4 din 5 locuințe din România nu au asigurare obligatorie. Proprietarii ar rămâne fără nimic în cazul unui cutremur

×
Codul embed a fost copiat

Statisticile arată că 80% din casele și apartamentele din România nu au asigurarea PAD, care oferă protecție în caz de dezastre naturale.

Polița este obligatorie, conform legii, și costă aproximativ 8 lei pe lună. Astfel proprietarii pot primi despăgubiri în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Cei care nu au o astfel de poliță riscă să primească amenzi. Cu toate acestea, mulți români aleg să rămână fără singurul mijloc facil de protecție financiară.

Nicoleta Radu, director general PAID, a fost invitata Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a explicat ce înseamnă o astfel de asigurare.

Ștefana Todică: „Ce arată statisticile?”
Nicoleta Radu: „Statisticile sunt îngrijorătoare, în momentul de față dintr-un total de 9,3 milioane de locuințe, câte sunt înregistrate în România, doar 1,8 milioane sunt asigurate. Asta înseamnă că în cazul unui eveniment de mare amploare, de exemplu ca cel din 1977, doar cele care au o poliță de asigurare obligatorie ar putea să primească o despăgubire care să le permită proprietarilor să repare, să reconstruiască ceea ce s-a distrus.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ștefana Todică: „Așadar, 80% din totalul locuințelor nu sunt asigurate?”
Nicoleta Radu: „Din păcate, 80% din locuințele care există în momentul de față în România nu au nicio formă de protecție împotriva niciunui risc, pentru că dincolo de polițele de asigurare împotriva dezastrelor naturale, există și alte riscuri. Ceea ce este foarte important de spus este că polița de asigurare obligatorie este doar primul pas în asigurarea locuinței. O locuință pentru a avea protecție suficientă trebuie să aibă o asigurare obligatorie, peste care trebuie să aibă și o asigurare facultativă care să acopere diferențele de sumă până la valoarea integrală a locuinței și pentru acoperirea altor riscuri care nu sunt dezastre naturale. (...) 4 din 5 locuințe nu ar beneficia de despăgubire în cazul în care s-ar întâmpla un risc, oricare ar fi el.”

Ștefana Todică: „Ce s-ar întâmpla dacă am avea acum un cutremur ca cel din 1977?”
Nicoleta Radu: „Asta e greșeala pe care o fac oamenii, nu spun românii, pentru că este o mentalitate generală, de regulă foarte mulți spun că nouă nu ni se poate întâmpla. Acum să luăm doar în considerare cele două evenimente care s-au întâmplat în ultimii ani, respectiv pandemia și războiul, sunt două riscuri la care nu ne-am fi așteptat niciodată și iată că totuși lucrurile se întâmplă. Unul dintre riscurile cu impact foarte mare asigura economiilor, în general, este riscul de cutremur.”

Ștefana Todică: „Dacă în cazul unui cutremur putem face ceva, ne putem asigura, ce putem face în cazul unui război, de exemplu? Există vreo soluție?”
Nicoleta Radu: „Aici veștile nu sunt tocmai bune. Războiul este un risc care nu este din păcate acoperit de nicio poliță de asigurare, războiul este un risc extrem de mare, care nu poate fi modelat, pierderile sunt absolut imense, sunt imposibil de preluat de către asigurători. Nu există niciun produs de asigurare nici la noi, nici în lume, care să poată să preia acest risc. (...) Polița noastră este absolut strict reglementată de lege și ea acoperă doar trei riscuri naturale de impact pentru România: cutremur, alunecări de teren și inundații.”

 

Ștefana Todică: „Cât costă polița obligatorie PAD?”
Nicoleta Radu: „Polița aceasta a fost creată pentru a fi accesibilă tuturor proprietarilor de locuințe din România. Deci polița are o primă de asigurare modică, costă 20 de euro pe an, care înseamnă aproximativ 100 de lei pe an. Este vorba de 8 lei și ceva pe lună. Este o poliță care trebuie să fie accesibilă tuturor, în mod special populației vulnerabile din punct de vedere economic, pentru că ea este cea mai expusă în asemenea situații. Sunt oameni care nu au bani pentru zile negre și atunci în mod special pentru populația vulnerabilă a fost creată această poliță. Ea se adresează tuturor proprietarilor de locuințe, fie că sunt posesori de apartamente, de case, fie că stau în zona rurală, fie în zona urbană.”

Ștefana Todică: „Ce acoperă?”
Nicoleta Radu: „Din păcate, polița noastră este strict limitată. Prima de asigurare este de 20 de euro sau 10 euro și suma asigurată este 20.000 de euro pentru polița de 20 de euro și 10.000 de euro pentru polița de 10 euro. Polița de 20 de euro este adresată locuințelor care sunt construite din materiale rezistente, de regulă tratate termic, beton armat, cărămidă. Polița de 10 euro este adresată celor care dețin locuințe din materiale foarte puțin rezistențe, de genul case din pământ, chirpici, pentru acele locuințe care sunt oricum mult mai vulnerabile în calea unui eveniment, oricare ar fi el. Un lucru care trebuie știut este că aceste case nu se acoperă de regulă prin alte polițe de asigurare, pentru că ele sunt cu un risc foarte mare, deci primul beneficiu este pentru cei care au posibilități limitate.”

Mai multe detalii despre polița PAD, dar și ce pot face românii care locuiesc în clădiri cu risc seismic, în video de mai sus.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta
Ce fonduri europene și naționale poți accesa pentru afacerea ta

Până în 2030, România ar putea accesa peste 80 de miliarde de euro, o oportunitate cu care țara noastră nu s-a mai întâlnit până în prezent, spune Oana Bâra, coordonator programe europene BCR, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.

Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există
Se apropie Ziua Copilului, iar cel mai bun cadou ar fi o investiție în viitorul lui. Ce conturi speciale de economii există

Se apropie Ziua Copilului, iar dacă sunteți în căutarea cadoului perfect pentru cei mici ați mai putea adăuga ceva pe lângă jucării. De pildă, puteți pune bani deoparte pentru viitorul lor și să îi investiți.  

Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile
Documentul care trebuie depus obligatoriu la ANAF. Cei vizați mai au la dispoziție doar 7 zile

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.