Viticultorii din România, îngrijorați că nu vor găsi zilieri. Ofertele de muncă din Europa, mult mai tentante pentru români

×
Codul embed a fost copiat

Mai este puțin până la culesul strugurilor, iar viticultorii sunt îngrijorați că nu vor găsi zilieri.

După doi ani de restricții, ofertele de muncă din Franța sau Germania sunt mult mai tentante pentru români, pentru că ajung și la 1.500 de euro pe lună.

Cultivatorii de la noi trebuie să investească în utilaje performante, care să înlocuiască această mâna de lucru dacă nu găsesc oameni.

Într-o podgorie din județul Alba, proprietarii au investit în ultimii ani în combine pentru recoltat boabele de struguri.

Marin Cucură, director tehnic: „Iau locul la 300 de muncitori într-o zi și atunci compensăm pe parte mecanică ce am pierdut pe partea manuală”.

Citește și
romania te iubesc, vinuri, viticultura, fonduri europene
Cum poate prinde aripi o afacere în viticultură de la zero, cu ajutorul fondurilor europene
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Cu ajutorul mașinilor se poate recolta inclusiv noaptea, iar cantitatea adunată într-o zi depășește 100 de tone. În completare au fost aduși zilieri din alte zone ale țării.

Ioan Buia, oenolog: „Forța de muncă am compesat-o cu oameni veniți din alte părți din zona Bistriței, a Maramureșului”.

O altă podgorie, aceeași problemă - lipsa forței de muncă. Aici proprietarul s-a gandit să-i atragă inclusiv pe cei de la orașe care vor să vină la cules pentru a se bucura de o experiență inedită. Pentru zilieri poate plăti cel mult 120 de lei pe ziua de lucru.

Câștiguri mai mari în Germania

Ovidiu Negrea, proprietar podgorie: „În momentul în care putem să ne vindem sticla de vin cu 100 de euro putem să plătim cu 70 de euro ziua de lucru a oamenilor”.

În același timp, germanii au nevoie de aproape 20.000 de culegatori de la noi și oferă dublu. Sezonul începe din septembrie și se poate prelungi până în decembrie. Câștigurile pot ajunge la 1.500 de euro pe lună.

Erich Mocanu, reprezentantul organizației Aebs.org, ONG pentru Drepturile Omului: „Începând de la 1 iulie, salariul s-a mărit la 10,45 pe oră. Este o diferență imens de mare. Și e clar că atunci spun românii, mai bine mă duc și lucrez 90 de zile, trei luni de zile în străinătate și îmi fac un salariu pe care l-aș face în România probabil în trei sferturi de an”.

Muncitorii necalificați de la noi sunt căutați și în Franța, Italia, Austria sau Belgia, și peste tot câștigurile sunt de 3-4 ori mai mari decât la noi.

Cele mai multe oferte apar pe rețele sociale, dar riscurile sunt mari pentru cei care fac înțelegeri online. La o astfel de postare, au curs zeci de comentarii de la oameni interesați.

Recrutor muncitori români: „Se lucrează în Franța, două săptămâni, cazare gratuită. Toate persoanele pleacă cu microbuzele de aici fără să plătească niciun ban. Între 90 și 100 de euro. Puteam să câștigăm și mai mult, se lucrează la tonaj. În echipă. Pe zi”.

Lucian Fanea, economist: „Am văzut foarte multe situații în care românii au fost umiliți în străinătate, au fost batjocoriți, nu au putut să se apere, neavând contracte de muncă semnate în mod legal”.

Românii care merg în străinătate la muncă în agricultură sunt sfătuiți să apeleze la agenții specializate în forță de muncă sau firme înregistrate de recrutare.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Mureș: Turiștii străini sunt invitați să adopte simbolic un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală
Mureș: Turiștii străini sunt invitați să adopte simbolic un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală

O idee interesantă, pentru promovarea vinurilor românești peste hotare, este aplicată în județul Mureș, unde turiștii străini sunt invitați să adopte simbolic câte un butuc de viță de vie din soiul Fetească Regală.

Cum poate prinde aripi o afacere în viticultură de la zero, cu ajutorul fondurilor europene
Cum poate prinde aripi o afacere în viticultură de la zero, cu ajutorul fondurilor europene

"Viitor de viță veche", partea a III-a. În 1600, șvabii au adus tradiția cultivării viței de vie în nord-vestul României. De atunci, în satele de la poalele dealurilor, fiecare gospodărie și-a săpat propria cramă. 

"Viitor de viță veche". Cu peste 180.000 de ha de viță de vie, România e în top 5 în Uniunea Europeană la suprafața cultivată

"Viitor de viță veche", partea I. Legătura cu pământul pe care îl lucrează este una din marile moșteniri pe care oamenii din această țară încă le păstrează.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.