soldați ucraineni rezistă eroic pe pozițiile de apărare la Bahmut, în regiunea Donețk - acolo unde, acum, se dau cele mai aprige lupte.

Vladimir Putin continuă să respingă ideea de suveranitate a Ucrainei într-un mod care este fundamental incompatibil cu negocieri serioase, potrivit celei mai recente analize a Institutului american pentru Studiul Războiului.

Vladimir Putin: “Sincer vorbind, singurul garant real, serios, al statalității, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ar putea fi doar Rusia, cea care a creat Ucraina de astăzi.”

Vladimir Putin nu are regrete

În privința războiului pe care l-a pornit în Ucraina, Putin nu are regrete sau cel puțin nu e dispus să vorbească public. A admis totuși că sunt pierderi în așanumita operațiune specială.

Vladimir Putin: "Sunt și costuri. Dincolo de toate, e vorba de pierderile asociate operațiunii militare speciale. Mă gândesc la asta tot timpul. Sunt și pierderi economice, dar sunt și câștiguri uriașe. Și ceea ce se întâmplă, vreau să subliniez asta, până la urmă aduce beneficii Rusiei și viitorului țării."

În viziunea liderului de la Kremlin, Rusia este cea pură, cu dreptatea de partea ei, iar Occidentul este de vină pentru orice - de la războiul din Ucraina, până la criza energetică și criza alimentară globală.

Vladimir Putin: "Miza principală a acestui Occident este să dețină puterea asupra lumii, dar jocul este cu siguranță unul periculos, sângeros și, pot să spun, murdar. Perioada istorică a dominației de neclintit a Occidentului în politica internațională se apropie de sfârșit, iar lumea unipolară devine o amintire a trecutului."

Putin a negat vehement ideea că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina și denunță provocări ale aceluiași Occident

Vladimir Putin: "Scopul întregii povești cu amenințările nucleare și cu posibilitatea utilizării unei arme nucleare (de către Rusia în Ucraina) e foarte primitiv. Nu vedem niciun rost să facem asta. Nu are niciun rost, nici politic, nici militar."

Și ca să argumenteze ceea ce el numește șantajul nuclear al Vestului, Putin s-a referit direct la Liz Truss, fostul premier britanic, afirmând că, în august, pe când Truss era ministru de externe, aceasta ar fi sugerat că este gata să apese pe butonul nuclear dacă circumstanțele ar impune asta.

Vladimir Putin: “Prim-ministrul Marii Britanii (Liz Truss) a spus, răspicat, răspunzându-i unui jurnalist: 'Da, Regatul Unit este o putere nucleară. Este datoria premierului să poată folosi (arme nucleare) și o voi face.' Păi cum? Nimeni nu a reacționat, deloc. Ei bine, să presupunem că ea a a avut o răbufnire acolo, fata este puțin dusă... Dar ei, liderii occidentali, puteau să o corecteze. Washingtonul putea anunța public: "Nu avem nimic de a face cu asta".”

 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia
Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia

Președintele Ucrainei a cerut din nou sprijin pentru apărarea aeriană a țării, în încercarea de a preveni atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice deteriorate ucrainene.

 

Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia
Macron a acuzat extrema dreaptă că își dorește să „părăsească NATO” și de „ambiguitate” față de Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron a acuzat extrema dreaptă franceză că menţine o "ambiguitate faţă de Rusia" şi a criticat dorinţa acesteia de a "părăsi NATO".

Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire
Tăiței coreeni care se vând și în România, retrași de la vânzare în Danemarca. Sunt atât de iuți, încât provoacă otrăvire

Autoritățile din Danemarca au retras din magazine trei sortimente de tăiței instant sud-coreeni pentru că sunt prea picanți. Oficialii au descoperit că tăițeii, care se vând și în România, au niveluri de capsaicină periculoase pentru om.

 

Recomandări
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu
Rezultate alegeri locale 2024. În continuare, probleme mari la Sectoarele 1 și 2, conduse de Clotilde Armand și Radu Mihaiu

La trei zile de la alegerile locale din 9 iunie încă se numără voturi, după ce președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a interzis - până la obținerea datelor finale - orice întrerupere a procesului de verificare și centralizare.  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.