Carnea făcută la grătar deasupra cărbunilor, echivalentul a zece pachete de țigări

×
Codul embed a fost copiat

Carnea pregătită deasupra cărbunilor încinşi ne afumă cât zece pachete de ţigări. Astfel, un nefumător, mare amator de grătar, devine fumător cronic, chiar dacă nu are acest viciu.

E greu să renunțăm la gustul micilor, de exemplu, dar avem o alternativă, mai puţin nocivă.

O țigară are 1 mg de gudron. 200 de grame de carne, praparată la grătar, deasupra cărbunilor, înseamnă echivalentul cantităţii de gudron din zece pachete de ţigări. Informaţia poate fi testată fără dificultate la orice laborator de chimie alimentară.

Un grătar și un pahar de bere. Ce rezultă? Chimic.

Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului - plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul. Noi spumem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

Citește și
Alimente
Alimentele eficiente care oferă sațietate maximă și aport caloric redus
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Și, totuși, gustul unic nu ne dă pace. Cea mai nocivă carne e cea făcută pe cărbuni. Mai puţin nocivă - cea preparată peste lemn de esenţă tare. Şi mai puţin nocivă este carnea friptă peste coceni de porumb. Iar pentru rafinament încercăm o metodă a la francaise.

Coarda de viță de vie. E aruncată de viticultori - ca producția de struguri să fie mai mare. Din această coardă rezultă, prin ardere, o cantitate infimă de gudron. Și o aroma intensă, care se mixează în friptură. Francezii folosesc aceste lemnișoare, care cresc spontan și în România. Și le vând pe post de delicatesă.

Astfel rezultă cel mai puțin nociv grătar.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere
Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. Ce lucruri trebuie să avem în vedere

Poluarea din marile orașe înseamnă două gaze principale, care intră în reacție cu apă, iar de pe urma acesteia rezultă acidul sulfuric.

Alimentele eficiente care oferă sațietate maximă și aport caloric redus
Alimentele eficiente care oferă sațietate maximă și aport caloric redus

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele, trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată
Cătălin Drulă cere demiterea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente: Frauda electorală nu trebuie tolerată

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demiterea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis "cele mai mari fraude electorale" din istoria recentă.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.