Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază

Banca Centrală Europeană
Shutterstock

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii.

„Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

Cu toate acestea, în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE, instituţia de la Frankfurt nu a mai spus că va continua să majoreze dobânzile în lunile următoare, în pofida declaraţiilor mai multor decidenţi care au făcut apel pentru mai multe mişcări importante pe partea de dobândă pentru a contracara inflaţia.

„Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanţa unei abordări pe bază de date în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară ale Consiliului Guvernatorilor", a precizat BCE.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Acţiunile băncilor din zona euro, în cădere liberă

În ultimele zile, acţiunile băncilor din zona euro au fost în cădere liberă, influenţate mai întâi de colapsul băncii americane SVB, apoi de prăbuşirea valorii băncii elveţiene Credit Suisse. Însă, joi, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a acordat Credit Suisse o linie de ajutor în valoare de 54 de miliarde de dolari, o dovadă importantă de încredere care a condus la creşterea cotaţiei acţiunilor Credit Suisse cu peste 20% şi a impulsionat şi acţiunile altor bănci.

„Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape actualele tensiuni de pe piaţă şi este pregătit să răspundă aşa cum va fi nevoie pentru a păstra stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziţii solide de capital şi lichiditate. În orice caz, arsenalul BCE este complet echipat pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar din zona euro dacă va fi nevoie, pentru a asigura o transmitere fără probleme a politicii monetare", se arată în comunicatul de presă al BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi. 

BCE se aşteaptă la o creştere mai puternică şi o inflaţie mai redusă în zona euro în 2023

Zona euro ar urma să înregistreze o inflaţie mai redusă şi o creştere economică mai puternică decât se anticipa în 2023, ca urmare a declinului preţurilor la energie şi a faptului că economia a rezistat mai bine la contextul internaţional dificil, arată cele mai noi prognoze publicate joi de Banca Centrală Europeană (BCE), informează AFP.

Astfel, conform estimărilor economiştilor de la BCE, inflaţia medie în zona euro ar urma să ajungă la 5,3% în 2023, faţă de un avans de 6,3% prognozat în luna decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 şi la 2,1% în 2025. În paralel, însă, inflaţia de bază a continuat să crească în luna februarie şi economiştii BCE se aşteaptă ca aceasta să atingă o medie de 4,6% în 2023, semnificativ mai mare decât în prognozele din decembrie. Ulterior, inflaţia de bază se va reduce până la 2,5% în 2024 şi 2,2% în 2025.

De asemenea, BCE şi-a revizuit în sus estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro, până la 1% în 2023, de la 0,5% cât estima anterior, pentru ca în 2024 şi 2025 ritmul de creştere să accelereze la 1,6%, susţinut de o piaţă a muncii robustă, îmbunătăţirea încrederii şi o revenire a veniturilor reale.

BCE subliniază însă că noile sale prognoze macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recentele tensiuni de pe pieţele financiare. "În consecinţă, aceste tensiuni creează o incertitudine suplimentară cu privire la scenariile de bază privind inflaţia şi creşterea economică", subliniază instituţia de la Frankfurt.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, ignorând haosul de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii. Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani
Gigantul care investește 11 miliarde de euro în România. O mare rafinărie își schimbă domeniul de activitate după 90 de ani

Rafinăria Petrobrazi, înființată în 1934, va deveni primul mare producător de combustibili sustenabil din Europa de Sud-Est, a anunțat OMV Petrom, care va investi aici într-o primă fază 750 de milioane de euro și 11 miliarde de euro până în 2030.

 

La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim
La o zi după alegeri, Finanțele anunță că nu știu cum să aplice noua majorare a salariului minim

Angajații cu salariul minim pe economie vor primi o sumă deductibilă de 300 de lei, Ministerul Fianșelor analizând trei variante de acordare a acesteia. Scopul este plata unor taxe mai mici pentru această categorie de salariați.

Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta
Ce s-a întâmplat cu euro a doua zi după alegerile europarlamentare, câștigate în unele țări de partide de extremă dreapta

Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei euro, după ce la alegerile pentru Parlamentul European liderii din Franţa şi Germania au suferit pierderi, susţin analiştii intervievaţi de Bloomberg.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă