Alegeri locale 2020. Ce înseamnă primarul pentru comunitățile din alte țări europene

×
Codul embed a fost copiat

Votul este dreptul nostru, al fiecăruia, dar și o responsabilitate: de el, depinde direct dacă vom avea drum, școală, sau spital.

Dacă vom locui în comune și orașe, care se dezvoltă armonios şi nu bat pasul pe loc, sau, mai rău, decad. La precedentele alegeri locale, vă arătam la Știrile PRO TV, cum își aleg primarii nemții, olandezii sau francezii, cum reușesc ei să se mobilizeze pentru o viață mai bună în comunitățile lor. De aceea este important ca duminică, să ieșim la vot. Dar mai întâi să înțelegem cine sunt candidații și ce așteptări trebuie să avem de la ei.

Ce înseamnă primarul pentru comunitățile din alte țări europene
 

În 2016 v-am arătat la ŞTIRILE PROTV cum funcţionează administrația locală din Germania – o republică federală, împărţită în 13 landuri, plus 3 orașe - stat. Primarii şi funcţionarii nemţi ne-au explicat cât de mult contează ca oamenii să îşi aleagă lideri potriviţi, care ţin cont de nevoile oamenilor. Aşa l-am cunoscut pe Ştefan Guzu, primar voluntar, un poliţist care conducea primăria…în timpul său liber, dar o făcea exemplar.

Ştefan Guzu, primar: „Aici un primar nu poate să dea un tun, cum se zice? Tun? Ce este aceasta? Un primar … să îşi aranjeze nişte lucrări, proiecte prin care să îşi atragă nişte sute de mii de euro, sau milioane, pentru el? Nu există aşa ceva".

Ai călătorit prin străinătate şi ai văzut cum este, ai rude peste hotare şi îţi tot spun care sunt condiţiile din localităţile unde stau. Vezi cum se dezvoltă armonios alte oraşe şi comune. Ei bine, înainte să pui stampila de vot, gândeşte-te care dintre candidaţii dintre care ai de ales îţi poate asigura o astfel de oază de civilizaţie şi în comunitatea unde trăieşti tu.

Citește și
Alegeri Locale 2020. Câți români au drept de vot
Rezultate alegeri locale 2020 Primăria Sectorului 3. Robert Negoiță a câștigat un nou mandat
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ce spun primarii din Occident

 

În Germania, Olanda sau Franța, comunităţile mai mici sau mai mari se dezvoltă armonios, cu fonduri accesate, NU pe considerente politice, ci pe baza unor proiecte serioase, asumate şi implementate corect. Totul pleacă însă de la cât de interesat şi de gospodar este primarul.

Boris Palmer, primarul oraşului Tubingen: „Dacă ai un argument bun, întotdeauna vei avea succes şi vei obţine banii. Şi funcţionează puterea argumentului în Germania? Da. E cea mai bună meserie din lume”.

Adrian Heiler, consultant Consulatul României la Munchen: „În poliţia locală nu e loc de ideologie, e ceva pentru oameni. Deci s-a ţinut cont de dorinţa oamenilor. Da, să intre bine la cap că trebuie să existe asta şi în alte ţări. Şi în România, da!"

În ţările moderne, primarul munceşte cinstit, pentru cei care i-au încredinţat votul, nu pentru foloase materiale sau alte privilegii.


Marco Schutz primarul oraşului Tambach-Dietharz: „Nu câştig mai mult decât câştigam ca avocat. Nu sunt un rege, sunt doar un primar. Dar pot dormi liniştit, fără probleme!"

Sunt capitole la care comunităţi din alte ţări dezvoltate ne surclasează detaşat: regenerare urbană, soluţii inteligente de fluidizare a traficului, curăţenie, spaţii verzi, trotuare, soluţii pentru un aer mai curat. Până când vom spune că la noi nu se poate? Cât ne vom tot lamenta, încă 4 ani? Până când vom tot zice că nu ne putem compara cu alte state europene cât timp și noi suntem într-un stat european? De aceea este foarte important să ieşi la vot.

Amenzile sunt eficiente afară

În Vest, de cele mai multe ori cetăţenii sunt primii care pun mâna şi fac, înainte să ceară ceva de la primari şi guvernanţi. Care, la rândul lor, vor fi presaţi de comunitate să îşi facă treaba. Societatea funcţionează eficient şi pentru că aplică amenzi drastice... unde-i lege nu-i tocmeală.


Româncă din Germania: „La şcoală, dacă ai absentat o zi, nemotivat, părintele ia 500 de euro amendă.
Reporter: „La o absență nemotivata?
Româncă: „Da! La o absență nemotivata!"

În România, avem legi dar de cele mai multe ori lipsesc sancţiunile. Iată un parc din Bucureşti, plin de coji de seminţe, pungi şi alte resturi, deşi lângă fiecare bancă există un coş de gunoi.


Reporter: Seara, noaptea, când se întâmplă toate acestea?
Lucrător: „Stau până dimineața la 4. Groaznic! Le-am spus o dată, dar vedeți, sunt și câte 20-30.
Știu ce ziceți. Asta e gradul de civilizație…are coșurile de gunoi, e plin de coșuri în parc, plin, și ei…
I-am spus la poliție și au venit, i-au mai amenințat…până când…dar eu fac curat după ei.
Educație, educație! Dacă nici parcul ăsta nu are coşuri de gunoi…"

Şi în Occident, şi în România, de primar şi de echipa lui depinde toată marea infrastructură – şoselele, şcolile şi spitalele. De noi depinde cum vom trăi în următorii 4 ani. În faţa unor generaţii care aşteaptă de 30 de ani un standard de calitate a vieţii mai bun, alesul nu are voie să piardă vremea în fruntea localităţii. Trebuie să fie primul din comunitate care să urgenteze proiectele atât de necesare, la sat şi la oraş.

Ia aminte şi că dacă nu vei merge să votezi, s-ar putea, implicit, să îl favorizezi taman pe candidatul pe care îl deteşti cel mai mult, în această competiţie, şi nu doreşti să îl vezi primar, pentru 4 ani. Atenţie mare, alegerile se desfăşoară într-un singur tur şi fiecare vot contează, orice diferenţă, cât de mică, intre câştigător şi cei de pe celelalte locuri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rezultate alegeri locale 2020 Primăria Sectorului 2. Cine este noul primar
Rezultate alegeri locale 2020 Primăria Sectorului 2. Cine este noul primar

Au fost anunțate rezultatele parțiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din București, valabile pentru ora 21.30.

Rezultate alegeri locale 2020 Primăria Sectorului 3. Robert Negoiță a câștigat un nou mandat
Rezultate alegeri locale 2020 Primăria Sectorului 3. Robert Negoiță a câștigat un nou mandat

Potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS - Avangarde, date valabile pentru ora 21:30, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a câștigat un nou mandat.

Primarii Capitalei de după Revoluție. Cine a fost primul edil de după 1989
Primarii Capitalei de după Revoluție. Cine a fost primul edil de după 1989

Bucureștenii urmează să își aleagă primarul pe 27 septembrie, când vor avea loc alegerile locale în toată țara. Știrile PRO TV vă prezintă o listă a politicienilor care au condus Capitala după Revoluție.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.