Impozitul pe proprietate în 2024. Ce se schimbă în taxele locale din noul an

impozite si taxe 2024
Shutterstock

În 2024 se implementează o serie de modificări legislative în domeniul fiscal, impuse de către Guvern cu scopul de a echilibra bugetul de stat. Noi reglementări au fost introduse, iar nivelul unor taxe și impozite va crește începând cu 1 ianuarie 2024.

Românii vor fi nevoiți să suporte o creștere a taxelor și impozitelor începând cu 2024. Ajustările semnificative au fost impuse prin legea austerității, asumată de către Guvern în cursul toamnei. Totodată, taxele și impozitele locale vor fi majorate începând cu 1 ianuarie, conform reglementărilor actuale în vigoare.

Impozitul pe proprietate în 2024

Proprietarii de locuințe au parte de vești proaste. În 2024, impozitul va crește, iar românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.

Este vorba despre o creștere de 13,8% iar majorarea reprezintă indexarea cu rata inflației, spun economiștii.

Cel mai mult vor avea de suferit românii de rând, în timp ce autoritățile locale vor fi cele mai câștigate.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

De la începutul anului viitor vor crește și taxele pentru clădirile rezidențiale, terenuri și mașini sub 12 tone, avertizează economiștii.

De exemplu, un apartament din centrul Bucureștiului de 3 camere va avea un impozit care trece de 330 de lei. În 2023, impozitul pentru același apartament era de 292 de lei.

Creșterea este de 40 de lei începând cu ianuarie 2024.

Dar majorările nu se rezumă la București. Consiliile locale din Cluj Napoca, Arad sau Pitești au fost de acord cu o creștere de aproape 14%.

Cei care vor plăti impozitul până la data de 31 martie 2024 au reducere de 10% a sumei.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.

Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Taxele locale sunt indexate anual cu rata inflației.

În Suceava, de exemplu, pentru un apartament cu 4 camere, proprietarii vor plăti cu 40 de lei mai mult decât în 2023.

Și proprietarii de mașini au de suferit. Ei vor scoate din buzunare chiar și cu 100 de lei mai mult, în funcție de tipul de mașină și puterea acesteia.

Municipiul Buzău încasează anual 60 de milioane de lei doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru proprietăți și mașini.

„Dacă la Timișoara, în anul 2023, contribuabilul plătea pentru un apartament de 2 camere 157 de lei, în 2024 va plăti un impozit de 179 de lei”, a declarat Carmina Nițescu, director Executiv Direcţia Fiscală Timişoara.

Pentru a evita cozile de la început de an când românii vor să profite de reducerea de 10% pe impozit, autoritățile recomandă ca taxele să fie plătite online, pe ghișeul.ro.

Unde se plătește impozitul

Achitarea taxelor și impozitelor poate fi efectuată la ghișeele administratiilor financiare sau la casieriile directiilor de impozite și taxe locale.

Pentru unele dintre aceste taxe și impozite, există și opțiunea plății online, utilizând cardul bancar (în cazul primăriilor care au implementat sistemul de plată online), prin ordin de plată, prin Internet Banking sau prin intermediul "Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar" la adresa www.ghiseul.ro.

De asemenea, în cazul unor direcții de impozite și taxe locale, se oferă posibilitatea de a plăti la Oficiile Poștale, la Oficiile CEC sau la sucursalele altor bănci comerciale.

Pentru detalii complete cu privire la modalitățile de plată disponibile, poți intra pe site-urilor administratiilor financiare și a direcțiilor de impozite și taxe locale.

Perioade de plată a impozitului pe proprietate

Începând cu anul 2024, românii trebuie să să țină cont de noile modificări aduse legislației fiscale, impuse de Guvernul României pentru echilibrarea bugetului de stat.

Aceste ajustări implică atât majorări ale unor taxe și impozite existente, cât și introducerea unor noi obligații financiare, iar termenele de plată sunt esențiale pentru evitarea penalizărilor.

Impozitul pe clădiri:

Rata I: 31 martie

Contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% pentru plata anticipată până la această dată.

În caz de neplata la termenele scadente, se aplică majorări de 1% pe lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență până la achitarea integrală.

Rata II: 30 septembrie

Pentru cei care nu au optat pentru plata anticipată, aceasta reprezintă ultima șansă pentru evitarea penalităților.

Observații: Contribuabilii cu impozite anuale mai mici de 50 lei plătesc integral până la primul termen de plată.

Impozit/Taxă pe Teren:

Rata I: 31 martie

La fel ca și pentru impozitul pe clădiri, există o opțiune de plată anticipată cu bonificație.

Rata II: 30 septembrie

Ultima ocazie de a evita penalitățile pentru cei care nu au plătit anticipat.

Taxa pentru Mijloace de Transport:

Rata I: 31 martie - Plată anticipată cu bonificație pentru impozitul anual pe mijloacele de transport.

Rata II: 30 septembrie

Termenul limită pentru contribuabilii care nu au ales plata anticipată.

Amenzi - Jumătate din minimul amenzii poate fi achitată în cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, cu mențiunea expresă în procesul-verbal.

Este esențial ca contribuabilii să-și achite obligațiile fiscale la termenele stabilite pentru a evita eventualele penalități și majorări. Poți găsi informații detaliate cu privire la modalitățile de plată sunt disponibile pe site-urile administratiilor financiare și ale direcțiilor de impozite și taxe locale.

Alte taxe locale în 2024

Bucureștenii vor plăti impozitul auto în 2024 în felul următor: pentru autovehiculele cu cilindree de până la 1.600 cc se va plăti 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi).

De altfel, și locurile de parcare se pot scumpi în 2024 de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă. Majorarea este de aproape 14%.

Nu toate orașele au aceleași majorări de taxe și impozite locale. De exemplu, în Oradea cresc impozitele doar cu 7%.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani

Rafinăria Petrobrazi, înființată în 1934, va deveni primul mare producător de combustibili sustenabil din Europa de Sud-Est, a anunțat OMV Petrom, care va investi aici într-o primă fază 750 de milioane de euro și 11 miliarde de euro până în 2030.

 

La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim
La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim

Angajații cu salariul minim pe economie vor primi o sumă deductibilă de 300 de lei, Ministerul Fianșelor analizând trei variante de acordare a acesteia. Scopul este plata unor taxe mai mici pentru această categorie de salariați.

Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta
Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta

Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei euro, după ce la alegerile pentru Parlamentul European liderii din Franţa şi Germania au suferit pierderi, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă