Plantele care readuc bani fermierilor români după ce au fost ignorate 20 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Noile tendințe din nutriție au readus culturile de in și cânepă în atenția agricultorilor din România.

Plantele, folosite pe vremuri în industrie, au fost ignorate de fermieri mai bine de 20 de ani. În ultima perioadă însă, au devenit plante extrem de căutate. Uleiurile pe care le conțin sunt bogate în vitamine și dau un gust fin bucatelor.

Fermier: „Trebuie sortat în funcție de cum cere clientul ca să se separe."

Acest fermier din județul Mureș a început acum doi ani să cultive in și cânepă, iar când a văzut că abia face față comenzilor, a dublat suprafața. Semințele, din soiuri românești, sunt cumpărate de fabricile care produc ulei de calitate, presat la rece.

Fulob Zoltan, fermier: „Prețul variază între 3,5 lei și 5 lei în funcție de cantitate. Sunt mulțumit de recoltă și s-ar putea ca și anii viitori să mărim suprafețele și să investesc în prelucrarea seminței."

Citește și
femeie care mananca capsune
Boala extrem de gravă pe care o produc dulciurile, dar şi fructele mâncate seara
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Acest fermier din Alba produce 12 sortimente de uleiuri. Spune că cererea pentru grăsimile sănătoase din cânepă și in a crescut de 10 ori în ultimii șapte ani.

Fermier: „Uleiul de in este foarte căutat pentru conținutul de Omega 3. Merge foarte bine în boli digestive, apoi uleiul de cânepă e benefic în foarte multe boli: de ficat, rinichi."

Client: „E mai sănătos presat la rece decât cel din magazine. Este ulei de cânepă, de rapiță, care e foarte bun, de in."

La această fabrică din comuna clujeană Luna, județul Cluj, materia primă era greu de găsit acum șapte ani, când a început producția de ulei de in. Acum ies pe poarta fabricii peste 2.500 de sticle pe an.

Fermier: „A fost foarte greu să ne găsim furnizori la acel moment, dar treptat am reușit să îi convingem pe o parte din fermierii din zonă să cultive și sămânța de in. Șroturile sunt valorificate ca și furaje pentru animale, dar și în industria alimentară."

Uleiurile din Cluj se vând în Spania, Belgia, dar sunt comenzi inclusiv din Coreea.

Sorina Bonda, medic referent magazin naturist: „În ultimul timp au fost foarte căutate. Uleiul de in este de mai mult timp cunoscut, uleiul de cânepă doar de câțiva ani, fiind considerat un drog periculos înainte. Este reconoscut pentru că influențează scăderea durerii, inflamația, dă o stare de spirit foarte, foarte bună."

Datorită gustului deosebit, uleiurile de cânepă și in sunt folosite și în diverse rețete:

Bucătar: „Pentru astăzi m-am gândit să prepar o salată caldă cu baby spanac și năut, iar la sfârșit vom adăuga zeamă de lămâie proaspăt stoarsă și ulei de cânepă pentru un gust mai acentuat."

Robert Mârza, raw-chef: „Ca bucătar le folosesc în salate, supe cremă raw vegane. Folosesc foarte mult în dressinguri pentru vinegretă."

Dacă în 2000 se cultiva in pentru ulei pe o suprafață de 1.350 de hectare, anul trecut au fost 2.000 de hectare, arată datele Institutului Național de Statistică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Laptele matern, vital pentru sistemul imunitar al bebelușului. Ce conține de fapt
Laptele matern, vital pentru sistemul imunitar al bebelușului. Ce conține de fapt

Laptele matern conţine toţi factorii nutritivi - proteine, glucide, grăsimi - în cantităţi ideale. Dar şi apă, în funcţie de nevoile sugarului.

Boala extrem de gravă pe care o produc dulciurile, dar şi fructele mâncate seara
Boala extrem de gravă pe care o produc dulciurile, dar şi fructele mâncate seara

Glucoza din zahăr produce acizi. Acizii ataca şi elimina calciul din oase. Aşa apare mult mai rapid osteoporoza - un fenomen natural care presupune pierderea din volumul osos.

Secretele de nutriție ale unei campioane. Ce mănâncă Sorana Cîrstea pentru a face performanță
Secretele de nutriție ale unei campioane. Ce mănâncă Sorana Cîrstea pentru a face performanță

Trebuie să ai o educație completă, indiferent cât de bun ești pe teren! Ne-o spune Sorana Cîrstea, care acordă o atenție ridicată tuturor aspectelor din viață.

De ce este bine să mâncăm grăsimi, însă zahărul este nociv. Ce se întâmplă în organism
De ce este bine să mâncăm grăsimi, însă zahărul este nociv. Ce se întâmplă în organism

Privim din nou spre propria persoană și, pentru că pornim la drum în fiecare dimineață, vedem astăzi cu ce tip de combustibil funcționăm.

Legătura dintre obezitate și cancer. Un român din trei e supraponderal
Legătura dintre obezitate și cancer. Un român din trei e supraponderal

Societatea Americană de luptă împotriva Cancerului trage un semnal de alarmă: bolnavii de cancer sunt tot mai tineri.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.