Rolul suplimentelor alimentare cu antioxidanți. Ce se întâmplă dacă sunt consumate în exces

×
Codul embed a fost copiat

Suplimentele alimentare conțin cantități mari de antioxidanți. Datele științifice arată însă că aceștia se absorb puțin spre deloc în tubul digestiv.  

Mai greu ajung în celule să le apere. Cel mai mare producător de antioxidanți eficienți este ficatul, dacă e sănătos.

Antioxidanții - mulți și diverși - produși în acest organ nu sunt comparabili cu cei pe care îi luăm din suplimente.

Antioxidanții. Îi produce intestinul. Ne apără de microbii care vin odată cu alimentele.

Cei mai mulți antioxidanți îi produce ficatul. Zmeura și afinele au cei mai mulți antioxidanți, în cel mai mic conținut. În suplimentele alimentare găsim antioxidanți concentrați din ghimbir ori turmeric ori alte plante.

Citește și
plamani
Plămânii îmbătrânesc accelerat după vârsta de 30 de ani. Ce putem face pentru a încetini procesul
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Logica tuturor mesajelor publicitare spune că dacă iau mulți antioxidanți din plic sau din alimente voi ajuta și intestinul și ficatul. Doar că logica biologică e diferită.

Ce fac dacă mă îndop cu fructe de pădure, ori cu suplimente alimentare? Cercetătorul Camelia Stancu studiază antioxidanții din suplimente.

Dr. Camelia Stacu, cercetător la Institutul de biopatologie: „Au o stabilitate redusă la nivelul tubului digestiv. Se absorb greu în tractul digestiv - antioxidanții pe care îi luăm din alimentație”.

Ficatul fabrică cei mai eficienți antioxidanți

Dr. Anca Sima, cercetător la Institutul de biopatologie:Cred că știm toți de produșii antioxidanți care sunt vânduți ca suplimente de alimente. De la care s-au avut așteptări enorme. Din păcate, după ani de zile de studiu, este o mare, mare dezamăgire. Ghimbirul e un foarte bun antioxidant, dar absorbit în cantități mici în intestine. Așa e turmericul. Cantități mari încapsulate în aceste suplimente, dar puterea lor e limitată. Nu le absoarbe organismul. La fel e și cu vitamina C, cantități mari s-a constat că pur și simplu sunt eliminate pentru că nici ea nu poate fi absorbită și dacă nu e absorbită, nu își face efectul dorit”.

Ficatul fabrică cei mai eficienți antioxidanți. O parte sunt folosiți chiar în celulele ficatului. O mare parte pleacă în tot organismul. Ficatul trebuie să fie sănătos. Îl menținem în stare bună. Prin mișcare zilnic și puțin în farfurie. Zilnic. Să nu devină ficat gras.

Altfel, antioxidanții produși de ficat și cei care contează ies deja oxidați. O catastrofă în organism.

Dr. Anca Sima, cercetător la Institutul de biopatologie:Dacă moleculele nu sunt protejate antioxidant și ies oxidate înseamnă că sunt afectate deja de acest proces de la fabricație. Ficatul e în suferință, dar tot organismul suferă de la aceste molecule care ies oxidate”.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Iarna este mai greu să ne luăm cantitatea de antioxidanți din hrană. La ce soluții putem apela pentru a menține echilibrul
Iarna este mai greu să ne luăm cantitatea de antioxidanți din hrană. La ce soluții putem apela pentru a menține echilibrul

Iarna este cel mai greu să luăm o cantitate normală de antioxidanți din hrană, dar există soluții pentru a menține echilibrul.

Plămânii îmbătrânesc accelerat după vârsta de 30 de ani. Ce putem face pentru a încetini procesul
Plămânii îmbătrânesc accelerat după vârsta de 30 de ani. Ce putem face pentru a încetini procesul

După vârsta de 30 de ani, plămânii îmbătrânesc accelerat.

Ciocolata, super-alimentul obținut prin fermentație. Care e singurul ingredient care o strică
Ciocolata, super-alimentul obținut prin fermentație. Care e singurul ingredient care o strică

În stări de anxietate sau pur și simplu de rău, apelăm la... ciocolată. La oboseală, la fel, găsim refugiu în acest aliment. Apare apoi inevitabil sentimentul de vină: m-am îngrășat din cauza ciocolatei!

VIDEO Cum ne-au schimbat cartofii viata si au influentat cursul istoriei
VIDEO Cum ne-au schimbat cartofii viata si au influentat cursul istoriei

Cartofii au fost adusi in Europa din America Centrala si de Sud in anii 1570. Fiind usor de cultivat, bogati in amidon, vitamina A, C, B, potasiu, calciu si antioxidanti, cartofii au devenit hrana de baza, dupa orez, grau si porumb.

Soiul de cartofi cu care fermierii din Romania au dat lovitura. Se vand la pret dublu si sunt la mare cautare in restaurante
Soiul de cartofi cu care fermierii din Romania au dat lovitura. Se vand la pret dublu si sunt la mare cautare in restaurante

Originar din Peru si Bolivia, cartoful violet castiga tot mai mult teren in Romania. Agricultorii il cultiva pentru ca se vinde de mai scump decat soiul obisnuit, iar clientii il cumpara pentru calitatile sale nutritive.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.