ASF: Societăţile de asigurare autorizate au subscris în anul 2023 prime brute subscrise de aproximativ 18,2 miliarde de lei

ASF
Inquam Photos/ Octav Ganea

Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris în anul 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. 

”Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris în anul 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent. Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat în anul 2022. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu aproximativ 10% în 2023 comparativ cu 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat un avans de 12%”, arată ASF.

La nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR – cerinţele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR – cerinţele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2023. Aşadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 168%, în timp ce rata MCR a fost 368%.

La sfârşitul anului 2023 activau pe piaţa asigurărilor 25 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurări generale (AG), 6 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.

Prime brute subscrise (asigurări generale+ asigurări de viaţă)

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale s-au ridicat, în anul 2023, la aproximativ 15,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, iar PBS aferente asigurărilor de viaţă (AV) au însumat aproximativ 3 miliarde de lei, cu 12% mai mult comparativ cu 2022.

Indemnizaţii brute plătite

Societăţile de asigurare au raportat în 2023 indemnizaţii brute plătite – IBP (excluzând sumele plătite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în sumă de aproximativ 7,71 miliarde de lei.

Din această sumă, 6,28 miliarde de lei reprezintă IBP pentru contractele de asigurări generale (peste 81%), în creştere cu aproximativ 1% faţă de anul 2022. Pentru segmentul asigurărilor de viaţă, asigurătorii au raportat sume plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări totale şi parţiale în valoare de 1,43 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 8% comparativ cu anul precedent.

Rata daunei

Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, s-a situat, la finalul anului 2023, la o valoare de aproximativ 89,4%, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2022, când a fost de 91,5%.

Piaţa RCA

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde de lei în anul 2023, restul până la totalul clasei A10 (8,01 miliarde de lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE, în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 6%.

Dacă includem şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în 2023 s-a situat la circa 9,3 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 16% faţă de volumul subscrierilor aferente anului 2022 (aproximativ 8 miliarde de lei, inclusiv sucursale).

Cele mai mari ponderi au fost deţinute în 2023 de poliţele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 86%), respectiv o lună (8%) şi 6 luni (4%).

Pe ansamblul întregii pieţe, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.219 lei, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022.

În anul 2023, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au efectuat plăţi în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de lei pentru circa 292.000 de dosare de daună, rezultând o daună medie de 10.750 de lei, în creştere cu 8% comparativ cu anul precedent.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2023 s-a situat la aproximativ 76.741 de lei (în scădere cu peste 11% faţă de 2022), iar cea plătită pentru daune materiale la 8.867 de lei (în creştere cu peste 8% comparativ cu 2022). 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie
Amenzi uriașe pentru cei care nu încarcă facturile în sistemul național RO e-Factura, din 1 iunie

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000 de lei şi 10.000 de lei.

Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern
Câți bani vor primi în mână angajații cu salariul minim, după noua majorare. Decizia luată de Guvern

Este oficial. Creșterea salariului minim pe economie, de la 1 iulie, vine la pachet cu o sumă mai mare scutită de taxe. 300 de lei nu vor fi taxați, a decis Guvernul.  

Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”
Ce se va întâmpla cu clienții BRD Pensii, după preluarea de către Banca Transilvania. „Vor fi notificați de administrator”

Mișcare importantă pe piața financiară. Una dintre cele mai mari bănci a ajuns la un acord și va prelua un fond de pensii private. Intră astfel și pe acest segment.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.