Anul 2024 începe cu noi recorduri. Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul lunar de căldură a fost depăşit

caldura
Shutterstock

După căldura record din 2023, anul 2024 nu începe bine: niciodată o lună ianuarie nu a fost atât de caldă, iar pentru prima dată planeta a depăşit 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive faţă de era preindustrială.

Între februarie 2023 şi ianuarie 2024, temperatura aerului la suprafaţa globului a fost cu 1,52°C mai mare decât în perioada 1850-1900, potrivit datelor observatorului european Copernicus, scrie AFP.

Acest lucru nu înseamnă că am depăşit pragul de 1,5°C stabilit la Paris în 2015 pentru a încerca să stopăm încălzirea globală şi consecinţele acesteia", subliniază Richard Betts, director al studiilor de impact climatic la National Met Office din Marea Britanie.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, limita ar trebui să fie depăşită în mod stabil pe parcursul mai multor decenii.

Cu toate acestea, acesta este încă o reamintire a schimbărilor profunde pe care le-am făcut deja la nivelul climei globale şi la care trebuie să ne adaptăm acum', a adăugat el.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

"Acesta este un avertisment dur cu privire la urgenţa de a lua măsuri pentru a limita schimbările climatice", a declarat Brian Hoskins, director al Institutului Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College din Londra.

„Un semnal foarte important şi dezastruos”

Johan Rockstrom, de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK), a declarat pentru AFP: "Acesta este un semnal foarte important şi dezastruos (...), un avertisment pentru omenire că ne apropiem de limita de 1,5 grade mai repede decât ne aşteptam".

Clima actuală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C faţă de perioada 1850-1900. Iar la rata actuală a emisiilor, IPCC prevede că pragul de 1,5°C are 50% şanse de a fi atins în medie până în 2030-2035.

Cu o temperatură medie de 13,14°C, ianuarie 2024 este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată de la începutul măsurătorilor, după un an record în 2023.

Este cu 0,12°C mai cald decât recordul anterior, stabilit în ianuarie 2020, şi cu 0,70°C peste normalul perioadei 1991-2020. Iar în comparaţie cu era preindustrială, este cu 1,660°C mai cald.

Ianuarie este a opta lună consecutivă în care recordul lunar de căldură a fost depăşit, potrivit Copernicus.

Luna a fost marcată de un val de căldură în America de Sud, care a înregistrat temperaturi record şi incendii devastatoare în Columbia şi Chile, cu zeci de morţi în regiunea Valparaiso.

În pofida unor perioade reci şi a unor ploi ocazional abundente în unele părţi ale globului, o vreme excepţional de blândă a fost înregistrată şi în Spania şi în sudul Franţei, precum şi în unele părţi din Statele Unite, Canada, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Suprafaţa oceanelor se supraîncălzeşte, de asemenea, cu o nouă temperatură medie record de 20,97°C în ianuarie.

Această valoare este a doua cea mai caldă dintre toate lunile combinate, la mai puţin de 0,01°C de recordul anterior stabilit în august 2023 (20,98°C).

Această căldură a continuat şi după 31 ianuarie, atingând noi recorduri absolute şi depăşind cele mai ridicate valori din 23 şi 24 august 2023, subliniază Copernicus. Şi toate acestea într-un moment în care fenomenul climatic El Nino încetineşte în Pacificul ecuatorial, ceea ce în mod normal ar trebui să ajute la scăderea mercurului.

„O altă lună record”

Anul 2024 "începe cu o altă lună record", deplânge Samantha Burgess, şefa adjunctă a serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S). "O reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a opri creşterea temperaturilor globale".

La jumătatea lunii ianuarie, Organizaţia Meteorologică Mondială şi Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA) au avertizat că anul 2024 ar putea bate recordul pentru cel mai cald an înregistrat vreodată.

Potrivit NOAA, există o şansă din trei ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023 şi o şansă de 99% ca acesta să se numere printre cei mai călduroşi cinci ani din istorie.

Cu toate acestea, spune Rockstrom, există de asemenea o şansă ca, la sfârşitul acestui "al treilea super eveniment El Nino", întărit de activitatea umană, temperaturile să "scadă din nou, aşa cum au făcut-o în 2016 şi 1998".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”
Grecia e pârjolită din nou de incendii și se pregătește pentru ce e mai rău. ”În fiecare an, familiile sunt în pericol”

Grecia a închis școlile din cauza caniculei și a trecut prin primul incendiu de vegetație al verii. Pentru joi se anunță o nouă zi de cuptor. Mercurul din termometre va urca vertiginos, ajungând chiar și la 42 de grade Celsius în insula Creta.

 

Primele imagini cu Eduard, românul din Viena care și-a împușcat iubita. A fost ucis de polițiștii alertați de vecini
Primele imagini cu Eduard, românul din Viena care și-a împușcat iubita. A fost ucis de polițiștii alertați de vecini

Au apărut înregistrări cu românul de 26 de ani, bănuit că și-a ucis iubita, care a fost împușcat mortal de polițiștii din Viena.

Hamas cere SUA să facă
Hamas cere SUA să facă "presiune" asupra Israelului pentru un armistiţiu permanent în Gaza

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut joi într-un comunicat Statelor Unite să facă "presiune" asupra Israelului în vederea obţinerii unui armistiţiu permanent în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.