Au simțit animalele cutremurul devastator din Turcia înainte să se producă? Imaginile apocaliptice surprinse. VIDEO

Pasari
Twitter / Torque_28

Păsările zburau haotic deasupra clădirilor acoperite cu zăpadă. Câinii lătrau puternic. Apoi, un cutremur devastator în Turcia și Siria a devastat clădiri și a ucis peste 8.000 de oameni.

Pe rețelele de socializare, oamenii spun că animalele au început să se comporte ciudat cu ceva timp înainte de cutremurului masiv de magnitudine 7,8 pe Richter cu mai multe replici foarte puternice, potrivit Washington Post.

 

Washington Post scrie că nu a putut verifica imediat dacă filmările sunt reale, însă faptul că animalele pot detecta cutremurele puternice înaintea oamenilor este o teorie analizată din vremurile antice.

LIVE UPDATE Cutremure devastatoare în Turcia și Siria. Vezi AICI cele mai noi informații

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Există studii științifice care o susțin. În același mod în care aparatele seismologice pot capta vibrațiile nedetectabile pentru corpul uman, animalele sunt mai bine adaptate pentru a percepe mici șocuri care apar cu câteva secunde înainte ca undele mai puternice să ajungă, spun oamenii de știință.

@straybeautiful ????PLEASE PRAY FOR THE SAFETY AND WELL BEING OF OUR STRAYS AND OUR PARTNER SAVIORS???? #AnimalWelfare #SupportAnimalRescue #HelpAnimals #SaveTheAnimals #AnimalProtection #AnimalLivesMatter #AnimalRights #EndAnimalCruelty #SaveTheAnimals #SupportAnimalRescue #RescuePets #dogsoftiktok #dog #turkeyearthquake #cats #dogsofttiktok ♬ original sound - Stray Beautiful

 

Iar unii cercetători spun că este posibil ca animalele să își dea seama că va urma un cutremur chiar înainte să apară pre-șocurile.

Potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS), comportamentul neobișnuit al animalelor în secundele premergătoare unui cutremur este explicat prin diferența dintre două unde seismice.

Undele primare P sunt primele emise de un cutremur, călătorind cu câțiva kilometri pe secundă de la epicentru. Acestea sunt mai ușor de detectat pentru animale, spune USGS. Undele P sunt urmate de unde secundare mai puternice (S), care zguduie solul într-o mișcare transversală.

„Foarte puțini oameni observă unda P mai mică care se deplasează cel mai repede de la sursa cutremurului și ajunge înaintea undei S mai mari”, se arată în ghidul USGS.

„Dar multe animale cu simțuri mai ascuțite sunt capabile să simtă unda P cu câteva secunde înainte de sosirea undei S”, mai precizează experții USGS.

Vibrațiile inițiale, detectate și analizate de aparatele seismologice, sunt, de asemenea, folosite de sistemele de avertizare timpurie pentru a prognoza cutremure - de obicei cu mai puțin de un minut de avertizare.

Dar pot animalele să simtă cutremure chiar mai devreme și mai bine decât aceste aparate moderne?

De milenii oamenii au observat că animalele par să detecteze cutremurele cu minute bune înainte de a lovi.

Un cercetător spune că animalele pot simți cutremure chiar înainte de șocurile prealabile.

„Avem un indiciu foarte bun că animalele simt cu adevărat precursorii cutremurelor și nu este o activitate seismică”, a declarat Martin Wikelski, director la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor, care a condus un studiu pe acest subiect.

În studiul său publicat în 2020, cercetătorii au atașat tag-uri electronice la vaci, câini și oi dintr-o fermă italiană pentru a le observa mișcările timp de câteva luni când au fost detectate cutremure în apropiere. Au descoperit că animalele erau neobișnuit de „superactive” - au început să se miște continuu timp de mai mult de 45 de minute, înainte de șapte dintre cele opt cutremure majore detectate în apropiere.

Studiul, efectuat cu dispozitive pe care Wikelski le-a descris drept „în principiu mici telefoane mobile pentru animale”, a sugerat că animalele ar putea fi capabile să detecteze cutremure cu mai mult de 12 ore înaintea oamenilor – cu mult înaintea oricăror șocuri.

Este însă neclar de ce reacționează astfel animalele, mai spune acesta.

„Există indicii că ne pot spune ceva. Cum o fac, nu știm încă”, a spus el.

El crede că capacitatea animalelor de a simți pericolul poate fi legată de capacitatea lor de a comunica între ele.

„Vacile s-au blocat inițial – nu s-au mișcat deloc. Și apoi asta i-a făcut pe câini foarte nervoși și au început să înnebunească, lătrând. Și atunci oile au luat-o razna. Și asta a început să înnebunească vacile”, a explicat Wikelski.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.