Cum se obțin fișele medicale auto pe bandă rulantă. Verificarea a durat 1 minut

×
Codul embed a fost copiat

În România, permisele de conducere se prelungesc oricând, oricui, dar mai ales cu multă uşurinţă. Fișele auto, se eliberează formal, fără controale medicale amănunţite.

Din păcate, unele clinici acreditate să facă aceste verificări medicale, doar încasează, iar autorităţile le-au scăpat de sub control pentru că au tratat cu indiferenţă această activitate. Ca să vă faceţi o idee, doar două firme din 10 au fost controlate de stat în ultimii 5 ani. Inspectorul Pro a surprins o practică periculoasă pentru siguranţa în trafic.

Tot mai multe boli vă pot lăsa fără permisul de conducere. Legea prevede o listă clară de 38 de afecţiuni cronice, incompatibile cu şofatul. Autorităţile sunt obligate să deschidă bine ochii în faţa celor care pot pune în pericol siguranţa în trafic. Clinicile acreditate de stat -să întocmească fişele auto sunt obligate să-i trieze pe şoferi în 3 categorii: apţi pentru condus; cei care pot şofa doar cu aviz; şi cei care nu ar trebui să mai urce la volan.

CAMERA ASCUNSĂ:
Bărbat: Vă bateţi joc! Dacă nu este capacitate de ce se fac programări mai mult decât numărul de oameni, sincer acum…
Asistentă: În general, se fac câte 6 programări la aceeaşi oră, pentru că sunt 6 specialităţi medicale.
Bărbat: Uitaţi-vă cum arată holul şi ce se întâmplă.
Asistentă: Aşa este! Este aglomerat în momentul acesta.

O echipă de la Inspectorul Pro a vrut să vadă dacă rigoarea prevăzută de lege se respectă în realitate. Am constatat, din păcate, că banii făcuţi uşor sunt mai importanţi decât siguranţa în trafic.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

CAMERA ASCUNSĂ:
Reporter: Am o programare pentru fişa auto.
Asistentă: Buletinul să mi-l daţi. 129 de lei.

Echipa noastră a parcurs întreg traseul întocmirii fișelor medicale şi a surprins neglijenţa cu care unele clinici eliberează documentele, fără să-i consulte deloc pe oameni. Priviţi cum procedează o firmă.

CAMERA ASCUNSĂ:
Reporter: Primul cabinet ORL.
Doctor: Buletinul…. Ani?
Reporter: 35…
Doctor: Semnătura dvs. aici.
Reporter: Semnez aici, da?
Doctor: Unde am pus eu punct…. Gata!
Reporter: Gata? Mulţumesc!

Aşa-zisa verificare medicală a durat aproximativ 1 minut, nu 15 minute, aşa cum prevede legislaţia. A urmat apoi un tur, ca la muzeu, prin alte 5 cabinete medicale. Tot pe fugă.

CAMERA ASCUNSĂ:
Doctor: Crize de epilepsie aţi avut vreodată?
Reporter: Nu. Slavă Domnului.
Doctor: Lovituri la cap, coloană?
Reporter: Nu.
Doctor: Urmaţi vreun tratament în prezent?
Reporter: Nu.

Stampilele cu menţiunea "apt pentru condus" au fost obţinute una după alta. Examenele de ORL, neurologie, psihiatrie, ortopedie, medicină internă şi oftalmologie au durat în total câteva minute. Revoltător este şi faptul că în loc să facă examinarea aşa cum prevede legea, unul dintre medici i-a propus reporterului nostru să vină la un alt cabinet privat, dacă vrea să aibă parte de o consultaţie corectă.

CAMERA ASCUNSĂ:
Doctor: Aveţi ochii roşii. La oboseală puternică, clipiţi. Când aveţi liber, veniţi la mine să vă fac un consult ca lumea. Costă 50 de lei!
Reporter: Dar pentru condus, sunt ok, nu?
Doctor: Da. Deocamdată, totul e ok. Când veniţi la un consult vă explic mai multe.

Oftalmologul a fost singurul medic care a acceptat să stea de vorbă cu noi, dar fără să fie filmat. A precizat că-şi face corect meseria şi că a vrut doar să-i dea reporterului un sfat bun, fără să-l oblige la nimic. După ce a văzut imaginile, directorul clinicii a declanşat o anchetă.

Reporter: Staţi liniştit vizavi de activitatea medicală a medicilor pe care îi aveţi în subordine?
Ștefan Spiridon, directorul executiv al clinicii: În urma imaginilor pe care mi le-aţi prezentat mai devreme, voi acţiona în direcţia unei comisii de disciplină în care fiecare dintre colegii mei care şi-au pus parafa pe această fisă de consultaţie, îşi va spune părerea, de ce doar v-a întrebat.

În urma sesizării noastre, Ministerul Sănătăţii a suspendat pe loc activitatea acestei societăţi, în două puncte de lucru. Şi a dat o amendă de 51.000 de lei.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: "Dacă acest control nu s-a făcut este o situaţie ilegală şi foarte periculoasă, pentru că dvs. atunci nu ştim dacă sunteţi aptă să conduceţi în siguranţă un autovehicul."

Deşi legislaţia există de 3 ani, practica eliberării fișelor auto fără control medical este des întâlnită. În ultimii 5 ani, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti nu a fost în stare să facă mai mult de 79 de controale. Niciuna dintre verificări nu a vizat activitatea medicală, ci doar respectarea normelor igienico - sanitare.

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: ”Nu avem inspectori suficienţi.”

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a închis totuşi 33 de clinici, din cele peste 500 câte există în întreaga ţară. Extrem de puţine - afirma Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie - în condiţiile în care multe firme au transformat controlul medical într-o formalitate aducătoare de bani.

Cătălin Codescu, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație: "Această situaţie a nerespectării procedurilor privind evaluările medicale în vederea obţinerii unui certificate necesar obţinerii dreptului de a conduce poate fi tradusă printr-un singur cuvânt: iresponsabilitate!"

Toate la un loc explică de ce situaţiile periculoase din trafic sunt tot mai dese. Recent, un vârstnic, de 84 de ani, a condus 5 kilometri pe contrasens, pe DN1, pe o porţiune unde şoseaua are 4 benzi. Nu şi-a dat seama de greşeală care îi putea fi fatală - atât lui cât şi celorlalţi - decât în momentul în care a fost oprit de poliţie. Din păcate, statistica neagră a accidentelor rutiere plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană după numărul morţilor de pe şosea.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un pacient a făcut analizele la 3 laboratoare, in aceeasi zi. Cum arata rezultatele
Un pacient a făcut analizele la 3 laboratoare, in aceeasi zi. Cum arata rezultatele

Aveţi grijă unde vă faceţi analizele medicale. Există, din păcate, centre unde siguranţa pacientului nu este respectată, iar rezultatele probelor pot fi viciate.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.