The Guardian menționează România printre țările lumii care „erodează” dreptul la avort. Ce arată statisticile

AVORT
Shutterstock

The Guardian a menționat România ca fiind una din țările lumii care „erodează” dreptul la avort.

Prestigiosul cotidian britanic a avertizat că femeilor din România le este din ce în ce mai greu să aibă acces la „dreptul lor legal la avort, doctorii refuzând să le ofere serviciul”.

Jurnaliștii din Marea Britanie au mai menționat și Polonia, despre care au spus că „accesul la avort este extrem de restricționat”. Deși polonezii permit avortul în caz de viol, incest sau risc pentru sănătatea femeilor, în realitate „este dificilă obținerea unui avort legal”, cauzând moartea mai multor femei și doar cinci avorturi făcute din motiv de viol într-un singur an, conform publicației.

În Andorra, Malta și Vatican, avortul e „complet ilegal”

Dezvăluirile făcute de The Guardian vin în contextul în care Radio Europa Liberă a relatat săptămâna trecută că fetele și femeile din Ucraina care au fost violate de soldați din Rusia și au rămas însărcinate întâmpină dificultăți în obținerea unui avort în țările în care s-au refugiat: Polonia, România și Ungaria.

Printre țările europene care restricționează dreptul la avort, The Guardian a mai menționat doar Andorra, Malta și Vatican, unde avortul este „complet ilegal”.

Citește și
VIDEO. „Aici se vând case cu un dolar!” Romania, micul sat depopulat din Pennsylvania văzut prin ochii a doi români

Articolul vine în contextul în care și Statele Unite ar putea reveni la situația dinaintea anului 1973, când fiecare stat SUA era liber să interzică avortul.

Dreptul la avort în jurul lumii și pedepsele suferite de femei

Deja în jurul lumii, 24 de țări interzic avortul din orice motiv, iar 37 îl permit doar în cazul în care viața mamei este în pericol. Acest lucru le determină pe multe femei să caute alternative riscante pentru a putea avorta, conducând astfel la 47.000 de decese anual și cinci milioane de spitalizări cauzate de complicații. Iar datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că interzicerea avortului prin lege are un efect foarte mic asupra reducerii numărului de avorturi.

The Guardian a menționat El Salvador, Nicaragua, Honduras, Egipt, Republica Democratică Congo, Senegal, Laos și Filipine printre țările care au făcut avortul ilegal în orice circumstanță.

De asemenea, cotidianul precizează ca Brazilia a introdus legi noi sub președintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, care cer medicilor să informeze poliția dacă victimele violurilor cer avort, întrucât țara permite procedura doar în cazul violurilor, defectelor severe ale fetusului și a riscurilor pentru sănătatea mamei.

În Senegal, 19% din prizionierele din Senegal în 2015 au fost încarcerate pentru avort sau infanticid.

Și în Filipine, femeile care fac avort riscă șase ani de închisoare.

Situația în România: Discrepanțe de preț și motive de refuz al întreruperilor de sarcină 

În România, un raport de cercetare al Centrului Filia, o organizație non-profit împotriva inegalităților de gen, a dezvăluit situația avortului în perioada ianuarie-mai 2021.

Raportul, intitulat „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” a arătat că din 171 de spitale, 69 au transmis că nu fac avorturi deloc, 59 fac întreruperi de sarcină la cerere, iar nouă fac avort medicamentos.

Dintre cei 802 medici specialiști în obstretică-ginecologie de la aceste spitale, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere.

Totodată, prețul unei întreruperi de sarcină în aceste spitale pornește de la 60 de lei și ajunge la 780 lei, pentru aceeași procedură.

Centrul Filia a spus că 51 de spitale au „invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor”, 20 au oferit motive de natură etică sau morală, iar nouă au blamat pandemia Covid-19.

CITEȘTE ȘI: Europa Liberă: Fetele și femeile violate în Ucraina întâmpină dificultăți în a face avort în Polonia, România și Ungaria

O fetiță acuză că a fost violată de un grup de bărbați, iar mai apoi de polițistul la care venise să depună plângere

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal:
Joe Biden, după ce fiul său a fost condamnat penal: "Suntem foarte mândri de el"

Președintele SUA, Joe Biden, a reacțioant, marți, după ce fiul său, Hunter, a fost găsit vinovat pentru că a mințit în legătură cu consumul de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă

Exercițiu de amploare al Rusiei în Oceanul Atlantic. Au fost lansate rachete de înaltă precizie
Exercițiu de amploare al Rusiei în Oceanul Atlantic. Au fost lansate rachete de înaltă precizie

O fregată şi un submarin cu propulsie nucleară ale marinei militare ruse au efectuat exerciţii în Oceanul Atlantic în drumul lor către Cuba, a anunţat, marţi, Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Marine Le Pen a anunțat cine va fi premierul Franței dacă extrema dreaptă va câștiga alegerile
Marine Le Pen a anunțat cine va fi premierul Franței dacă extrema dreaptă va câștiga alegerile

Faptul că Franța a cotit către extrema dreaptă reprezintă o provocare existențială pentru Uniunea Europeană. La Paris și Bruxelles se discută frenetic despre pariul riscant pe care și l-a asumat Emmanuel Macron prin convocarea alegerilor anticipate.

Recomandări
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”
POLITICO: Anularea interzicerii maşinilor cu combustie în UE, prima țintă a dreptei după alegeri. „A fost o greșeală”

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.  

Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale
Alegeri locale 2024. Noi rezultate provizorii: PSD-PNL - 71% la primării și 65% la consiliile locale

PSD a obţinut 36,26% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 29,41% şi de AUR cu 9,35%, arată rezultatele parţiale anunţate de Biroul Electoral Central, marţi seară, conform datelor centralizate până la ora 22:00.

România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM
România, lovită de vijelii și caniculă. Furtunile au făcut prăpăd în mai multe județe din țară. Avertizarea ANM

Vijelii și caniculă, așa am putea descrie vremea din ultimele 48 de ore de la noi din țară.