Ce soluții au cei care nu mai fac față creditelor. BNR anticipează o perioadă cu probleme

×
Codul embed a fost copiat

Cei care s-au împrumutat de la bănci și sunt la limită cu cheluielile ar putea avea probleme în perioada următoare, anticipează Banca Națională a României.

Dobânzile în creșterea, pe lângă prețurile mai mari și majorarea facturilor ar putea duce la o creștere a numărului celor care nu mai pot plăti ratele.

Cei care sunt la limită, care plătesc o mare parte din venitul lor pentru rate, ar trebui deja să se pregătească pentru perioada următoare, mai ales dacă au credit cu dobândă variabilă, și să facă primul pas: să discute cu banca. Prin urmare, nu ar trebui să aștepte până când nu mai pot plăti, până ajung la data scadentă și nu au banii, problema trebuie abordată din timp. Și ne putem face deja calculele.

Știm deja că dacă inflația este în creștere, atunci cresc și dobânzile. Iar Banca Națională estimează că prețurile vor mai crește până în vară, până în iunie, și că inflația va rămâne ridicată tot anul acesta. Vedem o scădere ușoară în a două parte a anului. Aici avem dobânda cheie, care a crescut odată cu inflația, ceea ce înseamnă că am putea să ne așteptăm ca dobânzile la credite să mai crească, putem vorbi 2-3 procente, a spus chiar guvernatorul Băncii Naționale.

Ce înseamnă asta pentru un credit ipotecar? De exemplu, pentru un împrumut de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata cu Robor a crescut cu PESTE 600 de lei, potrivit unui calcul finzoom.ro. Cu IRCC a ramas la fel pentru moment, dar si acest indice nou, folosit din 2019 încoace, este în crestere. În acest caz, rata va crește în iulie. Însă în ambele situații ne așteptăm la creșteri de rată, 100-200 de lei, și în lunile următoare.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

BNR a anuntat ca nu se așteaptă la un val de persoane care să aibă probleme cu plata ratei, dar haideti să vedem cât de multi români sunt afectați. Doar 28% dintre cei care au credite ipotecare au rată fixă și toti cei care s-au imprumutat prin programele Prima Casă sau Noua Casă au dobandă variabilă. Deci vorbim de sute de mii de români afectați acum. În schimb, 70% dintre creditele de consum sunt cu rata fixă.

Am discutat cu Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB, despre soluții pentru cei aflați într-o situație grea.

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: Noi am avut discuții în ultima perioadă cu cel puțin șase-șapte bănci din România, cele mai mari.

Ștefana Todică: Anticipați o situație grea în perioada următoare?

Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în CSALB: E firesc să fie o situație complicată. S-a folosit în acest context de la nivelul Băncii Naționale cuvântul criză. Vorbim de o criză. Așa cum s-a întâmplat și până în acest moment, soluțiile sunt evident customizabile, dar s-a ajuns inclusiv la reducere de sold. Au fost anumite situații sociale, în cazuri mai grave, când efectiv reducerea a fost atât de mare încât practic s-a sters creditul soldul persoanei respective. Există și posibilitatea de a se suspenda efectiv plata ratei, pentru o anumită perioadă. Doar că în această situație este riscant, pentru că suntem pe un trend crescător al dobânzii.

BNR încurajează băncile să discute acum cu clienții. Ce pot face? O reeșalonare, de exemplu creșterea perioadei de rambursare creditului. În loc de 15 ani, să fie 20 de ani, și atunci se reduce și rata.
Putem negocia să fie tăiate anumite comisioane. Par sume mici, dar în timp putem vedea diferențe.

Reducerea soldului sau ștergerea creditului sunt posibile însă numai în situatii rare și extrem de grave.
Mai putem cere și o amânare a ratei pentru o perioadă sau trecerea de la robor la noul indice IRCC, care este mai convenabil acum. Am putea plăti mai mult în ambele situatii după o perioadă, dar sunt soluții care ne pot ajuta să trecem de un moment greu.

Și nu uitati ca băncile nu au niciun interes ca să se ajungă la executare silită, deci vor fi deschise negocierii.

Dacă totuși nu reusiți să ajungeti la o înțelegere cu banca, puteti apela la CSALB, care poate negocia in locul vostru cu banca pentru a gasit o soluție și pentru a nu se ajunge cu problema în instanță.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta

Până în 2030, România ar putea accesa peste 80 de miliarde de euro, o oportunitate cu care țara noastră nu s-a mai întâlnit până în prezent, spune Oana Bâra, coordonator programe europene BCR, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există
Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există

Se apropie Ziua Copilului, iar dacă sunteți în căutarea cadoului perfect pentru cei mici ați mai putea adăuga ceva pe lângă jucării. De pildă, puteți pune bani deoparte pentru viitorul lor și să îi investiți.  

Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile
Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.