Ministrul Energiei: Fondul Proprietatea vrea să împiedice Hidroelectrica să livreze energie populaţiei, la preţuri mici

Românii trebuie să știe motivele reale ale creșterii prețurilor la energie și gaze, spune Virgil Popescu
Inquam/ George Calin

Fondul Proprietatea vrea să împiedice Hidroelectrica să livreze energie clienţilor casnici, la preţuri mici, şi vrea să ţină compania captivă marilor furnizori, a scris, joi, pe Facebook, Virgil Popescu.

"Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înţeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiţii realizat în ultimii ani, când au avut preţuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză. De aceea, aş adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanţilor Fondului Proprietatea şi reprezentanţilor statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiţii? Să înţeleg ca este bine că nu au făcut investiţii ca să facă profit mare şi să plătească dividende? Complet greşit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român şi al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!", a scris ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Ministrul susţine în continuare că Hidroelectrica are o politică greşită de vânzări şi că, de fapt, ar trebui să livreze energia direct populaţiei.

"De asemenea, să înţeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceştia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?! Asta în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?! Domnilor de la Fondul Proprietatea, unde vedeţi băieţii deştepţi în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greşită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării preţului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreţi să ţineţi compania captivă unor clienţi mari şi, astfel, împiedicaţi pătrunderea acesteia pe piaţa clienţilor casnici", a precizat oficialul guvernamental.

El a reamintit că există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acţionar.

Citește și
coronavirus
Studiu: Cât de importantă este distanțarea socială pentru a combate răspândirea noului coronavirus
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Şi de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acţionar în beneficiul românilor şi nu voi permite niciunui acţionar să îmi cenzureze cuvintele!", a mai spus ministrul.

Mai departe, el a acuzat Fondul Proprietatea că plăteşte articole în presă pentru a-şi face cunoscut mesajul. La postarea ministrului este ataşat un print screen cu un articol publicat de Hotnews, cu titlul "Pizza e gata, pare bună, dar nu e încă la cuptor. Hidroelectrica şi listarea pe bursă", unde publicaţia precizează că este vorba despre un articol susţinut de Fondul Proprietatea.

"Nu pot accepta să primesc lecţii de bună-purtare şi de guvernanţă corporativă în contextul în care un acţionar înţelege să "susţină" (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acţionar. Nu pot accepta asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim şi corect, de ce trebuie "susţinut" articolul în care-ţi transmiţi mesajul? Şi 2. Ce ne facem cu toţi ceilalţi acţionari care nu-şi permit să "susţină" articole de presă? Ei sunt mai puţini acţionari sau nu au aceleaşi drepturi? Mai uşor cu lecţiile de moralitate, când practica nu te recomandă, asta aş vrea să reţină distinşii domni de la FP", a precizat Popescu.

El îşi încheie postarea scriind, cu majuscule, că susţine listarea pe bursă a Hidroelectrica, cu o pondere de 10% sau 15%, acesta fiind unul din obiectivele asumate de el ca ministrul al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Decizia luată de Guvern. Șomaj tehnic pentru angajații sănătoși ai companiilor închise de DSP
Decizia luată de Guvern. Șomaj tehnic pentru angajații sănătoși ai companiilor închise de DSP

Angajaţii sănătoşi ai companiilor pentru care Direcţiile de Sănătate Publică dispun suspendarea activităţii în urma infectării unor salariaţi cu noul coronavirus vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic.

Studiu: Cât de importantă este distanțarea socială pentru a combate răspândirea noului coronavirus
Studiu: Cât de importantă este distanțarea socială pentru a combate răspândirea noului coronavirus

Un studiu realizat recent în Elveția demonstrează că distanțarea socială și igiena strictă diminuează infecțiozitatea noului coronavirus.

Ce spune Orban despre închiderea municipiului Pitești.
Ce spune Orban despre închiderea municipiului Pitești. "Se poate dispune carantinarea"

Ludovic Orban a fost întrebat joi dacă municipiul Piteşti va intra în carantină, spunând că aşteaptă propuneri şi că oricând există o propunere fundamentată, dacă este avizată de INSP, se poate dispune carantinarea.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.