Nutriționiștii spun că de la supă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriție

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai bună mâncare pe care am inventat-o se numește ciorbă. Nutritiv, vorbim despre un fel complet de mâncare. Inclusiv în cura de slăbire. Culmea, este și cea mai ieftină variantă de masă.

Există un preparat care face parte din tradiția culinară a românilor, însă și-a pierdut locul de cinste la masa noastră. Este vorba de banala ciorbă sau supă care, din păcate, se gătește din ce în ce mai rar, chiar și în familiile cu copii.

Nutriționiștii din toată lumea au recunoscut la unison că de la supă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat în materie de nutriție. În Franța, masă de seară se mai numește souper, de la obiceiul de a mânca la cină o simplă supă. Tot supa ca fel unic de mâncare era servită și în primele restaurante apărute la Paris, fiind considerată produsul ideal pentru restaurarea puterii de muncă.

În România, orice gospodină știe că nimic nu satură mai bine decât ciorbă, e spornică, ieftină și practică - dintr-o oală de ciorbă poți mânca 3 zile. Iar dacă ați făcut armata sau ați mâncat la autoservire, știți ce gust minunat are ciorba făcută la cazan.

Din punct de vedere nutritiv ciorba este un fel de mâncare complet și echilibrat. Avem în ea legume, paste făinoase orez sau cartofi, un pic de carne sau pește și multă apă. Ciorba hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii.

Citește și
Cum să mănânci din fiecare preparat aflat pe masa de Crăciun fără să te alegi cu o indigestie
Cum să mănânci din fiecare preparat aflat pe masa de Crăciun fără să te alegi cu o indigestie
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Indiferent că e cu carne sau doar cu legume, că o mâncați caldă sau rece, că este acră sau dulce, reconsiderați ciorba și supa în alimentația zilnică.

-Este cea mai simplă formă de a consuma legume în cazul copiilor și al bătrânilor, iar în cura de slăbire este preparatul ideal.
-Cantitatea de făinoase, carne sau cartofi dintr-o ciorbă nu depășește niciodată 2-3 linguri, deci este un mini-felul 2 diluat în multă apă.
-Ciorba stă în stomac cu 30% mai mult timp față de un felul doi, deci satură mai repede și ține de foame mai mult; această curiozitate a fost constatată ecografic și nu a putut fi explicată, de unde numele de "paradoxul ciorbei".
-În ciorbă nu poți ascunde grăsimea, în cel mai rău caz ea se ridică la suprafață și poate fi eliminată cu lingura. Spre deosebire de salate, orez sau paste făinoase care conțin sosuri cu mult ulei și au multe calorii, ciorba e dietetică și poate fi degresată ușor.

Fiind preparate termic, ciorba și supa nu crează probleme celor cu aciditate gastrică, care nu pot tolera legumele proaspete. Roșii, broccoli și conopidă, dovleac și dovlecel, spanac, mazăre, ciuperci, fasole, linte sau cartof, toate pot fi pasate și transformate într-o supă cremă caldă și hrănitoare. Iar dacă apreciați variantele rafinate, o puteți îmbogăți cu o bucățică de ficat de gâscă, brânză cu mucegai albastru, parmezan, jambon, crutoane trase în unt și ierburi aromate din belșug: busuioc tarhon rozmarin cimbru sau chimen.

Nici ciorbele nu se lasă mai prejos, pot fi acrite cu borș și zeamă de varză sau drese cu o lingură de smântână - oricare dintre variante înseamnă aport de probiotice cu efect benefic pentru sănătate. Iar acum, în sezonul rece, nu uitați de afumături și de leuștean. Cât despre ardeiul iute, să fie din belșug, ne încălzește și accelerează metabolismul.

Faceți un obicei din a începe masa cu o ciorbă, în felul acesta stomacul va fi plin cu apă și veți putea fi mai moderați și mai ponderați cu preparatele ce vor urmă. Iar pentru cei care țin la siluetă consumați ciorba ca fel unic la fiecare masă, este rețeta garantată de slăbit în orice anotimp.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Top 3 preparate de sărbători. Află care sunt recomandările nutriționale pentru fiecare în parte
Top 3 preparate de sărbători. Află care sunt recomandările nutriționale pentru fiecare în parte

Sărbătorile de iarnă înseamnă un meniu îmbelșugat. Din seara de Ajun până la Anul Nou totul este despre mâncare. Cine se află în top 3 preparate tradiționale și care sunt recomandările nutriționale?

Cum să mănânci din fiecare preparat aflat pe masa de Crăciun fără să te alegi cu o indigestie
Cum să mănânci din fiecare preparat aflat pe masa de Crăciun fără să te alegi cu o indigestie

Săptămâna viitoare este Crăciunul, așa că vă propunem o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări care pot face diferența.

Ce au în comun arterele și venele și cum ajută mersul pe jos la circulația sângelui
Ce au în comun arterele și venele și cum ajută mersul pe jos la circulația sângelui

Artere şi vene- vobim despre tuburile prin care circulă în ambele sensuri sângele. Ce ar trebui să aibă în comun? mai ales în zile pline de mâncare?

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.