Ce se întâmplă în corp când mâncăm cartofi prăjiți sau mâncare gătită în ulei. „E mai periculos decât zahărul ca atare”

×
Codul embed a fost copiat

Ce efect are mâncarea prăjită, consumată zilnic, fie că vorbim despre cartofi prăjiți, ori o friptură care mustește de ulei?

Hrana astfel preparată înlătură, de fapt, protecția naturală în fața aterosclerozei. Adică distruge colesterolul bun. Explicăm imediat, la "Doctor de bine".

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat. Dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite, sau caramelizate. Acestea se duc, din farfurie, direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite pro-oxidante.

Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima. Iată ce se întâmplă în intestin:

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intentinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat adică, asta e mai periculos decât zahărul ca atare.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba! Pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

La această formare proastă, am participat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesterolul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face de fapt depunerile de grăsime din vasele, numite artere.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră.”

Aceasta intră ușor în vasele de sânge. Dar ca să își îndeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început. Menținem funcțional HDL, colesterolul bun dacă nu mâncăm alimente prăjite. Și dacă ne mișcăm.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară: „Dacă ne mișcam este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui înseamnă să nu avem situații pro-oxididante, primele pro-oxidante sunt simplu de înțeles pentru că provin din intestin, adică din hrană.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente
Cum ne putem regla colesterolul din sânge prin hrană. Cele mai importante alimente

Deși avem o percepție negativă despre colesterol, să știți că este o grăsime esențială vieții și are funcții importante în organism. Fără colesterol nu se pot sintetiza sărurile biliare, hormonii sexuali sau vitamina D.

Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului
Când se formează mușcătura corectă a dinților și cum putem afla dacă avem nevoie de aparat dentar. Sfatul medicului

Mușcătura corectă se formează la șase ani, tot atunci trebuie și evaluată. Mușcărura corectă înseamnă echilibru muscular, dar și echilibrul articulațiilor feței.

Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură
Cât de periculoasă este albirea dinților. Mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură

Albirea dinților poate aduce un zâmbet mai frumos, dar mulți dintre medicii stomatologi nu recomandă această procedură. Poate duce la sensibilitate dentară, care apoi să creeze probleme grave.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.