Ce înseamnă acizii grași trans toxici pe care i-a reglementat Uniunea Europeană

×
Codul embed a fost copiat

O friptură o consumăm, în primul rând, pentru proteine așa numite complete, fără de care nu putem să trăim, dar și pentru fierul hemic, singurul pe care îl folosim în mod eficient.

Între fibrele musculare, însă, găsim grăsime, așa numită saturată, stabilă la gătit. Din acest motiv, și când prăjim alte alimente, e indicat acest tip de grăsime.

Se numesc grăsimi saturate și sunt stabile la temperatură. Le găsim în slănina de porc, în seu de vită și sunt utile pentru prăjirea altor alimente, deoarece, prin prăjire, nu dezvoltă cantități mari de acizi grași trans, cei mai periculoși. Ne explică expertul în chimie alimentară, Cristina Todașcă.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: Dacă mâncăm cartofi prăjiți din când în când, nu în fiecare zi, nu vor fi astfel de probleme. La fel, cu toate produsele care sunt expuse la fenomene de prăjire. Riscul pentru sănătate apare când aducem în organism permanent cantități semnificative de acizi grași trans”.

Acizii grași trans sau grăsimile trans sunt toxice. Din 2019 există reglementări ale Uniunii Europene care impun ca în produsele alimentare etichetate, acizii grași trans să nu depășească două grame la 100 de grame de grăsime. Și prin prăjirea făcută acasă apar acizi grași trans. Sunt toxici și participă la formarea aterosclerozei în vasele de sânge. De aceea, alimentele prăjite ar trebui înlocuite cu cele coapte, fără ulei adăugat, iar dacă prăjiți, folosiți grăsime de origine animală în locul uleiului.

Citește și
piftie
Preparatul care te ajută să slăbești. Se găsește pe masa de sărbători și conține sub 3% grăsime
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ce înseamnă acizi grași trans toxici pe care i-a reglementat Uniunea Europeană.

Andreea Groza:Natura funcționează cu un consum minim de energie. Organismul uman funcționează cu un consum minim de energie. Orice fenomen chimic - prăjirea - face parte din această categorie, trebuie să se petreacă cu un consum minim de energie. De aceea apar grăsimile trans”.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: Transformarea este făcută în semnul obținerii unui produs cu energie mai joasă, consum minim de energie. Un acid gras trans are o energie mai scăzută, e o transformare într-o formă mai stabilă”.

Grăsimile trans periculoase apar când alimentele prăjite în ulei încep să se răcească. O porție de alimente prăjite din când în când, recomandat în grăsime de origine animală, putem să ne adaptăm la cantități mici, dar nu la consum regulat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Preparatul care te ajută să slăbești. Se găsește pe masa de sărbători și conține sub 3% grăsime
Preparatul care te ajută să slăbești. Se găsește pe masa de sărbători și conține sub 3% grăsime

Cu ce putem slăbi eficient pe parcusul anului? Cu un preparat care se găsește pe masa de sărbători. Se numește piftie și are doar 30 de calorii la suta de grame. Explicăm la „Doctor de bine.”

Cum menținem echilibrul dintre fibrele musculare și țesutul gras. Răspunsul specialiștilor
Cum menținem echilibrul dintre fibrele musculare și țesutul gras. Răspunsul specialiștilor

Nu transformăm mușchii în grăsime și nici grăsimea nu poate fi transformată în mușchi.

Nu există tratament medicamentos pentru ficatul gras. Boala poate evolua distructiv până la ciroză
Nu există tratament medicamentos pentru ficatul gras. Boala poate evolua distructiv până la ciroză

Ficatul gras înseamnă încărcarea cu grăsime a acestui organ și nu există tratament medicamentos. Dar pot fi tratate, în schimb, bolile care duc la încărcarea ficatului cu grăsime, așa că sunt șanse de vindecare.

Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri ne expunem
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri ne expunem

Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. Grăsimea de pe burtă face celulele mai rezistente la insulină.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.